Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr.ir. Marike Hettinga, lector

  • Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Dr.ir. Marike Hettinga

Marike Hettinga heeft een multidisciplinaire achtergrond die ze ook in de aansturing van het lectoraat inzet. Want multidisciplinaire samenwerking en onderzoek verhoogt de kans op structurele inbedding van ICT-innovaties in de zorg.

Volg Marike op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) Volg Marike op X(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

De onderzoeksfocus van lector Marike Hettinga ligt op multidisciplinaire vraagstukken rondom ontwerp, ontwikkeling, inbedding, financiering en opschaling van digitale zorg. 

Grensvlak van gebruikers en technologie: 

  • Onderzoek naar wat gebruikers willen en onder welke randvoorwaarden 
  • Doorvertaling van gebruikerswensen naar technische eisen 
  • Onderzoek naar en begeleiding van invoering van ICT in zorgorganisaties 
  • Experimentele studies en evaluatiestudies naar het gebruik van telezorg

Opleiding

Haar ingenieurstitel haalde ze in Twente waar ze Informatica combineerde met de bovenbouwstudie Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving. Voordat Hettinga onderzoeker werd, was ze 3 jaar docent multimedia aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (1994 - 1996). In die periode haalde ze ook haar eerstegraadsbevoegdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoekservaring

Marike Hettinga is sinds het najaar van 2008 lector ICT-innovaties in de zorg. Ze combineerde tot juni 2010 dit lectoraat met haar baan als wetenschappelijk onderzoeker bij Novay (voorheen Telematica Instituut) in Enschede, waar ze sinds 1997 werkte. Bij dit instituut is ze in 2002 gepromoveerd op een onderzoek naar veranderingen in communicatiepatronen en werkwijzen na invoering van videoconferencing voor oncologische teleconsultaties. Sinds haar promotie richt ze zich als onderzoeker en projectmanager op het snijvlak tussen ICT en zorg. Ze is zowel geïnteresseerd in allerlei toepassingen die samenwerking (op afstand) tussen medici ondersteunen als in telezorgtoepassingen voor patiënten en cliënten.

Lees meer over het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg