Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr. Liesbeth Rijsdijk, lector

  • Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Liesbeth Rijsdijk

Liesbeth Rijsdijk is lector Netwerken in een Circulaire Economie (NiCE) bij hogeschool Windesheim sinds november 2022. Zij heeft een multidisciplinaire achtergrond, met focus op samenwerking rondom complexe transitieprocessen.

Volg Liesbeth op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

Met het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie wil Liesbeth Rijsdijk een bijdrage leveren aan de transitie van een (dominante) lineaire economie naar een circulaire economie, met oog voor mens en ecologie. De focus ligt daarbij op:

  • Meervoudige waardecreatie
  • Samenwerking in de productieketen en binnen netwerken
  • Het consumptiegedrag 
  • De daarbij behorende collaboratieve business- en verdienmodellen

Het lectoraat hanteert daarbij een systemische benadering, waarbij alle betrokkenen, ondernemers, beleidsmakers, studenten, docenten en onderzoekers worden meegenomen door middel van living labs, actieonderzoek en door samen te experimenteren, te onderzoeken, te reflecteren en te leren.

Opleiding

Liesbeth Rijsdijk heeft twee bachelordiploma’s, in Gezondheid en Voeding (Hogeschool Rollecate, nu Hogeschool Saxion) en in Economie (Hogeschool Utrecht), een master in Communicatiewetenschappen en duurzame ontwikkeling (Radboud Universiteit) en een PhD in Psychologie en Neuropsychologie (Maastricht University). 

Onderzoekservaring

Na haar studie Communicatiewetenschappen en duurzame ontwikkeling, startte Liesbeth Rijsdijk haar internationale loopbaan bij de Verenigde Naties. Zij vertrok met haar gezin voor 3 jaar naar West-Samoa waar ze voor UNESCO werkte aan mediaontwikkeling voor een duurzame en inclusieve Pacific regio.

Daarna werkte ze 3 jaar in Centraal Azië, standplaats Kazachstan, aan projecten rondom hiv en aids en drugspreventie voor UNAIDS. Zij deed onder andere onderzoek naar gedrag en effectiviteit van interventies. Hier is haar interesse ontstaan in samenwerking rondom complexe vraagstukken, ook wel wicked problems genoemd. 

Vanaf 2003 is zij werkzaam bij hogeschool Windesheim, eerst als docent bij de opleiding Communicatie en vanaf 2008 bij het Windesheim Honours College waar zij vanaf 2015 in het management van de opleiding Global Project and Change Management zat. Daarnaast werkte zij vanaf 2013 als senior onderzoeker bij het lectoraat Sociale Innovatie, waar zij het onderzoek naar samenwerking rondom wicked problems heeft opgezet en getrokken. Vanaf november 2022 is ze lector bij het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie.

Lees de lectorale rede van Liesbeth Rijsdijk(opent in nieuw tabblad)

Lees meer over het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie

Lees het interview met Liesbeth Rijsdijk