Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Technologische kansen benutten door samenwerking in de logistieke sector

  • 26 maart 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Technologische kansen benutten door samenwerking in de logistieke sector

Veel bedrijven in de logistieke sector hebben te maken met dezelfde uitdaging: de ontwikkeling van technologie gaat razendsnel en er is een gebrek aan tijd, geld, capaciteit en kennis om dit goed toe te passen. Zo blijven veel technologische kansen onbenut. Om als sector toekomstbestendig te blijven, is het nodig om de kansen van technologie te verkennen en het vermogen van bedrijven en medewerkers om die technologie te gebruiken te versterken. De beste manier om dat te doen is door dat samen te doen.

Doorontwikkelen van learning communities

Het Lectoraat Leven Lang Ontwikkelen leidt de komende jaren het project SMART4L. Dit project is een unieke samenwerking tussen hogescholen, universiteiten, ROC´s, logistieke bedrijven, brancheorganisaties en tech leveranciers. De drie learning communities in Oost Nederlands op het snijvlak van logistiek, data en human capital zijn de Port of Twente(opent in nieuw tabblad), Logistics Lab Zwolle(opent in nieuw tabblad) en Kansen met Data(opent in nieuw tabblad). Zij doen de komende jaren onderzoek en ontwikkelen praktische oplossingen om bedrijven en (toekomstige) medewerkers op alle opleidingsniveaus meer wendbaar te maken voor nieuwe technologie en datagedreven werken. Binnen het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen, spelen lector Menno Vos en associate lector Jeltje Talen een grote rol als bruggenbouwers. Menno: “Praktische mkb’ers en wetenschappers komen dankzij dit project samen. Het lectoraat kent beide werelden en weet dat te verenigen met elkaar.” 

Kick-off bijeenkomst van SMART4Lfoto: Kick-off van het project SMART4L bij LogisticsLabZwolle in februari

Medewerkers meekrijgen

Voor het mkb zijn er tal van technologische ontwikkelingen die interessant zijn. Het kan bedrijfsprocessen betrouwbaarder, sneller en goedkoper maken. Jeltje: “Een mooi voorbeeld van hoe technologie kostbare tijd kan besparen, is het inzetten van augmented reality bij het inwerken van medewerkers. Waar medewerkers eerder papieren instructies moesten raadplegen, kunnen zij nu een hololens opzetten en stapsgewijze, visuele instructies ontvangen. Dit vereenvoudigt het inwerkproces niet alleen, maar verhoogt ook de efficiëntie en veiligheid op de werkvloer.” Soms wordt gevreesd dat de inzet van technologische innovaties ten koste gaat van de medewerkers, maar er zitten juist ook voordelen aan. Menno licht toe: “Veel technologische oplossingen kunnen zwaar en repetitief werk overnemen, waardoor de interessante en meer uitdagende taken overblijven. Bovendien is er een schreeuwend tekort aan medewerkers in de sector. Innovatieve toepassingen zijn eerder een noodzaak dan een luxe om arbeidstekorten deels op te vangen. Beide ontwikkelingen vragen echter wel om medewerkers die om kunnen gaan met die nieuwe technologieën. Juist die brug tussen het inzetten van nieuwe technologie en het toerusten van de juiste skills van medewerkers om die technologieën in hun dagelijkse werk te kunnen toepassen staan centraal in dit project.”

Hololens

Kennis uitwisselen in de regio

Het project richt zich op meerdere pijlers, waaronder community building, innovatievermogen van bedrijven en onderwijsvernieuwing. De kennisuitwisseling in de learning communities is dankzij de combinatie onderzoek, ondernemerschap en onderwijs met elkaar verweven. Het leidt tot interessantere banen, een beter innovatievermogen van het mkb en zeker ook tot onderwijsvernieuwing. Studenten worden zo opgeleid tot medewerkers voor de toekomst. Jeltje: “Dit project is een mooi voorbeeld van nauwe samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en werkveld. Studenten kunnen continu instromen en aan verschillende opdrachten werken. Zo maken ze gelijk kennis met nieuwe technologie en datagedreven werken op de werkvloer.” SMART4L wil niet alleen voorzien in de behoeften van vandaag, maar ook een basis leggen voor een duurzame en toekomstbestendige logistieke sector in de regio Zwolle.

Bekijk hier de video van SMART4L(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Keuzemodule familiebedrijven beschikbaar voor mbo-studenten

1 juli 2024
Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024