Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr. ir. Erik Fledderus, lector

  • Lectoraat Digital Business & Society
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Dr.ir. Erik Fledderus

In 2021 startte Erik Fledderus als kwartiermakende lector met de opdracht om het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica uit te breiden tot bredere onderzoeksgroep. Een lectoraat dat meerdere vraagstukken en perspectieven op het thema digitalisering bijeen zou brengen en dat zou kunnen optreden als een onderzoeks- en gesprekspartner voor de buitenwereld en de praktijk. Een opdracht die perfect past bij zijn passie voor digitalisering. Vanaf 1 april 2023 is hij lector van dit bredere lectoraat: Digital Business & Society.

Volg Erik op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

Erik Fledderus heeft ruim 25 jaar ervaring op het gebied van ICT, digitalisering, en innovatie. Als onderzoeker, adviseur, projectleider en programmamanager was hij nauw betrokken bij de opkomst, ontwikkeling en het gebruik van mobiele en digitale communicatie. Bij zowel publieke als private ondernemingen heeft hij in verschillende rollen en functies – variërend tussen principal scientist, adviseur, programmamanager en algemeen directeur – inzichten opgedaan in hoe veranderingen tot stand komen, stuk lopen, en vlot worden getrokken. Hij zoekt in zijn werk als researcher naar verbinding tussen de diverse perspectieven die nodig zijn voor verandering. Naast vragen hoe digitalisering effectief voor industrie en bedrijven ingezet kan worden, heeft de lector een grote interesse in techniekfilosofie en de vraag wat artificial intelligence en data science voor onze maatschappij betekenen. Want techniek heeft, zo maakt de lector duidelijk, ook een andere kant dan alleen een functionele.

Opleiding

Erik Fledderus studeerde toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente en hij promoveerde er in 1997 in de mathematische fysica op een proefschrift met de titel: Mathematical modelling in swirling flows: a Hamiltonian perspective.

Onderzoekservaring

Na zijn promotie ging Erik Fledderus in 1997 werken bij KPN Research, dat later onderdeel van TNO werd. Ook was hij managing director bij SURF en was hij van 2003 tot 2020 hoogleraar Wireless Communication bij de TU Eindhoven. Hij deed technisch-inhoudelijke en bestuurservaring op in functies bij o.a. het Joint Institute for Innovation Policy en de Europese Commissie.

Lees meer over het lectoraat Digital Business & Society