Virtual Reality for Rehabilitation

De kern van dit project draait om de vraag: “Hoe kunnen nieuwe technieken een natuurlijke vorm van interactie faciliteren in een Virtual Reality (VR) omgeving en daarmee bestaande revalidatietrajecten optimaliseren, aanvullen of vervangen?”

In dit project willen we VR-omgevingen combineren met nieuwe sensoren en controllers als input om verschillende vormen van mens-machine interactie te kunnen ondersteunen. Deze VR-omgevingen voorzien we van Gamification-elementen, zodat er nieuwe trainingsmethoden ontstaan die kunnen worden toegepast en onderzocht. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld het revalidatietraject aantrekkelijker maken, het gebruikersgemak vergroten en het stimuleren van thuisrevalidatie.

In eerste instantie wordt er vooral gekeken naar mensen die na een ongeluk tijdelijk verlamd zijn aan een arm of hand. Een veelgebruikte vorm hierbij is spiegel-therapie waarbij de hersenen voor de gek worden gehouden en het lijkt alsof een verlamde arm/hand toch beweegt. Het blijven stimuleren van de hersenen is van belang om het revalidatietraject spoedig te laten verlopen.

Soort Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
Omvang September 2019 t/m 2021
Partners

VR3 Lab

Status Lopend
Medemogelijk gemaakt door TechForFuture, SIA