Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Supply Chain Finance

  Banner image
  Inleiding

  Weten hoe je de positie van een bedrijf in de keten versterkt?

  Supply Chain Finance, ofwel ketenfinanciering, is de verzamelnaam van alle financieringsvormen tussen bedrijven binnen de leverantieketen. Het doel is om financiële posities van alle partijen in de keten te verbeteren en financiële risico’s te spreiden. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven geld kunnen besparen door hun werkkapitaalpositie te verbeteren. Hierdoor is er minder financiering nodig en zijn banken eerder bereid leningen te verstrekken op grond van een sterke werkkapitaalratio. Supply Chain Finance speelt hierin een grote rol. De vraag waar het lectoraat zich mee bezighoudt is of bedrijven met behulp van de ketenfinanciering hun positie kunnen verbeteren. Lector Michiel Steeman onderzoekt de mogelijkheden van diverse Supply Chain Financemodellen.

  Lees meer over onze focus

  Onderzoeksprojecten

  Wat onderzoeken wij in de praktijk?

  Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.

  Doordacht ondernemen

  In de podcastserie ‘Doordacht Ondernemen’ gaan experts uit het werkveld in gesprek over uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen. En de waardevolle inzichten die praktijkgericht onderzoek biedt. Deze serie is gebaseerd op white papers van het lectoraat Supply Chain Finance. In de papers zijn resultaten van verschillende onderzoeken overzichtelijk gebundeld. De eerste paper kun je hieronder downloaden.

  Download gratis white paper(opent in nieuw tabblad)     Naar de podcasts

  Lectoraat in beeld

  Ons lectoraat in beeld

  Het lectoraat Supply Chain Finance adviseert diverse bedrijven op het gebied van ketenfinanciering. Hoe kun je als bedrijf op een proactieve wijze inspelen op alle logistieke en op alle financiële uitdagingen die op je pad komen? Het lectoraat Supply Chain Finance begeleidt, ook met de inzet van studenten, het bedrijf Scania bij het goed organiseren van de logistieke keten. In deze video gaat Michiel  Steeman, lector Supply Chain Finance bij Windesheim, langs bij Scania, waar hij een afspraak heeft met manager engineer Jan Boersma.

  Lectoren en onderzoekers

  Ontmoet onze lector en onderzoekers

  Teaser image

  Dr. Michiel Steeman, lector

  Doel van Supply Chain Finance-lector Michiel Steeman is om met zijn team zoveel mogelijk onderzoek te doen in samenwerking met alle bedrijven, banken en logistieke dienstverleners.

  Teaser image

  Dr. ir. Ronald de Boer, associate lector

  Associate lector Ronald de Boer heeft speciale interesses in onderzoek naar het overbruggen van fysieke en financiële toeleveringsketens, alsmede in circulaire toeleveringsketens.

  Teaser image

  Dr. Christiaan de Goeij, onderzoeker

  Christiaan de Goeij werkt als onderzoeker bij het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim en hij is projectmanager voor het Supply Chain Finance for SMEs’ project.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Dr. Corné de Ruijt, onderzoeker

  Corné de Ruijt is gespecialiseerd data science. Binnen het lectoraat is hij projectmanager voor het Kansen met Data programma.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Paulien de Graaf-Muller, onderzoeker

  Paulien de Graaf-Muller is docent Business Logistics & SCM en zij zet daarnaast haar expertise in als onderzoeker bij het lectoraat Supply Chain Finance.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Gregory Cronie, onderzoeker

  Gregory Cronie is verbonden aan het O2C en Supply Chain Risk Management project.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Angelica Parra Cuadros, onderzoeker

  Angelica Parra Cuadros is betrokken bij het lectoraat en daarnaast teamleider External Relations & Community Enhancement van de Supply Chain Finance Community.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Chris Verhoef, onderzoeker

  Chris Verhoef is een creatieve en enthousiaste idealist. Als onderzoeker werkt hij aan oplossingen om organisaties en mensen gemakkelijk aan dezelfde idealen te laten voordoen.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Firman Waidijk, onderzoeker

  Firman Waidijk is onderzoeker voor het lectoraat, waarbij hij zich vooral bezig houdt met het project Kansen met Data. Daarnaast is hij docent bij Finance, Tax en Advice.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Hendryk Dittfeld, onderzoeker

  Hendryk Dittfeld werkt als docent-onderzoeker in het werkveld Operations and Supply Chain Management. Binnen het lectoraat ligt de onderzoeksfocus op Supply Chain Resilience.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Luca Gelsomino, onderzoeker

  Luca Gelsomino is verbonden aan het lectoraat Supply Chain Finance als senior onderzoeker en hij is daarnaast academic director van de Supply Chain Finance Community.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Maxime Bouillon, onderzoeker

  Maxime Bouillon coördineert de voortgang van de bedrijven voor het Spark! Living lab project en onderzoekt procesoptimalisatie voor het Lectoraat.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Monique Mensen, onderzoeker

  Monique Mensen is docent Verpleegkunde, daarnaast zet zij zich als Gezondheidswetenschapper in voor passende, haalbare en betaalbare zorg (Samenwerken aan innovatieve duurzame zorg).

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Dr. Mounia Belmamoune, onderzoeker

  Mounia Belmamoune is verbonden aan de opleiding HBO-ICT, locatie Almere. Voor het lectoraat Sypply Chain Finance is Mounia vooral bezig als docent-onderzoeker voor het project Kansen met Data.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Richard Holman, onderzoeker

  Richard Holman werkt bij het Lectoraat Supply Chain Finance als Onderzoek Projectmanager met de focus op optimalisatie van processen als Supply Chain Risk Management/ P2P/O2C /Supply Chain Resilience.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Ritsaart Bergsma, onderzoeker

  Ritsaart Bergsma is onderzoeker bij het project Kansen met Data waarbij hij zich vooral richt op toegepast data-analyse bij mkb bedrijven. Daarnaast is hij docent bij Finance & Control.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Ruud Wijlhuizen, onderzoeker

  Ruud Wijlhuizen werkt als docent-onderzoeker Blockchain Technology. Met het bedrijfsleven voert hij haalbaarheidsonderzoeken uit en is expert in Blockchain en magazijnrobotisering.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Stefan Hoogervorst, onderzoeker

  Naast onderzoeker in het thema Supply Chain Resilience is Stefan Hoogervorst werkzaam bij Involvation als Director The Value Chain Academy.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Victor van der Hulst, onderzoeker

  Victor van der Hulst is gespecialiseerd in het onderwerp Blokchain en hij is daarom bij het lectoraat ook de programmamanager van het Blockchain Living Lab.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Teaser image

  Yolanda Beenen, onderzoeker

  Yolanda Beenen is onderzoeker bij het lectoraat SCF en verbonden aan het Kansen met Data project, daarnaast is zij projectleider Projectleider Windesheim op weg naar Europa

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Publicaties

  Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

  Onze lector en onze onderzoekers van het lectoraat Supply Chain Finance publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

  De zaak is rond

  • 1 januari 2020
  • Rapport
  • Matthias Olthaar, E. Roetman, Dennis Vegter, Aglaia Fischer

  An exploratory study into supply chain finance

  • 1 januari 2016
  • Artikel
  • Christiaan de Goeij, Michiel Steeman

  Supply chain finance, its practical relevance and strategic value

  • 2015
  • Andersoortig materiaal
  • Ronald de Boer, Michiel Steeman, Matthijs van Bergen

  The power of supply chain finance

  • 1 januari 2014
  • Rapport
  • Michiel Steeman

  Inkopers in goed gezelschap

  • 1 januari 2008
  • Rapport
  • J.L.F. Hagelaar
  Contact

  Meer weten?

  Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Michiel Steeman.

  Nieuws

  Blijf up-to-date

  Teaser image

  Windesheim gaat door met onderzoek naar een veerkrachtige supply chain

  11 september 2023
  Teaser image

  Doordacht Ondernemen met Supply Chain Finance

  19 april 2023
  Teaser image

  Onderzoekers storten zich op zorgafval: Weggooien? Ons een zorg!

  24 januari 2023
  Teaser image

  Duurzaam techproject Annona genomineerd voor Computable Award 2022

  26 augustus 2022
  Teaser image

  De impact van een innovatietrainee voor het mkb

  30 juni 2022
  Teaser image

  Blockchain in de logistiek: Spark! Living Lab neemt mkb mee in een snel veranderende wereld vol technologie

  24 mei 2022
  Teaser image

  Windesheim helpt mkb met onderzoek

  28 februari 2022
  Teaser image

  Windesheim verenigt krachten voor innovatie in Flevoland

  14 februari 2022
  Teaser image

  Twee projecten genomineerd voor Dutch Blockchain Award

  1 december 2021
  Teaser image

  Kansen voor data én samenwerking in mkb: Windesheim en HAN versterken concurrentiekracht in regio door inzet van data

  5 november 2021