Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Procesmonitoring en verbetering door Uniforme Dataverzameling en -Analyse (PUDA)

Procesmonitoring en verbetering door Uniforme Dataverzameling en -Analyse (PUDA)

  •   Digital Business and Society
  •   1 februari 2023 - 31 oktober 2024

In dit project gaan we aan de slag met de onderzoeksvraag: hoe kan data in de praktijk worden toegepast voor procesmonitoring en -verbetering?

  • Lectoraat: Digital Business & Society
  • Soort onderzoek: praktijkgericht onderzoek 
  • Mogelijk gemaakt door: TechForFuture
  • Partners: Suplacon, Trumpf Netherlands

Aanleiding PUDA

Dit project bouwt voort op eerdere automatiserings- en digitaliseringsprojecten binnen het lectoraat en richt zich op het onderzoeken van datacommunicatie via OPC-UA om processen te monitoren en te verbeteren. Bij bedrijven groeit de behoefte aan generieke oplossingen voor het inzetten van data, met aandacht voor best practices. Het onderzoek concentreert zich vier daarom op kernvragen, waaronder de realisatie van een data-systeem en de analyse en presentatie van verzamelde data, met specifieke toepassingen in de plaatwerkproductie van Suplacon.

PUDA staat voor Procesmonitoring en verbetering door Uniforme Dataverzameling en -Analyse. Er is een groeiende rol van digitalisering in de maakindustrie, waar moderne machines met sensoren communicatiemogelijkheden hebben. Toch blijkt de implementatie complex, vanwege bestaande machines zonder communicatieopties en de noodzaak voor gestandaardiseerde communicatieprotocollen. In dit project gaan we daarom aan de slag met de onderzoeksvraag: hoe kan data in de praktijk worden toegepast voor procesmonitoring en -verbetering?

In het project werken we samen met Trumpf Nederland en Suplacon, waarbij cases als demonstraties worden gebruikt om generieke oplossingen te ontwikkelen voor bredere toepassingen in procesmonitoring en -verbetering binnen de industrie.

Doelstelling en uitvoering

Het doel van dit project is om kennis te ontwikkelen rondom het toepassen van OPC-UA voor gegevensuitwisseling, om data te verzamelen en te analyseren om daarmee processen te monitoren en te verbeteren. Op basis daarvan ontwikkelen we generieke methoden en handreikingen, die door een breed scala aan bedrijven ingezet kunnen worden.

TechforFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim. Lees meer informatie over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website van TechForFuture(opent in nieuw tabblad).

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten?

Neem contact op met Drs.Frank Evers MBA, docent-onderzoeker Digital Business & Society

jf.evers@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)