Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

TFF Nikhef

  •   ICT-innovaties in de zorg
  •   1 mei 2016 - 31 oktober 2018

In dit project verkennen we de mogelijkheden voor conventionele productie voor kunststofbehuizing.

  • Lectoraat: Kunststoftechnologie
  • Betrokken onderzoeker: Geert Heideman , associate lector
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
  • Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding TFF Nikhef

In één van onze vorige projecten, KM3NeT, is een neutrinotelescoop gebouwd. Deze telescoop maakt het mogelijk om neutrino-bronnen uit het universum te lokaliseren én meer te weten te komen over de (zeer lastig te detecteren) deeltjes. De telescoop bestaat uit een netwerk van honderdduizenden sensoren, ook wel bekend als PMT’s. De PMT’s zijn geclusterd in modules en in elke module in een kunststof behuizing geplaatst.

Nikhef heeft ons via TechForFuture de opdracht gegeven om de mogelijkheden voor conventionele productie voor de kunststofbehuizing te verkennen. Deze was namelijk in eerste instantie ontwikkeld voor 3d printing. Dat was zo complex dat het nooit uit een mal gelost zou kunnen worden.

Doelstelling en uitvoering

In het eerste project (januari tot december 2018) lag de focus op de bovenhelft van de behuizing. Het product bleek te complex voor een een-op-een conversie naar conventionele productietechnieken, dus zijn er voor verschillende productietechnieken herontwerpen gemaakt. Uit deze herontwerpen is de productietechniek voor spuitgieten als de beste uit de test gekomen.

In het vervolgonderzoek in 2019, is een verdere detaillering uitgevoerd en zijn de toeleveranciers benaderd. De focus lag daarnaast op het herontwerpen van de onderhelft van de behuizing.

Meer weten?

Neem contact op met Dr.ir.Geert Heideman, associate lector Kunststoftechnologie

Geert Heideman

g.heideman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)