Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Implementation of XR in Stroke Rehabilitation using a Service Model Approach

Implementation of XR in Stroke Rehabilitation using a Service Model Approach

  •   ICT-innovaties in de zorg
  •   1 februari 2023 - 1 september 2027

Het doel van dit onderzoek is om het dagelijks gebruik van XR in de revalidatiezorg te implementeren, bij mensen die een CVA hebben doorgemaakt. 

Aanleiding Promotieonderzoek

We zien dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van XR en dat de resultaten hiervan veelbelovend zijn voor het gebruik van XR in de revalidatiezorg. Echter, het daadwerkelijke gebruik in de dagelijkse praktijk blijft achter: dit bevindt zich vooral in de pilotfase of is na de pilotfase afgesloten.

Doelstelling en uitvoering

Dit onderzoek heeft als doel een generiek service model te ontwikkelen dat revalidatieklinieken ondersteunt bij de integratie van Extended Reality (XR) in de dagelijkse praktijk. De inzet van XR betreft geen reguliere interventie die eenvoudig binnen bestaande zorgpaden kan worden ingevoegd. De implementatie ervan vereist aanpassingen in bestaande werkprocessen, afspraken en organisatorische structuren.

Bij de ontwikkeling van het service model worden de stakeholders betrokken waaronder therapeuten, (innovatie)managers, ICT’ers en wordt expliciet rekening gehouden met de inclusiviteit en diversiteit van de CVA revalidanten en zijn/haar mantelzorger.

Het onderzoek is gestart met een scoping review ter verkenning van de bestaande kennis en praktijkvoorbeelden met betrekking tot XR in de revalidatiezorg. Aansluitend is in co-creatie met stakeholders de huidige situatie binnen revalidatieklinieken in kaart gebracht. In de volgende fase wordt, eveneens in samenwerking met deze betrokkenen, toegewerkt naar een gedeeld beeld van de gewenste toekomstige situatie.

De inzichten uit deze stappen vormen de basis voor de ontwikkeling van een service model dat als richtlijn kan dienen voor de duurzame en verantwoorde implementatie van XR binnen revalidatieklinieken.

Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. 

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten?

Neem contact op met Loes Bulle-Smid(opent in nieuw tabblad), promovendus en docent-onderzoeker ICT-innovaties in de Zorg, lj.bulle@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Neem contact met ons op