Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr. Peter Nikken, lector

  • Lectoraat Jeugd & Media
Home(opent in nieuw tabblad) / Dr. Peter Nikken

Lector Peter Nikken doet onderzoek naar het mediagebruik van kinderen en jongeren in de gedigitaliseerde samenleving en naar de rol van hun ouders en beroepskrachten. Voor het lectoraat focust hij daarbij op heel jonge kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking. 

Volg Peter op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) Volg Peter op Twitter(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

Peter Nikken heeft allerlei populaire en wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven over kind en media. Thema’s daarbij zijn onder andere classificatiesystemen voor films, televisie en games als Kijkwijzer en PEGI; de effecten van reclame, seks en geweld in de media, wat kinderen van media leren kunnen, en uiteraard wat de rol van ouders en professionals hierbij is. 

Opleiding

Peter Nikken is afgestudeerd op sociale psychologie, ergonomie en massacommunicatie (Utrecht, 1986) en is gepromoveerd op een onderwerp over kwaliteitsstandaarden voor kindertelevisie (Leiden, 1999).

Onderzoekservaring

Peter Nikken is ook bijzonder hoogleraar mediaopvoeding (Erasmus Universiteit Rotterdam) en als senior onderzoeker verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut. Verder is hij wetenschappelijk adviseur voor de Kijkwijzer/Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media en het Commissariaat voor de Media (vz. Commissie ernstige schade).   

Lees meer over het lectoraat Jeugd & Media