Lectoraten
Een lectoraat is een onderzoeksafdeling binnen een hogeschool die praktijkgericht onderzoek uitvoert naar actuele vraagstukken in de samenleving. Een lector leidt het lectoraat. Het doel is om nieuwe kennis te ontwikkelen en deze direct toepasbaar te maken voor het onderwijs en de beroepspraktijk. Lectoren en onderzoekers werken samen met docenten, studenten en professionals uit het werkveld om innovaties te ontwikkelen, onderwijs te verbeteren en kennis te verspreiden.
Lectoraten van A tot Z
Hoe krijg je regie terug over je lichaam, geest en welbevinden? Een voorbeeld van een vraag waarover lector Jooske van Busschbach en haar team zich buigen.
Van ICT-vloeren die bewegingspatronen registreren tot apps in de gymles. Lector Ivo van Hilvoorde richt zich met zijn team op sportdidactische innovaties.
Of het nu gaat om digitalisering, om automatisering of om robotisering: het bedrijfsleven innoveert volop. Hieraan draagt de onderzoeksgroep zijn steentje bij.
Een aanpak ontwikkelen voor hoe je energie bespaart én schone energie inzet in de gebouwde omgeving: dé onderzoeksopdracht van onze lector Jeike Wallinga.
Met kennis en inzichten uit onderzoek wil het lectoraat Familiebedrijven de ondernemende kracht in familiebedrijven versterken.
Het lectoraat GGZ en Samenleving doet praktijkonderzoek naar de verbinding tussen GGZ en samenleving en versterkt hierbij de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Door praktijkgericht onderzoek zet het lectoraat en expertisecentrum Goed Leven met Dementie zich in voor het welbevinden van mensen met dementie en hun naasten.
De kloof overbruggen tussen ICT-innovaties en de structurele inbedding hiervan in de zorg: daar staat het lectoraat onder leiding van Marike Hettinga voor.
Hoe richt je het onderwijs zo in dat alle lerenden optimaal leren? Lector Sui Lin Goei buigt zich met haar team over de vraag hoe we leren inclusief maken.
Elk kind heeft recht op zorg, gelijke kansen en veiligheid. Hoe smeed je banden tussen ouders, onderwijs en jeugdsector? Dé focus van lector Dorien Graas.
Of het nu gaat om cyberpesten, mediaopvoeding of om gaming: lector Peter Nikken onderzoekt de rol van (sociale) media vanuit het perspectief van de jeugd.
Klantverhalen in de eigen context vormen het vertrekpunt voor het onderzoek van lector Kitty Jurrius om zo zorg en ondersteuning op maat te kunnen bieden.
Van een tweede leven voor afgedankte windmolens tot fietsen van kunststof: lector Margie Topp en haar team richten zich op de verwerking van kunststoffen.
Het lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar het belang van leven lang ontwikkelen voor een snel veranderende arbeidsmarkt.
Liesbeth Rijsdijk en haar team zijn hét kennisplatform voor duurzaam ondernemen: van hergebruik van grondstoffen tot een stuk minder afval en vervuiling.
Ons onderwijs wordt continu uitgedaagd om positie in te nemen ten aanzien van ICT-innovaties. Onze lector Anneke Smits biedt scholen de nodige handvatten.
Isala, IJsselheem, Icare, Carinova en dit lectoraat werken samen op het gebied van onderzoek om passende zorg in de toekomst mogelijk te houden.
Hoe maak je van verschillen tussen mensen een meerwaarde in organisaties en samenwerkingsverbanden? Dat onderzoekt lector Sjiera de Vries samen met haar team.
Lector Nicolette Schipper ontwerpt, initieert en verricht met haar team onderzoek naar sportpedagogiek, zodat iedereen kan sporten: veilig én met plezier.
Hoe spreid je risico’s en hoe verbeter je de positie van bedrijven in leveranciersketens? Samen met zijn team buigt lector Michiel Steeman zich hierover.
Van RoboWise tot spelend leren: het lectoraat in Almere onderzoekt hoe je het onderwijs kunt verrijken met techniek, kunst, spel én goed schoolleiderschap.
Hoe vergroot je de veerkracht van bewoners en ondernemers in de wijk? Hoe creëer je meer eenheid tussen de gebouwde en de beleefde stad? Het lectoraat Urban Innovation gaat hiermee aan de slag.
Journalistiek moet problemen signaleren, maar ook aanzetten tot het nadenken over oplossingen. Hoe? Dit onderzoekt lector Liesbeth Hermans met haar team.
Centres of Expertise
Een Centre of Expertise is een samenwerking tussen hogescholen, bedrijven en de overheid. Het doel is om kennis en innovatie te bevorderen door experts uit verschillende sectoren samen te brengen. Denk hierbij aan onderzoekers, ondernemers, docenten en studenten. Er zijn dan ook vaak verschillende lectoraten bij betrokken.
Het doel van dit CoE is om kennis over familiebedrijven beter beschikbaar te maken en verder te verspreiden onder ondernemers, intermediairs en binnen het onderwijs.
Hét innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Hier initiëren en faciliteren diverse partners businessdriven kennisontwikkeling.
Samen met hightechbedrijven kansen creëren én innovatiekracht vergroten: dat is het doel van TechForFuture. Een samenwerking tussen Saxion en Windesheim.
Goed onderwijs in wetenschap en techniek begint met goede leerkrachten. Binnen TechYourFuture bundelen meerdere hogescholen en universiteiten hun krachten.
Onderzoek op thema
Ieder individu moet gelijke rechten en kansen hebben om actief mee te doen. Mensen moeten in waardigheid, gelijkheid en solidariteit kunnen samenleven. Dit onderzoek draagt daar aan bij.
Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we als samenleving duurzamer worden en sneller overstappen naar een circulaire economie. Dit vereist niet alleen technologische innovatie, maar ook aanpassingen in economie, productie en bedrijfsstrategieën.
Slimme technologie maakt produceren, leren en werken eenvoudiger en wendbaarder, met innovaties zoals robotica, 3D-printen en duurzame hightechmaterialen. Van zorg en onderwijs tot industrie, technologische vooruitgang helpt bij het oplossen van maatschappelijke en economische uitdagingen.
Een vitaal en gezond leven is belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend door factoren zoals ziekte, trauma of schulden. Daarom is professionele ondersteuning en samenwerking tussen zorg, onderwijs, sport en sociale hulp essentieel.
Impact in de regio
Onze lectoraten doen veel in de regio Flevoland en Zwolle. Dat is ook te zien aan de samenwerkingsverbanden. Lees meer over deze samenwerking in de regio's.