Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. SIA RAAK-MKB 1: Integraal Robotiseren

SIA RAAK-MKB 1: Integraal Robotiseren

  •   Digital Business en Society
  •   1 december 2021 - 30 november 2023

Het doel van dit project is om randvoorwaarden en ontwerpcriteria voor robotoplossingen vast te stellen die geschikt zijn voor high variety, low volume markten.

  • Lectoraat: Digital Business & Society
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek 
  • Mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb
  • Projectsite: Integraal Robotiseren(opent in nieuw tabblad)
  • Partners: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) (penvoerder), Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Fieldlab Industrial Robotics (FIR), Bosch Scharnieren & Metaal B.V., Brink Climate Systems B.V., Dyka BV, Electromach B.V.,

    Modderkolk Projects & Maintenance B.V., Profextru Productie B.V., Vabo, Composites/ICO, Verheij Metaal BV, WiredWorkers Nederland B.V.

Aanleiding Integraal Robotiseren

Maakbedrijven, nationaal en regionaal, zijn bezig met het zetten van stappen in (verdere) automatisering en robotisering van de productie. Maar vaak weten de bedrijven niet goed waar ze moeten beginnen en is het goed inrichten van de processen een worsteling. 

Tot dusver zijn er veel robotsystemen die worden geïnstalleerd voorgeprogrammeerd om één ‘kunstje’ te doen; systemen die goed zijn in één taak. De Nederlandse industrie heeft echter meer behoefte aan flexibele en slimme automatisering. De Nederlandse industrie is vooral sterk in flexibiliteit (custom made), enkelstuksfabricage en kleine seriegroottes, en niet gericht op massaproductie.  

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit project is om randvoorwaarden en ontwerpcriteria voor robotoplossingen vast te stellen die geschikt zijn voor high variety, low volume markten. Daarnaast moeten deze gemakkelijk ingepast kunnen worden in de bestaande productieprocessen van de MKB bedrijven in de maakindustrie.

Dit onderzoeksproject richt zich op de uitwerking van de eerste stappen van een roadmap voor (kleinere) productiebedrijven, waardoor robotisering binnen het bereik komt van een veel grotere groep bedrijven. Om dit onderzoek ook van belang te laten zijn voor de praktijk, kijken we nadrukkelijk naar een handzame, operationele uitwerking aan de hand van een aantal methodes en demonstrators. 

SIA RAAK-MKB

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SIA RAAK-mkb(opent in nieuw tabblad). Met deze financiering kunnen lectoren en onderzoekers van hogescholen samen met mkb’ers praktijkgericht onderzoek doen, om innovatie in het mkb een stap verder te brengen. De uitkomsten van het onderzoek stromen terug in het onderwijs en dragen bij aan de wetenschappelijke kennisbasis van het thema waarop het onderzoek plaatsvindt.

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten?

Neem contact op met:

Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Ing. Peter Schuurhuis, onderzoeker Digital Business & Society
E-mail: p.schuurhuis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Dr. ir. Erik Fledderus, lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windeswheim.nl(opent in nieuw tabblad)