Met de Associate degree Management word jij een duizendpoot in organisaties. Van het verbeteren van processen tot het organiseren van events.
Want jij bent straks dé spil in het bedrijf. Daarom moet je snel en effectief kunnen handelen. Ook omdat organisaties in snel tempo veranderen en klanten steeds veeleisender worden. Na deze opleiding in deeltijd ben je klaar voor die veranderende rol. Met een divers takenpakket waarin je continu schakelt met mensen.
Wil jij je specialiseren in de zorg? Binnen deze opleiding kun je het uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn kiezen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Management
De Associate degree Management is flexibel opgezet. Zodat je werk en studie kunt combineren. Je bent straks 1 dag in de week op school. Dat combineer je met online studie en leren op je werkplek.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In deze Associate degree staat jouw ontwikkeling als professional centraal. Direct vanaf het eerste jaar. Je groeit in skills en houding. Denk aan:
- zelfstandigheid
- persoonlijk leiderschap
- proactiviteit
- een groot probleemoplossend vermogen
- helicopterview
- de manier waarop je met veranderingen omgaat.
Inhoud
Je ontwikkelt organisatie-inzicht. En leert hoe je op een bedrijfsmatige of organisatiekundige manier kijkt naar jouw organisatie en jouw eigen rol. Ook ga je aan de slag met organisatieprocessen als financiën en kwaliteitsmanagement. En met projecten waarin je efficiënt (samen)werkt om processen te verbeteren.
Dit vullen we dan aan met communicatieve en ICT-skills, zoals gespreksvaardigheden en Engels. Altijd praktijkgericht, zodat je dit direct kunt oefenen op jouw werkplek. Dat is een belangrijk element van deze studie.
Uitstroomprofielen
Als je je wilt profileren naar de arbeidsmarkt, kun je één van de volgende uitstroomprofielen kiezen:
- Officemanager: als je de spin in het web van de organisatie wil zijn. Je leert zaken goed te regelen in goed contact met interne en externe partijen.
- HR services: als jij de HR-specialist wil zijn die een recruitmentproces organiseert. Of collega’s voorrekent welke verlofmogelijkheden er in de organisatie zijn.
- Project/eventmanagement: als je meer projectaanpakken onder de knie wil krijgen om ieder project/event te laten slagen. Denk aan agile en scrum.
- Management voor Zorg en Welzijn: als je een meer coördinerende rol in een zelfsturend team wil nemen. Of de verbeteraar van cliëntgerichte processen wil zijn. Als je met vertrouwen de leiding wil nemen in (samenwerkings)projecten vanuit je kennis van zorg en welzijn.
Dat betekent dat je enkele keuzevakken volgt in dit thema. En dat je een of meerdere projecten uitvoert in dit vakgebied.
Werken in thema’s
Elk halfjaar staat er een thema (module) centraal. Je werkt aan een beroepsproduct en we reiken de nodige theorie aan die je daarbij kunt gebruiken. In dit jaar zijn dat de onderstaande twee thema's.
- Beroepscontext: ik en de organisatie
Je start met een project gericht op organisaties en hun omgeving. Oftewel externe en interne omgeving. Extern is alles wat zich buiten een organisatie afspeelt. En wat van invloed is of kan zijn op organisaties, zoals de markt of klanten. Je leert ook hoe organisaties in elkaar steken: intern dus. Welke units/afdelingen zijn er? En wat doet men daar nu eigenlijk? Binnen dit thema doe je kennis op van bedrijfskunde, marketing en communicatie.
- Projectmatig werken: ik en projecten
Jij bent dé spil in de organisatie. Diegene die overkoepelende zaken projectmatig oppakt. Het beroepsproduct dat je gaat opleveren is een project (bijvoorbeeld een evenement). Je leert hoe je dit van begin tot eind oppakt: van concept tot financiën. En aan de hand van kennis die je opdoet. Over projectmethodieken, bedrijfseconomie, financieel management, samenwerking en projectleiderschap.
Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom moet je in de propedeutische fase 50 studiepunten behalen om door te mogen naar de bachelorfase. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten in de eerste fase stel je samen met je studieroutebegeleider een passende doorstroomroute op om alsnog de norm te behalen. Moet/wil je toch stoppen met deze opleiding? Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
Je hebt in het eerste jaar flink wat kennis en skills verzameld. Tijdens het tweede jaar ben je klaar om te laten zien wat je geleerd hebt. Dit doe je tijdens je afstuderen. Je gaat tijdens het afstuderen onder andere aan de slag met twee onderwerpen:
- Procesanalyse: ik en de processen
Je onderzoekt welke processen er in jouw organisatie plaatsvinden. Welke stappen worden er bijvoorbeeld gezet in het leveren van een dienst? Of wat gebeurt er tussen de inkoop en verkoop van een product? En welke rol speelt kwaliteitsmanagement in je organisatie?
- Procesverbetering: de organisatie in verandering
Hoe ga je zo’n geanalyseerd proces vervolgens verbeteren? Hoe kun je dit bijvoorbeeld efficiënter inrichten als je de Lean-methode toepast? Je werkt aan je adviesvaardigheden om de gewenste verbeteringen er daadwerkelijk doorheen te krijgen.
Afstudeeropdracht
Bij je eigen organisatie studeer je af met een praktijkopdracht. Je kiest zelf een onderwerp dat past bij jouw interesses en de richting die je op wilt. Je licht bijvoorbeeld een proces door of leidt een project in goede banen.
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van jouw begeleidende docent. En bespreekt je plan van aanpak, moeilijkheden en successen in een intervisiegroep met medestudenten. Na succesvolle afronding heb je na 2 jaar studeren een erkende titel op zak: de Associate degree Management.
- Procesanalyse: ik en de processen
-
Lesdagen en studiebelasting
Je kunt werk en studie combineren. Het kost ongeveer 20 uur (zelf)studie per week.
Je volgt 1 dag in de week lessen op de campus in Zwolle. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is dat op maandag of vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Je geeft je voorkeur voor de lesdag door aan de opleiding.
Het uitstroomprofiel Zorg en Welzijn wordt alleen op vrijdag aangeboden.
-
Flexibel studeren
De opleiding is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat daarbij om de resultaten van het leren (het doel). Niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- De aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde.
- De maatwerkroute: met genoeg werkervaring op zak kun je leeruitkomsten al direct bewijzen en een onderdeel dus gelijk afsluiten.
Studietempo bepalen
Tijdens de opleiding kun je beslissingen nemen waardoor je het tempo kunt aanpassen. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. We bieden:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Instroomassessment
Heb je relevante werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om bij de start of gedurende de opleiding deel te nemen aan een instroomassessment. Hiermee kun je je opgedane werkervaring laten valideren. Je kunt leeruitkomsten die je al hebt opgedaan in de praktijk, laten erkennen. Je ontvangt dan de daaraan verbonden EC’s.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiecoach. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw coach klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Leer in de praktijk
In onze collegebanken doe je alle theoretische kennis op die je straks in de praktijk kunt inzetten. En in de Associate degree ga je daar ook meteen mee aan de slag: op je eigen werkplek. Voor deze praktijkgerichte opleiding is het dan ook belangrijk dat je de theorie direct kunt toepassen! En opdrachten in een kantooromgeving kunt uitvoeren. Daarvoor heb je nodig:
- enkele jaren relevante werkervaring
- baan of stageplaats die past bij de inhoud van de opleiding
- wat betreft bovenstaande: een organisatiegrootte van minimaal 5 medewerkers
- je bent of gaat hier minimaal 3 dagen in de week aan de slag
Projecten
Elk semester staat er een project op je rooster, waarin je werkt aan beroepsproducten voor je organisatie. Ook volg je ieder semester enkele lessen gericht op theorie en vaardigheden. Die je onder meer ondersteunen bij het vertalen van de theorie naar de praktijk. Dit geldt ook voor het toetsen van de kennis en vaardigheden die je opdoet. Omdat dit door het opleveren van beroepsproducten gebeurt, nemen we nog maar een enkele keer een tentamen af.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Voor deze praktijkgerichte opleiding is het belangrijk dat je de theorie direct kunt toepassen. En dat je al jouw opdrachten in een kantooromgeving kunt uitvoeren. Daarvoor heb je nodig:
- Een aantal jaren relevante werkervaring
- Baan/stageplaats passend binnen het profiel van de opleiding
- Minimaal 3 dagen in de week
- Bedrijfsgrootte minimaal 5 medewerkers
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Management
-
-
Beroepen
Jij bent straks hét aanspreekpunt en de schakel tussen klanten en alle lagen in de organisatie. Je werkzaamheden zullen bestaan uit het ondersteunen van het management of de directeur. En het coördineren van projecten of het verbeteren van processen. Denk aan:
- projectmedewerker
- executive assistant
- manager front- of backoffice
- eventcoördinator
- HRM-medewerker
- intercedent
-
Vakgebied
Je hebt goede baankansen. Je kunt in allerlei soorten organisaties aan de slag. Denk aan een commerciële of een dienstverlenende organisatie in het midden- en kleinbedrijf. Of bij een overheids- of zorginstelling. Of bij een grote landelijke winkelketen. De keuze is aan jou!
Je verbindt straks allerlei soorten (management)informatie met elkaar. En over organisatievraagstukken kun jij je een mening vormen, advies geven of een besluit nemen. Met alles wat je in deze Associate degree leert, kun je zelf projecten leiden en processen verbeteren.
Windesheim is een gerenommeerde opleider op het gebied van leiderschap. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie. Blijf groeien en ontdek de nieuwste trends in leiderschap.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Management kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Management doorstromen naar:
- Bachelor Bedrijfskunde (deeltijd en voltijd)
- Bachelor Commerciële economie
- Bachelor Communicatie (deze opleiding duurt 2,5 jaar, in plaats van 2 jaar)
- Bachelor Communicatie en Media (Almere)
- Bachelor Finance, Tax and Advice (deze opleiding duurt 2,5 jaar, in plaats van 2 jaar)
- Bachelor Human Resource Management
- Bachelor Logistics Management
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Gebouw B, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop + ongeveer € 500,- voor studiemateriaal.
Meer informatie
Faciliteiten
Wat is een Associate degree?
Startersinformatie
Highlights Management in Zwolle
- De Associate degree Management zit vol praktische en theoretische kennis. Binnen twee jaar leer je wat er écht toe doet in de praktijk.
- In deze kleinschalige opleiding stimuleren docenten je om het beste uit jezelf te halen.
- De theorie pas je meteen toe op een werkplek.
- Kies jouw richting: officemanagement, HR Services, management in de zorg of project/eventmanagement.
- De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.