Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

VRhab 1

  •   ICT-innovaties in de zorg
  •   1 april 2023 - 31 december 2023

Bij revalidatie wordt soms virtual reality (VR) gebruikt. Wij kijken hoe we nieuwe technieken kunnen gaan inzetten om het gebruik van VR op een meer natuurlijke manier te laten verlopen.

  • Lectoraat: ICT-innovaties in de Zorg 
  • Betrokken onderzoekers: Dr.ir.Gido Hakvoort, projectleider en senior onderzoeker
  • Soort onderzoek: praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
  • Partners: VR3Labs, Vogellanden
  • Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding VRhab 1

In dit project leggen wij de focus op personen die na een ongeluk tijdelijk verlamd zijn aan arm of hand. Een veelgebruikte vorm van revalidatie is in dit geval spiegeltherapie. Daarbij worden de hersenen voor de gek gehouden en het lijkt alsof een verlamde arm of hand toch beweegt. Het blijven stimuleren van de hersenen is van belang om het revalidatietraject goed te laten verlopen.

Doelstelling en uitvoering

We willen VR-omgevingen combineren met nieuwe sensoren en controllers als input om interactievormen tussen mens en machine te ondersteunen. De VR-omgevingen voorzien we van Gamification-elementen, zodat er trainingsmethoden ontstaan die straks kunnen worden toegepast en onderzocht. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld het revalidatietraject aantrekkelijker maken, het gebruikersgemak vergroten en het stimuleren van thuisrevalidatie.

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.

Meer weten?

Neem contact op met Dr.ir.Gido Hakvoort, projectleider en senior onderzoeker ICT-innovaties in de Zorg 

g.a.hakvoort@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)