Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoeksvenster Vitaliteit, welzijn en gezondheid

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Vitaliteit, welzijn en gezondheid
Inleiding

Onderzoek dat VERsterkt

Ieder mens verdient een zo vitaal mogelijk en gezond leven. Dat wordt steeds belangrijker, omdat we ouder worden, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Bepaalde factoren kunnen een vitaal en gezond(er) leven belemmeren, zoals traumatische ervaringen, dementie, chronische ziekten, burn-outs, verslaving, schulden en het ontbreken van een pedagogisch veilige omgeving. Dat vraagt om professionele ondersteuning en begeleiding. En onderlinge afstemming, verbinding en samenwerking. Tussen jeugdzorg en onderwijs, mantelzorgers en casemanagers, sportclubs en trainers, gezinsvoogden en pleegouders, woningcorporaties en schuldhulpverleners, sociaal werkers en cliënten.

Wij kijken VERder

Praktijkgericht onderzoek versterkt en voedt die netwerken met nieuwe kennis en inzichten. Bij het bevorderen van vitaliteit, welzijn en gezondheid staat preventie en eigen regie centraal. Dit kan betrekking hebben op kennistools die het samen beslissen in de zorg vergemakkelijken of op een actieplan voor het tijdiger bieden van schuldhulpverlening. Maar denk ook aan het smeden van banden tussen de pedagogische context van een school en jeugdhulpverlening. Om zo alle kinderen passend onderwijs te kunnen bieden. Maar ook aan initiatieven om ouders en sportbestuurders samen met sportcoaches actief te betrekken bij een veilig sportklimaat.

Onze lectoraten binnen dit venster

Ons onderzoek naar vitaliteit, welzijn en gezondheid

Deze onderwerpen hebben de volle aandacht van de onderzoekers van hogeschool Windesheim. We verrichten praktijkgericht en multidisciplinair onderzoek in nauwe samenspraak met het werkveld, het onderwijs en andere onderzoeksgroepen.

Hoe krijg je regie terug over je lichaam, geest en welbevinden? Een voorbeeld van een vraag waarover lector Jooske van Busschbach en haar team zich buigen.

Van ICT-vloeren die bewegingspatronen registreren tot apps in de gymles. Lector Ivo van Hilvoorde richt zich met zijn team op sportdidactische innovaties.

De geestelijke gezondheidszorg en het sociale domein kunnen niet zonder elkaar. Lector Alie Weerman richt zich met haar team op het smeden van deze banden.

Door praktijkgericht onderzoek zet het lectoraat Goed Leven met Dementie zich in voor het welbevinden van mensen met dementie en hun naasten.

De kloof overbruggen tussen ICT-innovaties en de structurele inbedding hiervan in de zorg: daar staat het lectoraat onder leiding van Marike Hettinga voor.

Elk kind heeft recht op zorg, gelijke kansen en veiligheid. Hoe smeed je banden tussen ouders, onderwijs en jeugdsector? Dé focus van lector Dorien Graas.

Klantverhalen in de eigen context vormen het vertrekpunt voor het onderzoek om zorg en ondersteuning op maat te kunnen bieden.

Hoe richt je het onderwijs zo in dat alle lerenden optimaal leren? Lector Sui Lin Goei buigt zich met haar team over de vraag hoe we leren inclusief maken.

In een continu veranderende arbeidsmarkt ben je nooit uitgeleerd en is een leven lang ontwikkelen troef. Lector Menno Vos onderzoekt wat daarvoor nodig is.

Hoe maak je van verschillen tussen mensen een meerwaarde in organisaties en samenwerkingsverbanden? Dat onderzoekt lector Joost van der Weide samen met zijn team.

Lector Nicolette Schipper ontwerpt, initieert en verricht met haar team onderzoek naar sportpedagogiek, zodat iedereen kan sporten: veilig én met plezier.

Van RoboWise tot spelend leren: het lectoraat in Almere onderzoekt hoe je het onderwijs kunt verrijken met techniek, kunst, spel én goed schoolleiderschap.

Hoe vergroot je de veerkracht van bewoners en ondernemers in de wijk? Hoe creëer je meer eenheid tussen de gebouwde en de beleefde stad? Het lectoraat Urban Innovation gaat hiermee aan de slag.

Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en dit lectoraat werken samen op het gebied van onderzoek om passende zorg in de toekomst mogelijk te houden.

Contact

Wil je meer weten over ons onderzoek, onze onderzoekers of projecten? Dat kan! Bel of mail het informatiecentrum.

Lectoren

Maak kennis met onze lectoren

Teaser image

Dr. ir. Simone de Bruin, lector

Simone de Bruin is lector Goed Leven met Dementie. Zij werkt aan innovaties voor goed leven met dementie, en verbindt onderzoek, praktijk en onderwijs om de implementatie hiervan te bevorderen.

Teaser image

Dr. Jooske van Busschbach, lector

Dr. Jooske van Busschbach richt zich in het bijzonder op onderzoek naar de werkzaamheid van psychomotorische interventies binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Teaser image

Dr. Sui Lin Goei, lector

Dr. Sui Lin Goei is lector en doet onderzoek naar het optimaal inrichten van passend onderwijs. Zij werkt ook als universitair docent aan de VU en bij LEARN! Learning Sciences.

Teaser image

Dr. Dorien Graas, lector

Dorien Graas doet als lector Jeugd onderzoek bij hogeschool Windesheim op het brede terrein van het veilig, gezond en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.

Teaser image

Dr.ir. Marike Hettinga, lector

De multidisciplinaire (research)achtergrond van onze lector Marike Hettinga is waardevol om structurele inbedding van ICT-innovaties in de zorg te helpen realiseren.

Teaser image

Dr. Ivo van Hilvoorde, lector

Dr. Ivo van Hilvoorde is sportfilosoof en lector Bewegen, School en Sport. Hij onderzoekt onder meer de kwaliteit van bewegingsonderwijs en de relatie met de (georganiseerde) sport.

Teaser image

Prof. dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector

Het onderzoek van Nicolette Schipper-van Veldhoven moet bijdragen aan duurzame kennisontwikkeling en -borging op het terrein van een veilig sportklimaat (VSK), vanuit pedagogisch perspectief.

Teaser image

Dr. Chiel van der Veen, lector

Als lector wil Chiel van der Veen kennis uit wetenschap gebruiken om samen met de onderwijspraktijk oplossingen aan te dragen voor uitdagingen in het (regionale) onderwijs.

Teaser image

Dr. Evert-Jan Velzing, lector

Samen met onderzoekers en studenten werkt Evert-Jan als lector Urban Innovation aan inclusieve en duurzame stadsontwikkeling. Doel is de economische, sociale en ecologische verbanden te versterken.

Teaser image

Dr. Menno Vos, lector

Menno Vos is lector Leven Lang Ontwikkelen. Zijn onderzoek richt zich op hoe organisaties hun werknemers kunnen stimuleren om zich te blijven ontwikkelen.

Teaser image

Dr. Alie Weerman, lector

Alie Weerman combineert als lector GGZ en Samenleving een waardevolle mix van wetenschappelijke kennis, praktisch-professionele kennis en ervaringskennis.

Nieuws

Blijf op de hoogte

Teaser image

Flevoland Monitor 2025: van meer naar beter

17 april 2025
Teaser image

Stripboek toont kracht van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie en verslavingszorg

15 april 2025
Teaser image

Rik Wesselink wint prijs met muziekspeler voor mensen met dementie

15 april 2025
Teaser image

Studenten voorbereiden op complexe vraagstukken in het werkveld

10 april 2025
Teaser image

Kinderen leren recyclen op het Makersfestival

1 april 2025
Teaser image

Jongeren willen meer toegankelijke ontmoetingsplekken in Almere

31 maart 2025
Teaser image

Onderzoekers, studenten en ondernemers printen samen de toekomst

25 maart 2025
Teaser image

Van NASA-wedstrijd naar duurzame startup: de eerste stappen naar succes

18 maart 2025
Teaser image

Leren van leerlingen binnen 2LW via Lesson Study

18 maart 2025
Teaser image

Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie

17 maart 2025
Teaser image

Jeugdsportvisie KNZB met praktijkgericht onderzoek als basis

5 maart 2025
Teaser image

Bundeling van krachten in de regio Zwolle

21 februari 2025
Teaser image

Behoefte-ondersteunend doceergedrag versterkt de motivatie van student én docent

20 januari 2025
Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Events