Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ouders en verzorgers

Banner image

Je kind wilt studeren. Maar welke studie past het best?

Dat ontdekt jouw zoon of dochter tijdens het studiekeuzeproces. Als ouder of verzorger speel je hierbij een belangrijke rol. Ontdek welke studiekeuze-activiteiten Windesheim aanbiedt om je kind en jou daarbij te helpen. 

Studiekeuze-activiteiten

Studiekeuze-activiteiten

Om te ontdekken welke studie het beste past biedt Windesheim verschillende studiekeuze-activiteiten aan. Uit ervaring blijkt dat hoe meer activiteiten je kind doorloopt, hoe groter de kans is dat hij of zij de juiste studie kiest. Je kind kan onder andere:

Bekijk alle studiekeuze-activiteiten

Tips open dag

Tips voor jullie bezoek aan de open dag

Open dagen zijn heel belangrijk in het studiekeuzeproces van je kind. Je krijgt er veel informatie en kunt alvast een beeld vormen van de sfeer van een opleiding en de hogeschool. Maar zo'n dag kan ook heel overweldigend zijn. Hoe kun jij als ouder je kind helpen? Bekijk de praktische tips.

Tips bij studiekeuze

Tips bij studiekeuze

Opleidingsvormen

Opleidingsvormen

Kiest je kind voor een vierjarige bacheloropleiding, of wordt het een tweejarige Associate degree? Lees meer over de verschillen tussen deze twee opleidingsvormen. Nog geen idee voor een specifieke opleiding? Bekijk dan eens onze interessegebieden.

 • Een Associate degree (Ad) is een relatief nieuwe opleidingsvorm, waarvoor je een officieel internationaal erkend diploma ontvangt na succesvolle afronding.
 • Het is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau.
 • Je krijgt intensievere begeleiding krijgt van docenten dan bij een bacheloropleiding.
 • Er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden, zoals samenvatten en plannen.
 • Te volgen in zowel in voltijd als in deeltijd. 
 • Wanneer je na 2 jaar de smaak te pakken hebt, kun je doorstromen naar de 4-jarige bacheloropleiding die bij de Ad hoort.
 • Een bachelor is een opleiding op hbo-niveau die 4 jaar duurt.
   
 • Je kunt studeren in voltijd of deeltijd.
  • Bij voltijd ben je alle dagen op Windesheim aanwezig. In bepaalde periodes breng je kennis in de praktijk tijdens stages.
  • Bij deeltijdstudie combineer je studeren met werken. In de meeste gevallen ben je 1 of 2 dagen in de week op school en voer je de rest van de opdrachten uit in de praktijk.
 • De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: een major en een minor.
  • De major is de basis en beslaat 75%. Sommige opleidingen werken samen in de major, dan volg je lessen met studenten van andere opleidingen.
  • De rest van de bachelor bestaat uit minors. Dit zijn vakken die je zelf kiest, op basis van je eigen interesses. Naast de minors van je eigen opleiding kun je ook een kijkje nemen in een ander gebied. Of zelfs op een andere hogeschool.

Nog geen idee welke opleiding bij jouw kind past? Verken dan eens onze interessegebieden.

Praktische informatie

Toelating

Een havo-, vwo- of mbo 4-diploma geeft toegang tot bacheloropleidingen en Associate degrees. Soms gelden er extra eisen voor bepaalde vakken of profielen. Voor mbo geldt dat afzonderlijke certificaten niet voldoende zijn.

Meer over toelating 

Financiën

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-. Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek.

Meer over financiën

Aanmelding

Bij de meeste opleidingen is de aanmelddeadline 1 mei. Uitzonderingen zijn Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sportkunde en Global Project and Change Management.

Meer over aanmelden

Begeleiding

Begeleiding

Je kind krijgt persoonlijke coaching van een studentbegeleider. Daarnaast bieden we begeleiding voor bijvoorbeeld topsporters, anderstaligen of studenten die zelf een onderneming willen starten.

Lees meer over studentbegeleiding

Heeft jouw zoon of dochter extra begeleiding nodig vanwege bijvoorbeeld dyslexie, AD(H)D of ASS? Er zijn voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Na aanmelding wordt jouw kind uitgenodigd voor een gesprek. Ouders, begeleiders van school en/of ambulant begeleiders zijn daarbij ook welkom.

Lees meer over studeren met een functiebeperking