Weten hoe bewegen van belang is voor onze gezondheid?
Bewegen en een positieve lichaamsbeleving zijn van groot belang voor ons welbevinden. Binnen de psychomotorische therapie (PMT) is de laatste paar decennia een belangrijk en ruim aanbod aan bewegings- en lichaamsgerichte interventies ontwikkeld. Ze worden volop ingezet wanneer welzijn en kwaliteit van leven onder druk komen te staan door psychosociale of psychiatrische problematiek. Het onderzoek binnen het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn richt zich op de werkzaamheid, het effect en de mogelijke inzet van deze verschillende bewegings- en lichaamsgerichte interventies.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie
In dit project werkt het lectoraat met partners aan de onderzoeksvraag: op welke wijze kunnen psychomotorische therapeuten bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van problematiek voortvloeiend uit seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
Nieuwe kennis en behandelprotocol
Doelstelling van dit project is het verwerven van nieuwe kennis op het gebied van de psychomotorische diagnostiek en behandeling. Deze kennis kan ingezet worden bij problematiek die veroorzaakt wordt door seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Hiermee beoogt het consortium een nieuw behandelprotocol (diagnostisch instrument en psychomotorische interventie) te ontwikkelen.
PMT'ers kunnen deze kennis inzetten in hun werk binnen de instellingen. Via de onderzoekspartners in het project vloeit de kennis bovendien door naar een breder werkveld en naar het onderwijs binnen en buiten de hogescholen.
Lichaams- en bewegingsgerichte interventies
Aanleiding zijn praktijkvragen van PMT'ers uit zorginstellingen. Zij bieden er behandelingen aan bij psychische problemen of gedragsproblematiek met behulp van lichaams- en bewegingsgerichte interventies. Een dergelijke aanpak is passend bij een doelgroep die door beperkte cognitieve vaardigheden minder baat heeft bij verbale therapievormen en sluit aan bij de specifieke gevolgen van seksueel trauma die zich niet alleen sociaal en emotioneel maar ook sterk lichamelijk uiten.
De beroepsgroep geeft aan behoefte te hebben aan een gevalideerd psychomotorisch instrument ter ondersteuning van de diagnostiek en een goed beschreven en onderbouwde psychomotorische interventie ter aanvulling van het huidige bestaande behandelaanbod. Het project richt zich op het onderzoeken, ontwikkelen en evalueren van:
- Een psychomotorisch observatie- en screeningsprotocol gericht op de diagnostiek van seksueel trauma bij LVB
- Een psychomotorische interventie gericht op de behandeling van seksueel trauma bij LVB
Het project wordt uitgevoerd samen met verschillende partners.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: ontwerp nieuw behandelprotocol
- Duur van het project: 4 jaar, van 01-12-2017 t/m 01-09-2021
- Partners: Trajectum, Fier, Vitree, Centrum Verstandelijke Beperkingen en Psychiatrie, Radboud Universiteit Nijmegen (Behavioural Science Institute), VU (Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen), Landelijk Kenniscentrum LVB en de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie
- Subsidie: RAAK-PRO
Meer weten? Neem contact op met:
Mia Scheffers, associate lector Bewegen, Gezondheid en Welzijn
E-mail: wj.scheffers@windesheim.nl -
Bewegende kinderen: mentaal gezonde en tevreden kinderen
De psychosociale gezondheid van kinderen en hun kwaliteit van leven staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. Aangenomen wordt dat voldoende lichamelijke activiteit de psychosociale gezondheid en kwaliteit van leven positief beïnvloedt. Maar klopt deze aanname wel?
Empirisch onderzoek
De veronderstelling dat psychosociale gezondheid en tevredenheid met het bestaan groter zijn bij kinderen die voldoende bewegen wordt nog maar in beperkte mate door empirisch onderzoek ondersteund. In dit project wordt onderzocht hoe lichamelijke activiteit van kinderen van 10 tot 12 jaar gerelateerd kan worden aan hun psychosociale gezondheid en hun levenskwaliteit. De Nederlandse norm voor gezond bewegen wordt als richtlijn genomen bij de vaststelling of kinderen op fysiek vlak voldoende actief zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de samenhang met sociaaleconomische situaties, persoonsgebonden factoren en de omgeving.
Resultaten
De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden ter onderbouwing van de ontwikkeling van bewegingsprogramma's voor kinderen met klachten op een of meer dimensies van psychosociale gezondheid. Ook kunnen de resultaten dienen ter onderbouwing van de veronderstelling dat bewegen bijdraagt aan een grotere kwaliteit van leven. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden als materiaal voor opleidingsprogramma's van bijvoorbeeld docenten lichamelijke opvoeding en psychomotorisch therapeuten. Ten slotte kunnen beleidsmakers de onderzoeksresultaten benutten om de fysieke leefomgeving van kinderen zodanig aan te passen dat zij in de toekomst worden uitgedaagd meer te bewegen.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: promotieonderzoek, kwantitatief observationeel onderzoek bij kinderen van 10 - 12 jaar
- Omvang: 500 kinderen in een longitudinale en 1.500 kinderen in cross-sectionele meting
- Partners: Vrije Universiteit Amsterdam, faculteit Health Sciences
-
Psychomotorische therapie bij chronische pijn
De behandeling van mensen met chronische aspecifieke pijn is en blijft een gecompliceerd geheel, aangezien deze diagnose vaak complex is. Lichaamsbewustzijn kan hier een rol spelen, maar er zijn nog geen onderzoeksdata die aantonen dat dit ook daadwerkelijk effect heeft.
Onderzoeksvragen
Welke rol speelt het lichaamsbewustzijn bij patiënten met chronische aspecifieke pijn? En wat is het effect van het Pijn Revalidatie Programma van Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie te Amsterdam) en in het bijzonder: wat is specifiek de meerwaarde van psychomotorische therapie?
Evidence-based interventies
Door dit onderzoek onder 185 revalidanten kan een begin gemaakt worden met het evidence-based maken van (PMT-)interventies die onder meer gericht zijn op lichaamsbewustzijn. Door het effect van psychomotorische therapie aan te tonen, kan de waardering ervoor in het revalidatiewerkveld vergroot worden. Zo ontstaan er voor bewegingsagogen en psychomotorisch therapeuten in dit werkveld meer mogelijkheden om hun vak uit te oefenen.
- Status: afgerond
- Soort onderzoek: kwantitatief en kwalitatief
- Partners: Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, Adelante zorggroep volwassenenrevalidatie Hoensbroek, Universiteit van Maastricht, Faculteit Experimental Health Psychology, Clinical Psychology Science, Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Bewegingswetenschappen
-
Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie
Ons lectoraat in beeld
Hoe zet je psychomotorische therapie in bij een eetstoornis? Het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Windesheim doet hier praktijkgericht onderzoek naar. Onze onderzoeker Marlies Rekkers schreef daar het boek Protocol Positieve Lichaamsbeleving over. Lector Jooske van Busschbach geeft leiding aan effectstudies over de inzet van psychomotorische therapie bij de behandeling van trauma’s of eetstoornissen. Zij kijkt mee in de praktijk van Inge van Driel, psychomotorisch therapeut in Apeldoorn die het protocol positieve lichaamsbeleving bij een cliënt inzet.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Publicaties lector Jooske van Busschbach
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector Jooske van Busschbach? Deze zijn te vinden via de website van de Rijksuniversiteit Groningen.
Publicaties associate lector Mia Scheffers
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze associate lector Mia Scheffers? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Bewegen en bewogen worden
Over interventies en onderzoek in de psychomotorische therapie. Lectorale rede van Jooske van Busschbach bij de aanvaarding van het lectoraatschap. (Van Busschbach, 2013)
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Jooske van Busschbach.
Zien we je op een van onze events?
Lectorale rede 'Gids naar gelijke kansen', Natascha Notten
woensdag 3 februari 2021
15.00 uur - 16.30 uur