Wat leer jij straks bij in deze cursus?
In deze unieke cursus van Windesheim Zwolle draait het allemaal om sociaal ondernemen. Hoe geef je jouw social enterprise vorm? Een goed idee is één ding, maar hoe maak je er een succes van? Hoe maak je jouw betekenisvolle onderneming nu rendabel en duurzaam? Deze cursus maakt je in 2 modules wegwijs in de wereld van maatschappelijk bewust ondernemen. Een wereld waarin inkomsten en winst nodig zijn, voor het halen van maatschappelijke doelen. Voor startende én ervaren (sociaal) ondernemers.
Wat ga je doen?
5 cursusdagen van 3 x 1,5 uur
Woensdag on campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
In 5 bijeenkomsten leren we je hoe je jouw super idee voor een betekenisvolle onderneming ook rendabel en duurzaam maakt. Of je nu al een onderneming hebt of wilt starten: sociaal ondernemen is een vak.
In 2 modules
Tony's Chocolonely, Fairphone, Marqt, Palliaterm, Buitenplaats de Poel … wie kent ze niet? Mooie voorbeelden van sociale ondernemingen. Maar ook zo'n onderneming moet winst maken, want zonder winst gaat je bedrijf op een dag onderuit. Wat draagt jouw onderneming bij aan de samenleving? Wat is de waarde die jij ermee creëert? En hoe verhoudt die waarde zich tot de kosten en prijs die je hanteert? In 2 modules leer je bij ons wat nodig is om jouw gave plannen te laten slagen. Om succesvol te werken aan je maatschappelijke doel. Zodat je optimaal bent voorbereid op die heel specifieke rol die een sociale onderneming binnen de samenleving vervult. Kom goed beslagen ten ijs en realiseer je gestelde doelen. Wij doen mee en helpen je daarbij!
Je volgt hiervoor de modules:
- Ondernemen voor non-profits
- Businessmodellen voor non-profits
Het is ook mogelijk om een van de beide modules afzonderlijk te volgen. Ook kun je een combinatie maken met andere modules uit de cursus Fundraising, Grantmaking & Sponsoring (FG&S).
Powered by FG&S
FG&S staat voor de cursus Fundraising, Grantmaking & Sponsoring. Een uniek opleidingstraject opgezet door Windesheim, op initiatief van en i.s.m. de VU te Amsterdam.
Voor meer informatie: Fundraising, Grantmaking and Sponsoring
Deelcertificaat
Per succesvol afgeronde module ontvang je een deelcertificaat.
Groepsgrootte
De cursus heeft maximaal 16 deelnemers.
Praktisch
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten op de woensdagen in Zwolle, van 15.30 tot 18.30 en van 19.30 tot 21.00 uur. Tussentijds wordt een goede, uitgebreide maaltijd geserveerd. Bij de eerste 4 bijeenkomsten krijg je colleges. Bij de laatste bijeenkomst kun je een consult verwachten.
Lesdagen
- Woensdag 10 april 2024
- Woensdag 24 april 2024
- Woensdag 15 mei 2024
- Woensdag 29 mei 2024
- Individueel consult (woensdag 12 juni 2024)
-
Waarmee ga je aan de slag?
De cursus Sociaal ondernemen bestaat uit de volgende 2 modules:
Ondernemen voor non-profits
In deze module gaan we aan de slag met de dilemma’s en uitdagingen waar je in de praktijk tegenaan loopt, en waarvan de oplossing niet in een boekje staat. Jij weet straks kraakhelder wie je bent, wat je wilt en welke kant je op gaat. Zodat je een gedegen en praktische start kunt maken! In de module buigen we ons over de volgende onderwerpen:
- Theory of Change en de vraag: wat is het probleem?
- Hoe belangrijk is de oplossing?
- Impact meten en monetariseren: wat is het en willen we dit?
- Bepaling van je budget: Value Based of Cost Based?
Elke bijeenkomst bestaat uit 2 keer 1,5 uur. En we gaan intensief aan de slag. Eerst krijg je een theoretische inleiding op het onderwerp door Peter Scholten. En in de volgende 1,5 uur draait het om praktijkcases, voorbeelden, artikelen en is er misschien een gastspreker. Van tevoren krijg je een aantal artikelen, zodat je je kunt voorbereiden. Ook kun je eigen praktijkcases inbrengen. In de afronding werk je met consulten toe naar je eigen opleidingsvraag.
Businessmodellen voor non-profits
Wat is je core business? Welke waarde lever je of wil je leveren? Hoe doe je dat en voor wie? Hoe houd je contact met je doelgroep? Met andere woorden: elke organisatie heeft haar eigen businessmodel. Om beter inzicht te krijgen in deze vragen vertrekken we vanuit het – door bedrijven veel gebruikte – Business Model Canvas. We lopen dan vanzelf tegen de beperkingen van dit model aan en gaan op zoek naar alternatieven die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de business van je eigen organisatie. Na afloop heb je duidelijk inzicht in jouw bestaande of op te zetten bedrijf. En je weet wat je kunt verbeteren. Op het programma staan:
- Inleiding, uitleg Business Model Canvas, toepassing in de profit-omgeving
- Business Model Canvas in de goede doelenwereld: beperkingen en alternatieve toepassingen
- Non-profit businessmodel, theorie en toepassing
- Terugkoppelmoment
In elk college van 1,5 uur werken we toe naar het toepassen van de theorie en vaardigheden in een opdracht. Uitkomsten vormen weer de input voor het volgende college. Je werkt in 3 bijeenkomsten toe naar je eigen businessmodel. Dit model neem je tijdens terugkoppelmomenten door met je docent. Ook in deze module werk je dus aan je eigen leervraag.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Ben je werkzaam in een sociaal onderneming en wil je je kennis verdiepen? Wil je weten hoe je de meerwaarde/impact van jouw social enterprise inzichtelijk maakt en intern en extern uitdraagt? Wil je door je beleid vertrouwen opbouwen bij klanten en donateurs? Wil je weten hoe je sterker draagvlak creëert? Dan is deze cursus van grote toegevoegde waarde.
Er zijn geen specifieke toelatingseisen.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Opleidingsvideo bekijken?
Docenten Ab en Emiel leggen je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de cursus Sociaal ondernemen.
Dit voeg je toe op je cv
Na het succesvol afronden van deze cursus Sociaal ondernemen ontvang je per module een certificaat van Windesheim:
- Een certificaat voor de module Ondernemen voor non-profits
- Een certificaat voor de module Businessmodellen voor non-profits
Jij weet straks alles over het laten slagen van een sociale onderneming. Die kennis draagt bij aan een zelfstandige en sturende rol in het werkveld.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 10 april 2024 | Aanmelden |
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 1.845,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
Deze opleiding liever in modules volgen?
Krijg inzicht in de business van je eigen organisatie! Meld je aan voor deze module en vind antwoorden op vragen als: Wat is je corebusiness? Welke waarde lever je/wil je leveren? Hoe houd je contact met je doelgroep? Een businessmodel helpt je om deze vragen te beantwoorden. Na afloop ontvang je een certificaat.
Wil je als ondernemer of projectleider de balans vinden tussen je maatschappelijke en je financiële doelen? Meld je aan voor deze module en bepaal wat de verandering is die je wilt realiseren en hoe belangrijk dit is voor je doelgroep. Leer hoe je jouw meerwaarde bepaalt en naar buiten toe communiceert. Na afloop ontvang je een certificaat.