Weten hoe onderwijsinnovaties kunnen bijdragen aan rijke kansen in het onderwijs?
Het lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT focust zich op onderwijsinnovaties die leiden tot duurzamere en betekenisvolle ontwikkelings- en leerprocessen. Daarbij is het van cruciaal belang om deze onderwijsinnovaties waar mogelijk zo te (her)ontwerpen dat we de kansen van alle leerlingen en alle studenten optimaliseren. Bijzondere nadruk ligt daarbij op situaties waarin sprake is van bedreigde kansen, zoals lage zelfsturing, een lager opleidingsniveau van de ouders, armoede, geringe voorkennis en handicaps of beperkingen.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
In deze onderzoekslijn doen we met opleidingen (ontwerp)onderzoek naar de vraag hoe onderwijsinnovaties zo vorm kunnen krijgen dat leren duurzamer wordt. Duurzaam leren is in de 21ste eeuw belangrijker dan ooit omdat de rijke mentale netwerken die daardoor ontstaan, de basis vormen voor een leven lang leren. Rijke mentale netwerken vormen de vruchtbare grond voor de nieuwe leerprocessen die in de 21ste eeuw steeds weer nodig zullen zijn door de sterke doorontwikkeling van technologieën en het verdwijnen en ontstaan van beroepen.
-
Rijke taal
Dit project ging 10 jaar geleden van start. We genereerden inmiddels op basis van evidentie een samenhangende verzameling concrete handreikingen voor diepgaande innovatie van het taal- en leesonderwijs in Nederland (PO, VMBO, MBO). Deze handreikingen worden onder meer beschreven op onze blog ‘Geletterdheid en schoolsucces(opent in nieuw tabblad)’. Ze zijn uiterst actueel vanwege de problemen die landelijk spelen ten aanzien van leesbegrip.
Dit project heeft landelijke impact, o.m. via het curriculum van veel pabo’s, bibliotheken, SLO, Stichting Lezen, nascholingen voor leraren, lezingen, blogs, workshops en schoolbegeleidingstrajecten.
Recent dienden we in dit project een NRO aanvraag in met regionale partners de Stadkamer, IJsselgroep Educatieve Dienstverlening, OOZ en Vivente.
- Status: lopend onderzoek
- Onderzoekers: Anneke Smits en Erna van Koeven
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Smits, lector AEH.Smits@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of Erna van Koeven, onderzoeker BH.van.Koeven@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)
-
Duurzaam leren en didactisch redeneren
Dit project beweegt zich tussen Windesheim opleidingen enerzijds en opleidingsscholen en stage-instituten anderzijds. Het beoogt o.m. het didactisch redeneren van (toekomstige) leraren te versterken met als doel het duurzaam leren van alle participanten en hun leerlingen/studenten. We sluiten daartoe, op verzoek van de lerarenopleidingen, aan bij de ontwikkelingen in de richting van Samen Opleiden. We organiseren met studenten, lerarenopleiders, schoolopleiders, instituutsopleiders, werkplekbegeleiders sessies waarin uitgevoerde lessen op een andere dan gebruikelijke wijze besproken worden. In deze sessies wordt gezamenlijk geredeneerd vanuit kenmerken van duurzame leerprocessen. Op dit moment zijn hier twee opleidingsscholen bij betrokken en een aantal lerarenopleiders van AVO. Binnenkort zal uitbreiding plaatsvinden naar een opleidingsschool van de pabo.
Marieke Veltman doet een aanverwant praktijkonderzoek binnen Verpleegkunde waar zij ook kijkt hoe leerprocessen van de studenten ten aanzien van complexe praktijkvragen gestimuleerd worden in de samenwerking tussen Windesheim en de instituten waar studenten stage lopen.
- Status: lopend
- Onderzoekers: Bruno Oldeboom, Herma Jonker, Anneke Smits, Erik Meij en Marieke Veltman
Meer weten? Neem contact op met:
Bruno Oldeboom, onderzoeker b.oldeboom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), Herma Jonker, associate lector en onderzoeker h.jonker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), Anneke Smits, lector AEH.Smits@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), Erik Meij, onderzoeker th.meij@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en Marieke Veltman, onderzoeker m.veltman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Met ons onderzoek naar e-didactiek bouwen we voort op het onderzoek in de afgelopen periode waarin dit onderzoek onder invloed van de coronacrisis sterk in belang toenam. Daarbij ontwerpen en onderzoeken we samen met opleidingen hoe docenten/ leraren technologie effectief in kunnen zetten in blended arrangementen. Daarbij streven we naar synergie tussen digitale en f2f componenten (blended leren) om tot duurzaam leren te komen.
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Recent zien we een doorontwikkeling van het begrip ‘digitale geletterdheid’ naar begrippen als digitaal burgerschap en digital agency. We zien dat de nadruk, zeker in het hoger onderwijs, minder komt te liggen op instrumentele computervaardigheden (die overigens onverkort belangrijk blijven) en meer op hogere orde vaardigheden. Deze vaardigheden betreffen zowel het brede maatschappelijk functioneren als het professioneel functioneren waarin allerlei (deels ethische) keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van de digitale wereld.
Digital agency omvat ook digitale geletterdheid met meer instrumentele vaardigheden. We definiëren digital agency als het vermogen tot beroepsmatig en maatschappelijk verantwoord en verantwoordelijk handelen met technologie. Daarbij zijn we er ons in de jaren hiernaartoe heel bewust van geraakt dat digitale geletterdheid en digital agency niet-digitaal beginnen, maar beginnen bij de ontwikkeling van geletterdheid en multiperspectiviteit. In het verlengde daarvan kan digital agency zich ontwikkelen. In dit licht doen we ook onderzoek naar hogere orde aspecten van geletterdheid.
-
Digitale geletterdheid
In dit project zijn we op zoek naar de stand van zaken ten aanzien van digitale geletterdheid in het Nederlandse onderwijs. In dit kader voerden we een onderzoek uit onder alle basisscholen van de Stichting Arlanta. Daarnaast ontwikkelden we een minor Digitale geletterdheid voor Windesheim en ontwikkelen we in samenwerking met Remco Pijpers (Kennisnet) richtlijnen voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid in PO en VO. Dit resulteerde tot nu toe in een bijdrage aan het Handboek Digitale geletterdheid(opent in nieuw tabblad), een Kennisnet podcast(opent in nieuw tabblad) en een blog(opent in nieuw tabblad).
In het kader van dit project nemen we deel aan het toegekende NWA project “Navigating the cross-contextual media landscape: Children’s and adolescent’s digital media use, development and (in)equality” dat binnenkort van start gaat. In dit project werken we samen met vijf universiteiten en met Fontys.
- Status: lopend
- Onderzoekers: Anneke Smits, Henk la Roi, Roland Bruijn
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Smits, lector AEH.Smits@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad), Henk la Roi, onderzoeker HC.La-Roi@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of Roland Bruijn, onderzoeker R.Bruijn@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Lerarenopleidingen maken deel uit van een landelijke onderwijsvernieuwing die landelijk plaatsvindt: Samen opleiden. Daarbij brengen studenten meer tijd door op de opleidingsscholen die ook een grotere verantwoordelijkheid krijgen in het opleidingstraject. Dit vergt intensieve samenwerking tussen de opleidingen en de opleidingsscholen, waarin we eveneens het concept ‘duurzaam leren’ als uitgangspunt nemen en gezamenlijk redeneren en ontwerpen voor het duurzaam leren van studenten, professionals en leerlingen. We zien voor ons dat onze studenten op scholen praktijkonderzoek doen naar de duurzaamheid van het leren van leerlingen om op deze wijze hun eigen bewustzijn van de problematiek te vergroten, maar ook die van de professionals binnen de opleidingsschool. Ook de onderzoekslijnen e-didactiek en digital (professional) agency zijn relevant voor opleidingsscholen. Alle drie de onderzoekslijnen dienen als vliegwiel voor cycli van samen leren & professionaliseren.
-
Samen Opleiden
Dit project speelt zich af binnen Samen Opleiden. Op de opleidingsscholen is vaak maar beperkt ruimt om feedback te geven aan studenten. De feedback gaat vaak over aspecten van klassenmanagement en slecht zelden over het didactisch redeneren van de toekomstige leraren. Het werken met methodes van educatieve uitgeverijen lijkt in de schoolpraktijk het didactisch redeneren te belemmeren. Dit terwijl didactisch redeneren de kern is van de professionaliteit van de (toekomstige) leraar en essentieel voor het leren van de leerlingen. In sessies op stage en op de opleiding bespreken studenten, werkplekbegeleiders, opleiders en onderzoekers lessen vanuit meerdere didactische invalshoeken gericht op effectieve leerprocessen van hun leerlingen. We ontwikkelen daartoe een methodiek die op meer plekken (PO en VO) gebruikt kan worden. We beogen het didactisch redeneren te versterken van alle deelnemende (aankomende) leraren.
- Status: lopend onderzoek
- Onderzoekers: Heleen Vellekoop, Els Franken, Bruno Oldeboom en Anneke Smits
Meer weten? Neem contact op met:
Anneke Smits, lector AEH.Smits@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Onderwijsinnovatie en ICT publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Verhalen in een diverse wereld : verslag van een onderzoek naar diversiteitsbeleving onder studenten van hogeschool Windesheim
Onderwijsinnovatie en ICT voor leren
Docentloos roosteren bij PABO-Afstandsleren Windesheim
De LICTO-schaal voor ICT-gebruik van docenten
ICT voor competentiegericht onderwijs : een praktijkverkennende multi-casestudy
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Anneke Smits.
Blog Geletterdheid en Schoolsucces(opent in nieuw tabblad) Blog Onderwijsinnovatie en ICT(opent in nieuw tabblad)