Weten hoe we samen de energietransitie kunnen versnellen?
De energietransitie is nodig om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en daarmee de opwarming van onze aarde te beperken. Energie is nodig voor bijna alles wat we doen. De energietransitie is hierdoor overal. Én dus iets van ons allemaal. Wat betreft deze transitie ligt de focus van ons lectoraat op het verlagen van het energiegebruik (energie besparen). Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de energietransitie. We dragen hieraan bij door praktijkgericht onderzoek te doen met het werkveld, het onderwijs en de maatschappij. Ons onderzoek is erop gericht om in 5 jaar meetbaar minder energie te gebruiken. Ook onderzoeken we wat studenten moeten leren en kunnen om een rol te spelen in de energietransitie. Zó willen we de energietransitie versnellen.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
Opleiden
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Datagedreven energietransitie
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Systeeminnovatie
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Samenwerking
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Hoe leiden wij straks engineers op die zich bewust zijn van het belang én de snelheid van de energietransitie? En hoe stimuleren wij onze studenten om hier later als professional positief aan bij te dragen? Met deze vragen gaan wij aan de slag in zowel curricula van bacheloropleidingen als Associate degrees en op het gebied van een leven lang ontwikkelen.
-
Energietransitiebewuste en energiebekwame engineer (EBBE-project)
De energietransitie is een maatschappelijk vraagstuk waarin engineers een cruciale rol spelen. Op dit moment worden onze techniekstudenten opgeleid tot engineers met een stevige expertise in een specifiek vakgebied. Daarnaast krijgen zij de keuze om zich tijdens de studie te verdiepen in de energietransitie. Echter, om klimaatdoelstellingen te realiseren is het nodig dat alle techniekstudenten tijdens en na hun studie actief kunnen en willen bijdragen aan die transitie.
Het doel van dit onderzoek is om al onze techniekstudenten op te leiden tot energietransitiebewuste en -bekwame engineers. Onderdeel daarvan is de jaarlijkse Green Award, waarin studenten bewuste en duurzame keuzes maken binnen hun project voor Winnovation. Benieuwd naar de eerste editie van de Award? Je ziet het in deze aftermovie!
Doelstelling en uitvoering
Vanuit commitment en vanuit mede-eigenaarschap wordt vanuit een Learning Community met studenten, docenten en bedrijven gewerkt aan verbetervoorstellen voor een ‘energietransitie-inclusief’ curriculum. Ook wordt er een didactische tool ontworpen; de broeikascalculator die leidt tot meer bewustzijn en kennis van de energietransitie.
Door de directe link naar de opleidingen kan er geëxperimenteerd worden met nieuwe didactische aanpakken. Bedrijven brengen vanuit het werkveld aanvullende expertise en ervaringen mee. Kortom een rijke leerplek voor werkveld, docenten en studenten.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1 mei 2021 t/m 31 oktober 2023
- Mede mogelijk gemaakt door: Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek / Comeniusprogramma
Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek
Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)(opent in nieuw tabblad) werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Dat doet het NRO door onderwijsonderzoek te coördineren en te financieren, en door de verbinding tussen praktijk en onderzoek en tussen beleid en onderzoek te verbeteren.
Comeniusprogramma
Het Comeniusprogramma(opent in nieuw tabblad) draagt bij aan de vernieuwing en verbetering van het hoger onderwijs in Nederland. Dit komt direct ten goede aan studenten en geeft onderwijsprofessionals de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in hun carrière.
De beurzen, waaronder de Senior Fellowshipbeurs, stellen onderwijsprofessionals in staat om hun ideeën voor onderwijsvernieuwing in de praktijk te brengen.
Meer weten? Neem contact op met:
Claudia Tempels, onderwijsvernieuwer en onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: cdg.tempels@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad) -
Hogeschoolbrede keuzemodule Energietransitie Fundamentals
Onze gebouwde omgeving speelt een cruciale rol in het behalen van alle klimaatdoelstellingen. Bovendien rijzen de energieprijzen de pan uit. Ook wet- en regelgeving stelt steeds meer eisen aan vastgoed. Technische dienstverleners, zoals installatie- en bouwbedrijven, spelen een cruciale rol in het verduurzamen van onze gebouwde omgeving. Daar ligt een grote kans voor bedrijven, maar dit vraagt om een gerichte strategie en aanpak.
Lectoraat Energietransitie
Deze keuzemodule is in samenwerking met het lectoraat Energietransitie tot stand gekomen.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze hogeschoolbrede keuzemodule of wil je je gelijk aanmelden?
-
Hogeschoolbrede keuzemodule Voorop in de Energietransitie
Deze module is voor professionals die zich verder willen verdiepen en specialist willen worden op het gebied van de energietransitie, duurzaamheid en circulariteit. Het is bedoeld voor professionals bij bouw- en installatiebedrijven zonder technisch beroep, zoals projectleiders, werkvoorbereiders, accountmanagers en andere ondersteunende functies.
Lectoraat Energietransitie
Deze keuzemodule is in samenwerking met het lectoraat Energietransitie tot stand gekomen.
Meer informatie?
Wil je meer weten over deze hogeschool keuzemodule of wil je je gelijk aanmelden?
-
Minor Sustainable Technologies
In de minor Sustainable Technologies draait het onderwijsmodel om praktijkopdrachten, zodat je door opdrachtgevers uit bedrijven wordt begeleid. De studenten doen onderzoek, interviewen experts, ontwerpen én maken gebruik van de werkplaatsen van Windesheim.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie geeft lector Jeike Wallinga een gastcollege over warmteopslag en waterstof.
Meer informatie
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden?
-
Minor Electrical Energy Engineer
Energietechniek begint bij de opwekking van elektriciteit, dat wordt getransporteerd naar de eindgebruikers. Maar hoe zit dat in de toekomst als we het hebben over bijvoorbeeld decentrale opwekking of elektrische auto’s? Eén ding is zeker: de vraag naar elektrische energie blijft! In de minor Electrical Energy Engineer leren onze studenten hier meer over.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie geeft lector Jeike Wallinga een gastcollege over batterijopslag en waterstof.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden?
-
Minor Thermodynamical Engineer
In de minor Thermodynamical Engineer leren onze studenten denken in energiesystemen en gaan ze werken met machines, apparaten en systemen die energie omzetten en/of transporteren.
Lectoraat Energietransitie
Vanuit het lectoraat Energietransitie leveren wij diverse opdrachten aan voor deze minor.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de minor of wil je je direct aanmelden?
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Hoe kunnen we data gebruiken om de energietransitie te versnellen in onze leefomgeving? Veel technieken om energie te besparen en om duurzame energie op te wekken en te gebruiken bestaan al wel, maar kiezen welke technologieën je het best kunt combineren in jouw huis of jouw omgeving is vaak best ingewikkeld. Wij onderzoeken hoe data effectief gebruikt kan worden om te komen tot een duidelijk en aantrekkelijk handelingsperspectief, zodat het makkelijker wordt om bij te dragen aan de energietransitie in plaats van te praten over die transitie. Dit geldt voor huurders en kopers, voor huizen en kantoorpanden, voor straten en buurten. Wij ontwikkelen oplossingen in de praktijk, die bedoeld zijn om binnen 5 jaar meetbaar bij te dragen aan vermindering van het energiegebruik.
-
TFF Twomes Digital Twins voor Warmtetransitie
Het klimaat verandert. Door het werken aan een data-gedreven aanpak voor warmtetransitie in bestaande woningen kunnen slimme stappen gezet worden om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen.
Data-analyse en screeningstools
In dit project ontwikkelen we meetmethoden, -technieken en analysetools waarmee de factoren, die energiegebruik voor het verwarmen van een specifieke woning bepalen, uiteengerafeld kunnen worden. Door het analyseren van de data uit slimme meters (de thermostaat en CV-ketel) met behulp van een model kunnen we de kenmerkende factoren van een woning leren. We onderscheiden hierbij vier belangrijke factoren, namelijk soort woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een specifiek huishouden.
Met zo’n model en de geleerde parameters van een specifieke woning kunnen we deze bepaalde eigenschappen van een woning simuleren; dergelijke modellen worden daarom ook wel ‘digital twins’ genoemd. De uitkomsten kunnen omgezet worden in adviesmodules en screeningtools. Hiermee kunnen betere beslissingen gemaakt worden over de te nemen maatregelen in de warmtetransitie in woningen. Dit geldt voor veel belanghebbende partijen, zoals leveranciers van verwarmingstoestellen, installateurs, woningcorporaties, energiecoöperaties, (lokale) overheden, voorlichtingsorganisaties en/of netbeheerders, eigenaren en bewoners van woningen.
Met wie?
Samen met BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, 50 tinten groen Assendorp, Gemeente Zwolle en Centre of Expertise TechForFuture werkt het lectoraat Energietransitie aan deze datagedreven aanpak voor de warmtetransitie.
Publicaties
Lees hier onze publicaties rondom dit project:
Publicaties TFF Twomes: Digital Twins voor Warmtetransitie(opent in nieuw tabblad)
- Status: afgerond
- Soort onderzoek: praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
- Duur van het project: februari 2020 t/m 30-4-2022
- Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture(opent in nieuw tabblad), het Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en van Windesheim. Op de website van TechForFuture vind je ook meer informatie over dit onderzoeksproject.
Meer weten? Neem contact op met:
Henri ter Hofte, senior onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: h.ter.hofte@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Learning Community: Brains4Building
Brains4Buildings is een multi-stakeholderprogramma dat zich richt op het ontwikkelen van methoden om big data uit slimme meters, gebouwbeheersystemen en Internet of Things-apparaten nog beter te gaan benutten. Het doel is het energieverbruik te verminderen, het comfort te verhogen, nog meer te besparen op de onderhoudskosten van de installatie en om zowel flexibel in te spelen op gebruikersgedrag als de lokale vraag en aanbod van energie.
Aanleiding
Het project Brains4Buildings is ontwikkeld in het kader van Building and Technological Innovation Centre (BTIC), een samenwerkingsverband van verschillende partijen in de bouwsector. TU Delft is penvoerder en Windesheim, het lectoraat Energietransitie is eenn van de onderzoekspartners.
Doelstelling en uitvoering
Het doel van BTIC is ervoor te zorgen dat open, meerjarige kennis- en innovatieprogramma's worden uitgevoerd waarbij de inhoud van de verschillende initiatieven op elkaar worden afgestemd en de resultaten zo breed mogelijk worden gedeeld.
Het B4B-project brengt 39 partners samen van kennisinstellingen, installatiebedrijven, energieadviesbureaus, platform-/interfaceontwikkelaars, gebouweigenaren en -beheerders, technologieleveranciers, brancheverenigingen en andere materiedeskundigen.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: mei 2021 t/m mei 2025
- Penvoerder: TU Delft
- Mede mogelijk gemaakt door: MOOI-RVO(opent in nieuw tabblad)
Meer weten? Neem contact op met:
Henri ter Hofte, senior onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: h.ter.hofte@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Lees op de eigen webite meer over het project(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Anders samenwerken kan leiden tot energetisch betere oplossingen. Daarom doen we praktijkgericht onderzoek naar hoe we binnen het systeem beter kunnen samenwerken om de energietransitie te versnellen.
-
Energetisch Beter met BIM
Energetisch Beter met BIM is een onderzoeksproject van TechForFuture, waarin wij samenwerken met diverse partijen. BIM staat voor Building Information Model.
Aanleiding
In het onderzoeksproject Energetisch Beter met BIM willen we in de toekomst het proces om woningen te transformeren verbeteren door een goede informatiestroom via BIM-modellen te realiseren.
Binnen dit proces willen we ook het energieconcept en het installatieadvies meenemen, zodat de vastgoedbeheerder een goed functionerende woning krijgt. De installaties worden voorzien van sensoren, zodat ook het presteren van de installaties wordt vastgelegd en de vastgoedeigenaar beter beheer kan uitvoeren.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1 mei 2022 t/m 30 april 2024
- Partners: Woonstad Rotterdam, Aedes, Van der Sluis Technische bedrijven, Ketenstandaard, TBI, Koopmans Bouwgroep
- Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture(opent in nieuw tabblad), het Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en van Windesheim. Op de website van TechForFuture vind je ook meer informatie over dit onderzoeksproject.
Meer weten? Neem contact op met:
Wiechert Eschbach, onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: w.eschbach@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
El Poder del Sol
Het onderzoek El Poder del Sol is een project medegefinancierd door TechForFuture. Wij voeren dit uit in samenwerking met BDR Thermea.
Aanleiding
Met oog op de energietransitie moet het gebruik van fossiele brandstoffen in verwarmingssystemen van gebouwen worden vermeden om de klimaatverandering te beperken. Het gebruik van warmtepompen is hierbij belangrijk. Samen met BDR Thermea onderzoeken wij hoe we de kracht van de zon hierbij kunnen gebruiken.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1-9-2021 t/m 31-3-2023
- Partners: BDR Thermea
- Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture(opent in nieuw tabblad), het Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en van Windesheim. Op de website van TechForFuture vind je ook meer informatie over dit onderzoeksproject.
Meer weten? Neem contact op met:
Jakob Buist, onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: j.buist@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Effectieve isolatiewaarde op platte daken
In dit project bepalen we de effectieve isolatiewaarde van een plat dak dat voorzien is van Roofclix® door de seizoenen heen.
Aanleiding
In isolatieberekeningen worden de factoren convectie en reflectie als constanten meegenomen. In de praktijk spelen deze wel degelijk een rol. Het principe van Roofclix, een witte tegel die met een luchtspouw boven het dak geplaatst wordt, maakt gebruik van convectie en reflectie. In dit project onderzoeken wij het effect van dit innovatieve systeem en in hoeverre dit bijdraagt aan de isolatiewaarde onder verschillende weersomstandigheden.
Uitvoering en doel
Het doel van dit project is dus om na te gaan of het innovatieve systeem bijdraagt aan vermindering van energiegebruik in gebouwen met platte daken (koelen in de zomer, verwarmen in de winter). Dit gaan wij doen door de effectieve isolatiewaarde te bepalen, waarbij ook reflectie en convectie meegenomen worden, zoals gemeten in de praktijk.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1 september 2021 t/m 30-6-2023
- Partners: Sustainable Durable Systems B.V.
- Mede mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture(opent in nieuw tabblad), het Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en van Windesheim. Op de website van TechForFuture vind je ook meer informatie over dit onderzoeksproject.
Meer weten? Neem contact op met:
Frank Huising, projectleider
E-mail: f.huising@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Van zon naar schone tractie (ZST)
Het doel van dit onderzoek is het doorbreken van het kip-en-ei-dilemma rond de overstap naar waterstof. Ook willen we een energierevolutie in de landbouw in gang zetten, door de technische haalbaarheid van een duurzame energieketen op lokale schaal te demonstreren.
Uitvoering
Het project richt zich op de meest energieverbruikende activiteiten in de (biologische) akkerbouw: namelijk tractoren en onkruidbranden. Alle technologische componenten hiervoor zijn beschikbaar en ze moeten nu worden geïntegreerd tot een samenhangend systeem en vervolgens in de praktijk worden toegepast.
ZST beoogt een eerste volledige waterstofketen te demonstreren die begint bij de lokale productie van waterstof en die doorgaat tot en met de aandrijving van een landbouwtrekker door middel van waterstof. Tussen productie en gebruik van waterstof, zijn opslag, distributie en overslag van waterstof onderdelen van de waterstofketen. Een aantal vraagstukken wordt hierin meegenomen:
- Inpassing in het elektriciteitssysteem
- Efficiency
- Opslag
- Vergunningen
Onderbouwing van de businesscase met praktijkcijfers en distributie van groene waterstof worden hierbij meegenomen.
Naast het gebruik in de waterstoftractor, verkennen wij de verdere toepassingen in de agrarische sector. Schaalgrootte is hierbij een aandachtpunt. De bredere toepassing van waterstof haalt een goede businesscase dichterbij. Zo bekijken we ook de vervanging van propaanbranders door waterstof voor onkruidbestrijding. Onze onderzoekers en studenten zullen de resultaten en ervaringen monitoren, vastleggen en beschikbaar maken voor alle geïnteresseerden.
Met wie?
Van zon naar schone tractie (ZST) is een samenwerkingsverband van vier partijen. De initiatiefnemer en penvoerder van het project is de Stadsboerderij Almere(opent in nieuw tabblad), een biologisch werkend bedrijf met korte ketens en hele directe contacten met een grote groep consumenten. Het steeds verder ontwikkelen van duurzaamheid in de eigen bedrijfsvoering is een belangrijke drijfveer en een onderscheidend kenmerk binnen de markt. De ambitie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de bedrijfsvoering te verminderen is een lang gekoesterde wens, waaraan in samenwerking met een viertal andere agrarische ondernemingen in Zuidelijk Flevoland (Flevo Electric Farmers) al enkele jaren wordt gewerkt.
In ZST zal de Stadsboerderij Almere de eerste 100% waterstoftractor inzetten binnen de bedrijfsvoering: de EOX op waterstof. De projectpartners gaan samen aan de slag om op de Floriade 2022 het gehele traject van “van zon naar schone tractie” te demonstreren
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Penvoerder: Stadsboerderij Almere
- Partners: Stadsboerderij Almere; H2Trac BV; Orion Impact
- Duur van het project: 1-9-2021 t/m 01-06-2023
- Mede mogelijk gemaakt door: Kansen voor West(opent in nieuw tabblad)
Over Kansen voor West
Kansen voor West is een samenwerkingsverband van de vier randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze acht hebben voor de tweede keer gezamenlijk een programma gemaakt om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het geven van subsidies aan het bedrijfsleven in de regio. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Meer weten? Neem contact op met:
Jakob Buist, onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: j.buist@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Inclusieve energietransitie Overijssel: Wat beweegt bewoners?
De energietransitie is een van de grote uitdagingen in de komende decennia. Of de energietransitie in de gebouwde omgeving gaat slagen, hangt onder meer af van individuele bewoners en van het feit of iedereen mee kan doen in de transitie.
Aanleiding onderzoek
Het lectoraat Sociale Innovatie is penvoerder van dit project in opdracht van de alliantie Nieuwe Energie Overijssel (NEO). Vanwege het onderwerp en de ontwikkeling van de waardeoriëntatietool is samenwerking gezocht met ons lectoraat Energietransitie.
Uitvoering
In de afgelopen jaren is in Overijssel een wijkaanpak Energietransitie gestart, waarbij op verschillende manieren passend bij de wijk, de energietransitie wordt vormgegeven.
De waardeoriëntatietool is een instrument waarmee beleidsmedewerkers en wijkregisseurs de waardenoriëntatie van bewoners in een wijk kunnen achterhalen en aan de hand hiervan een passende participatie-aanpak vaststellen.
Over het project
Wil je meer weten over dit project? Je leest het op de pagina van ons lectoraat Sociale Innovatie.
- Status: afgerond
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Penvoerder: Lectoraat Sociale Innovatie
- Duur van het project: 2020 t/m 2021
- Mede mogelijk gemaakt door: Nieuwe Energie Overijssel (NEO)(opent in nieuw tabblad)
Over NEO
NEO verbindt en versterkt initiatieven die bijdragen aan de energietransitie in Overijssel. Met een daadkrachtig netwerk, kennis, geld en regelgeving komen we sneller tot slimme en concrete oplossingen. Samen gaan we klimaatverandering tegen.
Meer weten? Neem contact op met:
Wiechert Eschbach, docent Bouwkunde en onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: w.eschbach@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
CO2-Footprint Windesheim
Bijdragen aan een duurzame samenleving is onderdeel van de missie van Windesheim (Strategische koers 2017-2022). Het doel van dit project is daarom om hogeschool Windesheim zo snel mogelijk CO2-neutraal maken door bewustzijn te verhogen en effectief de CO2-voetafdruk te verlagen.
Uitvoering onderzoek
Het programma ‘bewust reduceren’ wil het bewustzijn rondom de CO2-uitstoot verhogen en activiteiten in gang zetten om actief duurzamer te zijn binnen alle onderdelen van hogeschool Windesheim, om zo een CO2-neutrale hogeschool te worden. Gedrag en technologie staan hierin centraal.
Samen met studenten van de domeinen Techniek en bewegen en Educatie definiëren en realiseren wij diverse projecten om de doelstelling te behalen.
- Meten: opzetten van een systeem om de broeikasgasuitstoot van de activiteiten bij en namens Windesheim zichtbaar te maken in CO2-equivalenten.
- Onderzoeken: onderzoeksrapport naar trends en scenario’s voor CO2-reductie binnen Windesheim.
- Onderwijs: dynamische Excel-berekeningen maken om binnen een huishouden in 3 jaar minimaal 20% CO2 te besparen. (TBK-studenten)
- Meten = weten. Ontwikkeling meetstation voor en met groep 7/8: meten klimaatverandering en bewustwording klimaatadaptie. Inclusief ontwikkeling lesprogramma voor basisscholen.
Met wie?
Het portfolioboard Duurzaamheid bestaat uit een kerngroep met deelnemers vanuit onderwijs (waarmee de link wordt gelegd met Duurzaam Hoger Onderwijs), onderzoek (onder meer lectoraat Energietransitie) en de dienst Bedrijfsvoering. En geeft vorm aan de duurzaamheid.
Ook is er samenwerking met Green Hub: een door studenten geleid initiatief dat zich actief inzet voor het bevorderen en behouden van ecologische duurzaamheid in Windesheim en in de regio Zwolle.
- Status: afgerond
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Start van het project: 1-9-2020
- Mede mogelijk gemaakt door: Bedrijfsvoering Windesheim
Meer weten? Neem contact op met:
Frank Huising, docent Technische Bedrijfskunde en onderzoeker lectoraat Energietransitie
E-mail: f.huising@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Ontdek hier meer over onze maatwerkprojecten en samenwerkingsverbanden.
-
Kennisloket Energietransitie
Met een team van experts kijken we naar een vraagstuk rondom de energietransitie. Vervolgens maken we deze dan in samenspraak met de probleemeigenaar nog scherper om hierna te bepalen welke vorm van kennis of onderzoek het meest passend is voor de vraag.
Kennisloket van Nieuwe Energie Overijssel
Het Kennisloket van Nieuwe Energie Overijssel biedt een plek waar vraagstukken op het gebied van de energietransitie verbonden worden met het aanbod van de kennisinstellingen Saxion, Windesheim en Universiteit Twente. Vragen op het brede gebied van de energietransitie worden hier beantwoord met bestaande kennis of nieuw onderzoek. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn op technisch, sociaal-maatschappelijke, juridisch, economisch en politiek-bestuurlijk terrein.
Meer weten?
Neem een kijkje op de website van het loket.
-
Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE)
Ons lectoraat maakt deel uit van het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE)(opent in nieuw tabblad). Dit is een bundeling van krachten van zeven lectoren en lectoraten van verschillende hogescholen.
Het lectorenplatform heeft een visie ontwikkeld op de energietransitie en ook een doelstelling(opent in nieuw tabblad) geformuleerd. Het doel: energie-evenwicht in 2030. Samenwerking is dan cruciaal. LEVE brengt diverse disciplines bij elkaar en redeneert vanuit een systeemvisie. Vanuit die visie vindt praktijkgericht onderzoek plaats, dat bijdraagt aan een meer betaalbare en meer betrouwbare energievoorziening. LEVE stelt whitepapers(opent in nieuw tabblad) beschikbaar die inzicht geven in de energietransitie. De lectoren willen hiermee bijdragen aan een betere discussie.
-
Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NL UE)
Ons lectoraat maakt deel uit van het Nationaal Lectorenplatform Urban Energy (NL UE)(opent in nieuw tabblad). Hierin heeft een nationale onderzoeksgroep van verschillende hogescholen als doel: netto energieneutrale steden rond 2050.
-
Meer over dit onderzoeksthema
Lectoraat in beeld
Op 16 september 2020 hield lector Jeike Wallinga haar lectorale rede en is ze officieel geïnstalleerd als onze lector Energietransitie. In haar lectorale rede 'Praktisch Warmlopen' wist ze de energietransitie in perspectief te plaatsen en presenteerde zij de onderzoeksperspectieven van het lectoraat. Daarna ging zij in gesprek met Han Slootweg en Peter Snel, namens Enexis Netbeheer en BDR Thermea, sponsoren van het lectoraat.
Iedereen kan verduurzamen: Jeike vertelt over het hoe en waarom van de energietransitie. Welke uitdagingen en kansen liggen er en hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat we zelf kunnen doen aan de verduurzaming van onze energievoorziening.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en alle onderzoekers van het lectoraat Energietransitie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Eindrapport onderzoek Energietransitie Stichtsekant
Digital twins for the heating transition: 50 shades of green : from 4 white measurement devices, and 1 inverse grey-boxmodel?
Digital Twins for the heating transition: testable hypotheses Twomes Deliverable D4
Digital Twins for the heating transition : analysis methods and tools : v1 Twomes Deliverable D3
Digital Twins voor de warmtetransitie : Dataset : Twomes Deliverable D7
Meer weten?
Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!