Weten hoe je digitalisering in samenhang oppakt?
In een wereld waarin we 24/7 connected zijn – en een werkveld waarin we op het vlak van produceren, leren en werken door de komst van allerlei slimme technologieën voortdurend nieuwe wegen inslaan, ontdekken én verkennen – gaan de ontwikkelingen razendsnel en hebben ze alles met elkaar te maken. Wij maken met onze projecten onze regio meer toekomstproof. Van robots inzetten om productieprocessen te optimaliseren tot digitaal databeheer.
De lector over zijn opdracht: “Digitaliseren kun je beschouwen als een soort motor onder de motorkap waar andere sectoren iets mee moeten doen. Een slimme machine moet je immers ook slim (digitaal) kunnen aansturen en je moet dus continu meten wat er in én met al je slimme processen gebeurt. De vraag is dan wat je ermee doet. Dat is waar digitalisering over gaat: slimme dingen doen met je data en kijken of je zo processen kunt verbeteren.”
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
Industriële Automatisering & Robotica
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Digitalisering in het mkb
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Digitale maatschappij
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
Samenwerkingsverbanden
Bekijk onze projecten binnen dit thema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Er wordt nu volop geïnvesteerd in industriële automatisering en robotica door het bedrijfsleven en daar sluiten we als onderwijsinstelling bij aan. Industriële automatisering en robotica bieden veel kansen en mogelijkheden, zowel voor bedrijven, het onderwijs als vakmensen. Een associate lector doet inmiddels onderzoek naar dit onderwerp. Zijn onderzoeksgroep groeit gestaag. En zo hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar innovatief technisch onderwijs voor de toekomst.
Lees meer over de programmalijn Industriële Automatisering & Robotica
-
BRAINS
BRAINS staat voor Business Reinforcement by integrating Artificial Intelligence
in New advanced manufacturing Solutions.Doelstelling
Doelstelling van BRAINS is om te komen tot nieuwe kennis en inzichten rondom data learning (als onderdeel van Artificial Intelligence), die samengevoegd worden in een nieuw te ontwikkelen data learning module of platform dat vervolgens ingezet wordt in een breed spectrum van industriële usecases gericht op diverse stadia van proces-automatisering. BRAINS richt zich op de digitale transitie en automatisering in de maakindustrie, van handmatige productieprocessen naar semi-automatisch, van semi-automatisch naar vol-automatisch tot zelfs machine learning automation.
BRAINS bouwt voort op de resultaten van PRISMA (EFRO-project, oktober 2019 – april 2022). PRISMA was met name gericht op de ontwikkeling van vision technologie: het op basis van camerabeelden en sensoren verwerven van data uit een productieproces of machine, het verwerken en analyseren van deze data en het uitwerken van die analyse naar aanpassing van de procesparameters.
BRAINS richt zich vanuit vision & sensing technologie op de fase van geavanceerde aanpassing van de procesparameters; van intelligente operator-instructies via automatische machine-aanpassingen tot zelflerende procesoptimalisaties. Hiertoe wordt nieuwe AI-kennis onderzocht en ontwikkeld, op basis waarvan een generiek data learning platform wordt ontwikkeld. Per industriële partner wordt dit DL-platform vervolgens geïntegreerd in een nieuw te ontwikkelen demonstrator, waarmee de technische werking wordt getest, de usecase wordt gevalideerd en het generieke DL-platform wordt gefinaliseerd. De technologische uitdaging hierbij betreft met name de robuustheid van de te ontwikkelen toepassingen: betrouwbaarheid, continue productkwaliteit en autonome proces(parameter)optimalisatie.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: Praktijkgericht
- Looptijd: 01-01-2023 / 31-12-2024
- Penvoerder: Tembo
- Partners: AWL, IMS, Zuidberg, Bond3D, Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing, universiteit Twente, hogeschool Windesheim
- Mogelijk gemaakt door: EFRO (programma EFRO-OOST 2021-2027)
EFRO
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door EFRO. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO(opent in nieuw tabblad)) heeft als doel het verkleinen van de economische verschillen tussen de Europese regio's.
EFRO-OOST(opent in nieuw tabblad) is het programma voor Overijssel en Gelderland, gericht op versterking van innovatiekracht van de regio en daarmee het vergroten van het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven.Meer weten? Neem contact op met:
lr. Bart Snijder, Docent-onderzoeker Digital Business & Society
E-mail: e.snijder@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Cobots voor High-Tech assemblage toepassingen (CHAT)
CHAT staat voor Cobots voor High-Tech assemblage toepassingen. In dit onderzoek ontwikkelen wij kennis rondom de vraag hoe bedrijven automatisering/cobots in kunnen zetten om tot een betere en consistentere kwaliteit van de producten te komen.
Aanleiding
CHAT is het vervolg op eerdere cobot projecten binnen het lectoraat. In de voorgaande projecten lag de focus op toepassingen met cobots, waarbij handling en flexibele inzet belangrijke aspecten waren. Uit dit onderzoek bleek dat er nog de nodige vragen en uitdagingen zijn rondom assemblage. In het huidige project gaan we daarmee aan de slag. Daarnaast ligt de focus op het thema kwaliteitscontrole, om aangevoerde onderdelen te controleren en te bepalen of de taken correct zijn uitgevoerd.
Doelstelling & uitvoering
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp én de inzet van systemen met cobots voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen. Dit draagt bij aan een hogere productkwaliteit (first-time-right). Daarmee ontwikkelen we generieke methoden en handreikingen die door een breed scala aan bedrijven ingezet kunnen worden.
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-06-2022 / 30-04-2024
- Mogelijk gemaakt door: TechForFuture
- Partners: VDL ETG Almelo
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website (opent in nieuw tabblad)van TechForFuture.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Mark Naves, Projectleider Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: m.naves@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu2)
Cobots in de Kunststofindustrie 2 (CoKu 2), gaat in op de vraag: hoe kan een systeem met cobots toegepast worden voor assemblagetaken en kwaliteitscontrole toepassingen, om tot een hogere automatiseringsgraad van productieprocessen van verschillende producten in kleinere hoeveelheden (high-mix low-volume) te komen?
Aanleiding
Cobots in de kunststofindustrie 2 is het vervolg op de projecten Cobots in de Kunststofindustrie (CoKu) en Cobots in de Productie 2 (CoP2). Beide projecten richten zich op de vragen en uitdagingen rondom de inzet van cobots en automatisering van productie en assemblage processen. Daarbij speelt het thema kwaliteitscontrole een belangrijke rol. Voor CoKu2 brengen twee bedrijven praktijkcases in, die elk zijn eigen uitdaging heeft.
Doelstelling
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine tot middelgrote productseries voor assemblage en kwaliteitscontrole toepassingen. Daarmee worden generieke methoden en handreikingen ontwikkeld die door een breed scala aan bedrijven ingezet kunnen worden.
Uitvoering
In het project worden cases uitgewerkt tot een proefopstelling/demonstrator, waarin de (technische) haalbaarheid voor het inzetten van de cobot wordt aangetoond.
Beoogde resultaat
Als resultaat van dit project formuleren wij handreikingen en ervaringen die als basis kunnen dienen voor het inzetten van cobots voor automatiseringsdoeleinden.
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-02-2022 / 31-10-2023
- Partners: Alligator Plastics B.V., Collins Aerospace
- Mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)ir. Bert-Jan Roeterdink, docent-onderzoeker Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: aj.roeterdink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Dr. ir. Mark Naves, medewerker onderzoek Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: m.naves@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Cobots in de Productie 2 (CoP2)
Een cobot is een verkorting van collaboratieve robot. De cobot is geschikt voor repeterende taken en het leveren van een constante kwaliteit, waar de mens juist uitblinkt in zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen. Cobot en mens: 1 + 1 = 3.
Aanleiding
Cobots in de Productie 2 is het vervolg op het project Cobots in de Kunststofindustrie. In dit voorgaande project lag de focus op toepassingen met cobots, waarbij handling en flexibele inzet belangrijke aspecten waren. Uit dit onderzoek bleek dat er nog de nodige vragen en uitdagingen zijn rondom assemblage. Het huidige project gaat met name hiermee aan de slag. Daarnaast ligt de focus op het thema kwaliteitscontrole, om aangevoerde onderdelen te controleren en te bepalen of de taken correct zijn uitgevoerd.
Onderzoeksdoel
Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het ontwerp en de inzet van systemen met cobots voor kleine en middelgrote productseries voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen.
Hoe kan een systeem met cobots toegepast worden voor assemblagetaken en kwaliteitscontroletoepassingen om tot een hogere automatiseringsgraad van productieprocessen van verschillende producten in kleinere hoeveelheden (high-mix low-volume) te komen? Dat is de vraag die centraal staat in dit onderzoek.
Uitvoering
In het project worden cases uitgewerkt tot demonstrator, waarin de (technische) haalbaarheid voor het inzetten van de cobot wordt aangetoond.
Beoogde resultaat
Het uiteindelijke resultaat van het project zijn methodieken en ervaringen die vervolgens ook bij andere bedrijven ingezet kunnen worden. Tot dusver zijn cobot-oplossingen voornamelijk ontwikkeld binnen bedrijven of door dienstverleners in de industriële automatisering. Deze kennis en ervaring is niet algemeen beschikbaar voor bedrijven die willen innoveren door cobots in te zetten. Door kenniscirculatie en kennisontwikkeling helpen de resultaten van dit project bedrijven in deze ontwikkelingen.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-08-2021 / 31-03-2023
- Partners: Covestro, VMI, Zehnder
- Mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society (onderzoekslijn Industriële Automatisering & Robotica)
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Ir. Bert-Jan Roeterdink, docent-onderzoeker
E-mail: aj.roeterdink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Dr. ir. Mark Naves
E-mail: m.naves@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Scania Production Zwolle, ROFA Productielijn: Voorspellen van storingen
In dit project onderzoeken wij op basis van data hoe Scania storingen kan voorspellen voor de ROFA Productielijn om zo ‘predictive maintenance’ te faciliteren. Op basis van deze data wordt onderzoek gedaan naar mogelijke verbeteringen om de uptime van de productielijn te verhogen.
Aanleiding
Het project is een vervolg op het onderzoeksproject: 'Scania ROFA Productielijn: van corrective- naar predictive maintenance'. De penvoerder van het project is het lectoraat Ambient Intelligence van Saxion(opent in nieuw tabblad). De onderzoeksgroep Industriele Automatisering & Robotica van Windesheim voert als partner een deel van het project uit.
Doelstelling
Het doel van het onderzoek is om de huidige uptime van Scania van 98,2% te verhogen naar 99%. De daarvoor gekozen onderzoeksrichtingen zijn tweeledig en versterken elkaar. Als eerste onderzoeken we hoe (storings)data gebruikt kan worden voor het voorspellen van falen en daarmee het reduceren van stilstand door preventief onderhoud. Als tweede voeren we een mechanische- en data-analyse uit van het functioneren van de carriers van de ROFA-lijn om daaruit faaloorzaken te identificeren.
Door de data en de analyses te koppelen verwachten we dat we tot aanpassingen van de productielijn kunnen komen en daardoor de uptime van de productielijn kunnen verbeteren.
- Soort onderzoek: Praktijkgericht
- Looptijd: 01-09-2021 / 31-08-2023
- Penvoerder: lectoraat Ambient Intelligence van Saxion
- Partners: Hogeschool Windesheim, Hogeschool Saxion, Scania Production Zwolle B.V
- Mogelijk gemaakt door: TechForFuture
TechForFuture
Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website(opent in nieuw tabblad) van TechForFuture.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
SIA RAAK-MKB 1: Integraal Robotiseren
Maakbedrijven, nationaal en regionaal, zijn bezig met het zetten van stappen in (verdere) automatisering en robotisering van de productie. Maar vaak weten de bedrijven niet goed waar ze moeten beginnen en is het goed inrichten van de processen een worsteling.
Het doel van dit project is om randvoorwaarden en ontwerpcriteria voor robotoplossingen vast te stellen die geschikt zijn voor high variety, low volume markten. Daarnaast moeten deze gemakkelijk ingepast kunnen worden in de bestaande productieprocessen van de MKB bedrijven in de maakindustrie.
Aanleiding
Tot dusver zijn er veel robotsystemen die worden geïnstalleerd voorgeprogrammeerd om één ‘kunstje’ te doen; systemen die goed zijn in één taak. De Nederlandse industrie heeft echter meer behoefte aan flexibele en slimme automatisering. De Nederlandse industrie is vooral sterk in flexibiliteit (custom made), enkelstuksfabricage en kleine seriegroottes, en niet gericht op massaproductie.
Doelstelling & uitvoering
Dit onderzoeksproject richt zich op de uitwerking van de eerste stappen van een roadmap voor (kleinere) productiebedrijven, waardoor robotisering binnen het bereik komt van een veel grotere groep bedrijven. Om dit onderzoek ook van belang te laten zijn voor de praktijk, kijken we nadrukkelijk naar een handzame, operationele uitwerking aan de hand van een aantal methodes en demonstrators.
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-12-2021 – 30-11-2023
- Mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb
- Projectsite: Integraal Robotiseren(opent in nieuw tabblad)
- Partners: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) (penvoerder), Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Fieldlab Industrial Robotics (FIR), Bosch Scharnieren & Metaal B.V., Brink Climate Systems B.V., Dyka BV, Electromach B.V.,
Modderkolk Projects & Maintenance B.V., Profextru Productie B.V., Vabo, Composites/ICO, Verheij Metaal BV, WiredWorkers Nederland B.V.
SIA RAAK-mkb
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SIA RAAK-mkb(opent in nieuw tabblad). Met deze financiering kunnen lectoren en onderzoekers van hogescholen samen met mkb’ers praktijkgericht onderzoek doen, om innovatie in het mkb een stap verder te brengen. De uitkomsten van het onderzoek stromen terug in het onderwijs en dragen bij aan de wetenschappelijke kennisbasis van het thema waarop het onderzoek plaatsvindt.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Ing. Peter Schuurhuis. docent-onderzoeker Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: p.schuurhuis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Dr. ir. Erik Fledderus, kwartiermakend lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windeswheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
SIA RAAK-MKB 2: Samenwerken met robots
MKB bedrijven in de maakindustrie willen stappen zetten in het produceren van kleine productseries met behulp van (collaboratieve) robots. Zij weten echter niet goed waar ze moeten beginnen. MKB bedrijven en kennisinstellingen hebben daarom hun krachten gebundeld om robotisering voor flexibele productie te realiseren in de dagelijkse MKB praktijk.
Aanleiding
Veel van de huidige robotsystemen kunnen één kunstje doen en zijn daarmee geschikt zijn voor massa productie. De MKB bedrijven moeten het echter niet hebben van massaproductie, maar zijn vooral sterk in kleine series van op maat gemaakte producten. Dat vraagt om een uiterst flexibel productiesysteem en stelt specifieke eisen aan de implementatie van robottechnologie.
In een uitgebreid proces van vraagarticulatie zijn de behoeften en eisen van de tien MKB bedrijven opgehaald en geconcretiseerd. In dit project richten wij ons met name op de aspecten die te maken hebben met de samenwerking tussen mens en robot:
- Snel kunnen omstellen
- Optimaal benutten van de kwaliteiten van robot en productiemedewerkers
- Inrichting van een mens-robot samenwerking voor de productie van kleine series
- Het voorbereiden van productiemedewerkers voor de mens robot samenwerking
Doelstelling
De bedrijven hebben de afgelopen jaren samen met kennisinstellingen gewerkt aan een kennisagenda om robotiseren voor flexibele productie te realiseren. In dit project ligt de focus op het ontwerpen en implementeren van een robuuste, interdependente mens-robot samenwerking voor flexibele productie, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van zowel de robottechnologie als de productiemedewerkers (joint optimization).
Uitvoering
We beantwoorden de volgende hoofdvraag: hoe kunnen MKB bedrijven een interdependente mens-robot samenwerking realiseren waarmee zij in staat zijn om kleine series producten te produceren? Het is namelijk duidelijk geworden dat flexibele productie een nauwe afstemming vereist van de kwaliteiten van de robot (zoals betrouwbaarheid, snelheid) en de kwaliteiten van de productiemedewerker (zoals flexibiliteit en snel kunnen omschakelen). In dit project zetten we concrete stappen in het ontwerpen, proefdraaien, implementeren en monitoren van een mens-robot samenwerking voor flexibele productie.
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-12-2021 – 30-11-2023
- Partners: Hogeschool Saxion (penvoerder), HAN University of Applied Sciences, Windesheim, FieldLab Industial Robotics, Bosch Scharnieren & Metaal B.V., Brink, Climate Systems B.V., Descotech, Dyka BV, Gerimex B.V., Modderkolk Projects & Maintenance B.V., Profextru Productie B.V., REMO, SMEOT, Suplacon B.V., Vabo Composites/ICO, Verheij Metaal BV, WiredWorkers Nederland B.V.
- Mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb
- Projectsite: Samenwerken met robots(opent in nieuw tabblad)
SIA RAAK-mkb
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SIA RAAK-mkb(opent in nieuw tabblad). Met deze financiering kunnen lectoren en onderzoekers van hogescholen samen met mkb’ers praktijkgericht onderzoek doen, om innovatie in het mkb een stap verder te brengen. De uitkomsten van het onderzoek stromen terug in het onderwijs en dragen bij aan de wetenschappelijke kennisbasis van het thema waarop het onderzoek plaatsvindt.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Ing. Peter Schuurhuis. docent-onderzoeker Industriële Automatisering & Robotica
E-mail: p.schuurhuis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)Dr. ir. Erik Fledderus, kwartiermakend lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windeswheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
SIA RAAK SPRONG - Digital Driven Manufacturing
Aanleiding
Productie van onder andere high-mix-low-volume producten wordt steeds meer data-gestuurd. Denk hierbij aan de productieprocessen, -aansturing en -logistiek. En dát vergt de nodige kennis over het real-time verkrijgen, verwerken, toepassen en analyseren van data. Daar is voor het gemiddelde mkb nog een lange weg te gaan.
Om het bedrijfsleven hierin te helpen én ervoor te zorgen dat het onderwijs meegaat in deze veranderingen, is op donderdag 3 maart 2022 de SPRONG researchgroup for Digital Driven Manufacturing officieel gestart. In dit project werken de onderzoeksgroepen Industriële Automatisering en Robotica van Windesheim(opent in nieuw tabblad) en Ambient Intelligence en Mechatronica van Hogeschool Saxion(opent in nieuw tabblad) nauw samen met zes kernpartners, ondersteund door TechForFuture(opent in nieuw tabblad) - Centre of Expertise HTSM Oost.Doelstelling
- We bundelen kennis op gebieden van robotisering, industriële automatisering & artificial intelligence.
- We ontwikkelen kennis in de lectoraten Industriële Automatisering & Robotica (Windesheim), Ambient Intelligence (Saxion) en Mechatronica (Saxion).
- We versterken die kennis door cross-overs op de grensvlakken van sleuteltechnologie en praktijk te creëren.
- We implementeren deze kennis dankzij de betrokkenheid van de Fieldlabs van T-Valley, The Garden, Perron038 en Industrial Robotics.
- We verankeren die kennis in meerdere bachelor- en masteropleidingen van de hogescholen, waaronder Technische Informatica, Elektrotechniek, Mechatronica, HBO-ICT, Industrieel Product Ontwerpen en Mechanical Engineering.
- En we dissemineren deze kennis o.a. via het TechForFuture netwerk.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA(opent in nieuw tabblad).
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
In deze onderzoekslijn staat de verbinding tussen het mkb (midden- en kleinbedrijf) en het hbo centraal.
-
MoveDigi Digitale Werkplaats Regio Zwolle
De digitale werkplaats regio Zwolle, MoveDigi laat mbo- en hbo-studenten opdrachten uitvoeren voor het mkb. Het is van belang om vooraf goed in te schatten welk niveau (mbo of hbo), welke discipline (ICT, commercie of bedrijfskunde) en op welk moment (september of februari) het project start. Daarvoor is overleg en afstemming nodig tussen de mkb-opdrachtgevers en de onderwijsinstellingen. Die afstemming gebeurt via MoveDigi(opent in nieuw tabblad) en de partners (Kennispoort Regio Zwolle(opent in nieuw tabblad), Oost NL(opent in nieuw tabblad) en Rabobank(opent in nieuw tabblad)).
Aanleiding
De sleuteltechnologie digitale techniek en de toepassing ervan is geen doel op zich – het is noodzakelijk middel om uitdagingen op het gebied van flexibilisering, efficiëntie, personeelstekort, en duurzaamheid te adresseren. Het verhogen van de ‘digital readiness’ van het mkb in Oost-Nederland en de regio Zwolle in het bijzonder, is een doelstelling die zowel kan profiteren van de kennispositie binnen de onderzoekslijn Industriële Automatiserng & Robotica, als van de brede kennisbasis die aanwezig is bij de opleidingen binnen de domeinen Techniek en Business, Media & Recht. In 2020 is de digitale werkplaats MoveDigi gestart, die nu ingebed wordt in het lectoraat Digital Business & Society en verder wordt uitgebouwd.
Doelstelling en uitvoering
Het doel van dit project is het makelen en schakelen tussen vragen van ondernemers en diverse opleidingen van Windesheim, Deltion en Landstede met MoveDigi als spelverdeler. De meerwaarde voor het onderwijs, concreet ook de student, is duidelijk: een plek in een relevante (toekomstige) werkomgeving waar een mix van toepassen, leren en improviseren nodig is om de finish te halen.
Daarnaast worden vanuit individuele vraagstukken van ondernemers veelvoorkomende uitdagingen zichtbaar. Deze observaties en inzichten verwerken we tot ‘teachable concepts’, zowel ten behoeve van het reguliere onderwijs als tot trainingen of workshops.
Omdat achter het label ‘digitalisering’ verschillende vraagstukken vandaan komen die met de continuïteit van de onderneming te maken hebben, ligt een verbinding met lectoraten Digital Business & Society, Familiebedrijven, Leven Lang Ontwikkelen en Supply Chain Finance voor de hand. Gezien bovenstaande mechanismen, is een koppeling met het begrip ‘learning community’ goed mogelijk.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1 augustus 2020 - 30 juni 2024
- Penvoerder: hogeschool Windesheim
- Mogelijk gemaakt door: RVO, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle
- Partners: Deltion College, Landstede mbo, Provincie Overijssel, Kennispoort Regio Zwolle, Oost NL, Rabobank en Regio Zwolle (bestaande uit de gemeente Zwolle en 21 gemeenten)
Katapult
Digitale werkplaatsen zijn een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er is een landelijke spreiding van deze werkplaatsen of hubs, in beeld gebracht door Katapult(opent in nieuw tabblad). Elke digitale werkplaats kent cofinanciering door regionale partners, in dit geval dus de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Hiermee wordt o.a. het vestigingsklimaat voor ondernemers en de verbinding met de regionale kennisorganisaties versterkt.
Meer weten? Neem contact op met:
MoveDigi, E-mail: movedigi@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Deze onderzoekslijn is gericht op data science en op artificial intelligence. Binnen dit perspectief is het belangrijk om de ethische aspecten van digitalisering en data mee te nemen. Denk aan thema’s als privacy, veiligheid en de wijze waarop je met digitalisering tot een soort parallelle werkelijkheid komt naast de fysieke werkelijkheid.
-
Applied AI Learning Communities
Learning communities (of leergemeenschappen) is een benaming van de wijze waarop veel kenniskringen rondom lectoraten werken: een combinatie van nauw-betrokken bedrijven bij innovatie, met doorwerking naar het bestaand curriculum én nieuwe leervormen. Het Nationaal Groeifondsproject AiNed(opent in nieuw tabblad) heeft via het lectorenplatform PRIO zes learning communities op het gebied van toepassingen van AI gefinancierd.
Aanleiding
De toename van het gebruik van data en artificial intelligence (AI) in de maatschappij vraagt om een groei van het aantal mensen die op deze gebieden (meer) vaardigheden en kennis hebben.
Doelstelling
De Nederlandse AI Coalitie heeft het lectorenplatform PRIO gevraagd om zes learning communities (LCs) in te richten waar werken, innoveren en leren samen komen. Elk van deze LCs bevindt zich bij een deelnemende hogeschool, die een regionaal ecosysteem organiseert met een specifiek toepassingsdomein. Het project betreft een pilot om te bepalen wat de succes- en faal-factoren zijn voor een dergelijke LC.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: pilot, praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 1-06-2022 – 30-05-2023
- Penvoerder: hogeschool Windesheim (voorzitter Platform PRIO)
- Partner: Hogeschool Saxion, Hogeschool Utrecht, Fontys, Avans, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam
- Mogelijk gemaakt door: Nationaal Groeifondsproject AiNed en Regieorgaan SIA
Mede mogelijk gemaakt door:
Het AiNed(opent in nieuw tabblad) programma helpt Nederlandse bedrijven en publieke instellingen om essentiële stappen te zetten met AI die van groot economisch én maatschappelijk belang zijn. Het AiNed programma is tot stand gekomen dankzij bijdragen vanuit een veelheid aan stakeholders, partners en deelnemers afkomstig uit het AI-netwerk en het ecosysteem van de Nederlandse AI Coalitie. Het Nationaal Groeifonds heeft aan fase 1 van het AiNed programma een budget van 204,5 miljoen euro toegewezen
Het Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen door onderzoek te financieren en samenwerkingen tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren.
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Erik Fledderus, lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Informatiehuishouding
Als onderdeel van de overheidsbrede programma’s Open-op-Orde(opent in nieuw tabblad) en Informatiehuishouding werken we samen met een aantal rijksonderdelen aan de rol van data, informatie en algoritmes in hun dagelijkse praktijk. Op dit moment onderzoeken we met en voor de Dienst Toeslagen(opent in nieuw tabblad) de bias in algoritmen (bestaande wet- en regelgeving, frameworks, methoden en technieken die ontwikkeld zijn om bias in algoritmen te kunnen verminderen).
Aanleiding
De rol van data en informatie is groot en neemt alleen maar toe binnen de overheid. Dit geldt voor ministeries en uitvoeringsorganisaties. Tegelijk zien we aan de hand van diverse schandalen (toeslagen-affaire, gasboringen Groningen, etc.) hoe moeizaam die rol in de praktijk is en hoe deze ook volledig kan ontsporen. Een bemoeilijkende factor is dat veel, zo niet alle, van deze affaires zich over meerdere ministeries en instanties uitspreiden. We spreken hier dus van ketenproblematiek.
Doelstelling
(Digitale) techniek is een ontwerp en via dit ontwerp worden moraal, normen en waarden versterkt of verzwakt. Dit gebeurt vaak (te) impliciet. Binnen dit project concentreren we ons daarom op het gebruik van AI / algoritmes binnen de Rijkoverheid (voor nu: Dienst Toeslagen) en beginnen we met de bias of vooringenomenheid die optreedt in veel algoritmes. Een belangrijke doel is om te kunnen achterhalen of er sprake is van bias, en óf en hóe we dit kunnen voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met docent-onderzoekers en studenten vanuit onze opleiding HBO-ICT.
- Status: lopend
- Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek
- Duur van het project: 01-02-2022 - nader te bepalen
- Penvoerder: hogeschool Windesheim
- Partners: i-Partnerschap, Dienst Toeslagen, Belastingdienst, DUO
- Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)(opent in nieuw tabblad), Ministerie van Financiën(opent in nieuw tabblad)
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. ir. Erik Fledderus, lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
I-Partnerschap Rijk – Hoger Onderwijs
Voor een digitaal sterk Nederland werken hoger onderwijs en het Rijk structureel samen aan snelle, veilige en betrouwbare online diensten voor burgers en bedrijfsleven.
In een samenleving die steeds digitaler wordt, staat de Rijksoverheid voor grote IT-vraagstukken, zoals veilige persoonsgegevens en bescherming tegen cybercriminaliteit. Tegelijk groeit het tekort in Nederland aan IT-professionals met verstand van de nieuwste informatietechnologie en de mogelijkheden om die toe te passen.
Vandaar dat hogescholen, universiteiten en de Rijksoverheid hebben afgesproken om nu en in de toekomst samen te werken in onderzoek en onderwijs op IT-gebied: het I-Partnerschap(opent in nieuw tabblad) Rijksoverheid-Hoger Onderwijs. In mei 2020 hebben de drie partijen hun handtekening gezet onder het I-Partnerschap. Daarmee beloven ze in verschillende samenwerkingsvormen - van praktijkopdrachten tot gezamenlijke onderzoekslabs – innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele maatschappelijke digitaliseringsvragen uit de praktijk van het Rijk.
-
I-Partnerschap Rijk – Hoger Onderwijs
Ons onderzoek in beeld
De regio Zwolle is een beloftevolle regio die economisch goede resultaten laat zien in veel sectoren. Windesheim speelt hier op in door steeds meer onderwijs aan te bieden op het gebied van industriële automatisering en robotica. Het opzetten, inrichten en starten van een aparte onderzoekslijn Industriële Automatisering & Robotica zorgt voor de ontwikkeling van de sector door onderzoek en het (nog) verder uitwerken van het onderwijs. Associate lector Aart Schoonderbeek legt uit waarom dit van belang is.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Digital Business & Society publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Eindrapportage: Automatisering van Flexibele Quick Response Manufacturing
Eindrapportage Cobots in de Kunststofindustrie (CoKu)
Visiontechnologie voor flexibele productkwaliteitsmeting
AutoFlex-QRM : geautomatiseerde flexibele ‘single-piece flow’ product
Flexibele automatisering dankzij de cobot
Meer weten? Neem contact op!
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met onze lector Digital Business & Society dr. ir. Erik Fledderus.