Samenwerkingen
Verbinding met de regio's Flevoland en Zwolle
Onze ambities waarmaken, dat kunnen we alleen in samenwerking en in constante verbinding met de wereld om ons heen: bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid.
Samen geven we vorm aan een leer-, ontwikkel- en onderzoeksomgeving die innovatief en inspirerend is. En samen met bedrijven en organisaties uit de regio Flevoland en Zwolle werken onze studenten, docenten en onderzoekers aan verander- en vernieuwingsvraagstukken voor de regio.
Lees op deze pagina over de samenwerkingsverbanden waarin wij partner zijn.
Samenwerkingsverbanden in de regio Flevoland
Lees over de samenwerkingsverbanden waarin wij vanuit onze Almeerse vestiging participeren
-
-
Digilab Flevoland - Digitale werkplaats voor mkb'ers
Studenten van hogeschool Windesheim in Almere, ROC van Flevoland en ROC Friese Poort helpen de komende jaren (2021-2024) 300 mkb-bedrijven in Flevoland met digitalisering. Het gaat daarbij om vraagstukken over online marketing, data-analyse of automatisering. De werkplaats helpt mkb'ers beter en sneller te digitaliseren én wil de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.
Lees meer op de website van Digilab (opent in nieuw tabblad)
-
Academie van de Stad
Sinds 2015 voert Academie van de Stad maatschappelijke projecten uit in Almere.
Windesheim in Almere deelt de missie van Academie van de Stad en faciliteert de stichting met een werkplek binnen de hogeschool. Door intensieve samenwerking kunnen nieuwe maatschappelijke studentprojecten opgestart worden.
-
Almere City FC
Eredivisie voetbalclub Almere City FC is begaan met het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Net als hogeschool Windesheim geven zij hun teams mee: wie je ook bent, wat je ook al hebt gedaan in je leven, als je een talent hebt dan mag je dat bij ons verder ontwikkelen. We werken daarom nauw samen, bijvoorbeeld op het gebied van Comakerships en maatschappelijke projecten. Daarnaast maakt de directeur van Windesheim in Almere deel uit van de Adviesraad van Almere City FC.
-
Logistiek Cluster Flevoland
Wereldwijd kent de logistieke sector een grote ontwikkeling en de regio Flevoland heeft hierin veel te bieden qua bereikbaarheid, beschikbare ruimte, kennisinfrastructuur en de arbeidsmarkt. Door de krachten te bundelen in het Logistiek Cluster Flevoland kan de regio haar top 3 notering als landelijke Logistieke Hotspot verder verstevigen.
Het logistieke Cluster is een initiatief van de gemeenten Almere, Lelystad en Zeewolde, hogeschool Windesheim, ROC van Flevoland, Horizon Flevoland en Win4All – Economic Board Flevoland en wordt onder meer gesteund door organisaties zoals Lelystad Airport Businesspark en Werkbedrijf Lelystad.
Windesheim zet zich steeds meer in op inhoudelijke samenwerking - via zogenaamde Fieldlabs - met partijen over relevante, regionale thema’s. De hogeschool heeft een sterke (inter)nationale positie als het om logistiek gaat. Het effect van de samenwerking is dat het onderwijs blijvend kan worden vernieuwd om zo beter aan te sluiten op deze snelle ontwikkelingen in de sector. De krachtenbundeling in het Logistiek Cluster Flevoland is een mooie stap naar het onderwijs van de toekomst.
Lees meer op de website van Logistiek Cluster Flevoland(opent in nieuw tabblad)
Volg Logistiek Cluster Flevoland op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Gezondheid en Welzijn Innovatiecentrum Almere / Gezondheidsfabriek
Windesheim en het Gezondheid en Welzijn Innovatiecentrum Almere werken samen om de ontwikkeling van innovaties in Almere te stimuleren. Het doel is om te komen tot praktijkgericht onderzoek en de optimalisatie van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven.
-
-
-
Almeers Kenniscentrum voor Talent
De gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben het initiatief genomen voor de realisatie van het Almeers Kenniscentrum voor Talent (AKT). Doel is samen op innovatieve wijze te werken aan het herkennen en ontwikkelen van (top)sporttalent.
-
Almere City Marketing
Als strategisch partner van Almere City Marketing dragen wij bij aan de promotie van Almere als aantrekkelijke studentenstad.
-
Bouwkunde: Stichting BouwTalent
In de duale opleiding Bouwkunde en de Associate degree Bouwkunde werkt Windesheim Almere samen met Stichting BouwTalent Noord. BouwTalent is een expertisecentrum op het gebied van duaal studeren, de brug tussen leren en werken.
-
Convenant ROC Flevoland: doorstroom mbo-hbo
Windesheim in Almere en ROC Flevoland trekken samen op om doorstroom van het mbo naar het hbo te bevorderen. Zo bieden de onderwijsinstellingen onder meer gezamenlijke voorbereidingstrajecten voor mbo-scholieren aan die de overstap naar het hbo overwegen.
-
Gemeente Almere/Lelystad, provincie Flevoland en ministerie van OCW
Met de gemeenten Almere en Lelystad, de provincie Flevoland en het ministerie van OCW heeft Windesheim in de periode 2009-2019 nauw samengewerkt: de genoemde overheden zijn namelijk de ‘founding fathers’ van Windesheim in Almere. Windesheim kon met financiering van deze overheden de vestiging in Almere starten en de eerste jaren de opbouw financieren.
In 2019 is een einde gekomen aan deze financieringsconstructie: Windesheim in Almere was groot genoeg om – als onderdeel van hogeschool Windesheim – op eigen benen te staan. De samenwerking met de regionale overheden is voortgezet via de inhoudelijke lijn in plaats van die van financiële verantwoording.
Voorbeelden van thema’s waarop we samenwerken zijn:
- Het lerarentekort
- De doorstroom vanuit het voortgezet onderwijs en het mbo
- Thema’s als duurzaamheid, logistiek en zorg en welzijn
-
De Nieuwe Bibliotheek Almere
Op steenworp afstand van onze hogeschool in Almere staat de nieuwe bibliotheek (opent in nieuw tabblad)(Stadhuisplein 101).
Wij werken intensief samen met de Nieuwe Bibliotheek. Sinds september 2015 is de bibliotheek een onderwijslocatie van Windesheim (op de vierde verdieping). Daarnaast beschikken studenten over een speciale Windesheim-studieboekencollectie in de studiezaal, zijn ze gratis lid van de bibliotheek en kunnen ze gebruikmaken van alle faciliteiten in de bibliotheek.
-
Pabo: schoolbesturen en gemeente Almere en Lelystad
Schoolbesturen en de gemeente Almere en Lelystad zijn belangrijke partners voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo). In diverse samenwerkingsverbanden werken we nauw samen aan de in-/doorstroom en kwaliteit van het primaire onderwijs in onze regio.
-
Regionaal netwerk mbo-hbo Noord Holland/Flevoland
In dit netwerk werken we samen met hbo- en mbo-instellingen op verschillende niveaus om continu aandacht te geven aan de aansluiting mbo-hbo.
Om een impuls te geven aan de verbetering van de doorstroom mbo-hbo hebben de bestuurders van het Regionaal netwerk een convenant afgesloten. Hieruit is de handreiking generieke doorstroommodule mbo-hbo voortgekomen.
-
Werkveldadviescommissies
Iedere opleiding of ieder cluster van opleidingen beschikt over een Werkveldadviescommissie waarin vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk zitting hebben. In deze commissies wordt gesproken over trends in de beroepspraktijk, aansluiting van de opleiding op de behoeften in de arbeidsmarkt, onderwerpen als de kwaliteit van de opleiding, vernieuwing van het curriculum en ontwikkelingen in het onderwijs. De werkveldadviescommissies worden ook altijd gehoord tijdens de accreditatieprocedures van de opleidingen.
-
Samenwerkingsverbanden in de regio Zwolle
Lees over de samenwerkingsverbanden waarin wij vanuit onze Zwolse vestiging participeren
-
-
Biltin
Biltin is een grensverleggende samenwerking tussen Windesheim en regionale bedrijven zoals Hanzestrohm, Breman, Van Der Sluis en City Developer-S. Doel van deze samenwerking is het realiseren van een CO2-neutralebebouwde omgeving voor 2050.
Biltin wordt een fysieke plek waar we met deze partijen samenwerken aan innovaties die hieraan bijdragen. Professionals, onderzoekers en studenten experimenteren en onderzoeken hier met alle benodigde faciliteiten om de grondstoffentransitie en de energietransitie te versnellen. O.a. onze lector Jeike Wallinga is betrokken bij dit project.
Biltin | De plek voor duurzame toekomstbouwers(opent in nieuw tabblad)
-
Dutch Circular Polymer Valley
Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) is een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in de regio Zwolle. Samen met ondernemers stimuleren wij innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen. Ons doel is om een circulaire, toekomstbestendige en concurrerende kunststofsector te realiseren.
DCPV is een initiatief van Polymer Science Park, Hogeschool Windesheim, Natuur en Milieu Overijssel (namens WaardeRing), ROVA (namens CirkelWaarde), GreenPAC iLab en Partners for Innovation. Samen met meer dan 100 bedrijven en organisaties willen we het aandeel gerecyclede kunststoffen in producten op korte termijn vergroten. Wij realiseren dit door kennisontwikkeling, innovatie, demonstratie, ondersteuning van startups en de inzet van de inkoopkracht van overheden als ‘launching customer’.
-
TechOost
Vergrijzing, snel afnemend arbeidspotentieel en een dalende instroom van studenten, maakt dat de regionale maakindustrie schreeuwt om technici. Ook lijkt het gras voor veel technici buiten de regio groener. Deze braindrain leidt tot verlies van kennis voor de regio. In dit al lastig te beheersen krachtenveld eisen uitdagingen als digitalisering, automatisering en het permanent stimuleren van een leven lang ontwikkelen van technische medewerkers hun aandacht. Smart Industry kán een oplossing bieden. Met slimme technologieën realiseer je dan met minder medewerkers meer productie. Maar deze transformatie vergt de juiste vaardigheden en voldoende menselijk kapitaal.
Om dat te realiseren slaan vijf Publiek Private Samenwerkingen in Oost-Nederland de handen ineen. Samen investeren we in kennisintensief en praktijkgericht opleiden om een duurzame, technische arbeidsmarkt in Oost-Nederland te behouden. We sluiten aan bij het regionale thema Smart Industry, met een focus op de rol van Industrie 5.0 en de energietransitie en circulariteit.
-
Logistics Lab
Logistics Lab is een publiek-private samenwerking van Windesheim en Deltion en bedrijven uit de regio. Doel van deze samenwerking is enerzijds het gebruik van technologie, zoals robotisering, in de logistieke sector te promoten. Anderzijds helpt het Logistics Lab logistieke bedrijven bij de implementatie hiervan.
Logistics lab biedt een logistieke leeromgeving, waarin scholieren, studenten, werknemers en organisaties geprikkeld worden om kennis te maken met de sector en de kansen van het gebruik van nieuwe technologie daarbinnen. Ook is het mogelijk er trainingen te krijgen om te leren deze nieuwe technologieën in de praktijk toe te passen. Het is een fysieke plek, maar ook een netwerk om met én van elkaar te kunnen leren.
-
Ambulatorium
Het Ambulatorium is een leer-werkplaats die verbonden is aan onze opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle. Bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of verwerken van psychische klachten. In het Ambulatorium werken studenten en docenten samen met organisaties uit het werkveld. Gezamenlijk verkennen ze op welke wijze psychomotorische therapie een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de gezondheid en participatie van veelal kwetsbare doelgroepen.
-
Fieldlab Industrial Robotics
Fieldlab Industrial Robotics is een uniek lab in Harderwijk waar gecertificeerde mbo- en hbo- opleidingen worden ontwikkeld op het gebied van robotprogrammering en -bediening.
Het Fieldlab speelt in op de groeiende vraag van bedrijven in de maakindustrie naar een geïntegreerde onderwijsaanpak voor robotprogrammeurs en -operators. Het doel van Fieldlab Industrial Robotics is om het gebrek in de arbeidsmarkt aan kennis over het (door)ontwikkelen, programmeren en bedienen van robots te verkleinen.
Om opleidingen op het gebied van industriële robotica te ontwikkelen werkt het Fieldlab samen met meerdere regionale onderwijsinstellingen.
Het Fieldlab Industrial Robotics krijgt vraagstukken voorgelegd van partners waar groepen studenten mee aan de slag gaan. Met hun frisse blik zoeken de jonge studenten naar slimme oplossingen voor ogenschijnlijk complexe problemen. Met altijd de centrale vraag: hoe integreer je een robot zo in het productieproces dat het proces efficiënter wordt? De studenten komen zo al heel vroeg in aanraking met het bedrijfsleven en worden goed voorbereid op hun toekomstige beroep als robotontwikkelaar, robotprogrammeur of -operator.
Het Fieldlab Industrial Robotics wil zoveel mogelijk technische bedrijven in de gelegenheid stellen om (productie)processen te robotiseren. Daarnaast richt het Fieldlab zich op toegepast onderzoek op het gebied van robotica voor verdere kennisontwikkeling. Het Fieldlab speelt met haar aanpak in op relevante bottlenecks zoals het gebrek aan docenten en het achtergebleven empirisch onderzoek naar industriële robotisering.
Partners van Fieldlab Industrial Robotics zijn: Altrex, Auping, AWL, Goma, MechDes, Kinkelder, Hellebrekers, Moba, Nefit Industrial, Teqram, VMI Group, Voestalpine Polynorm, Wive Techniek, IJssel Technologie, en de onderwijsinstellingen Windesheim, Landstede, Deltion College en Morgen College.
Lees meer over het Fieldlab Industrial Robotics(opent in nieuw tabblad)
-
Perron038
Perron038 is dé plek voor de innovatieve maakindustrie in Oost-Nederland. Een prachtige industriële hal vlakbij het station van Zwolle, gevuld met werkunits en machineplaatsen met in het hart van de zaal een plek voor inspiratie en ontmoeting. Bedrijven, studenten, docenten en onderzoekers werken hier samen om hightech machines en producten beter en duurzamer te maken. Centraal staat het uitwisselen van kennis. En natuurlijk het inspireren en opleiden van de techtalenten van de toekomst!
De samenwerking levert voor alle partijen meerwaarde. Bedrijven hoeven innovaties niet meer alleen te doen, en studenten werken samen met technici uit de bedrijven aan echte bedrijfsvraagstukken; zo komen ze in contact met de kennis en ervaring die in bedrijven aanwezig is. Onderzoekers en docenten delen hun kennis en ontwikkelen en verspreiden nieuwe kennis.
Perron038 is een samenwerking tussen acht innovatieve maakbedrijven, vier onderwijsinstellingen en een participatiemaatschappij uit de regio.
Thema’s die de samenwerkende partijen hebben gekozen om op te innoveren zijn: Configure to Order, Automated Design, Sensoring, Vision Application, Robotics en Additive Manufactoring.Het thema Additive Manufacturing ofwel 3D printen, staat ook binnen Windesheim hoog op de agenda. Door het Lectoraat Kunststoftechnologie wordt al meer dan 8 jaar onderzoek gedaan naar deze technieken samen met bedrijven in de regio. Met de industriële metaalprinter van Windesheim, die bij Perron 038 is geplaatst, kan de volgende stap worden gezet binnen het onderzoek en onderwijs. Windesheim wil hiermee een nieuwe generatie engineers op de markt zetten met industrie relevante ervaring, kennis en kunde. Met deze metaalprinter wordt met de partnerbedrijven gewerkt aan kennis op het gebied van 3D printing en de ontwikkeling van de Engineer van de toekomst. Door samen continu te onderzoeken, ontwikkelen, testen en innoveren.
Vanuit Windesheim zijn onderzoekers uit twee Lectoraten betrokken bij Perron038: het Lectoraat Industriële automatisering & robotica en het Lectoraat Kunststoftechnologie. Zij brengen hun kennis in en ontwikkelen en verspreiden nieuwe kennis.
-
LAB038
LAB038 is een bijzondere ontmoetings- en werkplek bij Enexis, bedoeld voor innovatieve, startende ondernemers die zich bezighouden met de ontwikkeling van producten en technieken die helpen om de energietransitie te versnellen. Professionals, studenten, docenten en bedrijven komen op deze inspirerende plek bij elkaar om technische én sociale kennis uit te wisselen die kan helpen bij de versnelling van de energietransitie, en om te leren van elkaars successen en mislukkingen.
Enexis begeleidt en ondersteunt de start-ups door middel van het delen van kennis over energie en energienetwerken en het beschikbaar stellen van testfaciliteiten. Daarnaast koppelt Enexis de start-ups aan haar netwerk van lokale professionals en onderwijsinstellingen, waaronder hogeschool Windesheim.
LAB038 is een initiatief van de gemeente Zwolle en Enexis Groep en vindt zijn oorsprong in de Economic Board Regio Zwolle.
Lees meer over LAB038 op de website van Enexis(opent in nieuw tabblad)
-
Ondernemerspunt Meppel
Het Ondernemerspunt is een onderdeel van Regiocampus Meppel. Regiocampus Meppel is een startpunt voor nieuwe ideeën. Studenten en professionals van bedrijven en instellingen uit verschillende branches werken hier samen in creatieve, innovatieve projecten en proeftuinen.
Bij het Ondernemerspunt van de Regiocampus kunnen bedrijven en instellingen van zowel binnen als buiten de Campus opdrachten, stages, onderzoeken en ideeën inbrengen, waarna zij in contact kunnen komen met partners.
Lees verder op de website van Ondernemerspunt Meppel(opent in nieuw tabblad)
-
Regiocampus
Regiocampus is een netwerk in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel dat zorg, onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten met elkaar verbindt.
Ondersteund door de nieuwste kennis en technieken worden er voldoende en gekwalificeerde medewerkers opgeleid, afgestemd op de continue veranderende zorgvraag. Daarnaast is de Regiocampus een aantrekkelijke en inspirerende leerwerkomgeving waar leer-, ontwikkel- en onderzoeksplaatsen in de sectoren zorg, techniek, wonen en welzijn worden aangeboden. De Regiocampus draagt bij aan de ontwikkeling van excellente woon- en zorgvoorzieningen in de regio Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel en daarmee aan een positief vestigings- en werkklimaat in de regio.
Ontwikkeling en innovatie
De Regiocampus investeert in vernieuwing en biedt bedrijven de mogelijkheid om nieuwe producten en diensten te testen. Door het bundelen van competenties en kennis wil Regiocampus het innovatief vermogen van bedrijven verhogen, het onderwijs beter laten aansluiten op de zorg, studenten enthousiasmeren voor de zorg en antwoord bieden op de vraag naar goed personeel in de zorg. Dit moet leiden tot een stimulans van de regionale werkgelegenheid.Samenwerking
De Regiocampus is een coöperatie waarin Windesheim zijn krachten bundelt met Zorgcombinatie Noorderboog, De Stouwe, Deltion College, de Gereformeerde Hogeschool en de Rabobank. De coöperatie werkt daarnaast samen met de gemeente Meppel, Drenthe College, RSG Stad & Esch en het kenniscentrum Calibris. Naast de eerste vijf partijen, is het voor ieder ander bedrijf, onderwijs- en onderzoeksinstelling mogelijk om deel te nemen in de coöperatie.Lees meer op de website van De Regiocampus(opent in nieuw tabblad)
-
Zorgtrainingscentrum
Om de zorgprofessionals, maar ook studenten en docenten bekwaam te houden en maken voor de zorg van de toekomst, hebben onderwijsinstellingen, zorgorganisaties, zorgtechnologische bedrijven en overheden in de regio Zwolle samen het Zorgtrainingscentrum opgericht.
Het Zorgtrainingscentrum is een bijzonder concept. Het leren gebeurt namelijk in drie samenhangende labs: een wijkzorglab, een zorgethisch lab en een zorgtechnisch lab. In deze labs, innovatieve, hybride omgevingen, leren en werken studenten (mbo/hbo: zorg en ICT), zorgprofessionals en docenten continu in de praktijk, samen met de cliënt en mantelzorgers.
Ze leren ook met elkaar: studenten en professionals van verschillende niveaus (multilevel) en uit diverse vakgebieden (multidisciplinair) zitten bij elkaar in een team.
Vanuit Windesheim zijn met name de opleiding Verpleegkunde en het lectoraat ICT-innovaties in de zorg verbonden met het Zorgtrainingscentrum.
Lees meer op de website van het Zorgtrainingscentrum(opent in nieuw tabblad)
-
MoveDigi - Digitale Werkplaats Regio Zwolle
Studenten van Windesheim, Deltion College en Landstede MBO helpen (vanaf 2020) de komende drie jaar 250 mkb-bedrijven in de regio Zwolle met digitalisering. Het gaat om vraagstukken over e-commerce, data-analyse en het automatiseren van bedrijfsprocessen. De werkplaats helpt mkb'ers beter en sneller te digitaliseren én wil de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.
Lees meer op de website van MoveDigi(opent in nieuw tabblad)
-
ZWINC
ZWINC helpt innovatieve start-ups in de maakindustrie en de IT groeien.
Van idee tot haalbare business. Deze incubator van de regio zorgt dat beginnende ondernemers verder komen. Hier worden plannen gesmeed, prototypes gebouwd en innovaties op de markt gebracht. In de voormalige Philips-fabriek kunnen start-ups en ondernemende (oud-)studenten terecht voor een werkplek, coaching, startkapitaal, een groot netwerk en een betrokken community.
Dagelijks worden de mouwen opgestroopt voor een mooie toekomst. Groener. Slimmer. Beter.
ZWINC is een initiatief van hogeschool Windesheim.
Samenwerkende partners binnen ZWINC:
-
-
-
Zwolse Koers
Onder de Zwolse Koers bundelen sinds 2019 Deltion, Landstede Groep en Windesheim de krachten. Samen en in co-creatie met het werkveld, willen we vooroplopen als het gaat om het opleiden van professionals binnen het economisch proces. Daarbij hanteren we de volgende uitgangspunten:
- Niet het economisch domein, maar het economisch proces staat centraal.
- Van baanzekerheid naar werkzekerheid.
- Studenten wendbaar en weerbaar maken en voorbereiden op banen die nu nog niet bestaan (voorbereiden op banen van de toekomst)
- Opleidingsaanbod met een brede basis, goede oriëntatie en switch-mogelijkheden, aansluiting bij talenten van studenten en goede voorbereiding op en begeleiding van doorstroom.
- Doorlopend ontwikkelen binnen het Zwolse ecosysteem (in co-creatie met het werkveld).
- We werken data gedreven: reële en recente arbeidsmarktinformatie en data uit onderwijsinstelling geven basis aan de verdere samenwerking en ontwikkeling van onderwijs.
Met de Zwolse Koers sluiten we aan bij de behoefte in deze regio en bouwen daarmee aan de ‘human capital’ basis die nodig is om de regionale ambitie waar te kunnen maken: regio Zwolle als 4e economische TOP regio van Nederland. Tegelijkertijd ligt óók de maatschappelijke opdracht van het onderwijs aan de basis van de samenwerking: we werken aan gelijke kansen van alle studenten, gaan uitval tegen en bevorderen doorstroom.
-
City Deal Kennis Maken
In de City Deal Kennis Maken werken negentien steden aan het versterken van de duurzame samenwerking tussen stad en kennisinstellingen. City Deal Kennis Maken in Zwolle heeft als doel om studenten, docenten en onderzoekers van de hoger onderwijsinstellingen uit de stad structureel te betrekken bij de maatschappelijke opgaven van (de regio) Zwolle, om deze zo te kunnen versnellen. De stad fungeert als rijke leeromgeving waar de gemeente Zwolle en haar kennispartners met elkaar samenwerken aan vier opgaven:
- De informatiesamenleving
- De zorgzame samenleving
- De wendbare en inclusieve werkomgeving
- De groene omgeving (klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie)
Studenten, docenten en onderzoekers zetten hun kennis en vaardigheden in voor grootstedelijke vraagstukken als groei, leefbaarheid en innovatie. De kennis die zij opdoen delen zij met de stad en de regio, en met het landelijke netwerk van City Deal Kennis Maken.
Betrokken partners City Deal Kennis Maken Zwolle: Gemeente Zwolle, Windesheim, Hogeschool VIAA, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Katholieke Pabo Zwolle.
Lees wat City Deal Kennis Maken inhoudt(opent in nieuw tabblad)
-
Convenant Universiteit Twente - Windesheim
Goede begeleiding, flexibele instroommomenten en een betere aansluiting van onderwijsprogramma’s moeten het mogelijk maken dat studenten, met name in het eerste jaar, makkelijker switchen tussen Hogeschool Windesheim en de Universiteit Twente en vice versa, ook wel aangeduid met Wisselstroom.
Daarnaast moet de doorstroom van Hogeschool Windesheim naar universitaire Masters bij de Universiteit Twente veel makkelijker worden. Dat gebeurt o.a. door studenten de mogelijkheid te bieden al tijdens hun hbo-studie een premaster bij de UT te volgen. Ook wordt gewerkt aan een gezamenlijk onderzoeksprogramma om het regionale innovatie-ecosysteem te versterken. Dat richt zich in eerste instantie op sectoren als Maakindustrie, Kunststoffen, Zorgtechnologie en de Energietransitie.
De UT en Windesheim kijken samen naar het onderwijsaanbod voor werknemers van het regionale bedrijfsleven, in het kader van Leven Lang Ontwikkelen.
-
Economic Board
Regio Zwolle heeft de ambitie om de 4e economische topregio van Nederland te worden en daarmee de economische hoofdstructuur van Nederland te complementeren naast de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De economische agenda van de regio wordt opgesteld en in belangrijke mate afgestemd en gecoördineerd in de Economic Board Regio Zwolle.
In de Economic Board Regio Zwolle werken sinds 2013 ondernemers, onderwijs, overheid en de omgeving in de Regio Zwolle samen. Hogeschool Windesheim vertegenwoordigt in de Economic Board de HBO-instellingen in de Regio Zwolle.
De Economic Board bundelt de krachten van de ondernemers, onderwijs, overheid en de omgeving en wil daarmee initiatieven en acties in de regio stroomlijnen. De rol van de Economic Board kan verschillen afhankelijk van het onderwerp. Soms treedt de Economic Board op als initiator of agendavormer. In andere gevallen beperkt de rol zich tot verbinder of ambassadeur. De Economische Agenda van de Regio Zwolle is hierbij leidend.
Lees meer over de Economic Board Regio Zwolle(opent in nieuw tabblad)
-
Kennispoort Regio Zwolle
Kennispoort is het innovatienetwerk van de regio Zwolle. De stichting is opgericht door Windesheim, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en KvK Oost-Nederland.
Samenwerken aan innovatie
Kennispoort stimuleert en ondersteunt ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën en helpen bij het op de markt brengen van innovatieve producten, dienst en processen. Deze dragen bij aan het maatschappelijk en economisch versterken van de regio Zwolle. Er wordt een verbinding gelegd tussen ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid.
Kennispoort biedt begeleiding aan ondernemers vanaf het idee tot de realisatie ervan: van het opstellen tot een goed businessplan tot het vinden van partners en financiering. Zij adviseren, brengen mensen samen en ondersteunen bij de opstart en ontwikkeling van projecten die de regio versterken. Daarnaast heeft Kennispoort een breed netwerk in de regio.Lees verder op de website van Kennispoort Regio Zwolle(opent in nieuw tabblad)
-
Zw8lse
Met meer dan vijfenvijftigduizend studenten is Regio Zwolle een echte studentenregio. De besturen van alle Zwolse mbo- en hbo-instellingen werken samen binnen de Zw8lse, ook wel Zwolse 8. Een belangrijke samenwerking van instellingen die uitstekend beroepsonderwijs bieden aan een zeer diverse groep talentvolle en ondernemende studenten.
Met ongeveer dertig lectoraten en een aantal practoraten en andere samenwerkingsverbanden met werkveld en overheid dragen de instellingen ook bij aan het toepasbaar maken van kennis voor de beroepspraktijk.
Tel daar nog eens de circa zevenduizend medewerkers bij op en het onderwijs vormt een economische factor van betekenis voor Regio Zwolle.
De Zw8lse participeert actief in verschillende samenwerkingsverbanden in Regio Zwolle zoals de Economic Board Regio Zwolle en Kennispoort waarin met vakmanschap en kennis de regio nog sterker en innovatiever wordt gemaakt.
De Zw8lse hanteert een gezamenlijke agenda die elke twee jaar wordt herzien en bijgesteld. In 2019 zijn ambities op de volgende drie actielijnen vastgesteld:
- Zwolle als onderwijsstad
- Beroepsonderwijs in Zwolle, een sociaal-economische factor
- Human Capital Agenda Regio Zwolle
De Zw8lse zijn: Deltion College, Landstede, Cibap, Zone College, Windesheim, KPZ, VIAA en Artez.
-
Doorstroom mbo-hbo
In dit samenwerkingsverband werken we sinds 2017 aan het versterken van de beroepskolom mbo-hbo. Dit is belangrijk vanwege de maatschappelijke context dat beroepen snel veranderen en vernieuwen en onderwijskansen van nog grotere betekenis zijn voor maatschappelijk succes. In de gezamenlijk ontwikkelde aanpak spelen onder andere een welkomsttraject en peer mentoring voor de mbo-ers een belangrijke rol.
De doelstellingen die centraal staan in dit samenwerkingsverband zijn het realiseren van kwalitatief passende doorstroom van het mbo naar het hbo en het voorkomen van onnodige uitval.
Samenwerkende partijen zijn: Deltion, Landstede, VIAA, KPZ en Windesheim
-
Regionaal Netwerk vo-mbo-hbo Oost Nederland
Via het regionaal netwerk vo-mbo-hbo Oost Nederland bouwen we samen aan een netwerk waarin we als vo, mbo en hbo, op basis van onze gemeenschappelijke en maatschappelijke opdrachten, kennis met elkaar uitwisselen. We leren van en met elkaar en geven gezamenlijk vorm aan activiteiten op het vlak van oriëntatie, doorstroom en aansluiting.
Wil jij meedenken? Neem contact op met Anneke Postma
ai.postma@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
RegioOpleiders
RegioOpleiders Zwolle is een loket waar werkgevers uit de regio terechtkunnen voor maatwerkopleidingen voor hun medewerkers, in het kader van leven lang ontwikkelen.
RegioOpleiders is een initiatief van de Zw8lse (de acht Zwolse mbo- en hbo-onderwijsinstellingen) en de NRTO, de branchevereniging van de particuliere opleiders. RegioOpleiders heeft als missie het via scholing oplossen van kwalitatieve spanningen op de regionale arbeidsmarkt. Daarmee sluit RegioOpleiders naadloos aan op de uitgangspunten van de Human Capital Agenda van de Regio Zwolle. -
Werkveldadviescommissies
Iedere opleiding of ieder cluster van opleidingen beschikt over een Werkveldadviescommissie waarin vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk zitting hebben. In deze commissies wordt gesproken over trends in de beroepspraktijk, aansluiting van de opleiding op de behoeften in de arbeidsmarkt, onderwerpen als de kwaliteit van de opleiding, vernieuwing van het curriculum en ontwikkelingen in het onderwijs. De werkveldadviescommissies worden ook altijd gehoord tijdens de accreditatieprocedures van de opleidingen.
-
Centres of Expertise
Een Centre of Expertise is een innovatieve en ambitieuze samenwerkingsvorm tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. Centres of Expertise leggen de verbinding tussen het hoger beroepsonderwijs, topsectoren en maatschappelijke uitdagingen door netwerkvorming van lectoren, ondernemers, onderzoekers uit publieke en private instellingen, docenten en studenten. De Centers of Expertise leveren een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van zwaartepunten in onderzoek van hogescholen. Lees hieronder over de Centres of Expertise waarin Windesheim samenwerkt.
-
-
Green Pac
Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Green PAC initieert en faciliteert business gedreven kennisontwikkeling.
Binnen Green PAC wordt toegepast onderzoek gedaan, kennis ontwikkeld en worden (versnelde) innovaties gerealiseerd door een unieke samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en bedrijven in de kunststofindustrie.
Door gebruik te maken van de verschillende faciliteiten die Green PAC biedt, worden bedrijven in staat gesteld om tegen gunstige voorwaarden innovatieve projecten te ontwikkelen en uit te voeren.
Daarnaast richt Green PAC zich op het onderwijs in Noordoost-Nederland om de innovatiekracht rond kunststoftechnologie te versterken.
Green PAC is een initiatief van NHL Stenden en Windesheim.
-
Tech For Future
Tech For Future is de partner in Oost-Nederland voor hightech bedrijven die hun kennis op het gebied van Hightech Systemen & Materialen willen ontwikkelen en daarmee hun innovatiekracht willen vergroten. Samen met bedrijven werkt Tech For Future aan internationaal praktijkgericht onderzoek, zoals de toepassing van hightech mechatronica, nanotechnologie, smart materials, kunststoffen en ICT in nieuwe producten en systemen.
Tech For Future zorgt voor kwalitatieve technologische kennis, en voor enthousiaste studenten die opgeleid zijn om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen bij bedrijven. Dit biedt bedrijven nieuwe business kansen, nieuwe productmarktcombinaties en innovatieve ontwikkelrichtingen.
Tech For Future brengt de expertise van Saxion en Windesheim op gebied van HTSM samen. Lectoren van Saxion en Windesheim en onderzoekers die elders actief zijn doen praktijkgericht onderzoek bij kennisintensieve bedrijven in Oost-Nederland.
-
Tech Your Future
Tech Your Future is het expertisecentrum voor onderwijs in Wetenschap en Technologie. Het doel: meer leerlingen die de techniek in gaan. Goed onderwijs in Wetenschap en Technologie begint met goede leerkrachten. Daarom stelt Tech Your Future de onderwijsprofessional centraal.
Tech Your Future stimuleert kenniscreatie, verbindt regionale en landelijke partijen door samen te werken(opent in nieuw tabblad) en ontsluit expertise en succesvolle methoden.
TechYourFuture is een samenwerking van Saxion, Universiteit Twente, Windesheim en ROC van Twente.
-
Familiebedrijven
Familiebedrijven sterker maken, door kennis en inzichten uit onderzoek. Dat is het doel van het Expertisecentrum Familiebedrijven. Zeker 61% van de bedrijven is een familiebedrijf. Daarmee zijn ze ongekend belangrijk voor een gezonde economie. Bovendien zijn familiebedrijven anders, omdat er naast bedrijfsbelangen ook familiebelangen zijn. Ons onderzoek richt zich op die bijzondere verhouding. Met de kennis en inzichten uit praktijkgericht onderzoek zet het Expertisecentrum familiebedrijven in hun kracht, en helpt hen de juiste balans te vinden, zodat zij sterker kunnen ondernemen.
-
Sterk aan het werk
Het initiatief 'Sterk aan het Werk' van Windesheim begeleidt (bijna) afgestudeerde professionals met een beperking of ondersteuningsvraag naar een passende plek op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan professionals met een lichamelijke beperking, (faal)angst, autisme, adhd, psychische klachten of een chronische ziekte.
Sterk aan het werk helpt bij het leggen van contact tussen de (bijna) afgestudeerde professional en een potentiële werkgever die denkt vanuit talent, kansen en mogelijkheden en begeleidt het afstemmen van de behoeftes. Lees hier meer over Sterk aan het Werk