Weten hoe we duurzaam ondernemen mogelijk maken?
Steeds meer bedrijven beseffen dat de manier waarop we nu produceren en consumeren op de langere termijn niet meer kan. Grondstoffen raken op en belanden, na gebruik, als afval in de natuur. We moeten naar een circulaire economie waarin grondstoffen en producten steeds hergebruikt, gedeeld, opgeknapt of gerecycled worden en waarin bedrijven duurzaam ondernemen. Het is ons doel om vraagstukken rondom dit thema bespreekbaar te maken voor het onderwijs en voor organisaties in regio Zwolle. Door praktijkgericht onderzoek te doen en kennis en hulpmiddelen te delen, willen we de overgang naar een circulaire economie voor iedereen toegankelijker maken.
Onze projecten
-
Circulair Samenwerken en Organiseren
In een circulaire economie zullen bedrijven hun productieproces circulair moeten organiseren. In deze onderzoekslijn onderzoeken we daarom hoe bedrijven anders kunnen samenwerken in een productieketen en met bijvoorbeeld afvalverwerkers en overheden. Om zo de hele keten van grondstof-product-gebruik-afval circulair te maken en grondstofgebruik en afval te beperken.
Circulair samenwerken en organiseren gaan niet vanzelf. Er is veel vertrouwen tussen bedrijven nodig om afspraken te maken, ze zullen transparanter moeten zijn over hun business- en verdienmodel en bedrijfsgegevens, en hun business- en verdienmodel moeten aanpassen. Ons doel is dat we tot een gezamenlijk bedrijfs- en verdienmodel komen waar uiteindelijk iedereen beter, duurzamer en toekomstbestendiger van wordt.
-
Kom bij ons afstuderen en stage lopen
Er is met regelmaat plek voor studenten die willen afstuderen of stagelopen binnen het lectoraat! Kom onderzoek doen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen.
-
Met lokale netwerken op weg naar circulariteit
Via kwalitatief actie-onderzoek en een learning community ondersteunen we lokale gemeenten op hun weg naar een volledig circulaire economie.
-
Biobased circulair energetisch bouwen
Er zijn verschillende transities gaande waaronder de Energietransitie (ET) en de transitie naar een circulaire economie (CET); de cross-over Biobased/circulair Energetisch Bouwen beoogt deze twee transities samen te brengen.
-
Weggooien? Ons een Zorg!
Samen toewerken naar een circulaire zorgsector. We onderzoeken hoe mkb-ondernemingen samen met ziekenhuizen disposables kunnen herontwerpen en verkopen.
-
Van lineaire ontwerpketens naar circulaire ontwerpteams
Ontdek de transitie van lineaire ontwerpketens naar circulaire ontwerpteams in de bouwsector, en hoe zij omgaan met de uitdagingen van circulair bouwen.
-
-
Gedragsverandering en Circulaire Economie
Voor een circulaire economie is een ‘bewustzijnstransitie’ nodig: we moeten onze motivaties, gewoonten en gedrag in productie en consumptie veranderen. Daarom onderzoeken wij de waardeoriëntaties en het handelingsperspectief van zowel mensen als bedrijven.
Meestal ligt in verhalen en berichtgeving over het milieu en klimaat de nadruk op wat we te verliezen hebben, maar daarmee krijgen we mensen niet mee in de transitie naar een circulaire economie. Wij willen daarom verhalen vertellen die mensen met elkaar verbinden, nieuwe mogelijkheden creëren en inzichten geven die hoop en perspectief bieden. Verhalen die gaan over de kwaliteit van leven, meer onderlinge verbondenheid en meer rechtvaardigheid. Zo hopen we niet-duurzaam gedrag bij mensen te doorbreken en duurzaam gedrag te stimuleren.
Enkele onderzoeksvragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:- Welke factoren (inclusief wet- en regelgeving) dragen bij aan het door consumenten accepteren van en aanpassen aan circulaire producten en diensten?
- Welke verhalen, ondersteunende waardeoriëntaties en gedragsadviezen zijn relevant voor welke groepen mensen om hen te verbinden aan een duurzaam en circulaire gedragspatroon?
- Welke rol spelen sociale constructen als Noaberschap in de regionale transitie naar een circulaire economie en wat kunnen we leren van vergelijkbare constructen uit andere culturen, zoals het Zuid-Afrikaanse Ubuntu?
-
Duurzamer verpakken in de installatiebranche
De brancheorganisaties Techniek Nederland en FEDET (Federatie Electrotechniek) ondersteunen hun leden bij de overgang naar een circulaire economie.
-
-
Meervoudige Waardecreatie
In de huidige lineaire economie ligt de focus vooral op financiële waarde: winst maken. In een circulaire economie gaat het niet alleen om winst, maar ook om ecologische en sociale waarde: het positief bijdragen aan zorg voor en herstel van de aarde en een rechtvaardige samenleving. Dit noemen we meervoudige waardecreatie: financieel, ecologisch én sociaal.
Organisaties benoemen ecologische en sociale aspecten wel, maar vinden het lastig om hier invulling aan te geven. Daarom onderzoeken wij hoe zij niet-financiële waarden kunnen realiseren, meten en inzetten om zo bij te dragen aan meervoudige waardecreatie.
-
De ontwikkeling van een circulair businessmodel bij Sepawand
In dit project ontwikkelen we samen met Sepawand een passend circulair businessmodel.
-
Van vezel tot vliering: van boer tot bouwer
Hoe kan een ecosysteem van ondernemers gevormd worden voor biobased bouwen, zodat we waarde creëren voor boeren, bouwers en de samenleving als geheel?
-
CircuLeren
CircuLeren bevordert circulaire oplossingen voor mkb in Zwolle, introduceert circulariteit aan studenten en stimuleert kennisdeling via een leerplatform.
-
Impact van transitiekoplopers in regio Zwolle
In Good Practice delen 25 koploper ondernemers in de regio Zwolle kennis, ervaring, visie en werkwijze delen om regionaal ondernemerschap te versterken.
-
Urban upcycling
Samen met lokale bedrijven en gemeentes verkennen we circulaire business modellen en marktacceptatie voor upcycling, zoals oude meubels, metaal en textiel.
-
Circulaire economie in de Smart Industry Oost-Nederland (CESI-ON)
Hoe kunnen we bedrijven in de maakindustrie activeren richting circulair ondernemen? Lees hoe we dit aanpakken en welke instrumenten we gebruiken.
-
Cash voor de kringloop
In dit project berekenen we de impact van kritische succesfactoren op het verdienvermogen van agrarische ondernemers en beoordelen we hun businessmodellen.
-
-
Spelregels van het Economische Systeem
In een circulaire economie willen we bestaande materialen en producten zo lang mogelijk hergebruiken, delen, opknappen en recyclen. Om dit mogelijk te maken moeten we de spelregels van het economisch systeem aanpassen. Denk hierbij aan:
- het veranderen van wet- en regelgeving;
- ‘beprijzende’ maatregelen, bijvoorbeeld de vervuiler laten betalen;
- ‘normerende’ maatregelen, bijvoorbeeld een percentage gerecyclede stoffen/producten in materialen verplichten;
- ‘stimulerende’ maatregelen, bijvoorbeeld als overheid circulair inkopen.In de onderzoekslijn “spelregels van het economisch systeem” onderzoeken wij de impact van deze veranderingen op het bedrijfsleven en dan met name op midden- en kleine bedrijven (mkb). Ook onderzoeken wij wat deze bedrijven nodig hebben om mee te kunnen of zelfs koploper te worden in de overgang naar een circulaire economie. Zo dragen we bij aan de concurrentiekracht van het mkb!
-
CSRD learning community
In dit project gaan we samen met mkb bedrijven op zoek naar hoe je je als bedrijf in de keten kunt voorbereiden op de CSRD en hier kansen in kunt zien.
-
City Deal: Impact ondernemen
Hoe meten impactondernemers hun effect en welke instrumenten gebruiken ze? Lees alle aanbevelingen die bijdragen aan verbeterde en uniforme impactmeting.
-
Circulair inkopen en aanbesteden
We brengen kritische succesfactoren in beeld en zetten een learning community op om circulair aanbesteden bij de overheid te bevorderen.
-
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Family businesses and a circular economy – explorative notions
Circular economy through living community
Circular economy, people, and ecology : a case for just transition, inclusive and regenerative business models
Woorden die werken aan een circulaire cultuur : bruggen slaan tussen generaties en kiemen leggen voor verandering
Jaarverslag 2023 : Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie
Aanvraag lezing of workshop?
Zoek je een spreker voor bijvoorbeeld een workshop, gastles of een andere bijeenkomst? Wij verzorgen ook lezingen, presentaties, workshops en gastlessen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons!
Onze onderzoekers zijn te vinden in X7.76
Neem contact op met Nadia Wentzel.