Ben jij leidinggevende of ga je binnenkort starten in deze rol? De flexibele opleiding Operationeel Leiderschap vormt je tot een sterke operationele leider.
Als (beginnend) leidinggevende komt er veel op je af. Je wordt verantwoordelijk voor HR, je moet een team aansturen, verandering begeleiden en de koers van de organisatie uitvoeren. Dit vraagt om veelzijdigheid: je moet kunnen schakelen tussen de rollen van strateeg, manager en coach. De opleiding is modulair en flexibel opgebouwd, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw interesse en voorkennis.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Operationeel leiderschap
-
-
Inhoud opleiding
De opleiding Operationeel Leiderschap is vormgegeven rond vijf modules. Elke module bestaat uit vijf inhoudelijke bijeenkomsten gericht op de leeruitkomsten (met uitzondering van module 1). De zesde bijeenkomst is gericht op jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Jouw eigen praktijk staat centraal. Aan de hand van opdrachten doe je onderzoek, en werk je aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Je sluit de opleiding af met een eindpresentatie.
Let op: Wij zijn ons bewust van het feit dat de opleiding Operationeel Leiderschap als cursus wordt weergegeven op de website van Windesheim. Dit is een technisch probleem en we zijn op zoek naar de juiste oplossing.
Modules
- Module 1: Leiderschapsrollen: strateeg, manager, coach
In deze eerste module verken je jouw plek als leidinggevende in jouw organisatie. We gaan in op het begrip ‘organisatie’ en ontleden stap voor stap wie wat doet, waarom, en hoe de processen verlopen. Aan de hand van de drie leiderschapsrollen kijken we naar jouw positie. Er is expliciet aandacht voor hbo-vaardigheden als analyseren, onderzoeken, schrijven en presenteren.
- Module 2: HRM, de basis
Er komt nogal wat op je af als leidinggevende. Je bent eindverantwoordelijk voor een team en er komen allerlei ‘nieuwe’ taken op jouw bordje. Met de module HRM, de basis leer je van organisatiedoelstellingen naar teamdoelstellingen te werken en kijk je op welke manier jij jouw medewerkers optimaal in kunt zetten. Je brengt de huidige situatie van jouw team in kaart middels instroom, doorstroom en uitstroom en kijkt wat jij kan doen om optimaal te presteren als teamleider.
- Module 3: Effectief Communiceren voor leiders, de basis
Communicatie is hét belangrijkste instrument van een leidinggevende. In deze module leer je diverse gesprekstechnieken, coachtechnieken en teamcoaching in te zetten, waardoor je kunt inspelen op elke situatie. Door het beheersen van deze technieken ben jij in staat op een effectieve manier te communiceren om het maximale uit jouw team en jouw medewerkers te halen.
- Module 4: Veranderingen leiden
Elke organisatie is onderhevig aan veranderingen. Komen er geen externe kansen op bedreigingen op je af, dan is het wel een interne verandering waar je als team op moet acteren. In deze module signaleer je kansen en/of knelpunten in het operationele proces en leid jij de verandering op basis van theorie en creëert draagvlak voor de gekozen verandering passend bij de visie van de organisatie.
- Module 5: Operationeel ontwikkelen
De module Operationeel ontwikkelen loopt door alle andere modules heen en is onderdeel van het 5 + 1 concept. In deze ontwikkellijn reflecteer je op de eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling als operationeel leider vanuit de drie rollen strateeg, manager en coach. Je gebruikt daarbij feedback en inzichten die je tijdens de leergang hebt opgedaan. Je formuleert speerpunten voor je verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Drie rollen van de operationele leider
In deze opleiding staan de drie rollen van leiderschap centraal:
- Strateeg: kent de missie en strategie van de organisatie en weet deze te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Handelt vanuit de strategie en kan passende (team)doelen opstellen.
- Manager: richt zich op het efficiënt uitvoeren van de operationele taken en het bereiken van de (team)doelstellingen, passend bij de strategie van de organisatie.
- Coach: de coach ondersteunt en begeleidt teamleden, identificeert ontwikkelingsbehoeften van medewerkers en bevordert de samenwerking en communicatie. Zo kunnen medewerkers leren en zich blijvend ontwikkelen.
Leren op basis van leeruitkomsten
Je ontwikkelt jezelf op basis van leeruitkomsten, die je de flexibiliteit bieden om op jouw eigen manier te studeren. Of je nu leert op de werkvloer of eerdere kennis laat erkennen, het draait om wat je bereikt (het doel), niet om hoe je dat doet (het proces). Hierdoor kun je op verschillende manieren je certificaat behalen. Leeruitkomsten verbinden de einddoelen, jouw leeractiviteiten en de toetsing, en geven duidelijk weer welke taken en resultaten je in de praktijk moet kunnen laten zien.
Studiebegeleiding en coaching
Je komt in studiebegeleidingsgroep van 6 tot 8 personen en krijgt begeleiding van een vaste coach. Tijdens de lessen word je gestimuleerd om te reflecteren, samen te leren en te werken aan de leeruitkomst Operationeel Ontwikkelen. Door de flexibele leerweg kunnen de studiebegeleidingsgroepen verschillen in tempo, volgorde en de momenten waarop deelnemers instromen of uitstromen, afhankelijk van versnelling of vertraging in hun traject.
- Module 1: Leiderschapsrollen: strateeg, manager, coach
-
Studieduur en lesdagen
- Studieduur: 9 maanden
- Studielast: gemiddeld 12 uur per week
- 3 uur per week les
- 3 uur per week voorbereiding thuis
- 6 uur per week voor het toepassen van de theorie in je werkomgeving
- Lesdag: dinsdagavond van 18.30 tot 21.30 uur
5 + 1 concept
We bieden modulair onderwijs, zodat je je leerroute eenvoudig kunt plannen. Elke module, inclusief toetsen, wordt in zes weken afgerond. Je volgt vijf lesavonden per module. Deze lessen zijn gericht op de leeruitkomsten en één extra avond voor de integrale leeruitkomst Operationeel Ontwikkelen.
-
Toelating
De opleiding Operationeel Leiderschap is bedoeld voor (aankomend) leidinggevenden of teamverantwoordelijken met minimaal mbo-niveau 4 of hbo-denk- en -werkniveau. Je bent op zoek naar een stevige basis van theoretische kennis, aangevuld met praktische handvatten. Daarnaast wil je graag leren van deskundigen en profiteren van de ervaringen van anderen, zodat je zelfverzekerd je rol als leidinggevende kunt vervullen.
Voorafgaand aan de opleiding vindt er altijd een persoonlijk advies- en intakegesprek plaats. Ook is het mogelijk om een capaciteitentest te laten afnemen (tegen betaling). Neem contact op via dl@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor meer informatie.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 4 maart 2025 | Aanmelden |
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Communicatie is hét belangrijkste instrument van een leidinggevende. In deze module leer je diverse gesprekstechnieken en/of coachtechnieken in te zetten passend bij de situatie. Door het beheersen van deze technieken ben jij in staat op een effectieve manier te communiceren om het maximale uit jouw team en jouw medewerkers te halen.
Er komt nogal wat op je af als leidinggevende. Je bent eindverantwoordelijk voor een team en er komen allerlei ‘nieuwe’ taken op jouw bordje. Met de module HRM, de basis leer je van organisatiedoelstellingen naar teamdoelstellingen te werken en kijk je op welke manier jij jouw medewerkers optimaal in kunt zetten. Je brengt de huidige situatie van jouw team in kaart middels instroom, doorstroom en uitstroom en kijkt wat jij kan doen om optimaal te presteren als teamleider.
In deze module verken jij jouw plek als leidinggevende in jouw organisatie. Tijdens de module staan we stil bij het begrip ‘de organisatie’ en pellen we deze organisatie voorzichtig af. Wat blijft er dan over, wie doet wat, waarom en hoe gaat dat dan? Aan de hand van de drie rollen van een leider kijken we naar jouw positie. In deze module besteden we vooral aandacht aan hbo-vaardigheden als analyseren, onderzoeken, schrijven en presenteren.
Elke organisatie is onderhevig aan veranderingen. Komen er geen externe kansen op bedreigingen op je af, is het wel een interne verandering waar je als team op moet acteren. In deze module signaleer je kansen en/of knelpunten in het operationele proces. Ook leid jij de verandering op basis van theorie en creëer je draagvlak voor de gekozen verandering die past bij de visie van de organisatie.
Maatwerk
Wil je deze opleiding incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Anke Goedhart, Programmaleider Expertiseteam Duurzaam Leiderschap.
Leiderschap bij Windesheim
Windesheim is een gerenommeerde opleider op het gebied van leiderschap. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie. Blijf groeien en ontdek de nieuwste trends in leiderschap.
Leiderschapsopleidingen bekijken
Na je opleiding Operationeel leiderschap
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het volgen van Operationeel Leiderschap heb je als teamverantwoordelijke of leidinggevende een solide basis om je team effectief aan te sturen. Je hebt je kennis en vaardigheden op operationeel niveau versterkt binnen de drie leiderschapsrollen:
- strateeg
- manager
- coach
-
Kosten
De cursus kost € 5.795,-.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
Certificaat
"Ik koos er bewust voor om een heel jaar bezig te zijn met leiderschap"
Leon van Davenhorst
cursus, Operationeel Leiderschap