Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kunststoftechnologie

  Op de hoogte blijven?

  Lees onze nieuwsbrief Technologie
  Inleiding

  Weten hoe de verwerking van kunststoffen beter en duurzamer kan?

  In Nederland is het onderzoek en onderwijs in rubber- en kunststofverwerking bij veel studies teruggebracht tot keuze- of bijvak. Met brancheorganisaties NRK en Wavin is daarom het lectoraat Kunststoftechnologie opgericht met als opdracht: een brug slaan tussen industrie en onderwijs door onderzoek. Het team richt zich op duurzaam gebruik van grondstoffen en duurzamere productieprocessen. Recycling, milieu-impact en meer energiebesparing zijn belangrijke onderzoeksgebieden van het lectoraat. Met onze focus op onder meer Industrial Additive Manufacturing en Smart Industry 4.0 dragen wij als lectoraat bij aan het concurrerend houden van de maakindustrie in de regio.

  Lees meer over onze focus

  Winnaar Deltapremie 2021

  We zijn er ontzettend trots op dat wij het afgelopen jaar de Deltapremie(opent in nieuw tabblad) in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. De prijs van € 500.000 besteden wij nu aan onderzoek naar het recyclen van autobanden, om ze uiteindelijk terug te kunnen brengen naar de oorspronkelijke grondstof. 

  Kijk hier de uitreiking terug(opent in nieuw tabblad)

  Onderzoeksprojecten

  Wat onderzoeken wij in de praktijk?

  Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.

  Lectoraat in beeld

  Ons lectoraat in beeld

  ‘Stilstand is achteruitgang. En als bedrijf wil je groeien en ik als professional ook’, aldus een engineer van machinefabrikant Moba. Hun machines maken kunststofonderdelen voor de eierindustrie. Hoe steviger, des te minder eieren sneuvelen bij het sorteren en verpakken. Gunstig voor de winstmarges! Moba riep daarom de expertise in van ons lectoraat. Dit onderzoek in opdracht gaat over additive manufacturing, oftewel 3D-metaalprinten. Lector Margie Topp gaat langs bij Moba om de voortgang te bespreken.

  Dwarsligger van de toekomst

  Oud treinmateriaal terug laten komen in de spoorsector. Een duidelijke wens van NS, maar ze zochten nog naar een oplossing voor afgedankte zijwanden en bagagerekken. Die waren tot voor kort niet herbruikbaar of te recyclen. In ons onderzoek naar het hergebruik van composieten, ontwikkelden we een innovatieve technologie om die materialen een nieuwe bestemming te geven. Associate lector Albert ten Busschen: “Door de treinonderdelen te vermalen in mega-shredders ontstaan er kleine vlokken die je opnieuw kunt gebruiken. Van kasten tot bureaus. En nu ook als dwarsliggers."

  Lectoren en onderzoekers

  Ontmoet onze lector en associate lectoren

  portret lector Margie Topp

  Dr. Margie Topp, lector

  Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

  Dr. ir. Albert ten Busschen, associate lector

  Dr. ir. Albert ten Busschen is associate lector en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ontwerp, constructie en vervaardiging van kunststofcomposiet-producten.

  Dr. ir. Geert Heideman, associate lector

  Onze associate lector dr. ir. Geert Heideman is gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van polymeer- en rubbertechnologie en kartrekker van de onderzoekslijn Additive Manufacturing.

  Jakob Buist, programma-manager Duurzaam Produceren

  Als programma-manager duurzaam produceren is Jakob Buist dé man van de simulaties. Hij toont lef door projecten op te pakken die zowel theoretisch als praktisch complexe uitdagingen zijn.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Ontmoet onze onderzoekers

  Lena Lappa, docent-onderzoeker

  Docent-onderzoeker Lena Lappa heeft een achtergrond als structural engineer voor olie en gas. Binnen het lectoraat zoekt ze naar nieuwe toepassingen voor composieten in de energiesector.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Ruud van Abbema, onderzoeker

  Docent Ruud van Abbema onderzoekt de 3D-metaal printechnologie. Met zijn inspirerende lessen over Additive Manufacturing weet hij veel studenten te mobiliseren voor onze onderzoeken.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Niels Boks, docent-onderzoeker

  Docent Werktuigbouwkunde en onderzoeker Niels Boks werkt vanaf de start in 2008 bij het lectoraat. Hij is nauwkeurig, procesmatig en bezit expertise op het chemische vlak.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Paul Dijkstra, onderzoeker

  Gedreven vanuit zijn passie voor productie, zoekt Paul Dijkstra altijd de wetenschappelijke uitdaging in onderzoeken naar kunststoffen in de medische technologie en machinebouw.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Koen Hermans, onderzoeker

  Koen Hermans is onderzoeker en heeft een achtergrond in Industrieel Product Ontwerpen. Hij is een aanpakker en heeft een getraind oog voor de toepassing en gebruik van een product.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Robin Cerpentier, onderzoeker

  Robin Cerpentier combineert zijn interesse in de chemie, fysica én mechanische eigenschappen van polymeren in onderzoek naar het recyclen van rubbers en composieten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Cristian Hummel, onderzoeker

  Onderzoeker Cristian Hummel werkt ondertussen 8 jaar bij het lectoraat en is een vraagbaak voor het gebruik van allerlei softwarepakketten voor design en simulaties.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Tijmen Mateboer, onderzoeker

  Tijmen Mateboer heeft een brede wetenschappelijke interesse. Hij is specialist op het gebied van modellering en simulatie én is actief binnen de programmalijn duurzaam produceren.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Eric Roetman, onderzoeker

  Eric Roetman is onderzoeker en ook coach bij ZWINC. Hij is onze expert op het gebied van circulaire economie en weet in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Pieter Schreuder, onderzoeker

  Pieter Schreuder heeft zich gespecialiseerd in het (her)verwerken en toepassen van composietmaterialen voor civiele toepassingen, van damwandplanken tot draglineschotten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Tommie Stobbe, onderzoeker

  Tommie Stobbe is gespecialiseerd in Additive Manufacturing. Zijn brede kennis van printtechnieken en materialen weet hij telkens toe te passen in vernieuwende ontwerpen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Hans van Hoek, docent-onderzoeker

  Docent-onderzoeker Werktuigbouwkunde Hans van Hoek verdiept zich graag in procesdynamiek en mechatronica. Hij werkt nu o.a. aan de promotiestudie Devulcanisatie van Autobandenrubber.

  Derek van Voorthuizen, onderzoeker

  Docent Industrieel Product Ontwerpen Derek van Voorthuizen onderzoekt 3D-printprojecten en is ook coach bij het ZWINC. Zijn expertise in productontwerp komt hier goed van pas.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Mijke Leushuis, projectondersteuner

  Mijke biedt ondersteuning aan de lector en projectleiders op gebied van organisatie, administratie en communicatie rondom de projecten.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Publicaties

  Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

  Onze lector en onze onderzoekers van het lectoraat Kunststoftechnologie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

  AMBITION Deel 2: Optimaliseren van het printproces en de producten voor Laser Powder Bed Fusion

  • 1 mei 2022
  • Rapport
  • Paul Dijkstra, Tijmen Mateboer, Tommie Stobbe, Eric Roetman, Geert Heideman, Ruud van Abbema

  AMBITION Deel 3: Lichtgewicht ontwerpen met lattice-structuren

  • 1 mei 2022
  • Rapport
  • Tommie Stobbe, Geert Heideman, Ruud van Abbema

  AMBITION Deel 1: Business Case : hoe Nederlandse bedrijven gebruik maken van 3D-metaalprinten

  • 1 maart 2022
  • Rapport
  • Eric Roetman, Geert Heideman, Tommie Stobbe

  Verbinding Betonmortel-composiet : testverslag experimentele vermoeiingsproeven

  • 15 januari 2021
  • Rapport
  • Dennis de Graaf, Michiel Jonker, Peter Bosman

  Investigating the influence of heat treatment in a pressurised atmosphere on the ductility of SLS-printed PA12

  • 30 november 2020
  • Rapport
  • Paul Dijkstra
  Contact

  Meer weten?

  Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

  Nieuws

  Blijf up-to-date

  TechForFuture: 10 jaar innovatie en samenwerking in de maakindustrie

  30 mei 2023
  2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

  Innoveren met 3D-metaalprinten

  13 maart 2023
  Universiteit Twente

  Matchmaking onderzoek: Windesheim en Universiteit Twente intensiveren samenwerking

  2 februari 2023

  Een boost voor praktijkgericht onderzoek: Windesheim haalt nieuwste generatie 3D-metaalprinter in huis

  1 februari 2023
  Publicatie van Windesheim

  3 miljoen euro naar hogeschoolonderzoek: van inclusief opgroeien, 3D-metaalprinten tot human capital-innovatie

  22 december 2022

  Industrieel Additive Manufacturing Metaal: de implementatie van een sleuteltechnologie

  8 december 2022

  Deltapremie brengt muziek in rubberen autoband

  4 juli 2022

  Derde prijs op rij voor lectoraat Kunststoftechnologie

  26 april 2022
  Guido de Wit

  Deltapremie voor ons onderzoek: ook student Guido wil het beste halen uit composiet

  29 november 2021
  Albert ten Busschen

  Na Deltapremie van half miljoen ook RAAK-award voor Windesheim: een hart dat klopt voor composiet

  25 november 2021