Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / SIA RAAK-MKB 2: Samenwerken met robots

SIA RAAK-MKB 2: Samenwerken met robots

  •   Digital Business & Society
  •   1 december 2021 - 30 november 2023

Het doel van dit project is om MKB bedrijven te helpen in het realiseren van een interdependente mens-robot samenwerking, waarmee zij in staat zijn om kleine series producten te produceren.

  • Lectoraat: Digital business & Society
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek 
  • Partners: Hogeschool Saxion (penvoerder), HAN University of Applied Sciences, Windesheim, FieldLab Industial Robotics, Bosch Scharnieren & Metaal B.V., Brink, Climate Systems B.V., Descotech, Dyka BV, Gerimex B.V., Modderkolk Projects & Maintenance B.V., Profextru Productie B.V., REMO, SMEOT, Suplacon B.V., Vabo Composites/ICO, Verheij Metaal BV, WiredWorkers Nederland B.V.
  • Mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb
  • Projectsite: Samenwerken met robots(opent in nieuw tabblad)

Aanleiding Samenwerken met Robots

MKB bedrijven in de maakindustrie willen stappen zetten in het produceren van kleine productseries met behulp van (collaboratieve) robots. Zij weten echter niet goed waar ze moeten beginnen. MKB bedrijven en kennisinstellingen hebben daarom hun krachten gebundeld om robotisering voor flexibele productie te realiseren in de dagelijkse MKB praktijk.

Veel van de huidige robotsystemen kunnen één kunstje doen en zijn daarmee geschikt zijn voor massa productie. De MKB bedrijven moeten het echter niet hebben van massaproductie, maar zijn vooral sterk in kleine series van op maat gemaakte producten. Dat vraagt om een uiterst flexibel productiesysteem en stelt specifieke eisen aan de implementatie van robottechnologie. 

In een uitgebreid proces van vraagarticulatie zijn de behoeften en eisen van de tien MKB bedrijven opgehaald en geconcretiseerd. In dit project richten wij ons met name op de aspecten die te maken hebben met de samenwerking tussen mens en robot:

  • Snel kunnen omstellen
  • Optimaal benutten van de kwaliteiten van robot en productiemedewerkers
  • Inrichting van een mens-robot samenwerking voor de productie van kleine series
  • Het voorbereiden van productiemedewerkers voor de mens robot samenwerking

Doelstelling en uitvoering

De bedrijven hebben de afgelopen jaren samen met kennisinstellingen gewerkt aan een kennisagenda om robotiseren voor flexibele productie te realiseren. In dit project ligt de focus op het ontwerpen en implementeren van een robuuste, interdependente mens-robot samenwerking voor flexibele productie, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van zowel de robottechnologie als de productiemedewerkers (joint optimization). 

We beantwoorden de volgende hoofdvraag: hoe kunnen MKB bedrijven een interdependente mens-robot samenwerking realiseren waarmee zij in staat zijn om kleine series producten te produceren? Het is namelijk duidelijk geworden dat flexibele productie een nauwe afstemming vereist van de kwaliteiten van de robot (zoals betrouwbaarheid, snelheid) en de kwaliteiten van de productiemedewerker (zoals flexibiliteit en snel kunnen omschakelen). In dit project zetten we concrete stappen in het ontwerpen, proefdraaien, implementeren en monitoren van een mens-robot samenwerking voor flexibele productie.

SIA RAAK-MKB

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SIA RAAK-mkb(opent in nieuw tabblad). Met deze financiering kunnen lectoren en onderzoekers van hogescholen samen met mkb’ers praktijkgericht onderzoek doen, om innovatie in het mkb een stap verder te brengen. De uitkomsten van het onderzoek stromen terug in het onderwijs en dragen bij aan de wetenschappelijke kennisbasis van het thema waarop het onderzoek plaatsvindt.

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten? Neem contact op met:

Dr. ir. Aart Schoonderbeek, associate lector Digital Business & Society
E-mail: a.schoonderbeek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Ing. Peter Schuurhuis, onderzoeker Digital Business & Society
E-mail: p.schuurhuis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Dr. ir. Erik Fledderus, lector Digital Business & Society
E-mail: e.fledderus@windeswheim.nl(opent in nieuw tabblad)