Onderzoek in drie richtingen
Als lectoraat dragen we bij aan het bouwen van bruggen om het onderwijs hier, in onze regio, een stukje beter te maken. Dat doen we door middel van praktijkgericht onderzoek in nauwe samenwerking met al onze partners. Met leerkrachten, schoolleiders, pedagogische professionals, beleidsmakers, opleiders, bestuurders, ouders en natuurlijk leerlingen.
Dat doen we in drie brede onderzoekslijnen: Goed onderwijs voor het jonge kind, Kansengelijkheid en Taal in de stad.
Lees meer over onze focus in het online magazine (opent in nieuw tabblad)
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
-
Goed onderwijs voor het jonge kind
Goed onderwijs voor het jonge kind is leren door middel van spel. Opgroeien en ontwikkelen start voor iedereen in de wieg, het gezin waar je bent geboren en in de straat en wijk waar je woont.
Binnen deze onderzoekslijn richten we ons op leeromgevingen waar professionals, gezinnen en kinderen samen komen voor de ontwikkeling en leren van kinderen.
-
Expertisecentrum jonge kind Lelystad
In het onderwijs neemt het jonge kind (0 tot 8 jaar) een belangrijke plaats in. Investeringen die we op jonge leeftijd doen betalen zich dubbel en dwars terug, terwijl achterstanden later maar moeilijk ingelopen worden. Daarom delen we in het expertisecentrum jonge kind Lelystad actuele kennis met pedagogisch medewerkers en leerkrachten.
-
Hoe breed mag een school zijn?
Hoe zorg je ervoor dat brede buurtscholen een bijdrage leveren aan de kansengelijkheid en leefbaarheid in de wijk?
-
-
Kansengelijkheid
In Almere groeien zo’n 20.000 kinderen en jongeren op in kwetsbare situaties. Hierdoor worden ontwikkelkansen niet, nauwelijks of te weinig benut. In deze onderzoekslijn zetten we ons in voor meer ontwikkelkansen voor kinderen en jongeren van 0 tot 27 jaar in Almere. Daarbij gaan we uit van het principe dat ongelijke behandeling leidt tot gelijke kansen.
-
Haven in zicht
Onderzoek naar de opbrengsten en werkzame elementen van de Haven Academie Almere
-
Hoe breed mag een school zijn?
Hoe zorg je ervoor dat brede buurtscholen een bijdrage leveren aan de kansengelijkheid en leefbaarheid in de wijk?
-
Nu krijgen we pas echt les
Eindonderzoek van het project Talentontwikkeling met wetenschap en technologie
-
-
Taal in de stad
Taal is een middel waarmee kinderen, jongeren en volwassenen communiceren en waarmee zij mee kunnen doen aan de samenleving. Van mee kunnen praten in de klas, begrijpen van een toetsvraag voor een goed resultaat, participatie op de arbeidsmarkt, tot het kunnen invullen van een formulier voor de overheid. In deze onderzoekslijn richten we ons op het vergroten van de taalvaardigheid.
-
NPO Preventieve logopedie
Preventieve logopedie is bedoeld om vroegtijdig taalachterstanden op te sporen en te voorkomen. Dit onderzoek monitort het preventieve logopedie project in Almere.
-
NPO NT2
Om kinderen met Nederlands als tweede taal te ondersteunen, is het professionaliseringstraject, TaalKRACHT in de voorschool ontwikkeld. Dit onderzoek evalueert dit traject.
-
Stedelijke taalaanpak 2: Taal in Almere
Om de taalvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen en jongeren in Almere te verhogen is de stad met een unieke nieuwe aanpak gestart. Professionals uit de hele stad gaan gezamenlijk aan de slag om het taalniveau te verhogen.
-
Stedelijke Taalaanpak
In steden met veel nieuwkomers, zoals Almere is de taalontwikkeling een belangrijk aandachtspunt. Daarom is in 2021 de inventarisatiestudie 'Taal in Almere' gedaan.
-
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Urban Care & Education publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
De schoolleider in verandering : theorie en praktijk
Teachers’ Experiences of Presence in Their Daily Educational Practice
Secondary school students’ experiences of presence in daily classroom practice
Inventarisatiestudie Taal in Almere
Contributing to reading comprehension through Science and Technology education
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Chiel van der Veen, lector Urban Care & Education.
Neem ook een kijkje op onze LinkedIn pagina(opent in nieuw tabblad)
Maak kennis met de andere Almeerse lectoraten
Dit lectoraat vormt samen met Urban Innovation en Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland. We willen een actieve bijdrage leveren aan de sociaal, ecologisch en economisch duurzame toekomst van een ‘New Town’ als Almere en de provincie Flevoland. Die bijdrage leveren we met de juiste kennis en knowhow.
Klantverhalen in de eigen context vormen het vertrekpunt voor het onderzoek van het lectoraat om zo zorg en ondersteuning op maat te kunnen bieden.
Hoe vergroot je de veerkracht van bewoners en ondernemers in de wijk? Hoe creëer je meer eenheid tussen de gebouwde en de beleefde stad? Het lectoraat Urban Innovation gaat hiermee aan de slag.