Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Leiderschap

Banner image

Verder ontwikkelen als professional, team of organisatie?

Vraag vrijblijvend een persoonlijk adviesgesprek aan.

Windesheim biedt een breed aanbod aan van opleidingen, trainingen en advies voor professionals, teams en organisaties op het gebied van leiderschap.

We leven in een tijd van grote veranderingen. Deze veranderingen beïnvloeden elkaar en brengen zowel risico's als kansen met zich mee. Dit vraagt om leidinggevenden die met veranderingen om kunnen gaan en deze bewegingen kunnen begrijpen. Daarnaast wil je als leidinggevende jouw organisatie op een wendbare en duurzame wijze inrichten. Zo blijf je als organisatie levensvatbaar en heb je een positieve impact op je omgeving. 

Bereid je voor op professioneel succes en groei met Windesheim. Begin vandaag nog jouw reis naar (duurzaam) leiderschap.

Open avond   Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)

Daarom Leiderschap bij Windesheim

 • Studeer flexibel naast je baan en houd opleiding, werk en privé perfect in balans.
 • Leer van elkaar; ontmoet andere professionals en ga samen met praktijkvragen aan de slag.
 • Je wordt gezien, herkend, begroet; we kennen elkaar bij naam en je staat er nooit alleen voor.
 • Laat je uitdagen en inspireren door onze betrokken docenten. 
 • Samen gaan we voor impact; direct toepasbare kennis in jouw dagelijkse praktijk.
 • Studeer bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.

Ervaren docenten

Alle opleidingen en trainingen worden gegeven door ervaren en inspirerende docenten en trainers. Stuk voor stuk trots op hun vak! Onze docenten kenmerken zich door:

 • Ervaring
 • Oprechte interesse
 • Persoonlijke erkenning
 • Gedegen aanpak
 • Verantwoordelijkheid geven en nemen
Opleidingen leiderschap

Algemene leiderschapsopleidingen

Maak kennis met alle algemene opleidingen en trainingen van Windesheim in Zwolle met betrekking tot (duurzaam) leiderschap.

Ontwikkel jezelf om complexe projecten op professionele wijze te managen en uit te voeren. In de met IPMA geaccrediteerde post-hbo-opleiding Algemeen Projectmanagement op basis van International Competence Baseline (ICB) krijg jij de handvatten aangereikt. Je doet veel kennis op, ontwikkelt je persoonlijke vaardigheden en je verkent projectmanagementtheorieën en -technieken. Bij afronding van deze opleiding heb je een realistisch beeld van je eigen rol in projectteams en inzicht in faalfactoren van projecten. En weet je hoe je op een vakkundige wijze projecten organiseert en beheert.

Met de deeltijdopleiding Bedrijfskunde word je opgeleid tot een allround adviseur of manager met kennis van bedrijfskunde, management, economie en recht.

Je wordt een onmisbare schakel die afdelingen en mensen met elkaar verbindt, de samenwerking optimaliseert en besluiten neemt. Met een open en brede blik leer je te kijken naar veranderingen van bedrijven en hun omgeving. Het onderwijs dat je volgt, is flexibel en modulair. Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Na de opleiding ben je een zelfbewuste professional met een visie op ontwikkelingen en trends van nu, straks en later.

Ben jij toe aan de volgende stap in je management- of adviescarrière? Is het voor jou nog een uitdaging om organisatiebreed en strategisch te schakelen? Met de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde vergroot je je kennis op het gebied van bedrijfsfuncties en integraal management. Je leert onder andere hoe je beleid bepaalt en passende strategische keuzes maakt. Jij kunt straks tijdig inspelen op kansen en bedreigingen vanuit de markt, en organisatie- en verandertrajecten doorvoeren.

Tijdens de cursus Coachend Leiderschap in Zwolle leer je in een klein jaar wat coachend leidinggeven inhoudt. Welke vaardigheden horen daarbij, en hoe kun jij die in jouw specifieke situatie aanleren? Na afloop van de cursus heb je jouw visie op coachend leiderschap ontwikkeld. Jij en je medewerkers boeken straks sneller resultaten. En je ervaart als team meer werkplezier!

Ben jij operationeel verantwoordelijk? Ambieer je een leidinggevende rol? Wil jij je verder ontwikkelen met een stevige basis voor je loopbaan als leidinggevende of teamverantwoordelijke? Dan biedt onze cursus Duurzaam Operationeel Leiderschap de benodigde basis voor jou.

Tegenwoordig wordt een leidinggevende steeds meer een verbinder door het stimuleren van de potentie van de medewerker. Een leidinggevende die namelijk talenten van medewerkers kan signaleren en deze in relatie met medewerkers weet te ontwikkelen en te verbinden, vergroot niet alleen de innovatieve kracht en de kwaliteit van de prestaties van de organisatie, maar ook het werkplezier.

Leidinggevenden of managers spelen een belangrijke rol bij het toekomstbestendig maken van hun organisatie: ze werken vanuit de ingezette koers (als strateeg), ze sturen bij waar nodig (als manager) en zorgen voor de ontwikkeling van het menselijk kapitaal binnen de organisatie (als coach). Het schakelen tussen deze rollen vraagt om een helicopterview, waarbij je breder en verder moet kijken dan vanuit je eigen vooropleiding of discipline. Hoe je dat doet? Ontdek het in deze post-hbo en groei – als professional.

Sta jij voor de uitdaging om protocollen, richtlijnen of innovaties te implementeren? Werk je samen met anderen aan een verandering maar wil het maar niet lukken? Word jij de nieuwe teamcoach en wil je leren hoe je verantwoordelijkheden deelt? Of wil je als ervaren midden-manager een andere manier van leidinggeven eigen maken? In deze cursus ga je aan de slag met een verandervraagstuk dat voor jou en jouw organisatie actueel en urgent is. Je levert hiermee een bijdrage aan een kwaliteitsverbetering voor jouw organisatie. En je ontwikkelt kennis en vaardigheden die jou in staat stellen om succesvol veranderingen te (bege)leiden.

Met de Associate degree Management word jij die duizendpoot in organisaties: van het verbeteren van processen tot het organiseren van events.

Want jij bent straks dé spil in het bedrijf en daarom moet je snel en effectief kunnen handelen. Ook omdat organisaties in snel tempo veranderen en klanten steeds veeleisender worden. Na deze opleiding in deeltijd ben je klaar voor die veranderende rol. Met een divers takenpakket waarin je continu schakelt met mensen.

Wil jij je specialiseren in de zorg? Binnen deze opleiding kun je het uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn kiezen.

Ben jij een professional met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau met minimaal 3 jaar werkervaring? Een expert op je vakgebied met het gevoel niet alles uit zijn of haar werkvermogen te halen? Wil je afrekenen met blokkades in jezelf, meer invloed uitoefenen, werkelijk impact hebben en daarmee je toegevoegde waarde vergroten? Dan is de opleiding Persoonlijk Leiderschap iets voor jou!

De cursus Persoonlijk Leiderschap geeft je handvatten om jezelf beter te leren kennen en vat te krijgen op de belemmeringen die je mogelijk ervaart. Je ontdekt in tien dagen hoe je meer regie krijgt over je eigen gedrag, je doelen, wensen, of verlangens wel realiseert of met meer plezier kunt werken.

Wil jij teams naar een hoger niveau van samenwerking coachen? De cursus Teamcoaching in Zwolle leert jou wat je kunt doen om het team de volgende stap te laten zetten. Je wordt getraind op het doen van teaminterventies en krijgt meer inzicht in dilemma's en dynamiek van een groep. De leergang is erkend door NOBCO. Na deze cursus van 9 maanden kun je je laten registreren als teamcoach bij de StiR.

Wil je de bedrijfsprocessen, kwaliteit en efficiency in jouw eigen organisatie verhogen? Kies dan voor de post-hbo Veranderen met Kwaliteits-, Proces- en Lean Management. Centraal staan verandermanagement, kwaliteits- en procesmanagement en Lean Six Sigma (Green Belt). Je verdiept je onder meer in hoe je klanttevredenheid verhoogt, een kwaliteitsmanagementsysteem opzet en de bedrijfsprocessen optimaliseert. En verandering kan vlot gaan: want je past de theorie tijdens deze post-hbo-opleiding al direct toe in je eigen praktijk.

Leiderschapsopleidingen in zorg en welzijn

Maak kennis met alle leiderschapsopleidingen in zorg en welzijn van Windesheim in Zwolle.

Ben je als begeleider of coach op zoek naar handvatten om jouw teams nog beter te laten functioneren? Dan is de module Begeleiden en coachen van teams (in zorg en welzijn) iets voor jou!

In deze module ligt de nadruk op het functioneren van een team én de invloed die jij hierop hebt vanuit jouw positie. Je leert welke interventies je zou kunnen inzetten om het teamfunctioneren positief te versterken.

Binnen de sector Zorg en Welzijn wordt veel gewerkt in zelfsturende teams. In onze Introductiecursus teamcoaching in zorg en welzijn leer je hoe je een (zelfsturend) team coacht, motiveert en vertrouwen geeft. Wat je leert kun je ook meteen toepassen op jouw werkplek. Teamcoaching is een methode gericht op het creëren van meer bewustzijn van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden, maar ook van (vastgeroeste) communicatiepatronen en valkuilen.

Sta jij voor de uitdaging om protocollen, richtlijnen of innovaties te implementeren? Werk je samen met anderen aan een verandering maar wil het maar niet lukken? Word jij de nieuwe teamcoach en wil je leren hoe je verantwoordelijkheden deelt? Of wil je als ervaren midden-manager een andere manier van leidinggeven eigen maken? In deze cursus ga je aan de slag met een verandervraagstuk dat voor jou en jouw organisatie actueel en urgent is. Je levert hiermee een bijdrage aan een kwaliteitsverbetering voor jouw organisatie. En je ontwikkelt kennis en vaardigheden die jou in staat stellen om succesvol veranderingen te (bege)leiden.

Van het verbeteren van processen en financiële stromen tot het succesvol managen van projecten. Met de Associate degree Management voor Zorg en Welzijn word jij duizendpoot in de zorg.

Jij bent straks dé spil in jouw zorgorganisatie en kunt snel en effectief handelen. Daarbij houd je rekening met zowel de eisen van cliënten/patiënten als die van stakeholders zoals overheden en verzekeraars. Na deze deeltijdopleiding ben je klaar voor een veranderende rol waarin je continu schakelt met mensen. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

Dit is een uitstroomprofiel binnen de Associate degree Management.

Door de toenemende complexiteit van zorg en ondersteuning bij meerdere (chronische) aandoeningen en sociale problematiek is de reis van cliënt of patiënt door het huidige zorg- en welzijnslandschap meer dan uitdagend. Wil jij graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van het complexe landschap binnen zorg en welzijn? Volg dan de master Leiderschap voor Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning.

In twee jaar ga je aan de slag om persoonsgerichte zorg en welzijn vanuit het perspectief van de cliënt of patiënt te verbeteren. Dat vereist leiderschap waarin je verantwoordelijkheid neemt om andere partijen te motiveren, nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan en de nodige expertise weet te mobiliseren. Zie jij jezelf deze complexe uitdaging aangaan? Dan is deze master iets voor jou!

De hbo-opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie leidt op tot een leidinggevende, adviserende of coachende rol in een pedagogische of educatieve setting.

Je hebt al ervaring met opvoeden en opgroeien in een pedagogische of educatieve setting. En je wilt verder in je carrière. Je wilt doorgroeien naar een coachende, adviserende of leidinggevende rol. Pedagogisch Management Kind en Educatie is de enige opleiding in Nederland die pedagogiek en management met elkaar verbindt.

Leiderschapsopleidingen in onderwijs

Maak kennis met alle leiderschapsopleidingen in onderwijs van Windesheim in Zwolle.

Wil jij je blijven ontwikkelen als schoolleider of adjunct-directeur én ben je geregistreerd in het Schoolleidersregister PO (SRPO)? Bij ons kun jij je herregistreren als schoolleider. Wij bieden je professionele inspirerende herregistratietrajecten aan waarin de theorie en de leiderschapspraktijk betekenisvol zijn geïntegreerd. Je werkt aan actuele onderwijsthema's en SRPO-thema’s zoals Persoonlijk Leiderschap, Kennis- en kwaliteitsontwikkeling en Toekomstgericht Onderwijs.

Wat is jouw koers als schoolleider? In dit inspiratietraject nemen we de tijd om te reflecteren en stil te staan bij vraagstukken in diverse loopbaan- en levensfases. Ook ga je aan de slag met vaardigheden als persoonlijk leiderschap, onderwijskundig leiderschap en een onderzoekende en lerende houding.

Ben je leidinggevende in een onderwijsinstelling of wil je een leidinggevende functie? Met de post-hbo Leidinggeven I / Basisbekwaam leer je hoe je jouw kwaliteiten straks kunt inzetten voor een succesvolle(re) leiderschapspraktijk. Persoonlijk leiderschap en daarnaast een onderzoekende en lerende houding zijn belangrijke speerpunten. De verantwoordelijkheid van een schoolleider wordt steeds groter. Tijdens de opleiding ga je in op thema’s die met deze veranderingen samenhangen, zodat je hiermee goed leert omgaan.

Ben je leidinggevende in een onderwijsinstelling en wil je verder werken aan jouw leiderschapskwaliteiten? Met de opleiding Leidinggeven II / Vakbekwaam kun je jezelf ontplooien tot vakbekwaam schoolleider. Je hebt daarmee niet alleen uitvoerende taken, maar ook vormgevende invloed op ontwikkelingen. Door toenemende eisen aan scholen, krijgen schoolleiders ook meer verantwoordelijkheid. Tijdens de opleiding ga je in op thema’s die met die veranderingen samenhangen, zodat je hiermee goed leert omgaan.

Scholen leren steeds meer om te gaan met cognitief talent en een sterk ontwikkelpotentieel. Maar juist in het thema hoogbegaafdheid merken we vaak dat er geen pasklare antwoorden zijn. De leerlingen met dit potentieel dagen ons uit om buiten de lijntjes te kleuren. Eenvoudig omdat ze zelf met gemak een fontein aan kennis tot zich nemen. Welke veranderingen vraagt dit van ons onderwijs? In onze onderzoekswerkplaats in Zwolle ga jij je verdiepen in vragen rond de ontwikkeling van begaafde leerlingen, vroege signalering van een sterk ontwikkelpotentieel en innovaties in rijk onderwijs.

Werk je in het onderwijs en heb je leiderschapsambities? Verken dan jouw leiderschapstalenten met de Schoolleidersopleiding - Oriëntatie op leidinggeven!

Leiderschapsopleidingen in techniek

Maak kennis met alle leiderschapsopleidingen in techniek van Windesheim in Zwolle.

In de Leergang Circulair Bouwen in Zwolle word je stapsgewijs meegenomen in wat het betekent om circulair te gaan bouwen.

De bouwsector staat voor grote uitdagingen. Denk aan schaarste van grondstoffen en de duurzaamheidsopgave. Dat vraagt om een nieuwe manier van bouwen, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Wat kun jij als ondernemer en opdrachtgever doen? Tijdens deze cursus verdiep jij je in de landelijke regelgeving van de bouwsector. Je bekijkt praktijkvoorbeelden met verdienmodellen en je leert over nieuwe bouwprocessen.

De energietransitie is in volle gang! En zeer veel bedrijven en organisaties leveren hier op dit moment hun bijdragen aan. De grote vraag is nog wel: hoe kunnen we de energietransitie versnellen door beter samen te werken? Wat heb je te doen als je als (energie-)bouwteam gaat samenwerken met een gezamenlijke opdrachtgever? Wat komt er allemaal kijken bij de samenwerking tussen verschillende organisaties? En hoe ga je om met verschillende belangen? Hoe kan je een businesscase maken die zowel gebaseerd is op duurzaamheid als op economische overwegingen? In de module ‘Voorop in de Energietransitie’ ga je met deze vraagstukken aan de slag!

Maatwerk

Maatwerkaanbod

Soms verandert de omgeving sneller dan medewerkers beseffen. Hoe zorgen je ervoor dat iedereen in het bedrijf zijn talenten benut en voldoende uitdaging krijgt om zich te ontwikkelen? En wie houdt zich bezig met dit vraagstuk: de directie, het managementteam, de HR-afdeling, of de medewerkers zelf?

Wij creëren op maat gemaakte trajecten die perfect aansluiten bij de behoeften van de managers of medewerkers binnen jouw bedrijf. Denk aan een traject waarbij de directie en managers gezamenlijk een nieuwe leiderschapsstijl ontwikkelen die aansluit bij jullie bedrijfscontext. Of een traject waarin teamleiders of medewerkers hun persoonlijk leiderschap verkennen en versterken.

Meer over maatwerk   Direct contact(opent in nieuw tabblad)

Leercultuurscan

Een leercultuur binnen een bedrijf is een werkomgeving waarin medewerkers continu gestimuleerd worden om te leren en te ontwikkelen. Een sterke leercultuur is cruciaal voor de continuïteit van een organisatie en voor het behouden van medewerkers op de arbeidsmarkt. 

Het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen deed onderzoek naar welke elementen cruciaal zijn voor een sterke leercultuur. Zij vonden hiervoor 6 belangrijke bouwstenen. Op basis van deze bouwstenen hebben wij de Leercultuur Scan ontwikkeld. Deze scan helpt binnen jouw organisatie te ontdekken hoe medewerkers de leercultuur ervaren. Meer weten over de Leercultuurscan? Neem dan contact op met Ivo Smit, consultant Leven Lang Ontwikkelen.

Lees meer over de leercultuurscan   Direct contact(opent in nieuw tabblad)

Flexibel en persoonlijk

Onze opleidingen zijn flexibel opgebouwd. Je bepaalt zelf welke modules van een opleiding je volgt en wanneer je studeert. De mate van flexibiliteit verschilt nu nog per opleiding. Zo kun je bij de ene opleiding modules klassikaal volgen en stapelen tot een volledig diploma. Bij een andere opleiding kun je in je eigen tempo en volgorde, online of op je werk, losse modules volgen van een aantal weken. Een studiecoach helpt je bij het uitstippelen van je studieroute. Breng je al kennis mee? Laat na een beoordeling deze kennis toetsen en richt je meteen op het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden.

Gebruikmaken van talent

Hoe wordt in jouw organisatie het aanwezige talent benut? En hoe goed doet jouw organisatie het in vergelijking met andere organisaties?

Medewerkers willen heel graag vanuit hun talent bijdragen aan de resultaten van de organisatie. Want daar krijgen ze energie en werkplezier van. En dat levert weer betere resultaten voor organisaties op. Wil je weten of mensen in jouw organisatie hun talent benutten? Vraag dan onze talentbenuttingsscan aan en krijg inzicht in de mate waarop talent wordt benut.

Talentbenuttingsscan aanvragen

Agenda

Agenda

Teaser image
5 jun

Leiderschapsevent 'Leiders van de toekomst'

woensdag 5 juni 2024
Teaser image
13 jun

Congres Procesverbeteraar van de Toekomst

donderdag 13 juni 2024
Teaser image
21 mei

Pizza-avond groepsdynamisch werken voor alumni

dinsdag 21 mei 2024
Teaser image
22 mei

Online open avond

woensdag 22 mei 2024
Teaser image
22 mei

Online open college: Ontdek de impact van verandering in kleine maar significante stappen #Windesheimdeelt

woensdag 22 mei 2024
Teaser image
28 mei

Proefles Persoonlijk Leiderschap

dinsdag 28 mei 2024
Teaser image
29 mei

Online open college: Wat is De bedoeling?! #Windesheimdeelt

woensdag 29 mei 2024
Teaser image
30 mei

Kennisevent Personeelstekort in de zorg

donderdag 30 mei 2024
Teaser image
30 mei

MKB Veerkracht in de keten

donderdag 30 mei 2024
Teaser image
3 jun

Fietszwerm

maandag 3 juni 2024
Verdiepende informatie

Artikelen

Kom meer te weten over leiderschap in onze artikelen.

Ervaringen

Teaser image

Alle modules waren vrijwel een-op-een toepasbaar

Daphne Streppel

oud-student, Veranderen met Kwaliteits-, Proces- en LEAN management
Teaser image

De cursus zorgt ervoor dat je met veranderingen om kan gaan

Frances Groote Bromhaar

Cursus Leiden van een verandering
Teaser image

Ik koos er bewust voor om een heel jaar bezig te zijn met leiderschap

Leon van Davenhorst

cursus, Duurzaam Operationeel Leiderschap
Teaser image

Je leert beter met jezelf om te gaan in relatie tot anderen

Jan van Pijkeren

oud-cursist, Persoonlijk Leiderschap
Teaser image

Omdat je medestudenten uit een ander werkveld komen, ontstaan er leuke discussies

Rik Doljé

Duurzaam Operationeel Leiderschap
Teaser image

Het is de investering meer dan waard

Hilda Rozema

post-hbo Persoonlijk Leiderschap
Teaser image

Leuk om van veel verschillende onderwerpen iets te weten

Bonnie van der Meer

Algemeen Projectmanagement
Teaser image

De leergang heeft veel invloed op mijn werkwijze

Irma van der Vegt

leergang Teamcoaching