Supply Chain Finance
Weten hoe je de positie van een bedrijf in de keten versterkt?
Supply Chain Finance, ofwel ketenfinanciering, is de verzamelnaam van alle financieringsvormen tussen bedrijven binnen de leverantieketen. Het doel is om financiële posities van alle partijen in de keten te verbeteren en financiële risico’s te spreiden. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven geld kunnen besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken op grond van een sterke werkkapitaalratio. Supply Chain Finance speelt hierin een grote rol. De vraag waar het lectoraat zich mee bezighoudt is of bedrijven met behulp van de ketenfinanciering hun positie kunnen verbeteren. Lector Michiel Steeman onderzoekt de mogelijkheden van diverse Supply Chain Financemodellen.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en stakeholders te brengen — of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Van research, innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken: wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie — zowel in de regio als op nationaal en internationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Supply Chain Riskmanagement tijdens coronacrisis
De coronacrisis zet de wereld nu flink op z’n kop. Het lectoraat Supply Chain Finance is met een groep studenten een onderzoek gestart naar de impact van deze coronacrisis op stromen van goederen, geld en informatie in ketens, om bedrijven te kunnen ondersteunen met korte- en langetermijnstrategieën voor risicomanagement.
Zeer veel studenten hebben te maken met het moeilijker kunnen vinden van stages in de huidige omstandigheden. Het lectoraat heeft een groep van die studenten de kans geboden om onderzoek te doen naar de coronacrisis in relatie tot Supply Chain Risk Management, met daarbij aandacht voor goederen-, informatie- én geldstromen.
Onderzoek
In verschillende industrieën is gekeken naar wat de effecten en belangrijkste oplossingsrichtingen zijn voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn, om beter voorbereid te zijn wanneer nieuwe disrupties zich voordoen. Doel is bedrijven adviezen te geven voor de korte termijn, en inzicht in risicomanagementstrategieën voor de lange termijn.
Er zijn onder andere interviews afgenomen en een survey gedaan onder bedrijven.
- Status: Afgerond project
Resultaten bekijken?
Meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Laat het ons weten! Dan sturen we een PowerPoint-presentatie toe en plannen we desgewenst een afspraak in met Christiaan de Goeij. Stuur een mail naar Mira Benes: m.benes@windesheim.nl.
Meer weten? Neem contact op met:
Christiaan de Goeij, projectmanager en onderzoeker Supply Chain Finance
E-mail: caj.de.goeij@windesheim.nl -
Pre-shipment en in-transit Supply Chain Finance
Dit project richt zich op pre-shipment en in-transit Supply Chain Finance: financiering van leveranciers vóór of tijdens verzending van de goederen. Cruciaal hierin zijn informatiestromen om een goede inschatting van ketenrisico’s te kunnen maken, en de rol die logistieke dienstverleners, banken en verzekeraars hierbij spelen.
Order-to-cash
Het order-to-cash (O2C)-proces is cruciaal voor elk bedrijf. Het is het proces vanaf een orderontvangst tot uiteindelijke betaling. Daartussen zitten vele stappen, waarvan orderverwerking, levering van goederen of diensten en verzending en goedkeuring van facturen de belangrijkste zijn. In de logistieke sector zijn er vele bedrijven met beperkt besef van het belang, en daardoor beperkte kennis van optimalisatie van dit proces. Dit leidt tot liquiditeitsbeperkingen en hogere transactiekosten. Integraal management en monitoring op doorlooptijden zijn de eerste stappen richting verbetering.
Tool voor bedrijven
Het lectoraat heeft binnen het project een tool ontworpen waarmee bedrijven inzicht krijgen in het eigen order-to-cash (O2C)-proces, via de website ordertocash.nl. Bedrijven vullen kosteloos gegevens in over doorlooptijden van het O2C-proces, die anoniem verwerkt worden. Dit wordt alleen voor de grootste klant ingevuld, omdat het O2C-proces er anders uit kan zien voor elke klant. Na afloop wordt er automatisch een weergave van het eigen proces gegenereerd. Daarnaast wordt er aangegeven hoeveel liquiditeitswinst elke dag verbetering in het O2C-proces voor deze klant betekent. Op deze wijze kan een start worden gemaakt met het meten en monitoren voor liquiditeitsverbetering en kostenverlaging.
- Status: afgerond project
- Duur van het project: 23 januari 2018 t/m 29 februari 2020
- Partners: ING Group, TVM
Meer weten? Neem contact op met:
Christiaan de Goeij, onderzoeker of Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance
E-mail: caj.de.goeij@windesheim.nl of ma.steeman@windesheim.nl -
Combineren is creëren; circulaire economie binnen de zorg
Het lectoraat Supply Chain Finance (SCF) en het lectoraat Netwerken in Circulaire Economie (NICE) van Windesheim richten zich in samenwerking met een ziekenhuis en MedHemScience B.V. op de volgende onderzoeksvraag: kan het gebruik van bloed- en weefselzakken verduurzaamd worden door recycling, hergebruik en/of preventie van gebruik?
Kunststof disposables
De ziekenhuizen gebruiken steeds meer kunststof disposables, zoals bloed- en weefselzakken, infuuszakken, tubes en dergelijke. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de kunststof disposables na éénmalig gebruik terecht komt in het Specifiek Ziekenhuis Afval (SZA). Deze afvalstroom wordt in speciale vaten ingezameld, afgevoerd en verbrand. Al de voordelen van disposables zijn evident; de verpakkingen voldoen aan de eisen en de steriliteit is geborgd. Vanuit het oogpunt van circulariteit is het éénmalig gebruik van kunststof disposables en daarna verbranding echter onwenselijk.
Verduurzamen
Doel van dit haalbaarheidsproject is om kennis op te doen over hoe je (gebruik van) disposables in het ziekenhuis kunt verduurzamen. Zo kunnen we vaststellen of het haalbaar is om nieuwe werkwijzen of productconcepten te ontwikkelen voor disposables, zodat ze duurzamer gebruikt kunnen worden. We voeren een case study uit naar kunststof bloed- en weefselzakken. We verkennen de mogelijkheden van recycling, hergebruik en preventie van disposables.
Dit project moet nieuwe inzichten opleveren in mogelijkheden van een duurzaam gebruik van bloed- en weefselzakken, waarmee de hoeveelheid SZA-afval bij ziekenhuizen en de verbranding van éénmalig gebruikte disposables gereduceerd kan worden. Hiermee leveren de consortiumpartijen een substantiële bijdrage aan de circulaire economie.
Meer weten? Neem contact op met:
Paulien de Graaf-Muller
E-mail: p.de.graaf-muller@windesheim.nl -
Blockchain Living Lab
Voor midden- en kleinbedrijven is blockchain nog onontgonnen terrein. Vaak ontbreekt het mkb-bedrijven aan mankracht, kennis, tijd of de middelen om blockchain in te zetten. Of zijn ze terughoudend om gevoelige data over bedrijfsvoering in een digitaal netwerk te delen. Mkb’ers die deze datatechnologie graag willen inzetten, kunnen dat vanaf nu samen met een consortium van kennisinstellingen uitproberen in de betrouwbare omgeving van Blockchain Living Labs.
Blockchain veilig voor mkb ontsluiten
Om mkb’ers eenvoudiger toegang tot blockchain te geven, zijn hogeschool Windesheim, TU Delft, TNO en BlockLab met behulp van een subsidie (op vier locaties in Nederland) Blockchain Living Labs gestart. De focus ligt op toepassingen in de logistiek en distributie, die meerwaarde hebben voor handels- en productiebedrijven.
Onafhankelijke expertise
In de Labs staan kennisinstellingen bedrijven met onpartijdige expertise terzijde. Dit consortium brengt in proefprojecten van de Living Labs verschillende bedrijven samen; groot en klein. Eventueel kunnen ook hun leveranciers, afnemers of financiële partners aansluiten. Samenwerking is immers noodzakelijk voor het succesvol inzetten van blockchain.
Kosten besparen
Blockchain zorgt ervoor dat de data die in het systeem staan, niet zomaar aangepast kunnen worden en dus betrouwbaar zijn. Dit biedt het mkb transparantie. Dankzij blockchain durven bedrijven eerder data te delen. Daardoor zijn er meer data beschikbaar waardoor productie van goederen, bevoorrading, leveringen en betalingen voorspelbaar zijn. Bovendien is er minder papierwerk nodig. Dit levert besparingen op.
Locaties
In totaal zullen er op termijn 4 centra gevestigd worden. In al deze 4 centra is de randvoorwaardelijke fysieke en virtuele infrastructuur al aanwezig, zodat blockchain-applicaties direct getest kunnen worden. Het biedt studenten, onderzoekers, bedrijven en leveranciers de kans gezamenlijk met blockchain te experimenten. De experimenten zullen 4 jaar duren.
Dit onderzoeksproject maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Duurzame Living Labs dat (mede)gefinancierd is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) en de Topsector Logistiek.
- Status: lopend project
- Looptijd: 4 jaar als pilot
- Partners: TU Delft, TNO en BlockLab
- Mede mogelijk gemaakt door: verschillende financiers
Meer weten? Neem contact op met:
Victor van der Hulst, programmamanager Blockchain
E-mail: v.van.der.hulst@windesheim.nl -
Blockstart
Voor kleinere bedrijven is het vaak een lastige stap om met nieuwe technologieën, zoals blockchain aan de slag te gaan. Het Europese Blockstart-project kan die drempel verlagen, onder meer door gratis trainingen voor geïnteresseerde mkb-bedrijven. Het project richt zich op bedrijven die actief zijn binnen de gezondheid, logistiek en agrofood, die blockchain kunnen gebruiken om de veiligheid en efficiëntie in hun werk te vergroten. Windesheim is een van de partners van het project en richt zich met name op het onderzoeken van de mogelijkheden en impact in de betrokken logistieke ketens.
Europees Interreg-programma
Blockstart is een project binnen het Interreg-programma Noordwest-Europa. Partners uit Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben een beschrijving gemaakt van de meest relevante uitdagingen waar mkb’ers in deze sectoren mee te maken hebben. Denk aan beperkte track & trace door de gehele keten, complexe afstemming met het financiële proces in logistiek, omslachtige papieren transportdocumenten, veilige en betrouwbare datadeling en meer inzicht in herkomst van voedsel- en transportcondities.
Coachingsprogramma voor mkb-bedrijven
Op basis van deze situatieschetsen is een coachingsprogramma ontworpen, dat dit voorjaar wordt opengesteld voor geïnteresseerde mkb-bedrijven. Na een korte selectie kunnen deze bedrijven hun eigen programma samenstellen en afnemen bij de partners. Windesheim richt zich enerzijds op algemene introductieworkshops en masterclasses over blockchain en anderzijds op diepgaande haalbaarheidsstudies binnen de bedrijven en hun keten(s).
Internationaal ecosysteem
Door samen te werken vormen partners een internationaal ecosysteem van bedrijfsnetwerken, incubators en blockchain-experts. Dit ecosysteem biedt ondersteuning, netwerkmogelijkheden en een testomgeving aan deelnemende bedrijven.
- Status: lopend project
- Duur van het project: november 2019 - december 2022
- Partners in Nederland: Hogeschool Rotterdam, Oost NL, Chainpoint, Regio Foodvalley en ICT Valley
- Mede mogelijk gemaakt door: Interreg Noordwest-Europa
Meer weten? Neemcontact op met:
Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance
E-mail: ma.steeman@windesheim.nl -
Blockchain
Windesheim en Hogeschool Rotterdam onderzoeken hoe mkb-bedrijven kunnen profiteren van blockchain-toepassingen.
Doel van het onderzoek
Wie denkt aan blockchain, denkt aan bitcoins en grote bedrijven die al met deze technologie werken. Omdat blockchain ook voor midden- en kleinbedrijf veel kan betekenen, doen Windesheim, Hogeschool Rotterdam en Blocklab onderzoek naar financiële en logistieke voordelen van blockchain voor het mkb. Doel is om quickscans en modellen te ontwikkelen, waarmee ondernemers meer te weten kunnen komen over blockchain en wat je ermee kunt in je bedrijfsvoering.
Snel en efficiënt
Blockchain zorgt onder andere voor minder papierwerk bij facturatie- en orderprocessen. Door het sneller en efficiënter delen van informatie biedt blockchain oplossingen voor snelle verzending, goedkeuring, betaling en foutenopsporing bij order- en facturatieprocessen.
Transparantie en vertrouwen
Blockchain biedt transparantie, omdat je data met elkaar deelt. Nu gebeurt dat vaak niet, omdat je concurrentiegevoelige informatie niet wilt delen. Blockchain heeft een potentie om op een veilige manier bepaalde informatie wél en andere informatie niét te delen. Ook zorgt blockchain voor vertrouwen in de samenwerkingsketen doordat de data die wordt gedeeld, goedgekeurd is door het netwerk. Andere belangrijke aspecten zijn decentraliteit en veiligheid.
- Status: lopend project
- Duur van het project: september 2018 - september 2020
- Partner: Hogeschool Rotterdam
- Mede mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb
Meer weten? Neem contact op met:
Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance
E-mail: ma.steeman@windesheim.nl -
Logistiekdienstverlener als financieel ketenregisseur
This research project aimed to increase the number of LSPs that add SCF services to their original service portfolio of transportation, handling and storage by filling in the knowledge gaps. We both looked at current usage of SCF by LSPs and possible future developments in the usage of SCF by LSPs. The research will start with comprehensive mapping of the usage of financial services by LSPs. Since the research done on this topic is scarce we will try to come up with the definitions and categorizations that are lacking at this moment. Besides a large scale survey, practical in-depth case studies will be done within specific LSPs.
The research was conducted in partnership with Politecnico di Milano (Italy), the Fraunhofer Institute for Material flow and Logistics (Germany), Warwick University (UK) and the University of St. Gallen (Switzerland).
-
Supply Chain Riskmanagement tijdens coronacrisis
Ons lectoraat in beeld
Het lectoraat Supply Chain Finance adviseert diverse bedrijven op het gebied van ketenfinanciering. Hoe kun je als bedrijf op een proactieve wijze inspelen op alle logistieke en op alle financiële uitdagingen die op je pad komen? Het lectoraat Supply Chain Finance begeleidt, ook met de inzet van studenten, het bedrijf Scania bij het goed organiseren van de logistieke keten. In deze video gaat Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance bij Windesheim, langs bij Scania, waar hij een afspraak heeft met manager engineer Jan Boersma.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Supply Chain Finance publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland en zijn te vinden in de HBO Kennisbank. Zo garanderen wij open access tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
The power of supply chain finance
Supply chain finance krijgt steeds meer aandacht bij bedrijven. In zijn lectorale rede gaat Michiel Steeman nader in op de mogelijkheden en kansen. (Steeman, 2014)
SCF Barometer - Survey results 2017
Enquête voor middelgrote tot grote bedrijven om de huidige positie en bewustzijn van SCF, de impulsen en kritieke factoren voor implementatie in kaart te brengen. (Siemens et al., 2017)
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Michiel Steeman.