Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Smarter machine learning for diabetes care

Smarter machine learning for diabetes care

  •   ICT-innovaties in de zorg
  •   1 februari 2019 - 31 oktober 2020

Het doel van dit project is het evalueren en verbeteren van machine learning algoritmes voor insulineadviezen voor jongeren met diabetes type 1.

  • Lectoraat: ICT-innovaties in de Zorg 
  • Betrokken onderzoekers: Dr.ir.Henri ter Hofte, onderzoeker
  • Soort onderzoek: praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek 
  • Partner: Diabetescentrum Isala ziekenhuis
  • Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture

Aanleiding Smarter machine learning for diabetes care

Diabetes type 1 is een chronische ziekte waarbij je lichaam geen insuline maakt. Zo raakt je bloedsuikerspiegel sterk ontregeld. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline spuiten om gevaarlijke ontregeling van hun bloedsuikerspiegel en langetermijnschade te voorkomen. De juiste dosis is afhankelijk van gegevens als de actuele bloedsuikerwaarde, de hoeveelheid koolhydraten in maaltijden en lichamelijke inspanning voor de komende uren en afgelopen dagen.

Doelstelling en uitvoering

In het eerdere Tech For Future-onderzoek Smart Connected Diabetes Care hebben we de basis gelegd voor zelflerende algoritmes. Deze ‘leren’ persoonlijke parameters van patiënten uit bovenstaande gegevens, zoals koolhydraatratio en insulinegevoeligheid. Hierdoor kunnen betere insulineadviezen gegeven worden. In dit vervolgonderzoek ontwikkelen en testen we een verbeterd algoritme, zodat het veilig genoeg is om in een vervolgproject klinisch te testen met patiënten.

Het eerste doel is het evalueren en verbeteren van machine learning algoritmes voor insulineadviezen voor jongeren met diabetes type 1. Het tweede doel is het ontwikkelen van een kennisbank met geanonimiseerde datasets ten behoeve van de opleiding HBO-ICT. Studenten kunnen hiermee praktijkervaring opdoen op het snijvlak van zorg en data science.

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.

Meer weten?

Neem contact op met Dr.ir.Henri ter Hofte, onderzoeker ICT-innovaties in de Zorg 

h.ter.hofte@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)