Ontwikkeling van medewerkers, teams en organisatie
We weten allemaal: de druk op de medewerkers in zorg en welzijn is groot. En toch willen ze zich blijven ontwikkelen, omdat hun werk continu verandert en ze hun expertise op peil moeten houden. Hoe hou je ‘leren en ontwikkelen’ voor deze groep betekenisvol? Door te zorgen dat de scholing op maat is, met precies de actuele kennis die ze nodig hebben.
Een incompanytraject maken we helemaal voor jouw organisatie of team op maat. We stellen in overleg een opleidingsprogramma samen voor een groep medewerkers met dezelfde behoefte, helemaal afgestemd op wat ze nodig hebben op dat moment.
Zo gaat het ‘moeten’ van leren en ontwikkelen er af, en wordt het meer ‘willen’. Omdat de deelnemers de dingen leren die ze nodig hebben. Tijdens het traject ontwikkelen ze zich en stimuleren en ondersteunen ze elkaar om het geleerde in hun dagelijkse werk toe te passen.
Onze expertise
De expertise van onze trainers en docenten ligt onder meer op het gebied van verpleegkundige zorg, ouderenzorg, dementie, ggz, verslavingszorg, jeugdzorg en jeugd en media. Daarbij maken zij gebruik van resultaten van het praktijkgerichte onderzoek van onze lectoraten. Recente maatwerkopdrachten hadden bijvoorbeeld als onderwerp ervaringsdeskundigheid, teamcoaching, intervisiebegeleiding en motiverende gespreksvoering.
De beste incompanytrajecten zijn die waarin we én onze actuele kennis delen met de deelnemers, én ervoor kunnen zorgen dat actuele casuïstiek wordt besproken. Want daarvoor is in de dagelijkse praktijk van professionals in de zorg vaak weinig tijd. Op die manier zorgen we naast kennisoverdracht ook voor energie en ruimte bij de deelnemers voor hun ontwikkeling. De ontwikkeling van de deelnemers in hun beroep staat voor ons voorop.
Samen veranderingen vormgeven
De wereld van zorg en welzijn verandert snel, en als organisatie betekent dat: heel veel aanpassingen, die soms ook complex zijn. Hoe begin je met dit proces van veranderen, en hoe neem je iedereen daar in mee? Wij kunnen je helpen met onze ontwerpgerichte aanpak. We gebruiken design thinking als ontwerpmethode om vragen te verhelderen en veranderingen vorm te geven. We begeleiden jullie om samen steeds een stap verder te zetten.
Deze aanpak, met elke keer een concreet tussenresultaat, haalt de druk van de ketel. Er komt voor medewerkers ruimte voor vertaling van vernieuwingen naar hun eigen werk. En er ontstaan tijdens elke stap in het proces al weer ideeën voor de volgende stap. Dat geeft energie!
Doorloopt jullie organisatie een periode van grote veranderingen? Bijvoorbeeld omdat jullie een nieuwe richting hebben gekozen, maar alles daar nog op moet worden aangepast? Neem contact met ons op, wij vertellen je graag meer over deze ontwikkelingsmethode voor complexe veranderingen.
Voor wie?
We ontwikkelen incompanytrajecten voor allerlei instellingen in zorg en welzijn. Van ziekenhuis tot jeugdzorginstelling en van sociaal wijkteam tot tbs-kliniek. In deze trajecten ondersteunen wij de ontwikkeling van leidinggevenden, teams en organisaties vanuit de kennis en expertise van onze docenten, trainers en onderzoekers.
Waar?
Een maatwerk- of incompanytraject kan zowel bij jouw organisatie op locatie plaatsvinden als bij ons op Windesheim. Een online traject behoort ook tot de mogelijkheden, en combinaties zijn ook mogelijk.
Wil je de locatie waar jullie werken gebruiken als plek om te leren? Of is het juist goed om met de groep even weg te zijn van de dagelijkse praktijk? Wij nemen je overwegingen mee in ons voorstel voor een traject op maat voor jouw organisatie.
Onze aanpak in 5 stappen
- Gesprek
Je hebt een opleidingsvraag. Neem contact met ons op, onze accountmanager maakt een afspraak voor een gesprek. Samen gaan we in gesprek over wat er aan het einde van het incompanytraject moet zijn bereikt. - Voorstel
Wij werken in overleg een voorstel uit met daarin een programma, de financiële investering en de tijdsinvestering die de scholing vraagt van de deelnemers. - Voortraject
Na afstemming en accordering van het voorstel werken we samen de details uit. En we geven aan hoe de deelnemers zich kunnen voorbereiden op de opleiding. De planning en de inzet van de trainers en docenten doen we ook in deze fase. - Scholing
Nu start het incompanytraject. Het programma is zoveel mogelijk gericht op de dagelijkse werksituatie van de deelnemers. Wat ze leren kunnen ze op deze manier direct toepassen in de praktijk. - Evaluatie
De borging van de leerstof vinden we heel belangrijk. Na afloop van de opleiding evalueren we: brengen de deelnemers het geleerde in de praktijk? Zijn er verbeteringen zichtbaar? Indien gewenst voeren we een effectmeting uit.
Neem eens een kijkje bij onze opleidingen op het gebied van Gezondheid en Welzijn. Deze opleidingen kunnen wij ook op maat en Incompany verzorgen.
Wil je eens in gesprek over de mogelijkheid van een maatwerktraject voor jouw organisatie? Neem contact op met programmamanager Mirriam Jansen(opent in nieuw tabblad).(opent in nieuw tabblad)
In gesprek?
-
-
Maak kennis met Mirriam Jansen
Als ik een organisatie bezoek die een opleidingswens heeft is mijn eerste vraag: ‘Wat willen jullie anders, wat moet het resultaat zijn? Een heel open gesprek, want soms zijn er andere dingen nodig dan waar de organisatie in eerste instantie aan denkt. In de gesprekken wordt steeds helderder wat de achtergrond van de vraag is, en hoe we samen kunnen werken aan het vormgeven van de oplossing. In het ene geval is dat een training of opleiding uit ons aanbod, die we aanpassen naar de wensen van de organisatie. Maar het kan bijvoorbeeld ook een verandertraject zijn waarin we iedereen meenemen in de nieuwe visie van een organisatie en daarna management en medewerkers begeleiden om daarbinnen met elkaar het werk (opnieuw) vorm te geven.
Soms is het nodig om, voor wij met een voorstel komen, eerst meer mensen uit de organisatie te spreken. Dan laten we bijvoorbeeld aan een groep medewerkers zien hoe een opleidingsprogramma eruit kan zien, en toetsen we of dat voldoet aan de verwachting. Dat helpt om precies het traject vorm te geven dat nodig is. Voor iedere organisatie is dit verschillend. Het hangt bij verandertrajecten onder andere af van de fase waarin wij bij de verandering betrokken worden.
Mensen kunnen hun hele leven door hun talenten ontwikkelen. De veranderingen in de samenleving vragen van professionals in Zorg en Welzijn niet alleen dat zij bijblijven in hun vakgebied, maar ook dat ze een houding ontwikkelen om zichzelf te sturen om een leven lang te ontwikkelen. Het ontwikkelen van die houding nemen wij mee in alle trajecten die we doen.
De toegevoegde waarde van zorg en welzijn voor de maatschappij is heel groot. Goed opgeleide zorg en welzijn professionals kunnen er voor zorgen dat mensen die niet goed mee kunnen doen zich toch zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en hun plek in de samenleving kunnen innemen. Daar zit mijn drive als ik samen met collega’s, en samen met een organisatie, het beste opleidingstraject voor die organisatie aan het samenstellen ben. Als de medewerkers van de organisatie zelf de regie nemen op hun ontwikkeling en zich goed toegerust voelen voor hun taak, heeft dat meteen effect op hun werk, op de cliënten waarvoor ze werken.
Heb je een leer- en ontwikkelvraag vanuit jullie organisatie? Of is je vraag niet heel concreet, maar wil je eens praten over wat de veranderingen in jullie organisatie voor de kennis en ontwikkeling van de medewerkers betekenen?
Neem contact met me op!
Mirriam Jansen, programmamanager LLO Gezondheid en Welzijn
me.jansen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Alle gebieden waarop wij maatwerk en incompany verzorgen
Bewegen en sport Coaching en Supervisie Economie, Management en Recht Gezondheid en Welzijn Leiderschap Logistiek Onderwijs Techniek en ICT Theologie en Levensbeschouwing