Weten hoe je maatschappelijke opgaven in de stad aanpakt?
In de stad en de stedelijke regio liggen de grote uitdagingen van de toekomst. Er spelen economische en sociale vraagstukken, als ‘Hoe zijn zelfredzame én kwetsbare groepen in een wijk goed te ondersteunen?’ En tegelijkertijd staan de steden voor grote opgaven op het gebied van bouwen, duurzaamheid en de energietransitie. Onze onderzoekers en lectoren in Almere werken aan concrete onderwerpen en vraagstukken uit de praktijk. Dit doen we samen met bedrijven, organisaties, onderzoekers, inwoners én studenten.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Het onderzoek en de activiteiten van ons lectoraat op locatie in Almere richten zich op een inclusieve en duurzame stadsontwikkeling. Daarmee beogen we de economische, sociale en ecologische verbanden tussen de bewoners, bestuurders en alle andere betrokkenen in stedelijke omgevingen (zoals ondernemers, experts, maatschappelijke organisaties) te versterken. De verhalen van bewoners in hun leef-, woon- en werkomgeving vormen het vertrekpunt van het onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek bieden aanknopingspunten voor het vormgeven van een participatieve, geïntegreerde en duurzame planning en beheer van wijken.
-
-
Minor Urban Innovation
Via de minor wil het kenniscentrum onder meer de relatie tussen ons onderzoek en ons onderwijs – samen met al onze regiopartners – (nog) verder gaan verdiepen. Enerzijds innoveert het programma ons onderwijs, doordat de studenten, docenten, onderzoekers, professionals én de bewoners als leerwerkcommunity's in fysieke fieldlabs samenwerken aan concrete verbeteringen in (oude) wijken. Anderzijds versterkt het de relatie onderwijs-onderzoek, doordat verbeteringen (multidisciplinair) worden gerealiseerd in nauwe samenwerking tussen beide disciplines.
Minor en fieldlabs
Een minor is een keuzepakket dat studenten tijdens hun studie zelf kunnen kiezen. De minor is in het leven geroepen om te werken aan een duurzame toekomst van de wijken in Almere. Denk aan de wat oudere wijken als Filmwijk, aan nieuwe wijken zoals Europakwartier en nog te plannen wijken op het Floriadeterrein. In de minor werkt vervolgens een team van ambitieuze studenten uit verschillende opleidingen aan het integraal aanpakken van diverse grootstedelijke Almeerse vraagstukken. Dit doen ze onder meer in fieldlabs. In zo’n fieldlab werken de regionale partners intensief samen met kennisinstellingen aan meerdere innovatieve toepassingen, die direct in de praktijk worden getest. Vandaar dat een fieldlab ook wel een ‘real life testing ground’ wordt genoemd. Fieldlabs waar de studenten uit kunnen kiezen zijn:
Veerkracht in Filmwijk
Eenheid in Europakwartier
Smart CityDe minor startte in september 2021. Onze eerste studenten werkten o.a. aan de verkeersveiligheid in Europakwartier en deden onderzoek naar een multifunctionele sportaccommodatie. De eindpresentaties zijn hier terug te kijken(opent in nieuw tabblad).
Werksessies
Voor onze partners organiseren we regelmatig (online) werksessies. Kijk onze werksessie over Toekomstbestendig Almeers burgerschap(opent in nieuw tabblad) terug.
Partners
Partners in onze minor Urban Innovation en alle fieldlabs zijn o.a.: woningbouwcorporaties de Alliantie, GoedeStede en Ymere, de Almeerse Scholen Groep (ASG), De Nieuwe Bibliotheek, Zorggroep Almere, welzijnsorganisatie De Schoor, de politie en het Leger des Heils.
Meer weten?
Neem contact op met Ingrid Bakker, programmamanager, via I.Bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Minor Urban Innovation
-
-
Inspiratiesessies
Vanuit onze minor Urban Innovation worden er diverse inspiratiesessies georganiseerd. Onderwerpen als placemaking, stadsmarketing en de leefbare stad komen voorbij. Want wat beïnvloedt een leefbare stad eigenlijk? Dat kun je vanuit verschillende perspectieven bekijken. Kortom, genoeg om geïnspireerd over te raken! Alle sessies worden opgenomen en zijn hieronder terug te kijken.
Piet Renooy: een sociologisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
Pieter Tordoir: een economisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
Bas van de Griendt: een ecologisch perspectief(opent in nieuw tabblad)
Nik Smit: stadsmarketing(opent in nieuw tabblad)
Wouter Jan Verheul: placemaking(opent in nieuw tabblad)
Lucas de Man: wonen – ecologische, sociale en economische kansen en ontwikkelingen(opent in nieuw tabblad)
Floor Ziegler: stadmakers(opent in nieuw tabblad)
Kees Klomp: Betekeniseconomie – Welvaart, Welzijn, Welbevinden(opent in nieuw tabblad)
-
Inspiratiesessies
Ons lectoraat in beeld: hackathon
Een van onze drijfveren is om onderzoek, onderwijs, werkveld, bewoners en studenten met elkaar te verbinden. Een mooi voorbeeld is de hackathon Zero Waste. De NOS kopte ‘Aantal afvaldumpingen in Almere fors toegenomen’. Daar is vast wat aan te doen. Hoe pak je het probleem aan bij de wortels?
140 studenten bogen zich erover tijdens de Almeerse hackathon Zero Waste. Zij kozen in groepjes een product uit waarvan zij de keten van A tot Z samen volop analyseerden. Volgens het principe ‘creating business through circulair design’ kwamen ze met oplossingen die duurzaam én rendabel zijn én die ze tot slot pitchten voor een jury. De winnende groep: ‘Groen is het nieuwe goud’ die de keten van de wegwerpbeker onder de loep had genomen.
Ons lectoraat in beeld: bouwen in de buurt
Tijdens hun opleiding Bouwkunde in Almere kunnen studenten actief aan de slag in het project Duurzaam Wonen. Dit project is een onderdeel van de fieldlabs vanuit de minor Urban Innovation, die is opgestart vanuit het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland.
In de minor werkt een team van studenten uit meerdere opleidingen aan het integraal aanpakken van de grootstedelijke Almeerse vraagstukken. Zo gaan studenten ook in gesprek met bewoners. Want waar hebben zij nu behoefte aan in een wijk? Ze doen o.a. fieldresearch in Kruidenwijk, een typische jaren-80-wijk, toen er flink werd bezuinigd op de stedenbouw. Als je ziet wat er nu allemaal mogelijk is op het gebied van woningbouw, liggen hier dus kansen.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Josephine Lappia, directeur kenniscentrum in Almere.
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn-pagina(opent in nieuw tabblad)
Het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland wil door middel van de juiste kennis en knowhow een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland.