Windesheim helpt je graag om jouw leerlingen te begeleiden naar een goede studiekeuze.
Het is belangrijk dat leerlingen ontdekken waar ze energie van krijgen, waar hun talent ligt en wat hen uitdaagt. Als decaan of mentor speel je daarin een belangrijke rol. We hebben een aantal materialen die je hierbij kunt gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de Loopbaan- en Oriëntatie Begeleiding (LOB). Ook organiseren we verschillende voorlichtingsevenementen. Op deze pagina vind je een compleet overzicht.
Jaarplanning 2024-2025
-
-
Open dag
Leerlingen en hun ouders zijn van harte welkom op onze open dagen:
Open dagen in Almere
- Zaterdag 25 januari 2025 van 10.00 tot 13.30 uur
- Dinsdag 8 april 2025 online van 19.00 tot 21.00 uur
- Zaterdag 12 april 2025 van 10.00 tot 13.30 uur
Open dagen in Zwolle
- Vrijdag 24 januari 2025 van 13.00 tot 21.00 uur
- Dinsdag 8 april 2025 online van 19.00 tot 21.00 uur
- Vrijdag 11 april 2025 van 13.00 tot 18.00 uur
Leerlingen die meer willen halen uit de open dag kunnen aan de slag met onze voorbereidingsopdracht. Die kan hier worden aangevraagd.(opent in nieuw tabblad)
-
Proefles en meelopen
Hebben leerlingen interesse in een of meerdere opleidingen? Dan kunnen ze bij ons een dag meelopen of een proefles volgen. Zo ontdekken ze hoe het echt is om te studeren en of de opleiding bij hen past.
Meelopen of een proefles volgen kan bij de meeste opleidingen tot ongeveer eind mei. Tijdens het collegejaar blijven we data aanvullen.
-
Mogelijkheden havo 5 of vwo 6
-
-
Open dagen
Om een goed beeld te krijgen van opleidingen, de docenten en studenten én de sfeer op Windesheim organiseren wij Open dagen.
Voorbereidingsopdracht
Om voorbereid naar de open dag te gaan is het aan te raden om de voorbereidingsopdracht door de leerlingen in te laten vullen. Het document is uit drie delen opgebouwd:
- voor de open dag
- tijdens de open dag
- na de open dag
Het is daarom belangrijk dat ze starten met het document voordat ze zich hebben ingeschreven bij een open dag. Dit document kan zowel geprint als digitaal (via de telefoon) voor/tijdens en na de open dag gebruikt worden en geüpload worden in hun eigen lob-portfolio van de vo-school. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het document, is het ook mogelijk om de klassen gezamenlijk te ontvangen bij een open dag en een extra presentatie ‘studeren aan het hbo’ te verzorgen.Aanvraag voorbereidingsopdracht open dag(opent in nieuw tabblad)
-
Meelopen of proefstuderen
Kom erachter hoe het écht is om te studeren via meelopen of proefstuderen.
We bieden dit aan vanaf half november (na de 1e open dag) tot ongeveer eind mei.
Informatie en aanmelden meelopen / proefstuderen -
Onderwijsbeurs
Wij staan op de volgende onderwijsbeurzen:
-
Begeleiding meesterproef of profielwerkstuk
Heb je leerlingen die aan de slag willen met een meesterproef of profielwerkstuk? Bij ons kan je (expert)begeleiding aanvragen als je een opdracht hebt op het gebied van Techniek en ICT. Docenten en studenten van onze technische opleidingen staan klaar om leerlingen hierbij te begeleiden.
Gebruik laboratoria en meetinstrumenten
Op Windesheim hebben we diverse laboratoria en meetinstrumenten die leerlingen kunnen gebruiken voor hun NT- of NG-profielwerkstuk. Interesse? Neem dan contact op met het Windesheim Informatiecentrum voor meer informatie: info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Profielwerkstuk-traject
Het PWS-traject van de domeinen Business, Media en Recht (BMR), Gezondheid & Welzijn (GW) en Techniek biedt leerlingen een unieke mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te studeren aan het hbo.
Tijdens het traject werken de leerlingen als profielwerkstuk een hbo-opdracht uit die aansluit bij het economische of sociale werkveld. De opdracht focust op samenwerken, onderzoeken (desk en field research), analyseren, rapporteren, presenteren en reflecteren. Allemaal conform de eisen van het hbo.Afhankelijk van de gekozen opleiding is er een specifieke opdracht gerelateerd aan het interessegebied.
Opdracht Business, Media & Recht
Leerlingen onderzoeken in duo’s aan de hand van een model hoe de interne organisatie van een zelfgekozen bedrijf of organisatie eruitziet. Resultaat is een overzicht van sterke en zwakke punten (halve SWOT) van de organisatie.
Opdracht Gezondheid & Welzijn
Leerlingen onderzoeken in duo's welke organisaties zorg en diensten verlenen aan een zelfgekozen doelgroep binnen een regio. Resultaat is een zogenaamde Sociale Kaart.
Opdrachten Techniek (keuze uit 3)
-
Opdracht ICT
Leerlingen onderzoeken in hun groepje hoe ze met digitale middelen het probleem van de ontbossing van het amazoneregenwoud kunnen tegengaan. Ze onderbouwen hun (business) case/oplossing aan de hand van het businessmodel canvas. -
Opdracht Techniek
Het kabinet heeft plannen om de komende 10 jaar een miljoen woningen bij te bouwen. Wil je ontwerpen? Werk dan aan een plan om bijvoorbeeld 100 nieuwe woningen te bouwen. Heb je interesse in duurzaamheid? Bedenk dan hoe de woningen van energie worden voorzien. Of bekijk de opdracht door de bril van de econoom, van de landschapsarchitect of de verkeerskundige. -
Opdracht Civiele Techniek
Zwolle streeft naar 100% klimaatadaptiviteit in 2050 met de Zwolse Adaptatiestrategie (ZAS). Deze strategie bevat maatregelen om klimaateffecten te beperken. Maar zulke klimaatmaatregelen kennen ook risico’s. Een voorbeeld: in de stad worden wadi’s (een ondiepe, natuurlijke waterberging) aangelegd om regenwater op te vangen. Als dat water lang blijft staan, kan het als speelvoorziening worden gezien. Het water heeft echter een slechte kwaliteit, wat een gezondheidsrisico oplevert. Jouw opdracht: breng de risico’s in kaart en stel beheermaatregelen voor.
Samenwerking Windesheim en VO
Tijdens bijeenkomsten op Windesheim komt de inhoud van de opdracht aan de orde; van het opstellen van het plan van aanpak tot de mondelinge presentatie. In totaal verzorgt Windesheim vier bijeenkomsten:
- Projectmatig werken en de onderzoekscyclus
- 7-S model (BMR) of sociale kaart (G&W)
- Rapporteren en presenteren
- Presentaties op Windesheim
Bijeenkomsten 1 t/m 3 vinden online plaats, bijeenkomst 4 is op Windesheim. Ze vinden plaats in najaar (september - december). De exacte planning is in overleg. VO/PWS-begeleiders ondersteunen het totstandkomingsproces. Van de eerste stap (samenstellen van de duo’s) tot de uiteindelijke toetsing.
Contactgegevens
Heb je namens jouw school belangstelling in dit PWS-traject? Neem dan contact op met de coördinator Instroom & Aansluiting van het betreffende domein:
- Business Media & Recht: Marloes Vugs, mlw.vugs@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Gezondheid & Welzijn: Sabine Reinaardus, s.reinaardus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Techniek: Jantina Bremers, jm.bremer@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Bewegen en Educatie: Hans Hulst, h.l.hulst@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
-
Studiekeuzetest
De studiekeuzetest kan helpen als een leerling nog geen idee heeft wat hij/zij wil studeren. Na het maken van de test is te zien welke opleidingen van Windesheim er mogelijk passend zijn.
Ga naar de Studiekeuzetest(opent in nieuw tabblad)
Onthoud dat de resultaten van deze test niet leidend zijn. Het geeft iets om over na te denken. Het is goed om de resultaten ook te bespreken met familie of vrienden.
-
Flyer en studiekeuzegids
Leerlingen kunnen van elke voltijdopleiding een flyer aanvragen. Met een overzicht van vakken, beroepen, toelatingseisen én alle voorlichtingsactiviteiten. Kortom: alle praktische informatie in één document!
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Almere(opent in nieuw tabblad)
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Studiekeuzegids
In de studiekeuzegids staan al onze opleidingen. Handig om opleidingen met elkaar te vergelijken! Vraag de gids aan(opent in nieuw tabblad).
-
Webpagina tips voor studiekeuze
Leerlingen die een overzicht willen van alle studiekeuze-activiteiten kunnen terecht op de pagina Studeren in voltijd.
-
Studiekeuzetips in je mailbox
Speciaal voor studiekiezers versturen we de nieuwsbrief NextStep. Ontvang de laatste studiekeuzetips en blijf op de hoogte van open dagen, proeflessen en andere events.
-
Studiekeuzebegeleiding
Loopt een leerling vast in de zoektocht naar een passende opleiding? De studiekeuze- en loopbaancoaches van Windesheim helpen graag bij het maken van de studiekeuze. Er is individuele begeleiding en groepstraining beschikbaar.
De studiekeuzebegeleiding is onafhankelijk en niet alleen gericht op studies van Windesheim.
-
Voorlichting ouders en verzorgers
Windesheim heeft een pagina met tips voor ouders en verzorgers om hun kind te helpen bij de studiekeuze. Bijvoorbeeld informatie over collegegeld of begeleiding tijdens de studie.
-
Activiteiten van domein Techniek
Makersfestival Zwolle
Ervaar, beleef en ontdek techniek & technologie op 29 maart 2025 tijdens het Makersfestival Zwolle. Kan bijdragen aan keuze voor profiel en/of studierichting. Houd de website in de gaten voor het programma. Vanaf januari kun je je als bezoeker aanmelden.
Doelgroep: iedereen, maar vooral jongeren tussen de 8-18 jaar.
Lees meer over het Makersfestival(opent in nieuw tabblad)
-
Mogelijkheden havo 4 of vwo 5
-
-
Open dagen
Om een goed beeld te krijgen van opleidingen, de docenten en studenten én de sfeer op Windesheim organiseren wij Open dagen.
Voorbereidingsopdracht
Om voorbereid naar de open dag te gaan is het aan te raden om de voorbereidingsopdracht door de leerlingen in te laten vullen. Het document is uit drie delen opgebouwd:
- voor de open dag
- tijdens de open dag
- na de open dag
Het is daarom belangrijk dat ze starten met het document voordat ze zich hebben ingeschreven bij een open dag. Dit document kan zowel geprint als digitaal (via de telefoon) voor/tijdens en na de open dag gebruikt worden en geüpload worden in hun eigen lob-portfolio van de vo-school. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het document, is het ook mogelijk om de klassen gezamenlijk te ontvangen bij een open dag en een extra presentatie ‘studeren aan het hbo’ te verzorgen.Aanvraag voorbereidingsopdracht open dag(opent in nieuw tabblad)
-
Onderwijsbeurs
Wij staan op de volgende onderwijsbeurzen:
-
Begeleiding meesterproef of profielwerkstuk
Heb je leerlingen die aan de slag willen met een meesterproef of profielwerkstuk? Bij ons kan je (expert)begeleiding aanvragen als je een opdracht hebt op het gebied van Techniek en ICT. Docenten en studenten van onze technische opleidingen staan klaar om leerlingen hierbij te begeleiden.
Gebruik laboratoria en meetinstrumenten
Op Windesheim hebben we diverse laboratoria en meetinstrumenten die leerlingen kunnen gebruiken voor hun NT- of NG-profielwerkstuk. Interesse? Neem dan contact op met het Windesheim Informatiecentrum voor meer informatie: info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Profielwerkstuk-traject
Het PWS-traject van de domeinen Business, Media en Recht (BMR), Gezondheid & Welzijn (GW) en Techniek biedt leerlingen een unieke mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te studeren aan het hbo.
Tijdens het traject werken de leerlingen als profielwerkstuk een hbo-opdracht uit die aansluit bij het economische of sociale werkveld. De opdracht focust op samenwerken, onderzoeken (desk en field research), analyseren, rapporteren, presenteren en reflecteren. Allemaal conform de eisen van het hbo.Afhankelijk van de gekozen opleiding is er een specifieke opdracht gerelateerd aan het interessegebied.
Opdracht Business, Media & Recht
Leerlingen onderzoeken in duo’s aan de hand van een model hoe de interne organisatie van een zelfgekozen bedrijf of organisatie eruitziet. Resultaat is een overzicht van sterke en zwakke punten (halve SWOT) van de organisatie.
Opdracht Gezondheid & Welzijn
Leerlingen onderzoeken in duo's welke organisaties zorg en diensten verlenen aan een zelfgekozen doelgroep binnen een regio. Resultaat is een zogenaamde Sociale Kaart.
Opdrachten Techniek (keuze uit 3)
-
Opdracht ICT
Leerlingen onderzoeken in hun groepje hoe ze met digitale middelen het probleem van de ontbossing van het amazoneregenwoud kunnen tegengaan. Ze onderbouwen hun (business) case/oplossing aan de hand van het businessmodel canvas. -
Opdracht Techniek
Het kabinet heeft plannen om de komende 10 jaar een miljoen woningen bij te bouwen. Wil je ontwerpen? Werk dan aan een plan om bijvoorbeeld 100 nieuwe woningen te bouwen. Heb je interesse in duurzaamheid? Bedenk dan hoe de woningen van energie worden voorzien. Of bekijk de opdracht door de bril van de econoom, van de landschapsarchitect of de verkeerskundige. -
Opdracht Civiele Techniek
Zwolle streeft naar 100% klimaatadaptiviteit in 2050 met de Zwolse Adaptatiestrategie (ZAS). Deze strategie bevat maatregelen om klimaateffecten te beperken. Maar zulke klimaatmaatregelen kennen ook risico’s. Een voorbeeld: in de stad worden wadi’s (een ondiepe, natuurlijke waterberging) aangelegd om regenwater op te vangen. Als dat water lang blijft staan, kan het als speelvoorziening worden gezien. Het water heeft echter een slechte kwaliteit, wat een gezondheidsrisico oplevert. Jouw opdracht: breng de risico’s in kaart en stel beheermaatregelen voor.
Samenwerking Windesheim en VO
Tijdens bijeenkomsten op Windesheim komt de inhoud van de opdracht aan de orde; van het opstellen van het plan van aanpak tot de mondelinge presentatie. In totaal verzorgt Windesheim vier bijeenkomsten:
- Projectmatig werken en de onderzoekscyclus
- 7-S model (BMR) of sociale kaart (G&W)
- Rapporteren en presenteren
- Presentaties op Windesheim
Bijeenkomsten 1 t/m 3 vinden online plaats, bijeenkomst 4 is op Windesheim. Ze vinden plaats in najaar (september - december). De exacte planning is in overleg. VO/PWS-begeleiders ondersteunen het totstandkomingsproces. Van de eerste stap (samenstellen van de duo’s) tot de uiteindelijke toetsing.
Contactgegevens
Heb je namens jouw school belangstelling in dit PWS-traject? Neem dan contact op met de coördinator Instroom & Aansluiting van het betreffende domein:
- Business Media & Recht: Marloes Vugs, mlw.vugs@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Gezondheid & Welzijn: Sabine Reinaardus, s.reinaardus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Techniek: Jantina Bremers, jm.bremer@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Bewegen en Educatie: Hans Hulst, h.l.hulst@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
-
Studiekeuze Kick-off
De Studiekeuze kick-off is voor havo 4-leerlingen. Deelname is mogelijk voor een beperkt aantal scholen.
-
Studiekeuzetest
De studiekeuzetest kan helpen als een leerling nog geen idee heeft wat hij/zij wil studeren. Na het maken van de test is te zien welke opleidingen van Windesheim mogelijk passend zijn.
Ga naar de test(opent in nieuw tabblad)
Onthoud dat de resultaten van deze test niet leidend zijn. Het geeft iets om over na te denken. Het is goed om de resultaten ook te bespreken met familie of vrienden.
-
Flyer en studiekeuzegids
Leerlingen kunnen van elke voltijdopleiding een flyer aanvragen. Met een overzicht van vakken, beroepen, toelatingseisen én alle voorlichtingsactiviteiten. Kortom: alle praktische informatie in één document!
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Almere(opent in nieuw tabblad)
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Studiekeuzegids
In de studiekeuzegids staan al onze opleidingen. Handig om opleidingen met elkaar te vergelijken! Vraag de gids aan(opent in nieuw tabblad).
-
Webpagina tips voor studiekeuze
Leerlingen die een overzicht willen van alle studiekeuze-activiteiten kunnen terecht op de pagina Studeren in voltijd.
-
Studiekeuzetips in je mailbox
Speciaal voor studiekiezers versturen we de nieuwsbrief NextStep. Ontvang de laatste studiekeuzetips en blijf op de hoogte van open dagen, proeflessen en andere events.
-
Voorlichting ouders en verzorgers
Windesheim heeft een pagina met tips voor ouders en verzorgers om hun kind te helpen bij de studiekeuze. Bijvoorbeeld informatie over collegegeld of begeleiding tijdens de studie.
-
Activiteiten van domein Techniek
Makersfestival Zwolle
Ervaar, beleef en ontdek techniek & technologie op 29 maart 2025 tijdens het Makersfestival Zwolle. Kan bijdragen aan keuze voor profiel en/of studierichting. Houd de website in de gaten voor het programma. Vanaf januari kun je je als bezoeker aanmelden.
Doelgroep: iedereen, maar vooral jongeren tussen de 8-18 jaar.
Lees meer over het Makersfestival(opent in nieuw tabblad)
-
Mogelijkheden havo 3
-
-
Open dagen
Om een goed beeld te krijgen van opleidingen, de docenten en studenten én de sfeer op Windesheim organiseren wij Open dagen.
Voorbereidingsopdracht
Om voorbereid naar de open dag te gaan is het aan te raden om de voorbereidingsopdracht door de leerlingen in te laten vullen. Het document is uit drie delen opgebouwd:
- voor de open dag
- tijdens de open dag
- na de open dag
Het is daarom belangrijk dat ze starten met het document voordat ze zich hebben ingeschreven bij een open dag. Dit document kan zowel geprint als digitaal (via de telefoon) voor/tijdens en na de open dag gebruikt worden en geüpload worden in hun eigen lob-portfolio van de vo-school. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het document, is het ook mogelijk om de klassen gezamenlijk te ontvangen bij een open dag en een extra presentatie ‘studeren aan het hbo’ te verzorgen.Aanvraag voorbereidingsopdracht open dag(opent in nieuw tabblad)
-
Profielkeuze
Een profielkeuze maken is voor veel leerlingen lastig. Daarom betrekken we graag de ervaringsdeskundigen - de studenten - om aan de hand van een spel een gesprek op gang te brengen waardoor leerlingen zich kunnen voorbereiden en een meer weloverwogen besluit kunnen nemen met betrekking tot hun eigen profielkeuze.
Almere
Op de locatie Almere kunnen leerlingen meedoen aan een spel rondom profielkeuzedagen. Het spel wordt gespeeld op de Windesheimlocatie in Almere.Zwolle
Windesheimstudenten komen op de vo-school langs om aan de hand van een stickerspel een gesprek op gang te brengen. -
Studiekeuzetest
De studiekeuzetest kan helpen als een leerling nog geen idee heeft wat je wilt studeren. Na het maken van de test is te zien welke opleidingen van Windesheim mogelijk passend zijn.
Ga naar de test(opent in nieuw tabblad)
Onthoud dat de resultaten van deze test niet leidend zijn. Het geeft iets om over na te denken. Het is goed om de resultaten ook te bespreken met familie of vrienden.
-
Flyer en studiekeuzegids
Leerlingen kunnen van elke voltijdopleiding een flyer aanvragen. Met een overzicht van vakken, beroepen, toelatingseisen én alle voorlichtingsactiviteiten. Kortom: alle praktische informatie in één document!
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Almere(opent in nieuw tabblad)
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Studiekeuzegids
In de studiekeuzegids staan al onze opleidingen. Handig om opleidingen met elkaar te vergelijken! Vraag de gids aan(opent in nieuw tabblad).
-
Webpagina tips voor studiekeuze
Leerlingen die een overzicht willen van alle studiekeuze-activiteiten kunnen terecht op de pagina Studeren in voltijd.
-
Studiekeuzetips in je mailbox
Speciaal voor studiekiezers versturen we de nieuwsbrief NextStep. Ontvang de laatste studiekeuzetips en blijf op de hoogte van open dagen, proeflessen en andere events.
-
Voorlichting ouders en verzorgers
Windesheim heeft een pagina met tips voor ouders en verzorgers om hun kind te helpen bij de studiekeuze. Bijvoorbeeld informatie over collegegeld of begeleiding tijdens de studie.
-
Activiteiten van domein Techniek
Makersfestival Zwolle
Ervaar, beleef en ontdek techniek & technologie op 29 maart 2025 tijdens het Makersfestival Zwolle. Kan bijdragen aan keuze voor profiel en/of studierichting. Houd de website in de gaten voor het programma. Vanaf januari kun je je als bezoeker aanmelden.
Doelgroep: iedereen, maar vooral jongeren tussen de 8-18 jaar.
Lees meer over het Makersfestival(opent in nieuw tabblad)
-
Mogelijkheden havo 1 en 2
-
-
Activiteiten van domein Techniek
Makersfestival Zwolle
Ervaar, beleef en ontdek techniek & technologie tijdens het Makersfestival Zwolle. Kan bijdragen aan keuze voor profiel en/of studierichting. Houd de website in de gaten voor het programma.
- VO-dagen 27 en 28 maart 2025
Voor leerlingen uit jaar 1 en 2 organiseert het Makersfestival de vo-dagen. Deze zijn voorafgaand aan hét festival op zaterdag. Hier kun je met een klas aan deelnemen. Tijdens verschillende workshops maken leerlingen kennis met de breedte van Techniek door cross-overs met cultuur en natuur. Deelname is mogelijk voor een beperkt aantal scholen. Meer info en aanmelden: Makersfestival Zwolle voor vo-leerlingen uit jaar 1 en 2. - Hét makersfestival op zaterdag 29 maart 2025
Op 29 maart kan iedereen deelnemen aan het Makersfestival. Vanaf januari kun je je als bezoeker voor de 29e maart aanmelden. Doelgroep: iedereen, maar vooral jongeren tussen de 8 - 18 jaar.
- VO-dagen 27 en 28 maart 2025
-
Mogelijkheden mbo
-
-
Keuzedelen
Ongeveer 40% van de mbo-studenten op niveau 4 stroomt door naar het hbo. Het keuzedeel 'Voorbereiding hbo' helpt mbo-studenten zich te oriënteren en voor te bereiden op hbo-studies in het algemeen en op specifieke hbo-richtingen.
Mbo-studenten kiezen binnen het keuzedeel 'Voorbereiding hbo' zelf een opleidingsgerichte opdracht die hen interesseert. Windesheim biedt hen een opdracht aan waarmee ze aan de slag gaan om hbo-vaardigheden en de inhoud van hun gekozen opdracht te verkennen. Op Windesheim krijgen ze onder andere colleges met uitleg over de opdracht. De begeleiding en uitvoering van de opdracht vindt plaats op het mbo.
Goed om te weten:
- Het keuzedeel is onderwijs van het mbo en is geen instroomeis voor het hbo. Het is bedoeld om de student voor te bereiden op een mogelijke hbo-opleiding.
- De beoordeling/examinering van het keuzedeel vindt plaats op het mbo.
- Elk domein van Windesheim biedt bijeenkomsten in het kader van het keuzedeel 'Voorbereiding hbo' aan:
- Business, Management en Recht
- Gezondheid en Welzijn
- Techniek/ICT
- Bewegen en Educatie (3 keuzes):
- Pabo
- Lerarenopleiding voortgezet onderwijs
- Sport
Neem voor meer informatie contact op met Sabine Reinaardus, s.reinaardus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Open dagen
Om een goed beeld te krijgen van opleidingen, de docenten en hbo-studenten én de sfeer op Windesheim organiseren wij Open dagen.
Mbo-studenten die meer willen halen uit de open dag kunnen aan de slag met onze voorbereidingsopdracht.
Aanvraag voorbereidingsopdracht open dag(opent in nieuw tabblad)
-
Meelopen of proefstuderen
Kom erachter hoe het écht is om te studeren via meelopen of proefstuderen.
We bieden dit aan vanaf half november (na de 1e open dag) tot ongeveer eind mei.
Informatie en aanmelden meelopen / proefstuderen -
Onderwijsbeurs
Wij staan op de volgende onderwijsbeurzen:
-
Studiekeuzetest
De studiekeuzetest kan helpen als iemand nog geen idee heeft wat hij/zij wil studeren. Na het maken van de test is te zien welke opleidingen van Windesheim mogelijk passend zijn.
Ga naar de test(opent in nieuw tabblad)
Onthoud dat de resultaten van deze test niet leidend zijn. Het geeft iets om over na te denken. Het is goed om de resultaten ook te bespreken met familie of vrienden.
-
Flyer en studiekeuzegids
Mbo-studenten kunnen van elke voltijdopleiding een flyer aanvragen. Met een overzicht van vakken, beroepen, toelatingseisen én alle voorlichtingsactiviteiten. Kortom: alle praktische informatie in één document!
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Almere(opent in nieuw tabblad)
- Vraag een flyer aan van een opleiding in Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Studiekeuzegids
In de studiekeuzegids staan al onze opleidingen. Handig om opleidingen met elkaar te vergelijken! Vraag de gids aan(opent in nieuw tabblad).
-
Webpagina tips voor studiekeuze
Studenten die een overzicht willen van alle studiekeuze-activiteiten kunnen terecht op de pagina Studeren in voltijd.
-
Studiekeuzetips in je mailbox
Speciaal voor studiekiezers versturen we de nieuwsbrief NextStep. Ontvang de laatste studiekeuzetips en blijf op de hoogte van open dagen, proeflessen en andere events.
-
Hulp bij studiekeuze door loopbaancoaches
Loopt een student vast in de zoektocht naar een passende opleiding? De studiekeuze- en loopbaancoaches van Windesheim helpen graag bij het maken van de studiekeuze. Er is individuele begeleiding en groepstraining beschikbaar.
De studiekeuzebegeleiding is onafhankelijk en niet alleen gericht op studies van Windesheim.
-
Voorlichting ouders en verzorgers
Windesheim heeft een pagina met tips voor ouders en verzorgers om hun kind te helpen bij de studiekeuze. Bijvoorbeeld informatie over collegegeld of begeleiding tijdens de studie.
-
Activiteiten van domein Techniek
Makersfestival Zwolle
Ervaar, beleef en ontdek techniek & technologie op 29 maart 2025 tijdens het Makersfestival Zwolle. Kan bijdragen aan keuze voor profiel en/of studierichting. Houd de website in de gaten voor het programma. Vanaf januari kun je je als bezoeker aanmelden.
Doelgroep: iedereen, maar vooral jongeren tussen de 8-18 jaar.
Lees meer over het Makersfestival(opent in nieuw tabblad)
-
Studiekeuzegidsen en flyers
In onze jaarlijkse Studiekeuzegids staan alle opleidingen overzichtelijk bij elkaar. De gids wordt uitgedeeld op beurzen en bij klassikale voorlichtingen. De studiekeuzegids is ook digitaal aan te vragen.
In oktober krijgen decanen een gids toegestuurd. Wil je er meer? Stuur een mail naar voorlichtingsdagen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Opleidingsflyers zijn online aan te vragen:
Voorlichting op school
Onze studenten en/of docenten komen graag langs om te vertellen over de opleidingen en hoe het is om te studeren bij Windesheim. We kunnen de volgende presentaties verzorgen:
- Studeren aan het hbo
- Voorlichting aan ouders
- Opleidingsvoorlichting (klassikale voorlichting)
- Windesheimbrede voorlichting (aanwezigheid op opleidingsmarkt)
- Gastlessen
- Speeddaten (alleen in Almere)
Nieuw: geclusterde voorlichting
Uit onderzoek blijk dat jongeren in het begin van het studiekeuzeproces veel hebben aan brede voorlichting over een interessegebied. Daarom heeft Windesheim naast de opleidingspresentaties ook geclusterde voorlichting op de volgende gebieden:
- ik wil iets met techniek (ook onder te verdelen in ‘iets met engineering’ en ‘iets met bouw en infra’)
- ik wil iets met ict
- ik wil iets met gezondheid en welzijn
- ik wil iets met onderwijs
- ik wil iets met bewegen en sport (calo)
- ik wil iets met logistiek
- ik wil iets met journalistiek en communicatie
- ik wil iets met economie, management en recht
- ik wil iets met finance
- ik wil iets met marketing en ondernemerschap
Meer weten of een voorlichting aanvragen? Mail voorlichtingsdagen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Vo-/mbo-netwerken Almere en Zwolle
Via het regionale vo-hbo netwerk bouwen we aan een netwerk waarin we als vo, mbo en hbo kennis met elkaar uitwisselen. Dat doen we op basis van onze gemeenschappelijke en maatschappelijke opdrachten. Zo leren we van en met elkaar. En we geven samen vorm aan activiteiten op het vlak van oriëntatie, doorstroom en aansluiting.
-
-
Vo-/mbo-netwerk Almere
In Almere maken we deel uit van de netwerken:
- Decanenkring Almere
- Netwerk Opera
Meer weten over samenwerking of deelname aan netwerken? Meld je dan aan bij een van onze relatiebeheerders:
- vo: Desiree de Jong, d.de.jong@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- mbo: Jolande van Veen, jam.van.veen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Vo-/mbo-netwerk Zwolle
Samen met het vo en het mbo vormen wij een regionaal netwerk Zwolle.
Wil jij je aansluiten bij of op de hoogte blijven van het netwerk? Meld je dan aan bij een van onze relatiebeheerders:
- Rianne Hutten, aa.hutten-koggel@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Leontien van Hoof, lj.van.hoof@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Ontvang onze nieuwsbrief
Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van ontwikkelingen die voor jou en jouw leerlingen interessant zijn. Denk aan onze voorlichtingsevenementen en nieuwe opleidingen, maar ook aan lopende projecten en activiteiten op het gebied van instroommanagement. Je ontvangt de nieuwsbrief vier keer per jaar.
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief(opent in nieuw tabblad)
Contactpersoon Almere
Desiree de Jong
Telefoon: 088 - 469 7575
E-mail: d.de.jong@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Ben je student van Windesheim en heb je een vraag voor een studentendecaan van Windesheim (bijvoorbeeld over studievertraging of omdat je studie niet goed loopt)? Mail dan naar: decaan-almere@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of kijk op de pagina Studentbegeleiding voor meer informatie over wat een studentdecaan voor je kan betekenen.
Contactpersonen Zwolle
Lauret Westerhuis
Telefoon: 088 469 96 74
E-mail: l.westerhuis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Kitty Halfwerk
Telefoon: 088 - 469 91 30
E-mail: cj.halfwerk@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Ben je student van Windesheim en heb je een vraag voor een studentendecaan van Windesheim (bijvoorbeeld over studievertraging of omdat je studie niet goed loopt)? Mail dan naar: decaan-zwolle@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), decaan-almere@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of kijk op de pagina Studentbegeleiding voor meer informatie.