Weten hoe we versneld over kunnen op duurzame energie?
De tijd dringt, het tempo moet omhoog. Daarom richt dit lectoraat zich actief op het versnellen van de energietransitie. Want versneld energie besparen en het overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, daar draait het om. We dragen bij aan energietechniek die een duurzame bijdrage levert aan de energietransitie in onze gebouwde omgeving. En we kijken ook naar energievoorziening voor gebieden, inclusief een bijbehorende energie-infrastructuur. Door (her)ontwerp van energietechnieken en energieketens. Door praktijkgericht onderzoek met werkveld, onderwijs en maatschappij.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
TFF Twomes Digital Twins voor Warmtetransitie
Het klimaat verandert. Door het werken aan een data-gedreven aanpak voor warmtetransitie in bestaande woningen kunnen slimme stappen gezet worden om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen.
Data-analyse en screeningstools
In dit project ontwikkelen we meetmethoden, -technieken en analysetools waarmee de factoren, die energiegebruik voor het verwarmen van een specifieke woning bepalen, uiteengerafeld kunnen worden. Door het analyseren van de data uit slimme meters (de thermostaat en CV-ketel) met behulp van een model kunnen we de kenmerkende factoren van een woning leren. We onderscheiden hierbij vier belangrijke factoren, namelijk soort woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een specifiek huishouden.
Met zo’n model en de geleerde parameters van een specifieke woning kunnen we deze bepaalde eigenschappen van een woning simuleren; dergelijke modellen worden daarom ook wel ‘digital twins’ genoemd. De uitkomsten kunnen omgezet worden in adviesmodules en screeningtools. Hiermee kunnen betere beslissingen gemaakt worden over de te nemen maatregelen in de warmtetransitie in woningen. Dit geldt voor veel belanghebbende partijen, zoals leveranciers van verwarmingstoestellen, installateurs, woningcorporaties, energiecoöperaties, (lokale) overheden, voorlichtingsorganisaties en/of netbeheerders, eigenaren en bewoners van woningen.
Met wie?
Samen met BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, Denk aan morgen, 50 tinten groen Assendorp, Gemeente Zwolle en Centre of Expertise TechForFuture werkt het lectoraat Energietransitie aan deze datagedreven aanpak voor de warmtetransitie.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
- Duur van het project: februari 2020 t/m oktober 2021
- Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture
Meer weten? Neem contact op met:
Henri ter Hofte, associate lector Energietransitie
E-mail: h.ter.hofte@windesheim.nl of lees meer informatie op de projectsite van TechForFuture.
-
TFF Twomes Digital Twins voor Warmtetransitie
Lectorale rede in beeld
Op 16 september 2020 hield Jeike Wallinga haar lectorale rede en is ze officieel geïnstalleerd als lector Energietransitie.
In haar rede 'Praktisch Warmlopen' wist ze de energietransitie in perspectief te plaatsen en presenteerde zij de onderzoeksperspectieven van het lectoraat. Daarna ging zij in gesprek met Han Slootweg en Peter Snel, namens Enexis Netbeheer en BDR Thermea, sponsoren van het lectoraat.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Energietransitie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Praktisch warmlopen: de energietransitie in perspectief
In haar lectorale rede zet Jeike Wallinga de energietransitie in perspectief. De publicatie is ook te downloaden als luisterboek. (Wallinga, 2020)
Publicaties associate lector Henri ter Hofte
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze associate lector Henri ter Hofte? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Publicaties lector Jeike Wallinga
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector Jeike Wallinga? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
Interview met Jeike Wallinga, lector Energietransite
"We moeten af van het idee dat de techniek het wel zal oplossen". WIN maakt kennis met lector Energietransitie Jeike Wallinga en haar doel voor studenten en onderzoek. (WIN, 2019)
Maak haast met CO2 reductie
"De tijd dringt. Laten we nagaan hoe we de energietransitie kunnen versnellen in onze leefomgeving." Zo pleit dr. Jeike Wallinga op haar eerste werkdag als lector. (Wallinga, 2019)
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Jeike Wallinga.