Weten hoe je maatschappelijke opgaven in de stad aanpakt?
In de stad en de stedelijke regio liggen de grote uitdagingen van de toekomst. Er spelen economische en sociale vraagstukken en tegelijkertijd staan de steden voor grote opgaven op het gebied van bouwen, duurzaamheid en de energietransitie. De onderzoekers en (minor) studenten van het lectoraat Urban Innovation werken in fieldlabs samen met bedrijven, regionale organisaties en inwoners. Een fieldlab wordt ook wel een ‘real life testing ground’ genoemd, innovatieve toepassingen worden direct in de praktijk getest.
Activiteiten Urban Innovation
Het lectoraat Urban Innovation richt zich op inclusieve en duurzame stadsontwikkeling. Het doel is de economische, sociale en ecologische verbanden tussen alle betrokkenen in stedelijke omgevingen (zoals bewoners, bestuurders, ondernemers en maatschappelijke organisaties) te versterken. De verhalen van bewoners vormen het vertrekpunt van het onderzoek. We doen onderzoek, geven onderwijs en delen kennis.
De uitkomsten van het onderzoek helpen bij het vormgeven van participatieve, geïntegreerde en duurzame planning en beheer van wijken.
-
-
Meer over Urban Innovation onderzoek
Urban Innovation verzamelt en initieert innovatievoorbeelden en -verhalen uit de nieuwe stad. Met praktijkgericht onderzoek kunnen we leren, begrijpen en delen wat er gebeurt en zo bijdragen aan wel bevinden, welzijn en welvaart voor iedereen.
Er zijn vijf onderzoeksthema's gedefinieerd, waarbij de laatste twee verbindend en ondersteunend zijn:
- Gezonde leefomgeving
- Nabije leefomgeving
- Circulaire leefomgeving
- Dwarsthema: Welbevinden, welzijn en welvaart
- Dwarsthema: Leren, innoveren en doorwerking
-
Almere als 15 Minuten Stad
Almere, als de snelst groeiende stad van Nederland, moet zoeken naar manieren om op een duurzame manier te ontwikkelen. De 15 Minuten Stad (15MS) is een middel om naar oplossingsrichtingen te kijken voor deze kwestie. Vanuit het lectoraat Urban Innovation starten we met een onderzoek met deze onderzoeksvraag:
Hoe kan het 15 Minuten Stad-model Almere Buiten helpen om nog duurzamer en leefbaarder te worden?
Het onderzoek start vanuit een praktijkkwestie in Almere. Hoewel er goede infrastructuur voor actieve mobiliteit aanwezig is, heerst er de indruk dat veel inwoners op hun auto aangewezen zijn. In Almere breed werkt slechts 36% van de werkende populatie in de eigen gemeente. Daarnaast is in vergelijking met de andere stadsdelen in Almere Buiten het autobezit met 1,2 per huishouden hoog (Almere in Zicht, 2022).De gedachte achter de 15MS is dat wanneer inwoners hun voorzieningen binnen 15 minuten loop- of fietsafstand hebben, de kwaliteit van leven zal verhogen. Deze voorzieningen worden opgedeeld in 6 categorieën, namelijk; onderwijs, zorg, vermaak, commercie, werk en dagelijks leven (Moreno, 2021).
Parijs - Shanghai - Almere Buiten
In dichtbevolkte steden als Parijs en Shanghai is het model al succesvol toegepast. Door de verkorte afstanden en daardoor betere bereikbaarheid gingen inwoners meer lopen en fietsen en hadden daardoor meer tijd voor het dagelijks leven. Naast de positieve gezondheidseffecten zorgde dit voor minder uitstoot en ruimte gebruik van auto’s. Doordat inwoners meer tijd besteedden in hun eigen buurt, vergrootte het ook de sociale cohesie. Hierdoor kreeg vervolgens de lokale economie een boost.
De lokale context van dit onderzoek is Almere Buiten. Dit stadsdeel met 55.000 inwoners is namelijk een dergelijk suburbaan gebied met lage dichtheden, dat oorspronkelijk gebouwd is als zelfvoorzienend stadsdeel. Almere Buiten zal in de toekomst nog verder groeien, waarbij de eerder genoemde kwesties ook door ontwikkelen.
Theoretisch gezien zou het 15MS model een weg naar oplossingen kunnen bieden voor deze kwesties, door op een andere manier naar de nabijheid en bereikbaarheid van voorzieningen te kijken. Almere Buiten wordt de case study waarin dit wordt onderzocht. Het geeft een kritische blik op het 15MS model in een suburbane context.
Methodes
- Systematisch literatuuronderzoek naar de 15MS in een suburbane context.
- GIS-analyse naar de nabijheid en bereikbaarheid van voorzieningen in de stedelijke structuur.
- Kwalitatief onderzoek, door semi gestructureerde interviews en gesprekken, op basis van een interactieve isochroon kaart.
- Living lab, waar met tactical urbanism, interventies in de openbare ruimte worden gemaakt.
Resultaten
Dit onderzoek levert op:
1. Kennis en begrip van de werking van het 15MS model in een suburbane context.
2. Context specifieke oplossingsgerichte interventies en algemene ontwerpprincipes voor vergelijkbare contexten.
3. Kennis over het werken met ontwerpgericht onderzoek en interventies in een leergemeenschap.Meer weten?
Neem contact op met Job Oberman(opent in nieuw tabblad).
-
Circollab
CIRCOLLAB wil de circulaire transitie in de Metropoolregio Amsterdam (waaronder Almere) versnellen door een kennisinfrastructuur te ontwikkelen met daarin een belangrijke rol voor transdisciplinair onderzoek. Het CIRCOLLAB-programma richt zich inhoudelijk op de twee waardeketens gebouwde omgeving en consumptiegoederen en bouwt hiervoor aan een programmering en kennisagenda. Daarnaast worden op de cross-over thema's circulair denken en doen, circulair samenwerken, circulair ondernemen en circulair menselijk kapitaal leernetwerken opgezet waarbij een dynamische leeragenda de leidraad vormt.
Consortium
CIRCOLLAB wordt gefinancierd vanuit de SPRONG subsidie van regieorgaan SIA. Het consortium bestaat uit partners uit de quadruple helix (onderwijs- en kennisinstellingen, (regionale) overheid, maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven) met in de SPRONG-groep 13 lectoraten van hogeschool Windesheim, de hogeschool van Amsterdam en de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten. Vanuit Flevoland zijn onder andere de partners gemeente Almere, gemeente Lelystad, Horizon, Omgevingsdienst Flevoland, provincie Flevoland en ROC van Flevoland aangesloten.
Interesse? Vragen? Meer informatie? Mail naar projectleider Melanie de Vries(opent in nieuw tabblad). Zij helpt je graag verder!
Lees meer over Circollab op OpenResearch(opent in nieuw tabblad) en op LinkedIn(opent in nieuw tabblad).
-
Community development in relatie tot inclusieve wijken
Toekomstbestendige wijken zijn inclusieve wijken met een diversiteit aan woonconcepten, waar alle mensen, met of zonder beperkingen, jong en oud en met verschillende ondersteuningsbehoeften kunnen wonen, werken en meedoen. Maar deze wijken ontstaan niet vanzelf. Niet zelden is er sprake van onbegrepen gedrag (denk bijvoorbeeld aan culturele verschillen, een ziektebeeld als dementie) en angst voor het onbekende, zoals verslavingsproblematiek. Dit kan leiden tot weerstand bij bewoners, ook wel bekend als NIMBY (not in my backyard).
Draagkracht, daadkracht, vitaliteit
Een inclusieve wijk is weerbaar en wendbaar bij verandering. Dit vraagt om draagkracht, daadkracht en vitaliteit van de bewoners. In draagkrachtige wijken kijken mensen naar elkaar om en steunen ze elkaar waar nodig. We noemen dit ook wel ‘community capacity’. Maar wat kunnen maatschappelijke organisaties doen (of moeten zij juist laten) om deze ‘communities’ te helpen realiseren (community development) en welke steun vanuit die organisaties blijft er nodig?
In dit onderzoek gaan we op zoek naar de geleerde lessen van verschillende initiatieven in Almere en Lelystad. Dit doen we door zowel met de initiatiefnemers, omwonenden als andere betrokkenen in gesprek te gaan. Welke processtappen zijn genomen? Wat ging er goed en wat niet? Wat kunnen anderen hiervan leren?
Meer weten?
Neem contact op met Carina Peek(opent in nieuw tabblad).
-
Gezonde leefomgeving voor Positieve Gezondheidsvaardigheden
We onderzoeken hoe het betrekken van deelnemers van de cursus ‘Goed & Gezond Met Elkaar’ bij het verbeteren van hun sociale en fysieke leefomgeving van (meer)waarde is op het duurzaam bevorderen van hun (functionele) positieve gezondheidsvaardigheden.
Vijf onderdelen
Het onderzoek bestaat uit 5 onderdelen, met elk een eigen onderzoeksmethode:
- Doorontwikkeling en implementatie cursus ‘Goed en gezond met elkaar’. Methode: co-creatie met de doelgroep en de vijf gemeenten (gestart in maart 2023).
- Werving; hoe kunnen mensen met lage gezondheidsvaardigheden worden bereikt om deel te nemen aan de cursus? Methoden: semigestructureerde interviews, gevolgd door thematische design analyse (start in september 2023).
- (Kosten)effectiviteit; wat is de (kosten) effectiviteit van de doorontwikkelde cursus in vergelijking met de controlegroep die later start? Methode: stepped wedge design (start in september 2024).
- Procesevaluatie; hoe is de implementatie van de cursus verlopen in de vijf nieuwe gemeenten waar de doorontwikkelde cursus is uitgerold. Methode: mixed-method design, bestaande uit een survey en semigestructureerd interviews (start in september 2025).
- Gezonde Leefomgeving: Welke fysieke en sociale aanpassingen kunnen worden gedaan in de leefomgeving om de positieve gezondheidsvaardigheden beter toe te kunnen passen? Methode: In leerwerkgemeenschappen aan de slag met de GO! methode en maatregelen uit het GO! Maatregelenmenu (start in november 2024).
Samenwerkingspartners
Het onderzoek is een samenwerking met de Vrije Universiteit. De VU is de trekker van de onderdelen doorontwikkeling en implementatie van de cursus, de (kosten)effectiviteit en de procesevaluatie. Gezamenlijk wordt het onderdeel werving opgepakt. Windesheim is trekker van het onderdeel gezonde leefomgeving.
De samenwerkingspartners zijn de nog te werven gemeenten en de netwerkpartners binnen die gemeenten. Beoogd samenwerkingspartner is de gemeente Almere, met specifieke focus op de wijken Poort en Haven.Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart(opent in nieuw tabblad) (onderzoeker lectoraat Urban Innovation),
-
JONG!
Een onderzoek naar de behoeften van Almeerse jongeren om te ontspannen en te ontmoeten.
Er is niks te doen in Almere… Dat idee hebben veel jongeren, terwijl elkaar ontmoeten, ontspannen en uitgaan voor jongeren juist ontzettend belangrijk zijn. Door de coronapandemie werd dit nog duidelijker. Problemen op het gebied van mentale gezondheid van jongeren, (jeugd)criminaliteit en de vraag hoe Almere een bruisende stad kan worden spelen daarbij een rol. Voor Almere, als stad in ontwikkeling, is het belangrijk om te weten hoe jongeren gebruik maken van de stad om hun behoefte aan ontspanning en ontmoeting in te vullen. Daarom start het lectoraat Urban Innovation van Hogeschool Windesheim het onderzoek JONG!
Onderzoek voor en met jongeren
Hoe willen jongeren in Almere zich ontspannen en elkaar ontmoeten? Hoe maken zij daarbij gebruik van de stad en de openbare ruimte? De stem van jongeren (15 - 23 jaar) staat in dit onderzoek centraal. Om jongeren te bereiken en hun stem te laten klinken gaan de onderzoekers naar hen op zoek bij scholen, pleinen en andere ontmoetingsplekken. Door creatieve werkvormen, in samenwerking met lokale kunstenaars, komt een rijke dialoog tot stand.
Leergemeenschap
In een actieve leergemeenschap werken diverse professionals (kunst- en cultuursector, onderwijs, overheid, welzijn, sport en veiligheid, onderzoekers en op meerdere momenten ook jongeren) samen om uitkomsten van het onderzoek verder te brengen. De deelnemers van de leergemeenschap inspireren en verrijken elkaar, geven samen duiding aan de onderzoeksresultaten en gaan aan de slag met Design Thinking om tot concrete acties te komen. Ook ondersteunen ze elkaar bij het toepassen van die acties met de Actieleren-methodiek.
Meer weten?
Neem contact op met Els Beukers(opent in nieuw tabblad)
In deze folder (pdf) vind je meer informatie.Looptijd
Het onderzoek is in april 2023 gestart en zal tot september 2025 doorlopen.
-
Participatie in de Stedelijke Omgeving
Het lectoraat Urban Innovation faciliteert het vormen van leerwerkgemeenschappen waarin de samenwerking tussen inwoners en organisaties onderzocht en geïnnoveerd kan worden. Deze leerwerkgemeenschappen van inwoners en organisaties onderzoeken wat organisaties nodig hebben om inwoners te laten deelnemen aan het beheren en ontwikkelen van de stad. Lectoraat Urban Innovation komt graag in aanraking met inwoners en organisaties die de kracht van inwoners gezamenlijk breder willen inzetten.
Meer weten?
Onderdeel worden van deze leerwerkgemeenschap? Neem contact op met Kevin Peeters(opent in nieuw tabblad).
-
Participatief natuurinclusief ontwerp: Hoe niet-menselijke gemeenschappen zeggenschap te geven
Dit onderzoeksproject bestaat uit een PhD-traject dat zich richt op het ondersteunen van ontwerpers bij de overgang van participatieve praktijken van mensgerichte naar meer holistische, natuurinclusieve benaderingen.
Ecologisch inclusief
Om een ecologisch inclusieve samenleving te bereiken, is het cruciaal om natuur te integreren in stedelijke omgevingen. Strategieën zoals ecosysteemdiensten en op de natuur gebaseerde oplossingen zijn erop gericht om het verlies aan biodiversiteit te beperken en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Ondertussen heeft de snelle verstedelijking het evenwicht tussen menselijke populaties en andere soorten verstoord, waardoor een verschuiving nodig is naar een meer holistisch en inclusief perspectief dat de behoeften van niet-menselijke bewoners erkent. Het implementeren van innovatieve ontwerpperspectieven biedt zowel kansen als uitdagingen. Door de natuur te integreren in het leven van mensen kunnen ontwerpers diverse en zinvolle ervaringen creëren. De overgang naar een natuurinclusieve samenleving vereist echter de ontwikkeling van nieuwe gedragingen, praktijken en organisatorische systemen. Om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken, moeten ontwerpers gevoelig zijn voor de behoeften van niet-menselijke bewoners, door deze bevolkingsgroep zeggenschap te geven en schade aan lokale ecosystemen en diverse soortenpopulaties te voorkomen.
De onderzoeksvraag richt zich op het ondersteunen van de overgang van participatieve ontwerppraktijken in stedelijke ontwikkeling van een mensgerichte naar een natuurinclusieve benadering. Daarbij wordt gekeken naar het probleem van het verwaarlozen van de behoeften en de rol van niet-menselijke gemeenschappen en natuurlijke ecosystemen in de huidige ontwerpprocessen. Door de natuur te integreren, rekening te houden met niet-menselijke bewoners en de onderlinge afhankelijkheid tussen menselijke en niet-menselijke gemeenschappen te erkennen, wil het onderzoek de antropocentrische vooringenomenheid overwinnen en een holistische en duurzame aanpak bevorderen die alle bewoners en stedelijke ecosystemen ten goede komt.
Het project stelt een mix van onderzoeksmethoden voor met een centrale research-through-designmethodologie met als doel het co-creëren van een nieuw ontwerpperspectief met een groep experts en het testen in meerdere echte ontwerpcasussen in reeds ontwikkelde wijken en nieuwe gebiedsontwikkelingen in de regio Flevoland (en Limburg), waarbij stedelijke ontwerpbureaus en studenten van het Urban Innovation programma betrokken zijn. Deze stap is gericht op een empirische basis en praktijkgerichte verdere ontwikkeling.
Samenwerking
De PhD is onderdeel van de onderzoeksgroep Urbanism and Urban Architecture en wordt begeleid en gepromoot door de TU/Eindhoven. afdeling Built Environment.
Meer weten?
Neem contact op met (Phd) onderzoeker Giulia Gualtieri via g.gualtieri@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Regeneratief biobased bouwen
Melanie de Vries onderzoekt in haar promotie hoe regionale ketens voor biobased bouwen op een regeneratieve manier georganiseerd kunnen worden. Regeneratief organiseren gaat een stap verder dan het elimineren van de negatieve impact (net zero) en beoogt een positieve bijdrage te leveren aan sociaal-ecologische systemen. Een regeneratieve keten creëert ecologische, sociale en economische waarden voor een grote groep stakeholders (waaronder de natuur, werknemers, klanten, en buurtbewoners) en heeft een sterke verbinding met de regio. Melanie onderzoekt de ontwerpprincipes voor een regeneratieve keten en wordt hierbij geïnspireerd door de natuur.
De focus van het onderzoek ligt op nieuwe vormen van (regionale) samenwerking voor een regeneratieve keten waarin co-creatie, systeemdenken, vertrouwen en openheid centraal staan. Zij voert het promotieonderzoek uit in samenwerking met de lectoraten Urban Innovation (Almere) en Netwerken in een Circulaire Economie (Zwolle).
Meer informatie? Mail Melanie de Vries(opent in nieuw tabblad)
-
12 jaar Gezonde Stad
De gemeente Zwolle wil zich met Zwolse en landelijke partners inzetten voor bewoners met gezondheidsachterstanden. Deze bewoners hebben naast gezondheidsproblemen ook vaker te maken met bijvoorbeeld werkloosheid en armoede. Een oplossing voor deze problemen wordt gezien in de lokale integrale wijkgerichte aanpak ‘Zwolle Gezonde Stad’. Deze lerende en groeiende aanpak wordt sinds 2010 ingezet in enkele Zwolse wijken waar nu relatief veel mensen wonen met gezondheidsachterstanden en een lage sociaal-economische status, waaronder Diezerpoort, Holtenbroek en Aa-landen.
Vervolgonderzoek
Uit eerdere onderzoeken weten we dat die aanpak effect heeft (gehad) op het bevorderen van een gezondere omgeving, gezond gedrag, gezond gewicht en het wegnemen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Binnen het lectoraat Gezonde Samenleving werd (2018 t/m 2022) met subsidie van ZonMw vervolgonderzoek gedaan.
Onderzoeksvragen
Het onderzoeksproject 12 jaar Zwolle Gezonde Stad richtte zich op twee onderzoeksvragen:
- Wat is er in de afgelopen 8 jaar en wat wordt de komende 4 jaar concreet gedaan op het niveau van de lokale organisatie en implementatie, dat bijgedraagt aan het succes van de aanpak Zwolle Gezonde Stad? Door inzichtelijk te maken wat er concreet is gedaan, kunnen andere gemeenten en onderwijs hier lering uit trekken (retrospectief).
- Hoe kan doelgroepparticipatie worden verbeterd? Uit de literatuur blijkt steeds duidelijker dat doelgroepparticipatie noodzakelijk is voor succes, en daarom nadrukkelijk een onderdeel zou moeten zijn van integrale aanpakken van gezondheidsverschillen. De gemeente Zwolle en haar partners willen de samenwerking met de doelgroepen (ouders en hun kinderen en senioren) verbeteren bij de invulling en uitvoering van de aanpak op de gezondheidsachterstanden. De leerpunten worden gedeeld met andere gemeenten en onderwijs voor verdere uitrol (prospectief).
Resultaten van dit onderzoek
Resultaten over kernelementen Zwolle Gezonde Stad:
- EN artikel over kernelementen(opent in nieuw tabblad), gepubliceerd in PLOS ONE
- NL artikel over kernelementen(opent in nieuw tabblad), gepubliceerd in TSG
- Infographic kernelementen (opent in nieuw tabblad)
Resultaten over CMO analyse:
- EN artikel over CMO analyse(opent in nieuw tabblad), gepubliceerd in PLOS ONE
- Klikbare pdf met Context, Mechanisme en Outcome(opent in nieuw tabblad) voor elk van de kernelementen
Resultaten deelproject MAPZ met kinderen:
- EN artikel over project MAPZ met kinderen(opent in nieuw tabblad)
- NL artikel over gezondheidsverschillen(opent in nieuw tabblad) in e-magazine van Platform Stad en Wijk
- Handleiding photovoice(opent in nieuw tabblad)
- Kennisclip over PAR en project MAPZ(opent in nieuw tabblad)
- Praktijkvoorbeeld website GezondIn / Pharos(opent in nieuw tabblad)
Resultaten deelproject MAPZ met ouderen:
- NL artikel over participatief actieonderzoek met senioren in tijden van corona(opent in nieuw tabblad)
- Kennisclip PAR met senioren / peer-to-peer vragenlijstonderzoek(opent in nieuw tabblad)
- Factsheet project MAPZ in Stadshagen(opent in nieuw tabblad)
Overig:
- EN theoretisch artikel over verkleinen sociaaleconomische gezondheidsverschillen(opent in nieuw tabblad)
- NL artikel over participatiemoe(d)(opent in nieuw tabblad) in e-magazine van Platform Stad en Wijk
- Proefschrift Lisa Wilderink(opent in nieuw tabblad): Tackling health inequalities: Evaluating a local integrated community-based approach and strengthening that approach using participatory action research
- Lezing Ingrid Bakker over '12 jaar Gezonde Stad' tijdens het webinar Leefomgeving
- Kijk via deze link(opent in nieuw tabblad) de presentatie terug.
- Hier vind je de presentaties van dit webinar.
- Status: afgerond project
Meer weten? Neem contact op met:
Ingrid Bakker, associate lector Urban Innovation
E-mail: I.Bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
GO! Noord Nederland
Het project GO! Noord Nederland heeft als doel het stapsgewijs samen met bewoners identificeren en benutten van kansen om de leefomgeving in dorpen gezonder in te richten, door slimme aanpassingen in de openbare ruimte. De lokale karakteristieken van het dorp zijn daarbij leidend.
Samenwerking
In GO! Noord Nederland werken we vanuit het lectoraat samen met de Hanzehogeschool en hogeschool NHL Stenden, GGD-en (Groningen, Friesland, Drenthe), Veiligheidsregio Groningen, RIVM en vijf gemeenten (Westerkwartier, Súdwest Fryslân, Ooststellingwerf, Smallingerland, Emmen) aan het verbeteren van een gezonde leefomgeving. Wij doen dit samen met en voor de inwoners volgens de GO!-methode.
Cocreatie met bewoners
De GO!-methode is een manier om op integrale wijze in cocreatie met bewoners handelingsperspectieven beschikbaar te stellen om daarmee de leefomgeving lokaal gezonder in te richten. Lokale thema’s zijn daarbij leidend. Met de GO!-methode worden deze thema’s voor de betrokken gemeenten uitgewerkt en gekoppeld aan relevante integrale maatregelencombinaties. Kijk ook eens op www.gonoordnederland.nl.(opent in nieuw tabblad)
Publicaties:
-
Ontwikkeling evaluatie-instrument beweegroute GO! Aduard : een adviesrapportage(opent in nieuw tabblad). Tamara Bronsvoort (student) en Mandy Strooper (student), Ingrid Bakker (begeleider).
-
Dementievriendelijke leefomgeving : adviesrapport(opent in nieuw tabblad). Elisa de Jonge (student) en David Damstra (student), Ingrid Bakker (begeleider).
-
Sociale eenzaamheid : een adviesrapportage over de inrichting van een gezonde leefomgeving(opent in nieuw tabblad). D. Jansen (student) en A. Scheper (student), Ingrid Bakker (begeleider).
- Status: afgerond project
Meer weten? Neem contact op met:
Ingrid Bakker, associate lector Urban Innovation
E-mail: I.Bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
-
Meer over Urban Innovation onderzoek
-
-
Meer over kennis delen
Het lectoraat Urban Innovation organiseert regelmatig bijeenkomsten om van elkaar te leren en de kennis die we opdoen in onze onderzoeken te delen met geïnteresseerden.
Lees hieronder meer over onze gastcolleges, inspiratiesessies, de talkshows 'Op de rand van de toekomst' en de werksessies.
-
Gastcolleges
Bij onze minor nodigen wij regelmatig sprekers uit het bedrijfsleven en (welzijns) organisaties uit om gastcolleges te verzorgen. Zo krijgen studenten actuele praktijkinformatie en inzicht in bedrijfs- en besluitvormingsprocessen. Onze docenten en onderzoekers verzorgen binnen Windesheim en bij andere kennisinstellingen ook gastcolleges over de nieuwe stad en onze onderzoeksprojecten.
Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart, onderwijscoördinator, via I.J.Ietswaart@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Inspiratiesessies
Vanuit Urban Innovation worden er diverse inspiratiesessies georganiseerd. Onderwerpen als placemaking, stadsmarketing en de leefbare stad komen voorbij. Want wat beïnvloedt een leefbare stad eigenlijk? Dat kun je vanuit verschillende perspectieven bekijken. Kortom, genoeg om geïnspireerd over te raken!
Ook meedoen?
Met de inspiratiesessies brengen we vanuit Urban Innovation de maatschappelijke organisaties, overheid, onderzoek en onderwijs samen rondom een maatschappelijke uitdaging. De sessies hebben altijd een sociale, ecologische en economische component. In iedere inspiratiesessie staat een uitdaging van een partner van Urban Innovation centraal. Heeft jouw organisatie een vraag die we mogelijk kunnen gebruiken voor één van de inspiratiesessies, stuur dan een e-mail aan q.winkler@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).Inspiratiesessies terugkijken
Vanaf 2021 zijn verschillende inspiratiesessies georganiseerd. Van stadsmarketing tot het ecologisch perspectief, we keken vanuit allerlei perspectieven naar de stad. Alle sessies worden opgenomen en zijn hieronder terug te kijken.
2021/2022:
No. 1: Piet Renooy: een sociologisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
No. 2: Pieter Tordoir: een economisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
No. 3: Bas van de Griendt: een ecologisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
No. 4: Nik Smit: stadsmarketing(opent in nieuw tabblad)
No. 5: Wouter Jan Verheul: placemaking(opent in nieuw tabblad)
No. 6: Lucas de Man: wonen – ecologische, sociale en economische kansen en ontwikkelingen(opent in nieuw tabblad)
No. 7: Floor Ziegler: stadmakers(opent in nieuw tabblad)
No. 8: Kees Klomp: Betekeniseconomie – Welvaart, Welzijn, Welbevinden(opent in nieuw tabblad)
No. 9: Michelle Provoost - Over de toekomst van groeikernen(opent in nieuw tabblad)2023:
No. 10: Bewoners actief betrekken bij het verduurzamen van de wijk(opent in nieuw tabblad)
No. 11: De pilot paradox doorbreken! Hoe van pilot naar brede doorwerking in stedelijke praktijken?(opent in nieuw tabblad)
No. 12: Groeiagenda Nieuw Land(opent in nieuw tabblad) -
Talkshows Op de rand van de toekomst
Hoe de toekomst er uit zou kunnen zien
Een onderwerp, drie perspectieven. tijdens de talkshows Op de rand van de toekomst omen laagdrempelig de nieuwste inzichten op het snijvlak van kennis, onderzoek en de maatschappij samen.
Deze programmareeks van avonden vol kennis, gesprek en inspiratie in de Kunstlinie in Almere is een initiatief van de Gemeente Almere in samenwerking met Hogeschool Windesheim (lectoraat Urban Innovation), Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Aeres Hogeschool en Avanti Almere.
In 2023 is Op de rand van de toekomst er op deze avonden:
- 22 februari 2023 (opent in nieuw tabblad)
- 29 maart 2023(opent in nieuw tabblad)
- 26 april 2023(opent in nieuw tabblad)
- 7 juni 2023(opent in nieuw tabblad)
- 27 september 2023(opent in nieuw tabblad)
- 1 november 2023(opent in nieuw tabblad)
- 29 november 2023(opent in nieuw tabblad)
Lees hier meer over de bijeenkomsten in 2022:
- 6 april 2022: De geschiedenis van onze toekomst(opent in nieuw tabblad)
- 18 mei 2022: Kunstmatige intelligentie: benauwend of groots?(opent in nieuw tabblad)
- 28 september 2022: Welke kansen maken echt verschil?(opent in nieuw tabblad)
- 26 oktober 2022: Hoe het ook anders kan(opent in nieuw tabblad)
- 30 november 2022: Op de rand van de toekomst(opent in nieuw tabblad)
-
Werksessies
Voor onze partners organiseren we regelmatig (online) werksessies. Kijk onze werksessie over Toekomstbestendig Almeers burgerschap(opent in nieuw tabblad) terug.
-
Meer over kennis delen
-
-
Meer over Urban Innovation onderwijs
Het lectoraat Urban Innovation is nauw betrokken bij het onderwijs op hogeschool Windesheim. Studenten kunnen hun co-maker of stage opdracht bij of via het lectoraat doen, we hebben de minor Applied Urban Innovation ontwikkeld en organiseren verschillende activiteiten met het onderwijs, zoals de jaarlijkse hackathon.
-
Minor Applied Urban Innovation
Minor Applied Urban Innovation
Een minor is een keuzepakket dat studenten tijdens hun studie zelf kiezen. Het is belangrijk dat studenten in hun studie leren hoe je multidisciplinair kan werken. Urban Innovation heeft een minor ontwikkeld die gevolgd wordt door studenten uit allerlei verschillende studierichtingen.
Studente Ashley maakte in november 2022 deze Instagram story:
(opent in nieuw tabblad)
Het onderwijs bij de minor Applied Urban Innovation sluit zoveel mogelijk aan bij de praktijk. CoMaker opdrachten (opdrachten voor en met een bedrijf/organisatie) zijn hiervoor een middel. Deze opdrachten dagen studenten uit Almere uit om realistische vraagstukken op het gebied van advies en/of ontwerp aan te pakken.
Via de minor wil het kenniscentrum onder meer de relatie tussen ons onderzoek en ons onderwijs – samen met al onze regiopartners – (nog) verder verdiepen. Enerzijds innoveert het programma ons onderwijs, doordat de studenten, docenten, onderzoekers, professionals én de bewoners als leerwerkcommunity's in fysieke fieldlabs samenwerken aan concrete verbeteringen in (oude) wijken. Anderzijds versterkt het de relatie onderwijs-onderzoek, doordat verbeteringen (multidisciplinair) worden gerealiseerd in nauwe samenwerking tussen beide disciplines.
De minor startte in september 2021. Onze eerste studenten werkten o.a. aan de verkeersveiligheid in Europakwartier en deden onderzoek naar een multifunctionele sportaccommodatie. De eindpresentaties zijn hier terug te kijken(opent in nieuw tabblad).
In 2022 is de minor weer gestart met verschillende projecten. Meer informatie(opent in nieuw tabblad).
Partners
Partners in onze minor Applied Urban Innovation en alle fieldlabs zijn o.a.: woningbouwcorporaties de Alliantie, GoedeStede en Ymere, de Almeerse Scholen Groep (ASG), De Nieuwe Bibliotheek, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, de politie en het Leger des Heils.
Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart, onderwijscoördinator via I.J.Ietswaart@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Co-makers en afstudeeropdrachten
Het lectoraat werkt intensief samen met de beroepspraktijk. Bij onze netwerkpartners kunnen studenten, onder begeleiding van onze docenten en onderzoekers, opdrachten uitvoeren in de vorm van een Co-makership of afstudeerproject.
Tijdens een Co-makership gaan studenten voor de opdrachtgever aan de slag met een actuele (multidisciplinaire) project en leveren zij binnen enkele maanden een dienst of product op. Dit in tegenstelling tot een stageopdracht waarbij studenten meedraaien met de reguliere werkzaamheden bij een organisatie.
Elke student doet aan het einde van de opleiding een afstudeeropdracht. Dit betreft een complexe opdracht die zij in de praktijk uitvoeren. Dit kan bij één van onze netwerkpartners of binnen het lectoraat.
Partners
Partners in onze minor Applied Urban Innovation en alle fieldlabs zijn: de gemeente Almere, de politie, de Almeerse Scholen Groep (ASG), De Nieuwe Bibliotheek, woningbouwcorporaties de Alliantie, GoedeStede en Ymere, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, Humanitas, Stichting Wensjes, het Leger des Heils, JGZ Almere en City Marketing Almere.
Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart, onderwijscoördinator, via I.J.Ietswaart@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Curriculum
Onze docenten en onderzoekers zijn betrokken bij het uitwerken en actualiseren van het curriculum van de opleidingen waar wij mee samenwerken. Zo zorgen we samen voor een samenhangend en toekomstgericht curriculum waarbij de onderwijsdoelen aansluiten bij ontwikkelingen in de maatschappij en het onderwijs.
Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart, onderwijscoördinator, via I.J.Ietswaart@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Fieldlabs
Fieldlab
Een "fieldlab" is een plek in de wijk waar studenten, bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de wijk samenwerken om lokale problemen te onderzoeken en oplossingen daarvoor te bedenken. Zo wordt de omgeving actief betrokken bij de wijk. Oplossingen en ideeën kunnen direct getest en onderzocht worden. De studenten die onze minor Applied Urban Innovation volgen, werken in fieldlabs in Almere Buiten en Poort. Lees meer over de fieldlabs in onze folder (pdf).
In de fieldlabs van studiejaar '21/'22 zijn veel vragen onderzocht en veel contacten gelegd. Applied Urban Innovation minor student Niels bedacht bijvoorbeeld oplossingen voor de verkeerssituatie bij de Sterrenschool in Poort. Lees het hier in PoortNieuws.(opent in nieuw tabblad)
Over het werken in fieldlabs volgens de Urban Innovation aanpak verscheen in maart 2023 dit artikel (pdf) in Sozio, vakblad voor sociaal professionals en het sociaal domein.
Partners
Partners in onze minor Applied Urban Innovation en alle fieldlabs zijn: de gemeente Almere, de politie, de Almeerse Scholen Groep (ASG), De Nieuwe Bibliotheek, woningbouwcorporaties de Alliantie, GoedeStede en Ymere, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, Humanitas, Stichting Wensjes, het Leger des Heils, JGZ Almere en City Marketing Almere.
Meer weten?
Neem contact op met Iris Ietswaart, onderwijscoördinator, via I.J.Ietswaart@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Hackathon
Het lectoraat Urban Innovation organiseert jaarlijks een hackathon: studenten buigen zich in groepjes van verschillende opleidingen over duurzaamheidsvraagstukken.
Hackathon Reshape the Future 2023
Vanaf 2030 biedt het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ruimte aan 30.000 woningen en 16.000 arbeidsplaatsen. Het gebied wordt duurzaam en circulair ontwikkeld. 180 Windesheim studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Engineering, Bouwkunde, Finance & Control en HBO Rechten werkten samen met 13 bedrijven aan circulaire, duurzame oplossingen voor Almere Pampus. De hackathon vond plaats bij theater Vis-a-Vis op 19, 20 en 21 september 2023.
Drie projecten haalden de finale: een ‘bouwpakket huis’, een gemeenschappelijke wasserette die gebruik maakt van restwarmte van transformatorhuisjes en een platform voor uitwisseling van informatie en materialen tijdens de bouw van een nieuwe wijk. Dit project won. Bekijk hier de aftermovie van dit evenement:
Hackathon Reshape the Future 2022
Hoe verpak je verse melk echt duurzaam? Hoe produceert een bedrijf met zo weinig mogelijk afval? Daar denken onze studenten over na!
Op 7, 8 en 9 september 2022 organiseerde Windesheim voor de 2e keer een hackathon: 190 studenten van verschillende opleidingen (van bedrijfskunde tot engineering) werkten samen aan duurzaamheidsvraagstukken van bedrijven uit de regio zoals Flevosap, Rebounce en Micronic. De winnende groep bedacht een manier om zonnepanelen opnieuw te gebruiken voor Schenk Recycling.
Bekijk hier de aftermovie van dit mooie evenement!
Hackathon Zero Waste 2021
Een van onze drijfveren is om onderzoek, onderwijs, werkveld, bewoners en studenten met elkaar te verbinden. Een mooi voorbeeld is de hackathon Zero Waste. De NOS kopte ‘Aantal afvaldumpingen in Almere fors toegenomen’. Daar is vast wat aan te doen. Hoe pak je het probleem aan bij de wortels?
140 studenten bogen zich erover tijdens de Almeerse hackathon Zero Waste. Zij kozen in groepjes een product uit waarvan zij de keten van A tot Z samen volop analyseerden. Volgens het principe ‘creating business through circulair design’ kwamen ze met oplossingen die duurzaam én rendabel zijn én die ze tot slot pitchten voor een jury. De winnende groep: ‘Groen is het nieuwe goud’ die de keten van de wegwerpbeker onder de loep had genomen. Bekijk hier de film van 2021:
-
Nieuwbouw Windesheim in Almere
Meer informatie volgt.
-
Meer over Urban Innovation onderwijs
-
-
Samenwerken aan de nieuwe stad
Op 3 juli was het symposum 'Samenwerken aan de nieuwe stad'. Met de installatie en lectorale rede van Evert-Jan Velzing, de openbare lessen van associate lectoren Ingrid Bakker en Els Beukers, 11 verschillende workshops en de presentatie van het boek Samenwerken aan de nieuwe stad.
- Kijk hier de lectorale rede en openbare lessen(opent in nieuw tabblad) terug
- Lees hier het boek Samenwerken aan de nieuwe stad (pdf)
- Hieronder vind je de visuele samenvatting door Yvonne Holtzer of bekijk deze als pdf.
Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar urbaninnovation@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Visuele samenvatting: Yvonne Holtzer | LinkedIn (opent in nieuw tabblad)| Instagram(opent in nieuw tabblad)
-
Samenwerken aan de nieuwe stad
Ons lectoraat in beeld: hackathon
Een van onze drijfveren is om onderzoek, onderwijs, werkveld, bewoners en studenten met elkaar te verbinden. Een mooi voorbeeld is de hackathon Reshape the future.
Vanaf 2030 biedt het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ruimte aan 30.000 huizen en 16.000 arbeidsplaatsen. Het gebied wordt circulair en duurzaam ontwikkeld. Daar denken onze studenten, samen met Flevolandse bedrijven en de gemeente over mee!
Op 19, 20 en 21 september 2023 organiseerde Windesheim voor de 3e keer een hackathon: 180 studenten van verschillende opleidingen (van bedrijfskunde tot engineering) bedachten samen duurzame oplossingen voor de wijk Almere Pampus. De winnende groep bedacht een platform voor het delen van infomatie en materialen tijdens de bouw, zodat er minder verspild wordt.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Urban Innovation publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Samenwerken aan de nieuwe stad
Fostering learning beyond urban experiment boundaries
Learning for transitions: an experiential learning strategy for urban experiments
Dankzij een subsidie van € 3 miljoen van het Fonds Verstedelijking Almere (toegekend in januari 2021) gaan we de komende 5 jaar aan de slag met het thema Urban Innovation.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Evert-Jan Velzing, lector Urban Innovation.
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)
Het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland wil door middel van de juiste kennis en knowhow een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland.