Weten hoe je digitale zorg ontwerpt, integreert en financiert?
Veel mensen zien eHealth als een veelbelovende ontwikkeling. Toch zijn er weinig ICT-innovaties structureel ingebed in de zorgpraktijk. Het lectoraat richt zich daarom op het overbruggen van een kloof tussen veelbelovende ICT-innovaties en structurele inbedding hiervan in de zorgpraktijk door het doen van multidisciplinair onderzoek vanuit zorg, technologie en business. Het onderzoek levert toepasbare kennis op, bijvoorbeeld handige tools die zorgverleners ondersteunen bij het inzetten van eHealth of handzame instrumenten voor ondernemers in de zorg.
Onze projecten
-
1. Smart & Connected
Met je smartphone kun je contact hebben met een zorgverlener, maar je kunt er bijvoorbeeld ook gezondheidsgegevens mee bijhouden en ze doorgeven. Het onderzoeksthema Smart & Connected richt zich op vragen als: hoe ontwerpen we smartphonetoepassingen die bijdragen aan het verbeteren van de zorgpraktijk? Bijvoorbeeld door ziektes te voorkomen, of mensen te helpen met herstel of het omgaan met een aandoening. Hoe stimuleren we het gebruik ervan? En hoe meten we de beoogde verbeteringen in de zorgpraktijk?
-
TWOSOME
In dit project onderzoeken we hoe digital twins kunnen worden ingezet als testmiddel voor terugdringen van alarmdruk op een Neonatale Intensive Care Unit. Een digital twin is een virtuele representatie van een fysiek product of situatie.
-
RAAK MKB: Clash of the Paradigms
Samen met onze partners ontwikkelen we hulpmiddelen die de mkb’ers helpen haalbare onderzoeksmethoden toe te passen in het game-ontwikkelproces.
-
Analysekader effectiviteit Serious Games for Health
In dit project ontwerpen we hulpmiddelen waarmee game-ontwikkelaars een constructief gesprek kunnen voeren over de werking van hun games.
-
VRhab 1
Bij revalidatie wordt soms virtual reality (VR) gebruikt. Wij kijken hoe we nieuwe technieken kunnen gaan inzetten om het gebruik van VR op een meer natuurlijke manier te laten verlopen.
-
MEDIATE
In dit project onderzoeken we data science oplossingen en hun lifecycle management voor vraagstukken vanuit de (medische) praktijk.
-
VRhab 2
Dit project levert kennis op over de toepassing van Virtual Reality en hoe dit kan worden ingezet voor het oefenen van cognitieve vaardigheden.
-
Sightguide
Samen met het bedrijf Blindsight Mobility ontwikkelen we een proof-of-concept voor een autonoom begeleidingshulpmiddel voor blinden en slechtzienden.
-
Methods and Design Principles for Evaluating Serious Games
Samen met Add-app onderzoeken we hoe serious games voor zorgprofessionals geëvalueerd kunnen worden.
-
Robotic Guidance System for VIPs
Samen met het bedrijf Blindsight Mobility ontwikkelen we een proof-of-concept voor een autonoom begeleidingshulpmiddel voor blinden en slechtzienden.
-
Virtual Reality voor AMBulanceverpleegkundig Onderwijs van complexe situaties (VRAMBO)
In dit project ontwerpen we een virtual reality (VR)-training voor ambulanceverpleegkundigen.
-
Smarter machine learning for diabetes care
Het doel van dit project is het evalueren en verbeteren van machine learning algoritmes voor insulineadviezen voor jongeren met diabetes type 1.
-
Blockchaintechnologie en toepassingen
Het doel van het onderzoek is het genereren van voldoende technische kennis op het gebied van blockchain, dit terug laten vloeien in het onderwijs en zodoende kunnen voldoen aan de vraag vanuit het werkveld.
-
Smart connected diabetes care
Hoe kan therapie voor jongeren met diabetes verbeterd worden met een slimme boluscalculator? We ontwikkelden daarvoor een zelflerende variant van een boluscalculator.
-
-
2. Innovatie & Zorgpraktijk
eHealth is een innovatief hulpmiddel met een grote impact voor de zorgsector. Niet alle veranderingen zijn even concreet en herkenbaar. Het onderzoeksthema Innovatie & Zorgpraktijk van het lectoraat richt zich daarom op vragen als: Welke veranderingen brengen ICT-innovaties in de zorgpraktijk teweeg? Welke vragen roept dit op bij zorgverleners en patiënten? Hoe kunnen zorgverleners beter toegerust worden om hiermee om te gaan?
-
Inzet van technology-based simulation learning (TBSL) in zorgonderwijs en werkveld
In dit project onderzoeken we hoe Technology-Based Simulation Learning (TBSL) kan bijdragen aan het creëren van leer- en werkplekken binnen onderwijs en werkveld.
-
Blended care in de GGZ: leren van best practices
Het doel van het onderzoek is het inrichten van een langlopende onderzoekslijn die gaat van praktijkgericht onderzoek naar blended care in de GGZ.
-
Access to Music for people with dementia
Ons doel is het creëren van nieuwe kennis en inzichten op het gebied van ontwerpen voor mensen met dementie.
-
Verkenning van de 3D-metaalprinttechnologie
In dit project onderzoeken we de mogelijkheden en succesfactoren van het 3D-printen van metaalproducten.
-
Health and Wellness in a Connected Society
In dit project wordt onderzocht hoe nieuwe slimme technologieën kunnen worden gebruikt om fysieke activiteit van mensen te meten, te monitoren en te stimuleren.
-
Hartzorg op afstand
Het doel van dit project is om bij te dragen aan het opbouwen van verpleegkundige, logistieke en technologische ervaring en expertise voor de dienst Hartzorg op Afstand.
-
Virtual reality voor verpleegkundig rekenen in de medicatiecontext
In dit project onderzoeken we de ontwerpaspecten voor het simuleren van beroepstaken met rekenhandelingen van verpleegkundigen ter verbetering van de medicatieveiligheid.
-
Living well with Anne
In Living well with Anne onderzoeken we hoe een virtual agent het welbevinden van iemand met dementie bevordert.
-
De betekenis van sociale robots voor thuiswonende mensen met dementie: zin en onzin?
Hoe en op welke gebieden kunnen sociale robots de sociale gezondheid van mensen met dementie en de volhoudtijd van mantelzorgers ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen?
-
Zorg in de wijk in de 21ste eeuw
In dit onderzoek leggen we ervaringen van gebruikers van Fieldlabs vast.
-
eHealth in de wijk
In dit project onderzoeken we hoe wijkverpleegkundigen ondersteund kunnen worden bij het toewijzen en inzetten van eHealth-gebaseerde zorg.
-
TFF Nikhef
In dit project verkennen we de mogelijkheden voor conventionele productie voor kunststofbehuizing.
-
-
3. Business & Implementatie
In het onderzoeksthema Business & Implementatie onderzoekt het lectoraat, samen met stakeholders uit de praktijk, hoe de inbedding van ICT-innovaties succesvol kan verlopen in de zorg. Onderzoeksvragen hierbij zijn: Hoe ziet het business model eruit van een nieuwe eHealth-dienst? Hoe toon je voor verschillende stakeholders de meerwaarde van je innovatie aan? Hoe kun je een regionaal succesvolle eHealth-innovatie nationaal of internationaal opschalen?
-
Structurele bekostiging en business modellen van digitale innovaties in de zorg
Dit promotieonderzoek draagt bij aan de structurele bekostiging en inbedding van digitale innovaties in de zorg.
-
Gaming voor kinderen met autisme?
Een cocreatief ontwerp van een Digitaal Behavior Change Support System voor het trainen van sociale vaardigheden bij kinderen met een autismespectrumstoornis.
-
Werkplaats zinvolle robotica in de zorg
Het doel van dit project is om te verkennen of robotica mogelijkheden biedt voor cliënten en zorgverleners en of een robot wenselijk is.
-
Act@Scale
Het doel van dit project is om nieuwe vormen van zorg beschikbaar te maken voor inwoners van 6 regio's.
-
-
4. Onze producten
Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg vertaalt de onderzoeksresultaten niet alleen in publicaties, maar ook in concrete tools en praktische werkomgevingen voor onderzoekers, mkb'ers en zorginstellingen. Het onderzoek levert toepasbare kennis op, bijvoorbeeld tools die zorgverleners ondersteunen bij het inzetten van eHealth of handzame instrumenten die ondernemers gebruiken bij hun zoektocht naar structurele financiering van innovaties.
-
Beeldbellen in de GGZ
Deze website biedt handvatten op allerlei vragen die spelen rondom beeldbellen in de GGZ.
-
Gesprekskaarten Mix & Match
Dit spel laat jou en jouw team op interactieve wijze kennismaken met alle verschillende zorgtechnologieën die ingezet kunnen worden in de thuiszorg.
-
Lectorenplatform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Zorg (PIT)
Lectorenplatform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Zorg (PIT) wil bijdragen aan een duurzame implementatie van technologische innovaties.
-
Innovatieroutekaarten voor ehealth-ondernemers
Onze innovatieroutekaarten helpen bij het succesvol laten landen van een innovatie in de zorgpraktijk.
-
-
5. Diverse websites & webtools
Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg vertaalt de onderzoeksresultaten niet alleen in publicaties, maar ook in concrete websites of tools voor onderzoekers, mkb'ers en zorginstellingen. Het onderzoek levert toepasbare kennis op, bijvoorbeeld tools die zorgverleners ondersteunen bij het inzetten van eHealth of handzame instrumenten die ondernemers gebruiken bij hun zoektocht naar structurele financiering van innovaties.
-
Innovatiemanager in de zorg
Met ons onderzoeksproject ‘Leren van Corona’ brachten wij in kaart wat de geleerde lessen zijn en hoe zorgorganisaties die duurzaam kunnen blijven inzetten.
-
Website E-health in de wijk
Deze website is het resultaat van het RaakPubliek-project eHealth in de Wijk. De opgedane kennis en producten helpen wijkverpleegkundigen bij het toepassen van digitale zorg in de wijk.
-
Website Hartzorg op afstand
Op deze website staat de ‘best practice’ over het gebruik van telemonitoring in de hartfalenpolikliniek inclusief tips en tools om zelf telemonitoring toe te kunnen passen in jouw organisatie.
-
Samenspraak App
Deze app helpt je om samen met je patiënt een afgewogen keuze te maken in een passende vorm van communicatie.
-
Website Virtual Reality for Rehabilitation (VRHab)
Website Virtual Reality for Rehabilitation (VRHab)
-
Ons lectoraat in beeld
Digitale bloeddrukmeters, pillendispenser, telezorg: dit soort zorgtechnologie is voor wijkverpleegkundigen vaak nog onbekend terrein. Hoe zet je het in bij patiënten thuis? En wat is er allemaal op de markt? ICT-innovaties in de Zorg ontwikkelde met projectpartners het interactieve eHealthspel Mix & Match. Ze kregen hulp van onder andere wijkverpleegkundigen van IJsselheem. In deze video demonstreert lector Marike Hettinga het spel met één van hen aan hbo-studenten Verpleegkunde van Windesheim.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
'Het gaat niet om wat er op het spel staat, maar om het spelletje!' : serious gaming als hulpmiddel voor de mentale gezondheid van (top)sporters
Telemonitoring implementeren
Telemonitoring for patients with chronic heart failure: a best practice for nurses
Designing for dementia : an analysis of design principles
Transferable Therapy : Virtual Reality Mirror Therapy at Home
Meer weten?
Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!