Bijna aangemeld
Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Tijdens de cursus Coachend Leiderschap in Zwolle leer je in een klein jaar wat coachend leidinggeven inhoudt. Welke vaardigheden horen daarbij, en hoe kun jij die in jouw specifieke situatie aanleren? Na afloop van de cursus heb je jouw visie op coachend leiderschap ontwikkeld. Jij en je medewerkers boeken straks sneller resultaten. En je ervaart als team meer werkplezier!
Open avond Persoonlijk adviesgesprek
Wat ga je doen?
6 cursusdagen van 7 uur, 2 dagen intervisie
Lessen op donderdag op onze campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Leidinggeven en coachen – van een moderne manager worden beide gevraagd. Een veelvoorkomende gedachte is dat een ervaren manager de rol van coachend leider moeiteloos kan oppakken. Maar dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Het goede nieuws is dat je coachend leiderschap kunt ontwikkelen!
Coachend leiderschap is dóen
De cursus bestaat uit 6 lesdagen, waarin je vooral bezig bent met oefenen en ervaren aan de hand van praktijkcases die je zelf inbrengt. Tussen de lesdagen door ga je aan de slag met op jou toegesneden opdrachten voor je eigen praktijk. Bijvoorbeeld het verzamelen van feedback op waar jij staat op de lijn van sturende en coachende vaardigheden. Of het oefenen met praktische vaardigheden, zoals het afstemmen op de medewerker. Of het reflecteren op interactie tussen jou en de ander – en hoe je dat misschien meer coachend zou kunnen aanpakken, zodat je andere resultaten boekt.
Lesdata
28 oktober 2021
25 november 2021
6 januari 2022
3 februari 2022
31 maart 2022
12 mei 2022
Intake en coachgesprekken
Voordat je start houden we een intakegesprek. Hierin kijken we of deze cursus echt bij jou past. En ook om alvast je persoonlijke leervraag voor jouw organisatie te verkennen. Tijdens de cursus heb je een persoonlijke begeleider met wie je 2 coachgesprekken hebt. Deze persoon begeleidt ook jouw intervisiegroep. Heb je gaandeweg behoefte aan extra persoonlijke begeleiding? Dan is het mogelijk om dit uit te breiden. Maar ga vooral ook binnen je eigen organisatie op zoek naar iemand die jou kan steunen en stimuleren bij je leerproces, en met wie je vertrouwelijk kunt sparren.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Ons uitgangspunt is dat coachen iets is wat je dóet. Tijdens de lesdagen zijn we daarom vooral bezig met oefenen, ervaren en weer bijstellen aan de hand van je eigen praktijkcasussen.
Wat is coachen?
Wat is het verschil tussen sturend leidinggeven en coachend leidinggeven? Welke vaardigheden horen daarbij en hoe doe jij dat in je dagelijkse praktijk? We oefenen met coachende vaardigheden zoals aandacht en afstemmen.
Visie op coachend leiderschap
Je ontwikkelt een eerste visie op coachend leiderschap en de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen jouw afdeling of organisatie. We oefenen met vaardigheden zoals op een dieper niveau vragen stellen en onbevooroordeeld luisteren.
Feedback geven en opbouwend confronteren
Hoe kun je feedback geven en opbouwend confronteren? En hoe krijg je commitment van de medewerker en zet je aan tot acties? We gaan ook in op hoe je bijdraagt aan een coachende cultuur op jouw afdeling. Met een trainingsacteur.
Competenties en aannames
Welke competenties zijn nodig om een veilige basis te creëren en hoe verhoudt zich dat tot je persoonlijke kracht en valkuilen? Je wordt je bewust van je aannames en het effect daarvan op de medewerker. Je vergroot het inzicht in je eigen blokkades. Je weet te motiveren en die vragen te stellen die leiden tot concrete acties en afspraken. Daarnaast oefen je met spiegelen en doorpakken. We nemen de gesprekken op video op.
Het team als systeem
We gaan dieper in op hoe je medewerkers als systeem functioneren en jouw positie daarin? We richten ons op het team als geheel: wat zijn de groeifasen van een team, hoe kun je deze fasen herkennen, en hoe kun je het team als geheel naar een volgend niveau coachen.
Casuïstiek met een trainingsacteur
In de laatste bijeenkomst is weer ruimte voor casuïstiek. We oefenen met een trainingsacteur. Mogelijke onderwerpen zijn: coaching bij rouw en verlies, bij loopbaan- en talentvragen, levensloopvragen, ziekte, gebrek aan motivatie, on-the-job of oplossingsgericht coachen of conflictregulatie. In de middag presenteren we het personal coaching statement.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Jij wilt je ontwikkelen in het coachen van je medewerkers en van je team als geheel. Om dit te bereiken wil je je visie op coachend leiderschap aanscherpen, en vooral ook leren hoe jij jezelf inzet als coachend leider. Want welk effect hebben jouw houding en coachende vaardigheden op je medewerkers? En hoe kun je deze zo inzetten dat zij zich gemotiveerd en gesteund voelen? En met bevlogenheid en optimale inzet hun werk kunnen (blijven) doen? Jij bent bereid om naar jezelf te kijken en hebt de openheid en het lef om samen met de groep aan je houding en vaardigheden te werken.
De cursus Coachend Leiderschap is voor leidinggevenden van alle niveaus uit zowel de profit- als de non-profitsector. Om de cursus aan het eind van de rit succesvol af te kunnen ronden, heb je ervaring als leidinggevende, manager of teamleider en ben je bereid om cases uit je eigen praktijk in te zetten. Je hebt een hbo- of vwo-werk- en -denkniveau.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
- Je kent je stijl als leidinggevende/coach en zet deze optimaal in
- Je bent je bewust van het effect van je houding en vaardigheden en past dit toe om het eigenaarschap van medewerkers te vergroten
- Je weet hoe je vertrouwen geeft aan je medewerkers, waardoor zij opener en flexibeler worden en het teamresultaat vergroot wordt
- Je kunt oude dilemma’s op een nieuwe manier bekijken en door een uitgebreider handelingsrepertoire kun je andere keuzes maken
- Ook in lastige situaties ken je de kansen en grenzen van coaching
- Je hebt een visie op wat een coachend leider is en zet dit in
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 28 oktober 2021 | Aanmelden |
Bijna aangemeld
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 3.055,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert óf teruggave via de Belastingdienst. Of is er een beurs voor deze cursus die je kunt aanvragen? Check wat er mogelijk is.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals
Studeren bij Windesheim FAQ
Financieringsopties Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur