Kind die op het toetsenbord drukt op een computerscherm

PBS Europe

Onderzoeksproject (afgerond) - Het Positive Behaviour Support Europe project, met de afkorting PBS Europe (PBS Europe 2010 - 2013 ), was een samenwerkingsproject dat werd gefinancierd door de Europese Commissie. Het PBS Europe project betrof een samenwerking tussen drie lerarenopleidingen en vijf middelbare scholen in Europa rondom onderzoek naar PBS.

Lifelong Learning ProgrammePBS Europe was een uniek experiment waarbij samengewerkt werd tussen drie lerarenopleidingen (gelieerd aan universiteiten) en vijf Europese middelbare scholen, strategisch gelegen in heel Europa: van Nederland naar Finland, van Finland naar Hongarije, van Hongarije naar Turkije en van Turkije naar Portugal. Deze scholen behoren tot een huidig Europees schoolnetwerk van meerdere middelbare scholen uit negen Europese landen.

Partners

De coördinerende instelling en toonaangevende partner was de Vrije Universiteit Amsterdam (Nederland) en de copartners waren Windesheim (Zwolle, Nederland), Tampere University (Tampere, Finland), Corderius College (Amersfoort, Nederland), Valkeakoski Upper Secondary School (Valkeakosken, Finland), Babits Mihály Gymnázium (Boedapest, Hongarije), Istek Belde School (Istanboel, Turkije) en Don João II (Setubal, Portugal). Andere scholen die behoren tot het Europees Schoolnetwerk fungeerden als associate partners.

PBS

Het project richtte zich op de behoeften van leerkrachten in vijf Europese middelbare scholen met betrekking tot het omgaan met gedragsproblemen in het dagelijks leven op school. Gedragsproblemen kunnen een negatieve invloed uitoefenen op leraar-leerling-interactie, klasklimaat en de leeromgeving. Leraren voelen zich vaak onvoorbereid, onzeker en incompetent bij hun pogingen om het probleemgedrag te beheersen en dit kan de self efficacy van leraren negatief beïnvloeden. Leerkrachten van alle deelnemende (associate) partners wezen op de noodzaak van interventies, hulpmiddelen en ondersteuning, zowel individueel als in de groep, en indien mogelijk om dit gedrag te voorkomen. Het project bood een innovatieve oplossing, door de overdracht van een beproefd Amerikaanse concept, Positive Behavior Support (PBS), dat werd aangepast aan de Europese instellingen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Sui Lin Goei of met het Expertisecentrum PBS van Windesheim.

Publicaties

PBS Europe lectoraat-ECPBS: general intro
PBS Europe final report
European Landscape
General PBS concept
Handbook
Schoolcase Valkeakoski
Schoolcase Istek Belde
Schoolcase Don João II
Schoolcase Corderius
Schoolcase Babits Mihály
Training program 4-day

Keynotes closing conference 21-22 mei 2013

Brochure
Programme
Keynote Sui Lin Goei
Keynote Eero Ropo
Keynote Lydia Krabbendam
Keynote Tim Lewis

Abstract
Soort Vergelijkend onderzoek
Omvang 3 lerarenopleidingen en 5 middelbare scholen
Woordvoerder Vrije Universiteit Amsterdam
Partners Windesheim, Corderius College, Valkeakoski Upper Secondary School, Babits Mihály Gymnázium, Istek Belde School, Don João II
Status Afgerond (2010 - 2013)
Financiering Europese Commissie