In deze unieke cursus van Windesheim in Zwolle staat sociaal ondernemen centraal. Hoe geef je jouw social enterprise vorm?
Tony's Chocolonely, Fairphone, Marqt, Buitenplaats de Poel... Prachtige voorbeelden van sociale ondernemingen die impact maken. Maar zelfs een sociale onderneming moet winst maken om te overleven. Hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming zowel betekenisvol als rendabel en duurzaam is? In twee modules leer je alles over maatschappelijk bewust ondernemen. Je ontdekt hoe inkomsten en winst bijdragen aan het bereiken van je maatschappelijke doelen. Of je nu een startende of ervaren sociaal ondernemer bent, deze cursus helpt je inzicht te krijgen in de waarde die je creëert en hoe die zich verhoudt tot je kosten en prijzen.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Sociaal ondernemen
-
-
Inhoud opleiding
In vijf bijeenkomsten laten we je zien hoe je van jouw geweldige idee voor een betekenisvolle onderneming ook een rendabel en duurzaam succes maakt. Of je nu al een bedrijf runt of nog wilt starten, sociaal ondernemen is een vak dat je kunt leren!
Twee modules
In twee modules leer je wat je nodig hebt om jouw geweldige plannen te laten slagen en succesvol bij te dragen aan je maatschappelijke doel. Zo ben je optimaal voorbereid op de unieke rol van een sociale onderneming in de samenleving. In een groep van maximaal 16 deelnemers volg je de modules:
- Ondernemen voor non-profits
- Businessmodellen voor non-profits
Je kunt de modules apart volgen of combineren met andere modules uit de cursus Fundraising, Grantmaking & Sponsoring (FG&S).
Module: ondernemen voor non-profits
Pak de dilemma’s en uitdagingen aan waar je in de praktijk tegenaan loopt – vraagstukken die je niet in een boekje vindt. Na deze module weet je kraakhelder wie je bent, wat je wilt en welke richting je op wilt. Zo kun je een solide en praktische start maken! Tijdens de module behandel je::
- Theory of Change en de vraag: wat is het probleem?
- Hoe belangrijk is de oplossing?
- Impact meten en monetariseren: wat is het en willen we dit?
- Bepaling van je budget: Value Based of Cost Based?
Elke bijeenkomst bestaat uit twee keer 1,5 uur. Eerst krijg je een theoretische inleiding op het onderwerp door Peter Scholten. In de volgende 1,5 uur draait het om praktijkcases, voorbeelden, artikelen en is er misschien een gastspreker. Van tevoren krijg je een aantal artikelen, zodat je je kunt voorbereiden. Ook kun je eigen praktijkcases inbrengen. In de afronding werk je met consulten toe naar je eigen opleidingsvraag.
Module: businessmodellen voor non-profits
Wat is jouw core business? Welke waarde lever je of wil je leveren? Hoe doe je dat en voor wie? Hoe blijf je in contact met je doelgroep? Kortom, elke organisatie heeft haar eigen businessmodel. Om deze vragen beter te begrijpen, starten we met het veelgebruikte Business Model Canvas. Hierbij ontdekken we de beperkingen van dit model en zoeken we naar alternatieven die je helpen om meer inzicht te krijgen in de business van jouw organisatie. Na afloop heb je helder zicht op je bestaande of toekomstige bedrijf en weet je wat er te verbeteren valt. Op het programma staan:
- Inleiding, uitleg Business Model Canvas, toepassing in de profit-omgeving
- Business Model Canvas in de goede doelenwereld: beperkingen en alternatieve toepassingen
- Non-profit businessmodel, theorie en toepassing
- Terugkoppelmoment
In elk college van 1,5 uur werken we toe naar het toepassen van de theorie en vaardigheden in een opdracht. Uitkomsten vormen weer de input voor het volgende college. Je werkt in 3 bijeenkomsten toe naar je eigen businessmodel. Dit model neem je tijdens terugkoppelmomenten door met je docent. Ook in deze module werk je dus aan je eigen leervraag.
-
Studieduur en lesdagen
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 15.30 tot 18.30 en van 19.30 tot 21.00 uur. Tussentijds wordt een goede, uitgebreide maaltijd geserveerd. Bij de eerste 4 bijeenkomsten krijg je colleges. Bij de laatste bijeenkomst kun je een consult verwachten.
Lesdagen
De lesdag is woendag.
- 26 maart 2025
- 16 april
- 7 mei
- 21 mei
- 4 juni
-
Toelating
Er zijn geen specifieke toelatingseisen. Deze cursus is ideaal voor jou als je:
- Werkt in een sociale onderneming en je kennis wilt verdiepen.
- Wilt leren hoe je de meerwaarde en impact van jouw social enterprise inzichtelijk maakt en effectief uitdraagt, zowel intern als extern.
- Vertrouwen wilt opbouwen bij klanten en donateurs door middel van strategisch beleid.
- Sterker draagvlak wilt creëren voor jouw onderneming.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 26 maart 2025 | Aanmelden |
Bij Windesheim ontwikkel je jezelf tot marketing- en ondernemersexpert met actuele kennis en vaardigheden. Ideaal afgestemd op de behoeften van jou of je organisatie. Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in marketing en ondernemerschap.
Deze opleiding liever in modules volgen?
Krijg inzicht in de business van je eigen organisatie! Meld je aan voor deze module en vind antwoorden op vragen als: Wat is je corebusiness? Welke waarde lever je/wil je leveren? Hoe houd je contact met je doelgroep? Een businessmodel helpt je om deze vragen te beantwoorden. Na afloop ontvang je een certificaat.
Wil je als ondernemer of projectleider de balans vinden tussen je maatschappelijke en je financiële doelen? Meld je aan voor deze module en bepaal wat de verandering is die je wilt realiseren en hoe belangrijk dit is voor je doelgroep. Leer hoe je jouw meerwaarde bepaalt en naar buiten toe communiceert. Na afloop ontvang je een certificaat.
Na je opleiding Sociaal ondernemen
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het succesvol afronden van deze cursus Sociaal ondernemen ontvang je per module een certificaat van Windesheim:
- Een certificaat voor de module Ondernemen voor non-profits
- Een certificaat voor de module Businessmodellen voor non-profits
Jij weet straks alles over het laten slagen van een sociale onderneming. Die kennis draagt bij aan een zelfstandige en sturende rol in het werkveld.
-
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken? Verdiep je verder in vermogensfondsen, fondsenwerving en sponsoring met de cursus Fundraising, Grantmaking & Sponsoring (FG&S) in Zwolle.
FG&S is een uniek opleidingstraject, opgezet door Windesheim in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam.
-
Kosten
De cursus kost € 2.095,-.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat voor de module Ondernemen voor non-profits
- Certificaat voor de module Businessmodellen voor non-profits