Centre of Expertise TechYourFuture
Op de hoogte blijven?
Weten hoe meer leerlingen gaan kiezen voor technisch onderwijs?
TechYourFuture maakt jongeren bewust van de rol en impact van technologie in onze samenleving. Daarnaast ondersteunen wij als Centre of Expertise het technisch (beroeps)onderwijs om straks meer en betere technici op te leiden en optimaliseren we de aansluiting tussen onderwijs, scholing en technische ondernemingen. Het Centre of Expertise voert samen met het werkveld volop praktijkgericht onderzoek uit en ontwikkelt daarbij praktische handvatten en methodieken voor het onderwijs en de technische arbeidsmarkt.
Onze bijdrage
Wij dagen onze studenten uit om een technische studie op te pakken, nieuwe dingen uit te vinden en met innovatieve oplossingen te komen en die vooral toe te passen. Met tien technische hbo-opleidingen in huis die voorbereiden op een carrière in technische omgevingen en opleidingen voor een loopbaan in het technisch beroepsonderwijs op vmbo- en mbo-niveau hebben we veel kennis op zak. Die expertise zetten we binnen TechYourFuture in.
Krachten bundelen
TechYourFuture is een initiatief van drie kennispartners: twee hogescholen en een universiteit. Met Saxion en Universiteit Twente bundelen we krachten om het techniekonderwijs in de eigen regio te versterken. De drie kennispartners hebben een uitgebreid netwerk met meer dan 20 partners, met daarin ROC's, middelbare scholen, diverse kennis- en expertisecentra en adviesbureau's, de provincie Overijssel, techniekprogramma's en publieke organisaties.
Onze experts bij TechYourFuture
Dr. Herma Jonker, associate lector
Dr. Herma Jonker is associate lector Onderwijsinnovatie en ICT. In haar onderzoek richt zij zich vooral op curriculumontwerp, blended learning en de inzet van technologie voor duurzaam leren.
Rosalie Korevaar, onderzoeker
Rosalie Korevaar is betrokken de het projecten Sleutelen aan een proactieve leercultuur en Vakcommunity LLO. Daarnaast is ze docent bij de hbo-opleiding Human Resource Management (HRM).
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Diane van der Linde, onderzoeker
Diane van der Linde doet onderzoek naar Computational Thinking in het onderwijs en de wijze waarop ICT in het onderwijs structureel een plek kan krijgen.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Monique Ridder, onderzoeker
Monique Ridder is hogeschoolhoofddocent en haar focus ligt op professionalisering van leraren in het beroepsonderwijs en versterking van onderwijskwaliteit van lerarenopleidingen.
LinkedIn (opent in nieuw tabblad)Dr. Anneke Smits, lector
Dr. Anneke Smits is lector Onderwijsinnovatie en ICT en doet praktijkgericht onderzoek naar onderwijsinnovatie in verbinding met allerlei relevante technologieën.
Dr. Jeltje Talen, associate lector
Jeltje Talen is associate lector Leven Lang Ontwikkelen. Haar onderzoek richt zich op hoe door samenwerking in bedrijven en (regionale) netwerken leren, werken & innoveren gestimuleerd kan worden.
Dr. Menno Vos, lector
Menno Vos is lector Leven Lang Ontwikkelen. Zijn onderzoek richt zich op hoe organisaties hun werknemers kunnen stimuleren om zich te blijven ontwikkelen.
Dr. Joost van der Weide, lector
Joost van der Weide is lector Sociale Innovatie. Hij onderzoekt nieuwe manieren om optimaal gebruik te maken van menselijk kapitaal in organisaties.
Ons werkveld in beeld
Er wordt in Nederland hard gewerkt aan het stimuleren en ontwikkelen van technisch talent. TechYourFuture is dé partner voor techniekonderwijs, van primair tot wetenschappelijk onderwijs. Het richt zich op drie doelstellingen: kiezen voor techniek, leren in techniek en werken in techniek.
Blijf up-to-date
Hoe kan een school digitale geletterdheid vergroten onder leerlingen?
Hoe kan een school effectieve en wetenschappelijk bewezen interventies aanbieden om digitale geletterdheid te vergroten onder leerlingen? Digitale geletterdheid is een belangrijk onderwerp in onze sterk gedigitaliseerde maatschappij. Tegelijkertijd is het een grote uitdaging voor scholen om dit te onderwijzen. In het wetenschapscollege van Kennisnet gaat Anneke Smits in op wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden. Zij ziet taal en lezen als fundament van digitale geletterdheid.
Bewegings- en lichaamsgerichte interventies bij traumabehandeling
“Mensen met trauma voelen vaak niet meer of ze boos zijn of verdrietig, of dat iemand over hun grenzen gaat. Als ze het niet voelen, hoe kunnen ze dit dan onder woorden brengen?” Associate lector Mia vertelt meer over het belang van bewegings- en lichaamsgerichte interventies bij traumabehandeling en waarom draagvlak hier voor creëren zo belangrijk is.
Nieuwe master Human Capital Innovatie: met wortels in praktijk en onderzoek
De nieuwe master Human Capital Innovatie, die vanaf september wordt aangeboden, is stevig geworteld in praktijkgericht onderzoek. In dit nieuwsbericht lees je hoe dit leidt tot een opleiding die naadloos aansluit bij de praktijk.
Groeiende verbinding tussen praktijkgericht onderzoek en het bewegingsonderwijs
Het lectoraat Bewegen, School en Sport doet al 15 jaar onderzoek naar het beweeg- en sportgedrag van mensen, in het bijzonder binnen de context van de school, jeugdsport en in maatschappelijke sportprojecten. Een mooi moment om met lector Ivo van Hilvoorde en associate lector Jeroen Koekoek terug te blikken op de afgelopen jaren.
Flevoland Monitor 2025: van meer naar beter
Onderzoeker Friso de Vor presenteert vandaag de resultaten van de Flevoland Monitor 2025 tijdens het symposium ‘De Staat van Flevoland’ in Almere. Daarbij wordt duidelijk dat groei niet alleen moet gaan over meer, het zal ook moeten gaan over beter.
Stripboek toont kracht van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie en verslavingszorg
Hoe is het om vanuit een positie van onmacht in je kracht te komen? Maschinka Groot heeft dit zelf ervaren. Dit persoonlijke pad is precies de reden waarom zij zich inzet voor een bijzonder project; een stripboek over de geschiedenis van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie en verslavingszorg.
Rik Wesselink wint prijs met muziekspeler voor mensen met dementie
Rik heeft een muziekspeler met slimme technologie ontwikkeld die mensen met dementie aanzet tot muziek luisteren. Met dit prototype won Rik de JAIN challenge. Dit is een wedstrijd voor e-health prototypes en producten waarbij Kunstmatige Intelligentie een rol speelt.
Studenten voorbereiden op complexe vraagstukken in het werkveld
De uitdagingen waar de samenleving voor staat zijn steeds complexer geworden. Vraagstukken staan niet meer op zichzelf, maar zijn altijd verbonden met een groter systeem. Denk aan klimaatproblemen of migratievraagstukken. Hoe kan Windesheim ervoor zorgen dat studenten voorbereid zijn op deze complexe vraagstukken in het werkveld?
Van NASA-wedstrijd naar duurzame startup: de eerste stappen naar succes
Het Windesheim Centre for Entrepreneurship (WCfE) hielp de ondernemers Rene Daatselaar Baarslag en David Dijkstra bij het uitbouwen van hun startup. De jonge ondernemers zetten nu met hun bedrijf de stap naar de volgende fase!
Leren van leerlingen binnen 2LW via Lesson Study
Zicht krijgen op het leren van leerlingen is een belangrijke uitdaging voor leraren in het voortgezet onderwijs. Thijs Hemmer en Sui Lin Goei, van het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen, zetten Lesson Study in om samen met aanstaande leraren binnen de tweedegraads lerarenopleiding (2LW) van hogeschool Windesheim te werken aan de focus op het leren van leerlingen. Met als doel het onderzoekend vermogen van aanstaande leraren te stimuleren.
Samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie
Innovaties vanuit onderzoek zijn hard nodig om de kwaliteit te verbeteren, maar worden onvoldoende benut in de praktijk en in het onderwijs. Dit wordt ook wel ‘de implementatiekloof’ genoemd. Lector Simone de Bruin en senior onderzoeker Gili Yaron van het lectoraat Goed Leven met Dementie delen nu een nieuw SPREAD+ rapport met adviezen voor het dichten van deze kloof.
Jeugdsportvisie KNZB met praktijkgericht onderzoek als basis
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft in samenwerking met het lectoraat Sportpedagogiek een nieuwe jeugdsportvisie ontwikkeld. Zo willen zij de jeugdzwemsport aantrekkelijker en kindvriendelijker maken. De trend is dat sportdeelname afneemt en zwemmen niet optimaal is afgestemd op kinderen.