Weten hoe we bijdragen aan een goed leven met dementie?
Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt sterk toe. Een groot deel van hen woont thuis. In onze omgeving krijgen we dus steeds meer te maken met dementie. Niet alleen de (toekomstige) professionals in de zorg, maar ook binnen de familie, vriendenkring, in de wijk, bij een vereniging of in winkels. Binnen het lectoraat Goed Leven met Dementie vinden we het belangrijk dat er naast de uitdagingen die dementie met zich meebrengt, ook aandacht is voor wat er wél kan. Aandacht voor behoud van autonomie, inclusie, participatie, waardigheid, welbevinden en zingeving. We doen praktijkgericht onderzoek en verbinden dit met het onderwijs. Zo kunnen (toekomstige) professionals de meest recente onderzoeksbevindingen meenemen in hun professionele ontwikkeling. Op deze manier dragen we bij aan een goed leven met dementie.
Onze projecten
-
Goed leven in de maatschappij
-
VRbeelding
Veel mensen zijn bang om dementie te krijgen, uit angst voor een slechte kwaliteit van leven. Deze angst staat de gezondheid en welzijn van mensen met en zonder dementie in de weg. Ook bepaalt deze angst hoe mensen omgaan met mensen met dementie. Hoewel negatieve associaties met dementie goed te begrijpen zijn, is het volgens het VRbeelding-consortium belangrijk om te laten zien dat het ook mogelijk is om goed te leven mét dementie.
-
Goed leven: Een holistische visie op ouder worden
Multidisciplinair, laagdrempelig én samen met de praktijk. Dat is de meerwaarde van ons onderzoek. En we leunen hiervoor op de knowhow van onze lectoren.
-
-
Innoveren voor goed leven
-
Ruimte voor Adoptie
Onderzoek naar beter gebruik van slimme interactieve ruimten in verpleeghuizen, als middel om bij te dragen aan goed leven met dementie.
-
Spread+
In het nationale consortium Spread+ werken universiteiten, hogescholen en maatschappelijke partners samen aan innovaties voor meer kwaliteit van leven bij dementie.
-
-
Interprofessioneel en interorganisationeel samenwerken
-
ZINGENDA: agenderen van en samenwerken in zingevingszorg (VIMP)
In dit project willen we onderzoeken óf en hóé de ZINGENDA kan helpen om meer aandacht voor en ondersteuning bij zingevingsvragen te realiseren
-
Leernetwerk zingeving in de dementiezorg en -ondersteuning
Zingeving speelt een cruciale rol voor mensen met dementie en hun mantelzorgers die vaak geconfronteerd worden met existentiële vragen.
-
Enable-dem
'Learning communities' bieden nieuwe leer- en innovatiekansen die bijdragen aan goed leven met dementie.
-
-
Versterken zorgrelaties voor goed leven
-
De gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning
Hoe kan een zorgprofessional het gesprek aangaan over zorg en ondersteuning in de toekomst? In dit project is een leidraad ontwikkeld; De gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning.
-
TOP-gesprek: betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht
Een actieonderzoek om een oplossing te vinden voor betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht. Samen met onderzoekers, met professionals, met mensen met dementie en hun naasten in deze regio.
-
De Gesprekswijzer Praten over de Toekomst
Voor mensen met dementie en hun naasten is het bespreken van de toekomst niet gemakkelijk. De gesprekswijzer helpt hen daarbij.
-
Zoeken naar goed leven met dementie
'Goed leven met dementie', je hoort deze term steeds vaker in onderzoek, beleid en praktijk. Maar wat betekent het eigenlijk voor betrokkenen zelf? We hebben het hen gevraagd.
-
Demenzien
In dit project onderzoeken we hoe Demenzien de relatie tussen mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners in het verpleeghuis kan verbeteren.
-
Toegang tot zorg voor migranten met dementie
Het aantal oudere migranten met dementie stijgt snel in Nederland, maar zij en hun mantelzorgers maken weinig gebruik van beschikbare zorg, met mogelijke overbelasting en complexere zorgvragen tot gevolg.
-
Samen beslissen in zorgnetwerken van mensen met dementie
Zorgprofessionals richten zich op afstemming en coördinatie in de zorg voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers, ondanks beperkte kennis over shared decision making. Dit onderzoeksprogramma speelt in op dit maatschappelijke probleem.
-
De gesprekswijzer in de praktijk
Voor professionals kan het lastig zijn om een gesprek over de toekomst aan te gaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Om hen daarbij te helpen is de Gesprekswijzer ontwikkeld die de professional kan gebruiken voor het gesprek over zorg en ondersteuning, nu en in de toekomst.
Voor (thuiswonende) mensen met dementie en hun naasten is het namelijk belangrijk om vroegtijdig het gesprek over toekomstige zorg en ondersteuning aan te gaan. De persoon met dementie is dan beter in staat om zijn of haar voorkeuren aan te geven. In deze video wordt duidelijk hoe de Gesprekswijzer kan helpen bij het aangaan van zo’n gesprek.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lectoren en onderzoekers van het lectoraat Goed Leven met Dementie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Goed Gesprek Methode : In gesprek over het (in)formele netwerk van de persoon met een zorgbehoefte, met aandacht voor de culturele en religieuze identiteit.
Discussing methodological gaps in psychosocial intervention research for dementia : an opinion article from the INTERDEM Methodology Taskforce guided by the MRC framework
Green care farms and other innovative settings
Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie : zeven lessen van leergemeenschappen
In constant search of the good: a qualitative study into insiders’ perspectives on living well with dementia
Een aantal producten uitgelicht
De Gesprekswijzer is ontwikkeld voor zorgverleners in de eerstelijn en ondersteunt hen bij het tijdig bespreken van de palliatieve fase en het vormgeven van proactieve zorgplanning bij mensen met dementie.
Het Goed Leven Model biedt professionals die werken met ouderen een holistische blik op ouder worden.
Het stappenplan gezamenlijke besluitvorming dementie is ontwikkeld om zorgprofessionals te ondersteunen in hun gespreksvoering met mensen met dementie.
Netwerk Cultuursensitieve Zorg en Dementie
Naast het coördineren en uitvoeren van onze onderzoeksprojecten, zijn we ook betrokken bij diverse andere activiteiten. Zo organiseren wij vanuit ons lectoraat bijvoorbeeld meerdere keren per jaar een netwerkbijeenkomst voor professionals en in samenwerking met de gemeente Zwolle netwerkbijeenkomsten voor bestuurders rondom het thema migranten met dementie. Het doel van deze netwerken is om bestuurders en professionals uit verschillende sectoren de mogelijkheid te bieden om de nieuwste kennis en inzichten rondom dit thema uit te wisselen en met elkaar te netwerken. Dit biedt hen de kans om krachten te bundelen en te leren van elkaars expertise en ervaring. Bestuurders en professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en beleid zijn van harte welkom om aan te sluiten.
Meer informatie, of wilt u een bijdrage leveren aan één van onze bijeenkomsten? Neem dan contact op met Gözde Duran via g.duran@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Of klik op de link hieronder en ontvang informatie en uitnodigingen van het netwerk Cultuursensitieve Zorg en Dementie.
Lees hier de verslagen en/of uitnodigingen van eerdere bijeenkomsten:
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Simone de Bruin.