Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

  • 5 april 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

Kwetsbare cliënten en patiënten hebben baat bij persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Dat staat echter onder druk door de toename en complexiteit van zorg- en ondersteuningsvragen in onze samenleving. Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim gaan samenwerken op het gebied van onderzoek om passende zorg in de toekomst mogelijk te houden. Op donderdag 4 april zijn zij het nieuwe lectoraat ‘verpleegkundig perspectief op persoonsgerichte zorg en ondersteuning’ gestart.

Oplopende druk in de zorg

Er zijn steeds minder zorgprofessionals in verhouding tot de toename en complexiteit van zorg- en ondersteuningsvragen. Het leidt tot een oplopende druk in de zorg en onder professionals, langere wachttijden en minder aandacht voor preventie. Dat vraagt om een verandering van de organisatie van zorg en ondersteuning in de regio. Maar hoe doe je dat en hoe houd je zorg en ondersteuning persoonsgericht, zeker als het gaat om kwetsbare cliënten en patiënten? Om die vraag te beantwoorden starten Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool Windesheim een lectoraat voor persoonsgerichte zorg en ondersteuning.

Ondertekening op 4 april met alle betrokkenen: Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en hogeschool WindesheimDe ondertekening van het samenwerkingsverband met alle betrokkenen: Isala, IJsselheem, Icare, Carinova
en hogeschool Windesheim

Karin Leferink, raad van bestuur IJsselheem:
“Het lectoraat richt zich op praktijkgericht onderzoek en gaat daarbij uit van de levensreis van de cliënt en patiënt. Dit gebeurt in eerste instantie door deze samenwerkingspartners en we zouden het heel mooi vinden als meer partijen gaan deelnemen.”

Het perspectief van de cliënt en de professional

Het praktijkgericht onderzoek van het lectoraat zal enerzijds bijdragen aan betere, betaalbare zorg en anderzijds aan verbeterde ervaringen van cliënten en zorgprofessionals. Om dat te bereiken nemen de onderzoekers van het lectoraat de kwetsbare cliënten en patiënten als uitgangspunt. En dan met name de stappen die zij doorlopen in hun reis door het zorg- en welzijnslandschap. En juist daar spelen professionals, zoals verpleegkundigen, een belangrijke rol. Vanuit deze perspectieven zorgen we ervoor dat de juiste professional op de juiste plek en het juiste moment aansluit op de reis van de cliënt. Zo kunnen we gezamenlijk bepalen wanneer informele zorg en technologische ondersteuning passend is of wanneer de zorg- en welzijnsprofessional in actie moet komen.

Data-gedreven handelen

De uitdaging is om de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste professional te bieden. Hierbij is het ook nodig om de balans te zoeken tussen behandeling en preventie. Een belangrijk middel om die balans te vinden is het methodisch en data-gedreven handelen van verpleegkundigen. Zo wordt inzichtelijk wanneer de zorgprofessional de meeste waarde kan toevoegen en welke handelingen of interventies niet of onvoldoende hier aan bijdragen.

Nieuwe lector

De meeste betrokken partijen werkten in een eerder stadium al samen aan het opzetten van de master 'leiderschap voor persoonsgerichte zorg en ondersteuning'. Deze gaat in september van start. De samenwerking wordt nu dus uitgebreid met de opzet van het nieuwe lectoraat. De samenwerkingsovereenkomst is ondertekend bij Isala. Het lectoraat is nu actief als onderzoeksgroep binnen hogeschool Windesheim. De procedure voor de invulling van de positie van lector is vanaf dat moment begonnen. De lector is de persoon die de onderzoeksgroep, het lectoraat, zal gaan leiden.  

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024