Weten hoe we vormgeven aan levensbeschouwelijke identiteit?
Veel organisaties hebben in deze tijd moeite met de vraag hoe ze kunnen omgaan met alle grote verschillen in religieuze en levensbeschouwelijke betekenisgeving en beleving onder hun doelgroepen. Wij doen onderzoek naar vorm en inhoud van de levensbeschouwelijke communicatie in een pluralistische maatschappij. Actuele thema’s: onderwijsmateriaal over levensbeschouwelijke begeleiding van jongeren en het inrichten van een waardegerichte onderwijsomgeving. Het verder professionaliseren van hogeschooldocenten is dan ook een van de doelstellingen.
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Kenniswerkplaats Levensbeschouwelijke Educatie en Diversiteit
Leraren, de studenten en hogeschooldocenten beantwoordden samen vragen over levensbeschouwelijke educatie en diversiteit in onze Kenniswerkplaats: een plek waar vragen en ideeën uit de praktijk van levensbeschouwelijke educatie en diversiteit een plek kregen en waar onderzoek werd gedaan naar de praktijk in het basis- of het voortgezet onderwijs.
Binnen het lectoraat kende de Kenniswerkplaats een unieke positie. Hierin werkten studenten, leraren, onderzoekers en professionals uit het werkveld samen. Het doel van de Kenniswerkplaats was om onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar te verbinden, door samen praktijkgerichte onderzoeksvragen te formuleren, onderzoek te doen, expertise op te bouwen en deze mee te nemen in opleidingen en werkpraktijken.
- Status: afgerond project
- Onze deskundige: Erik Renkema
Meer weten? Neem contact op met:
Het secretariaat via e-mail: kenniscentrumbe@windesheim.nl
-
Kenniswerkplaats Levensbeschouwelijke Educatie en Diversiteit
Ons lectoraat in beeld
Veel scholen kampen met de vraag hoe je de lessen in levensbeschouwing beter kunt laten aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Dat is hard nodig in een tijd van secularisatie en een snel veranderende samenleving. Hoe krijg je kinderen weer enthousiast en betrokken bij de lessen? Lector André Mulder ontwikkelde een denkmodel waarmee scholen hun lessen levensbeschouwing opnieuw kunnen vormgeven. Om eens te zien hoe leerlingen de les ervaren, schuift hij aan in de klas.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Zoeken naar woorden
Lectorale rede van dr. André Mulder over normatieve professionaliteit en levensbeschouwelijke communicatie die daarvan deel uitmaakt. (Mulder, 2010)
Publicaties lector André Mulder
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector André Mulder? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Publicaties associate lector Erik Renkema
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze associate lector Erik Renkema? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met het secretariaat.
Zien we je op een van onze events?
Lectorale rede 'Gids naar gelijke kansen', Natascha Notten
woensdag 3 februari 2021
15.00 uur - 16.30 uur