Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kunststoftechnologie

  Op de hoogte blijven?

  Lees onze nieuwsbrief Technologie
  Inleiding

  Weten hoe de verwerking van kunststoffen beter en duurzamer kan?

  In Nederland is het onderzoek en onderwijs in rubber- en kunststofverwerking bij veel studies teruggebracht tot keuze- of bijvak. Met brancheorganisaties NRK en Wavin is daarom het lectoraat Kunststoftechnologie opgericht met als opdracht: een brug slaan tussen industrie en onderwijs door onderzoek. Het team richt zich op duurzaam gebruik van grondstoffen en duurzamere productieprocessen. Recycling, milieu-impact en meer energiebesparing zijn belangrijke onderzoeksgebieden van het lectoraat. Met onze focus op onder meer Industrial Additive Manufacturing en Smart Industry 4.0 dragen wij als lectoraat bij aan het concurrerend houden van de maakindustrie in de regio.

  Lees meer over onze focus

  Winnaar Deltapremie 2021

  We zijn er ontzettend trots op dat wij het afgelopen jaar de Deltapremie(opent in nieuw tabblad) in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. De prijs van € 500.000 besteden wij nu aan onderzoek naar het recyclen van autobanden, om ze uiteindelijk terug te kunnen brengen naar de oorspronkelijke grondstof. 

  Kijk hier de uitreiking terug(opent in nieuw tabblad)

  Onderzoeksprojecten

  Wat onderzoeken wij in de praktijk?

  Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Of heb je de behoefte om samen aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Wij bespreken graag de mogelijkheden!

  Lectoraat in beeld

  Ons lectoraat in beeld

  ‘Stilstand is achteruitgang. En als bedrijf wil je groeien en ik als professional ook’, aldus een engineer van machinefabrikant Moba. Hun machines maken kunststofonderdelen voor de eierindustrie. Hoe steviger, des te minder eieren sneuvelen bij het sorteren en verpakken. Gunstig voor de winstmarges! Moba riep daarom de expertise in van ons lectoraat. Dit onderzoek in opdracht gaat over additive manufacturing, oftewel 3D-metaalprinten. Lector Margie Topp gaat langs bij Moba om de voortgang te bespreken.

  Dwarsligger van de toekomst

  Oud treinmateriaal terug laten komen in de spoorsector. Een duidelijke wens van NS, maar ze zochten nog naar een oplossing voor afgedankte zijwanden en bagagerekken. Die waren tot voor kort niet herbruikbaar of te recyclen. In ons onderzoek naar het hergebruik van composieten, ontwikkelden we een innovatieve technologie om die materialen een nieuwe bestemming te geven. Associate lector Albert ten Busschen: “Door de treinonderdelen te vermalen in mega-shredders ontstaan er kleine vlokken die je opnieuw kunt gebruiken. Van kasten tot bureaus. En nu ook als dwarsliggers."

  Lectoren en onderzoekers

  Ontmoet onze lector en associate lectoren

  portret lector Margie Topp

  Dr. Margie Topp, lector

  Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

  Dr. ir. Albert ten Busschen, associate lector

  Dr. ir. Albert ten Busschen is associate lector en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ontwerp, constructie en vervaardiging van kunststofcomposiet-producten.

  Dr. ir. Geert Heideman, associate lector

  Onze associate lector dr. ir. Geert Heideman is gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van polymeer- en rubbertechnologie en kartrekker van de onderzoekslijn Additive Manufacturing.

  Jakob Buist, programma-manager Duurzaam Produceren

  Als programma-manager duurzaam produceren is Jakob Buist dé man van de simulaties. Hij toont lef door projecten op te pakken die zowel theoretisch als praktisch complexe uitdagingen zijn.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Ontmoet onze onderzoekers

  Lena Lappa, docent-onderzoeker

  Docent-onderzoeker Lena Lappa heeft een achtergrond als structural engineer voor olie en gas. Binnen het lectoraat zoekt ze naar nieuwe toepassingen voor composieten in de energiesector.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Ruud van Abbema, onderzoeker

  Docent Ruud van Abbema onderzoekt de 3D-metaal printechnologie. Met zijn inspirerende lessen over Additive Manufacturing weet hij veel studenten te mobiliseren voor onze onderzoeken.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Niels Boks, docent-onderzoeker

  Docent Werktuigbouwkunde en onderzoeker Niels Boks werkt vanaf de start in 2008 bij het lectoraat. Hij is nauwkeurig, procesmatig en bezit expertise op het chemische vlak.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Paul Dijkstra, onderzoeker

  Gedreven vanuit zijn passie voor productie, zoekt Paul Dijkstra altijd de wetenschappelijke uitdaging in onderzoeken naar kunststoffen in de medische technologie en machinebouw.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Ruud Groen, docent-onderzoeker

  Ruud Groen doet onderzoek naar kunststofextrusie en naar het hergebruik van composieten in damwandprofielen. Mechanica is zijn passie en dat past hij graag toe op nieuwe materialen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Koen Hermans, onderzoeker

  Koen Hermans is onderzoeker en heeft een achtergrond in Industrieel Product Ontwerpen. Hij is een aanpakker en heeft een getraind oog voor de toepassing en gebruik van een product.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Robin Cerpentier, onderzoeker

  Robin Cerpentier combineert zijn interesse in de chemie, fysica én mechanische eigenschappen van polymeren in onderzoek naar het recyclen van rubbers en composieten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Cristian Hummel, onderzoeker

  Onderzoeker Cristian Hummel werkt ondertussen 8 jaar bij het lectoraat en is een vraagbaak voor het gebruik van allerlei softwarepakketten voor design en simulaties.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Tijmen Mateboer, onderzoeker

  Tijmen Mateboer heeft een brede wetenschappelijke interesse. Hij is specialist op het gebied van modellering en simulatie én is actief binnen de programmalijn duurzaam produceren.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Eric Roetman, onderzoeker

  Eric Roetman is onderzoeker en ook coach bij ZWINC. Hij is onze expert op het gebied van circulaire economie en weet in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Pieter Schreuder, onderzoeker

  Pieter Schreuder heeft zich gespecialiseerd in het (her)verwerken en toepassen van composietmaterialen voor civiele toepassingen, van damwandplanken tot draglineschotten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Tommie Stobbe, onderzoeker

  Tommie Stobbe is gespecialiseerd in Additive Manufacturing. Zijn brede kennis van printtechnieken en materialen weet hij telkens toe te passen in vernieuwende ontwerpen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Hans van Hoek, docent-onderzoeker

  Docent-onderzoeker Werktuigbouwkunde Hans van Hoek verdiept zich graag in procesdynamiek en mechatronica. Hij werkt nu o.a. aan de promotiestudie Devulcanisatie van Autobandenrubber.

  Derek van Voorthuizen, onderzoeker

  Docent Industrieel Product Ontwerpen Derek van Voorthuizen onderzoekt 3D-printprojecten en is ook coach bij het ZWINC. Zijn expertise in productontwerp komt hier goed van pas.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Mijke Leushuis, projectondersteuner

  Mijke biedt ondersteuning aan de lector en projectleiders op gebied van organisatie, administratie en communicatie rondom de projecten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Publicaties

  Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

  Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Kunststoftechnologie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland en zijn te vinden in de HBO Kennisbank. Zo garanderen wij open access tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

  AMBITION Deel 2: Optimaliseren van het printproces en de producten voor Laser Powder Bed Fusion

  • 1 mei 2022
  • Rapport
  • Paul Dijkstra, Tijmen Mateboer, Tommie Stobbe, Eric Roetman, Geert Heideman, Ruud van Abbema

  Verbinding Betonmortel-composiet : testverslag experimentele vermoeiingsproeven

  • 15 januari 2021
  • Rapport
  • Dennis de Graaf, Michiel Jonker, Peter Bosman

  Investigating the influence of heat treatment in a pressurised atmosphere on the ductility of SLS-printed PA12

  • 30 november 2020
  • Rapport
  • Paul Dijkstra

  Characterisation of Glass Fibre Reinforced Expoxy (GRE) Composites in hot/wet Conditions

  • 1 november 2020
  • Rapport
  • Albert ten Busschen, Martin Bennink

  Verkennend onderzoek naar de mogelijke uitloging van schadelijke stoffen uit hergebruikt composiet

  • 30 september 2020
  • Rapport
  • Eric Roetman, Albert ten Busschen
  Contact

  Meer weten?

  Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

  Nieuws

  Blijf up-to-date

  Publicatie van Windesheim

  3 miljoen euro naar hogeschoolonderzoek: van inclusief opgroeien, 3D-metaalprinten tot human capital-innovatie

  22 december 2022

  Industrieel Additive Manufacturing Metaal: de implementatie van een sleuteltechnologie

  8 december 2022

  Deltapremie brengt muziek in rubberen autoband

  4 juli 2022

  Derde prijs op rij voor lectoraat Kunststoftechnologie

  26 april 2022
  Guido de Wit

  Deltapremie voor ons onderzoek: ook student Guido wil het beste halen uit composiet

  29 november 2021
  Albert ten Busschen

  Na Deltapremie van half miljoen ook RAAK-award voor Windesheim: een hart dat klopt voor composiet

  25 november 2021
  Margie Topp

  Deltapremie voor lector Margie Topp: “Wij willen deze berg bedwingen”

  23 november 2021
  Team Kunststoftechnologie

  Deltapremie van € 500.000 voor baanbrekend praktijkgericht onderzoek van hogescholen

  22 november 2021
  Team ZWINC

  De puntjes op de i zetten als start-up: dat doe je vanaf nu met én bij ZWINC.

  14 oktober 2021
  Betrokkenen op Perron038

  Perron038 én hogeschool Windesheim maken samen werk van innovatie in de maakindustrie

  17 juni 2021

  Cookie instellingen

  Windesheim maakt gebruik van functionele en analytische cookies om het gebruik van de website te optimaliseren. Daarnaast maken we gebruik van cookies voor marketingdoeleinden. Hiermee kunnen we je gedrag volgen op websites. Als je op 'accepteer alle cookies' klikt, geef je hiervoor toestemming. Klik op 'stel je persoonlijke voorkeuren in' om aan te geven welke cookies je accepteert. Lees ons cookiestatement voor meer informatie.

  Uitleg over cookie niveaus