Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Smart Safe Stadiums

  •   Digital Business & Society
  •   1 januari 2022 - 30 juni 2023

Door toepassing van slimme toegangs- en monitoringstechniek wordt geprobeerd om de ambiance in voetbalstadions te verbeteren. 

  • Lectoraat: Digital Business & Society
  • Soort project: pilot, praktijkgericht onderzoek
  • Partners: SIIP, PEC Zwolle, BigML, Lobeco, GRIO 
  • Mogelijk gemaakt door: ZonMw en Sportinnovator

Aanleiding Smart Safe Stadiums

Het bezoek aan een voetbalwedstrijd gaat helaas niet altijd volgens plan en kan op de tribune ontaarden. Hiermee zitten niet alleen voetbalclubs in hun maag, maar ook fans en toeschouwers.

In het kader van 'Ons Voetbal Is Van Iedereen', is een pilot van start gegaan met slimme technologie om discriminerende spreekkoren in stadions te bestrijden. Smart Safe Stadiums is als onderzoeksproject deel van deze pilot.

Doelstelling en uitvoering

Het doel van het project is om met de belangrijkste stakeholders (fans, PEC, beveiliging, techniek) een tweetal technische ingrepen te verkennen. Namelijk een pre-registratieproces en het toepassen van AI/ML technieken om:

  • Uitingen van racisme en discriminatie te herkennen.
  • Te herleiden tot de persoon of de personen.
  • En zo mogelijk tegen te gaan of te voorkomen.

We maken gebruik van begeleidingsethiek(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad), om onder andere de actoren, waardes en effecten die een factor zijn bij de inzet van bovengenoemde technologie├źn, te verkennen. Het doel van de verkenning is om handelingsopties vast te stellen voor deze context vanuit de waardes en effecten die zijn vastgesteld.

Vanuit het lectoraat Energietransitie geeft lector Jeike Wallinga een gastcollege over batterijopslag en waterstof.

Zonmw en Sportinnovator

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMW en Sportinnovator. 

ZonMw(opent in nieuw tabblad) financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Sportinnovator(opent in nieuw tabblad) is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt ondersteund door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Sportinnovator brengt vanuit een onafhankelijke positie alle partijen bij elkaar die nodig zijn om die innovaties tot stand te brengen: sport, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid.

Meer informatie?

Neem contact op met Dr.ir.Erik Fledderus, lectorDigital Business & Society

Dr.ir.Erik Fledderus
e.fledderus@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)