Weten hoe we samen de energietransitie kunnen versnellen?
De energietransitie is nodig om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en daarmee de opwarming van onze aarde te beperken. Energie is nodig voor bijna alles wat we doen. De energietransitie is hierdoor overal. Én dus iets van ons allemaal. Het lectoraat Energietransitie doet praktijkgericht onderzoek met als doel de energietransitie te versnellen. Het lectoraat onderzoekt in verbinding onderwijs en werkveld energietransitievraagstukken waarbij systeemdenken een belangrijke basis vormt. Doordat professionals anders gaan handelen daalt de uitstoot van CO2. Ook onderzoeken we wat studenten moeten leren en kunnen om een rol te spelen in de energietransitie. Zó willen we de energietransitie versnellen.
-
1. Opleiden
Hoe leiden wij straks engineers op die zich bewust zijn van het belang én de snelheid van de energietransitie? En hoe stimuleren wij onze studenten om hier later als professional positief aan bij te dragen? Met deze vragen gaan wij aan de slag in zowel curricula van bacheloropleidingen als Associate degrees en op het gebied van een leven lang ontwikkelen.
-
Minor Sustainable Technologies
In de minor Sustainable Technologies draait het onderwijsmodel om praktijkopdrachten, zodat studenten door opdrachtgevers uit bedrijven worden begeleid.
-
Minor Electrical Energy Engineer
De vraag naar elektrische energie blijft. In de minor Electrical Energy Engineer leren onze studenten hier meer over.
-
Minor Thermodynamical Engineer
In deze minor leren onze studenten denken in energiesystemen en gaan ze werken met machines, apparaten en systemen die energie omzetten en/of transporteren.
-
Hogeschoolbrede keuzemodule Energietransitie Fundamentals
Maak kennis met de belangrijkste trends rond de energietransitie: welke ontwikkelingen zijn er gaande? En wat betekenen deze voor jouw klanten en je bedrijf?
-
Hogeschoolbrede keuzemodule Voorop in de Energietransitie
In deze module krijg je concrete handvatten om met de vaak ingewikkelde samenwerkingsvraagstukken rond de energietransitie om te gaan.
-
Energietransitiebewust en Bekwame Engineer (EBBE)
Dit onderzoek moet bijdragen aan het opleiden van onze techniekstudenten tot energietransitiebewuste en -bekwame engineers (EBBE).
-
-
2. Datagedreven Energietransitie
Hoe kunnen we data gebruiken om de energietransitie te versnellen in onze leefomgeving? Veel technieken om energie te besparen en om duurzame energie op te wekken en te gebruiken bestaan al wel, maar kiezen welke technologieën je het best kunt combineren in jouw huis of jouw omgeving is vaak best ingewikkeld. Wij onderzoeken hoe data effectief gebruikt kan worden om te komen tot een duidelijk en aantrekkelijk handelingsperspectief, zodat het makkelijker wordt om bij te dragen aan de energietransitie in plaats van te praten over die transitie. Dit geldt voor huurders en kopers, voor huizen en kantoorpanden, voor straten en buurten. Wij ontwikkelen oplossingen in de praktijk, die bedoeld zijn om binnen 5 jaar meetbaar bij te dragen aan vermindering van het energiegebruik.
-
REDUCEDHEATCARB
Een comfortabele woning die goed te verwarmen is én de CO2-uitstoot verminderd. Dat is het doel van ons onderzoek naar het gebruik van energiedata.
-
Effectieve isolatiewaarde op platte daken
In dit project bepalen we de effectieve isolatiewaarde van een plat dak dat voorzien is van Roofclix® door de seizoenen heen.
-
Energetisch beter met BIM
Ons doel is het realiseren van een goede informatiestroom via Building Information Modellen (BIM), om het proces om woningen te transformeren te verbeteren.
-
Learning Community: Brains4Building
Brains4Buildings is een multi-stakeholderprogramma dat zich richt op het ontwikkelen van methoden om big data uit slimme meters, gebouwbeheersystemen en Internet of Things-apparaten nog beter te gaan benutten.
-
Twomes Digital Twins voor Warmtetransitie
In dit project ontwikkelen we meetmethoden, -technieken en analysetools waarmee de factoren, die energiegebruik voor het verwarmen van een specifieke woning bepalen, uiteengerafeld kunnen worden.
-
-
3. Systeeminnovatie
Anders samenwerken kan leiden tot energetisch betere oplossingen. Daarom doen we praktijkgericht onderzoek naar hoe we binnen het systeem beter kunnen samenwerken om de energietransitie te versnellen.
-
EWF Tech
Het doel van dit project is de ontwikkeling van inzicht en tools om energiezuinig installatieconcept EWF verder te brengen.
-
Biltin
Dit project is een samenwerking met als doel: een CO2-neutrale gebouwde omgeving, met focus op renovatie.
-
Biobased circulair energetisch bouwen
Er zijn verschillende transities gaande waaronder de Energietransitie (ET) en de transitie naar een circulaire economie (CET); de cross-over Biobased/circulair Energetisch Bouwen beoogt deze twee transities samen te brengen.
-
ESTAB (ESTABlish: voor elkaar krijgen)
Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van handvatten voor de energietransitie op bedrijventerreinen.
-
El Poder del Sol
In dit project onderzoeken wij hoe we de kracht van de zon kunnen gebruiken bij verwarmingssystemen van gebouwen.
-
Van zon naar schone tractie (ZST)
Het doel van dit onderzoek is het doorbreken van het kip-en-ei-dilemma rond de overstap naar waterstof.
-
CO2-Footprint Windesheim
Het doel van dit project is om hogeschool Windesheim zo snel mogelijk CO2-neutraal maken door bewustzijn te verhogen en effectief de CO2-voetafdruk te verlagen.
-
Inclusieve energietransitie Overijssel: Wat beweegt bewoners?
Het doel van dit project is om bewoners van de provincie Overijssel mee te krijgen in de energietransitie.
-
-
4. Samenwerking
Ontdek hier meer over onze maatwerkprojecten en samenwerkingsverbanden.
-
Kennisloket Energietransitie
Het kennisloket bestaat uit een team van experts dat organisaties ondersteunt in vraagstukken over de energietransitie.
-
Landelijk Lectorenplatform Klimaatverandering en Systeemtransities (LLKS)
We ontwikkelen de visie op de rol van toegepaste praktijkonderzoek in transities en bepalen de succesfactoren vanuit de praktijk voor systeemtransities.
-
Lectorenplatform LEVE
Samen met zes andere lectoren en lectoraten van verschillende hogescholen bundelen we onze krachten in het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE).
-
Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NL UE)
Samen met andere lectoraten in Nederland vormen we de onderzoeksgroep: Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NL UE). Ons doel: netto energieneutrale steden rond 2050.
-
Lectoraat in beeld
Het doel van het lectoraat Energietransitie is om bij te dragen aan de omslag naar een duurzame energievoorziening. Door minder energie te gebruiken en door te zorgen dat de energie die écht nodig is, duurzaam is. Jeike Wallinga wil met het lectoraat zorgen voor een snelle, krachtige en rechtvaardige energietransitie. In deze video zie je hoe dat vorm krijgt.
Op 16 september 2020 hield lector Jeike Wallinga haar lectorale rede en is ze officieel geïnstalleerd als onze lector Energietransitie. In haar lectorale rede 'Praktisch Warmlopen' wist ze de energietransitie in perspectief te plaatsen en presenteerde zij de onderzoeksperspectieven van het lectoraat. Daarna ging zij in gesprek met Han Slootweg en Peter Snel, namens Enexis Netbeheer en BDR Thermea, sponsoren van het lectoraat.
Iedereen kan verduurzamen: Jeike vertelt over het hoe en waarom van de energietransitie. Welke uitdagingen en kansen liggen er en hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat we zelf kunnen doen aan de verduurzaming van onze energievoorziening.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Energietransitie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Een profiel van een Energietransitie Bewuste en Bekwame Engineer (EBBE) voor het ontwerpen van een energietransitie-inclusief curriculum
Energetisch Beter met BIM
EBBE-profiel Energietransitie Bewuste en Bekwame Engineers willen, weten en kunnen
Eindrapport onderzoek Energietransitie Stichtsekant
Digital twins for the heating transition: 50 shades of green : from 4 white measurement devices, and 1 inverse grey-boxmodel?
Meer weten?
Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!
- 088 - 469 75 07
- energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)