Slimme implementatie voor slimme sensoren
Dit project richt zich op de optimale implementatie van slimme sensoren voor gezondheidsmonitoring in het Deventer Ziekenhuis met een focus op organisatorische aspecten.
- Lectoraat: ICT-innovaties in de Zorg
- Betrokken onderzoekers: Job Leenen(opent in nieuw tabblad), senior onderzoeker, Fenne Verhoeven(opent in nieuw tabblad), associate lector en docent HBO-V
- Soort onderzoek: Praktijkgericht kwalitatief onderzoek
- Penvoerder:Saxion Hogeschool
- Partners: Saxion Hogeschool ( lectoraten Technology, Health & Care en Employability Transition), Deventer Ziekenhuis, ROC Aventus, Windesheim, lectoraat ICT-innovaties in de Zorg (adviserende rol)
- Mede mogelijk gemaakt door: TechYourFuture(opent in nieuw tabblad)
Aanleiding Slimme implementatie voor slimme sensoren
Slimme sensoren (in het geval van dit onderzoek slimme pleisters), maken het mogelijk om vitale waarden zoals temperatuur, pols en bloeddruk continu te monitoren, wat helpt bij het vroegtijdig detecteren van verslechtering bij patiënten en snelle interventie mogelijk maakt. Hoewel eerdere studies de validiteit van deze technologie bevestigen, is de implementatie in de praktijk uitdagend. Verschillende factoren, zoals technologie, gebruiker, organisatie en de bereidheid van zorgprofessionals en patiënten om de technologie te gebruiken, spelen een rol bij de succesvolle integratie van slimme sensoren in de praktijk.
Doelstelling en uitvoering
De probleemstelling is dat er onvoldoende praktische kennis beschikbaar is over hoe stakeholders effectief betrokken kunnen worden bij de implementatie van slimme sensoren. Het doel van het onderzoek is dan ook om de implementatiekansen en -belemmeringen te identificeren en medewerkers en gebruikers te ondersteunen bij het effectief benutten van deze technologie.
Het onderzoek omvat twee parallelle trajecten: een implementatielijn en een impactlijn.
- De implementatielijn richt zich op het onderzoeken van kansen en belemmeringen binnen een afdeling van het ziekenhuis en het ontwikkelen van een implementatieplan.
- De impactlijn onderzoekt de adoptie van de slimme sensor door middel van pulse-enquêtes onder patiënten en zorgprofessionals, waarbij het 6G-model (gewin, gemak, genot, gebied, governance en groei) wordt toegepast. Het project moet resulteren in een implementatiehandleiding die het Deventer Ziekenhuis ondersteunt bij het effectief inzetten van slimme sensoren in de praktijk.
Windesheim heeft een kleine rol in het project: Fenne Verhoeven en Job Leenen (gepromoveerd op implementatie van de slimme pleister in Isala) adviseren de Saxion-onderzoekers.
TechYourFuture
TechYourFuture(opent in nieuw tabblad) is een Center of Expertise: een samenwerking tussen Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Universiteit Twente, ROC van Twente, ROC Aventus, Deltion College en Graafschap College, die praktijkgericht onderzoek uitvoert in regionale consortia om oplossingen te bieden voor het aantrekken, ontwikkelen en behouden van technologisch talent.
Meer weten?
Neem contact op met dr. Job Leenen, senior onderzoeker, ICT-innovaties in de Zorg |