De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. En dat is ook niet zo gek. De wereld verandert snel en vraagstukken zijn steeds complexer. Om bij te blijven kun je niet stilstaan.
Er zijn daarom gedegen professionals nodig die persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen begeleiden. Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie. Zo bouwen we aan een nieuwe toekomst van leren en ontwikkelen in organisaties waar de mens centraal staat en ieder zijn of haar talenten zo goed mogelijk kan benutten. We helpen je graag bij het vinden van een opleiding of training die bij jou past.
Daarom Professioneel begeleiden bij Windesheim
- Veel van onze opleidingen zijn erkend door beroepsverenigingen van én voor professioneel begeleiders.
- Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal.
- Jouw werkervaring, werkpraktijk en leervraag zijn uitgangspunten voor alle opleidingen en trainingen.
- Onze opleidingen werken intensief samen zodat verdiepende opleidingen goed op elkaar aansluiten.
- Onze opleidingen kenmerken zich door kwalitatief hoogwaardig, innovatief, stevig onderbouwd en attractief onderwijs.
Ervaren docenten
Alle opleidingen en trainingen worden gegeven door ervaren en inspirerende docenten en trainers. Stuk voor stuk trots op hun vak! Onze docenten kenmerken zich door:
- Ervaring
- Oprechte interesse
- Persoonlijke erkenning
- Gedegen aanpak
- Verantwoordelijkheid geven en nemen
- Erkenning door beroepsverenigingen op het gebied van Professioneel begeleiden
Coachingsopleidingen
Maak kennis met alle coachingsopleidingen van Windesheim in Zwolle.
Leer hoe je cliënten met stressklachten begeleidt en ondersteunt bij het hervinden van hun veerkracht. In deze cursus sta je eerst kort stil bij wat stress is, wat verstaan wij onder stress? Wat is de biologische component bij stress. Vervolgens maak je al snel de verdieping naar de praktijk. Hoe begeleid je cliënten met diverse uitingsvormen van stress. Welke interventies kun je inzetten om cliënten inzicht te geven, zodat zij ‘het stuur’ weer kunnen pakken. Met andere woorden hoe kun je begeleiden op het vergroten van de veerkracht van je coachee. Je sluit de training af met het ontwerpen van een concreet stappenplan voor stressreductie.
Leer mensen met zingevingsvraagstukken te coachen. We leven in een prestatiemaatschappij. De nadruk in het werk ligt enorm op presteren en competitie. We zijn druk, druk en druk. Niet alleen op ons werk moeten we van alles, maar ook privé hebben we vaak veel op ons bord. Bewustwording en betekenisgeving helpen om hier verandering in te brengen. In deze post-hbo leer je hoe je jouw coachee laat ontdekken wat belangrijk is in zijn of haar leven. Je coachee ontwikkelt visie en tools om dit te integreren in zijn of haar werk. Jij leert hoe je deze ontwikkeling op gang kan brengen.
Tijdens de cursus Coachend Leiderschap in Zwolle leer je in een klein jaar wat coachend leidinggeven inhoudt. Welke vaardigheden horen daarbij, en hoe kun jij die in jouw specifieke situatie aanleren? Na afloop van de cursus heb je jouw visie op coachend leiderschap ontwikkeld. Jij en je medewerkers boeken straks sneller resultaten en je ervaart als team meer werkplezier!
Wil jij ontdekken of coaching iets voor je is? Dan is de introductietraining coaching voor jou de ideale instapcursus! In deze korte en inspirerende training leer je hoe je een ander kunt coachen in het aanleren van vaardigheden of het leveren van prestaties. Onder professionele begeleiding ontwikkel je een coachende houding en coachingsvaardigheden. Hiermee kun je direct in je werksituatie aan de slag. En wil je verder met coachen? Dan hebben we binnen de Academie verschillende vervolgopleidingen!
Krijg jij energie van het coachen van medewerkers en klanten in hun loopbaanontwikkeling? Wil je graag leren hoe je hen via personal branding en jobcrafting ondersteunt en begeleidt? In de cursus Loopbaan- en talentcoaching in Zwolle leer je hoe je optimaal gebruikmaakt van talenten en hoe je zorgt voor bevlogen medewerkers. In een half jaar tijd maak jij je de vaardigheden, kennis en attitudes eigen van de loopbaancoach.
Wil je leren hoe je op een professionele manier mensen coacht? Hoe je verschillende coachingstechnieken en werkvormen effectief kunt inzetten en anderen echt in beweging brengt? Onze Opleiding tot Coach geeft je alle handvatten om je talenten (en die van anderen) optimaal te benutten. Je ontwikkelt je tot een professionele coach. Je weet op welke manier je jezelf kunt inzetten als instrument in het leren van de ander. De Opleiding tot Coach duurt ongeveer een jaar en is NOBCO-erkend op practitionerniveau. Met het diploma kun je je laten registreren bij de NOBCO én als Erkend Coach bij StiR.
Wil je werken met mensen vanuit talenten en mogelijkheden? Wil je een positieve verandering bewerkstellingen bij anderen of in je organisatie? Wil je leren hoe je welbevinden en geluk van jezelf en anderen positief kan beïnvloeden? In de Leergang Positieve psychologie staan begrippen als voldoening en kwaliteit van werken en leven voorop. Het geeft je tools om de beleving van mensen aan te spreken op een positieve en bekrachtigende manier. En je maakt kennis met positieve interventies die veerkracht bevorderen. De Leergang Positieve psychologie bestaat uit vier los te volgen cursussen: Positieve psychologie in de praktijk, Begeleiden en coachen op werkgeluk, ACT in coaching en Motiverend coachen.
Wil jij teams naar een hoger niveau van samenwerking coachen? De cursus Teamcoaching leert jou wat je kunt doen om het team de volgende stap te laten zetten. Je wordt getraind op het doen van teaminterventies en krijgt meer inzicht in dilemma's en dynamiek van een groep. De leergang is erkend door NOBCO. Na deze cursus van 9 maanden kun je je laten registreren als teamcoach bij de StiR.
Ontdek de impact van systemisch coachen in deze 4-daagse cursus. Soms loopt je coachee steeds tegen dezelfde obstakels of problemen aan. Dan kan het heel nuttig zijn om het vraagstuk vanuit een systemisch perspectief te bekijken. In deze cursus leer je je coachee te helpen oplossingen voor zijn of haar vraagstuk te vinden. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je in een groep verder te ontwikkelen als systemisch begeleider. Je ontwikkelt jouw fenomenologisch waarnemingsvermogen en onderzoekt hoe je bij verschillende vraagstukken bijpassende werkvormen en interventies inzet. Je werkt aan de hand van jouw eigen professionele casuïstiek.
Coachingsopleidingen in zorg en welzijn
Maak kennis met alle coachingsopleidingen in zorg en welzijn van Windesheim in Zwolle.
Ben je als begeleider of coach op zoek naar handvatten om jouw teams nog beter te laten functioneren? Dan is de module Begeleiden en coachen van teams (in zorg en welzijn) iets voor jou!
In deze module ligt de nadruk op het functioneren van een team én de invloed die jij hierop hebt vanuit jouw positie. Je leert welke interventies je zou kunnen inzetten om het teamfunctioneren positief te versterken.
Ben jij werkzaam in zorg en welzijn en wil jij je coachingsvaardigheden ontwikkelen? In deze module neem je regie op je eigen leervragen. Je krijgt inzicht in drijfveren, valkuilen en grenzen en leert hoe je dit kunt integreren in jouw werk als coach. Je benut diverse theoretische concepten en je kunt deze expliciteren. Ook ben je in staat om je visie op leren en ontwikkelen te verwoorden en te onderbouwen. Je maakt kennis met de internationale beroepscode voor professionele coaches (I.E.C.) en kunt je eigen handelswijze hieraan toetsen. Je wordt ondersteund en getraind door een ervaren (register)coach.
In deze korte cursus leer je welke verschillende intervisiemethodes er zijn en hoe je die kunt inzetten. We beginnen de cursus met het verkennen van het concept intervisie als begeleidingsinstrument in organisaties. Ook kijken we naar hoe intervisie zich verhoudt tot begeleidingsvormen als instructie, coaching en training.
Je gaat oefenen met het gebruik van bijvoorbeeld de incidentmethode, de Balintmethode of de advies- en roddelmethode. Ook ga je hiermee experimenteren in jouw eigen werkpraktijk en deel je deze ervaringen met de andere cursisten.
Binnen de sector Zorg en Welzijn wordt veel gewerkt in zelfsturende teams. In onze Introductiecursus teamcoaching in zorg en welzijn leer je hoe je een (zelfsturend) team coacht, motiveert en vertrouwen geeft. Wat je leert kun je ook meteen toepassen op jouw werkplek. Teamcoaching is een methode gericht op het creëren van meer bewustzijn van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden, maar ook van (vastgeroeste) communicatiepatronen en valkuilen.
Sta jij voor de uitdaging om protocollen, richtlijnen of innovaties te implementeren? Werk je samen met anderen aan een verandering maar wil het maar niet lukken? Word jij de nieuwe teamcoach en wil je leren hoe je verantwoordelijkheden deelt? Of wil je als ervaren midden-manager een andere manier van leidinggeven eigen maken? In deze cursus ga je aan de slag met een verandervraagstuk dat voor jou en jouw organisatie actueel en urgent is. Je levert hiermee een bijdrage aan een kwaliteitsverbetering voor jouw organisatie. En je ontwikkelt kennis en vaardigheden die jou in staat stellen om succesvol veranderingen te (bege)leiden.
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen. Dit betekent dat je in staat moet zijn om je eigen competenties in te zetten als verandering noodzakelijk is.
Tijdens deze cursus leer je hoe je je kunt verplaatsen in de ander en zijn verhaal en hoe je op zoek kunt gaan naar interne drijfveren. Je gaat actief aan de slag om je visie en de technieken van motiverende gespreksvoering eigen te maken, zodat jij mensen en hun netwerk kan stimuleren tot eigen regie en de mogelijkheid om te veranderen.
Als praktijkbegeleider ben je organisator, begeleider, deskundige en beoordelaar ineen. Dit vraagt om het in kunnen zetten van verschillende vaardigheden en kennis. Kernbegrippen van de cursus zijn: leervragen, leerstijlen, begeleidingsstijlen, leiderschapsstijlen, feedback, visieontwikkeling, evaluatie en beoordeling.
Je krijgt inzicht in hoe je deze nu al inzet en hoe je dat nog beter of anders kunt doen. Hierdoor kun je jouw stagiaires en collega's in opleiding nog beter begeleiden bij hun leerproces tot deskundige in hun vakgebied. De cursus zit vol training van vaardigheden, kennis over begeleiding van leren en praktische tips.
Je werkt als hulpverlener, begeleider of leerkracht met jongeren of volwassenen die te maken hebben met aanhoudende stress. Bijvoorbeeld door schulden of psychische problemen. Voortdurende stress werkt door op het brein en gedrag.
In deze cursus leer je hoe je nieuwe inzichten over de invloed van chronische stress op het brein kunt inzetten bij begeleidings- of hulpverleningsgesprekken. Je leert hoe stress-sensitief werken kan zorgen dat mensen open gaan staan voor duurzame lange termijn oplossingen en weer grip krijgen op hun leven. Binnen de interactieve lessen is veel ruimte voor uitwisseling en eigen casuïstiek inbreng.
Coachingsopleidingen in onderwijs
Maak kennis met alle coachingsopleidingen in onderwijs van Windesheim in Zwolle.
Wil jij de kwaliteit van leven van mensen met autisme verhogen? Met de post-hbo Autismecoach leer je hoe je mensen met autisme nog beter kunt begeleiden in hun ontwikkeling.
Wil jij jouw collega’s en studenten stimuleren om het beste uit zichzelf te halen? Werk jij in het onderwijs of in de zorg? Ontdek de basisbeginselen van coaching en coachend begeleiden!
Til jouw vaardigheden naar een hoger niveau met deze verdiepingscursus. Leer collega's en medewerkers zo te begeleiden dat ze hun volledige potentieel gaan benutten.
Teamtraject: Krijg als team inzicht in jullie onderwijsinterventies en verbeter het leerproces van leerlingen of studenten.
Herken jij het ongemakkelijke gevoel dat je ervaart in groepen die niet lekker draaien? En wil jij meer invloed krijgen op gedrag in complexe groepen? Ga voor de post-hbo opleiding tot groepsdynamisch coach!
Werk jij in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzaal of BSO en wil je leren hoe je jouw collega’s kunt coachen als Pedagogisch Coach of Pedagogisch Beleidsmedewerker? Dan is deze branche-erkende scholing voor coaching iets voor jou!
Als Positive Behavior Support-coach begeleid je scholen bij het implementeren van Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS). Je ondersteunt en faciliteert dit schoolontwikkelingstraject met materialen en instrumenten die passen bij de cultuur van de school.
Coach jij collega’s en wil jij leren om ze aan de hand van filmbeelden te laten reflecteren op het eigen handelen? In deze post-hbo opleiding leer je hoe je videofeedback als coachingstechniek effectief kunt inzetten.
Wil jij schoolopleider worden? De coach die jouw collega’s en leerlingen begeleid bij het opleiden? In deze post-hbo leer je over coachen, competentiegericht opleiden en beoordelen van al je leerlingen/studenten.
Supervisieopleidingen
Maak kennis met alle supervisieopleidingen van Windesheim in Zwolle.
Ben jij een ervaren supervisor? Wil je bijdragen aan de beroepsvorming van supervisoren in opleiding of al geregisterde supervisoren die professionele groei willen doormaken? Dan is de cursus Leersupervisor iets voor jou!
Je maakt een vervolgstap in je eigen professionalisering; van supervisor naar leersupervisor. Je groeit verder in jouw sterke kanten en je vult deze aan met nieuwe vaardigheden die aansluiten bij het beroepsprofiel van de leersupervisor. Je bent als leersupervisor mede-opleider of medebegeleider bij de deskundigheidsbevordering van supervisoren. Als leersupervisor komt er dus een laag bij in je vak.
Een supervisor voert leer- en ontwikkelingsgesprekken met mensen die leer- en ontwikkelings gesprekken voeren. Het draait daarbij om een verbetering van de kwaliteit van dienstverlening van de supervisant. Na het volgen van de opleiding kun je als zelfstandig supervisor aan de slag. Met een korte uitbreiding (3-daagse tot registercoach) kun je ook als coach aan de slag. De opleiding tot Supervisor duurt twee jaar.
Ben je een geregistreerd supervisor, geef je supervisie en wil je aan de slag met coaching in jouw organisatie? Competenties die jij al in huis hebt, zijn uitgangspunt voor deze 3-daagse Verkorte opleiding tot Registercoach. Je maakt kennis met verschillende coachingsmethodieken, zodat je de juiste methodiek gericht kunt inzetten. Na een halfjaar kun jij je registercoach noemen en zelfstandig aan de slag, in je eigen praktijk of je organisatie.
Maatwerkaanbod
Voor veel organisaties is het een uitdaging om mensen goed te laten samenwerken in een snel veranderende omgeving. Hoe ga je hier als team, manager of medewerker mee om? En hoe voer je hierover het juiste gesprek? Dat zijn vragen waar wij jou en je organisatie graag bij helpen.
We kunnen je ondersteunen als adviseur, supervisor of (team)coach. Bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie. Of we maken een ontwikkelingstraject geheel op maat voor jullie trainers, coaches of managers. Met precies de expertise en vaardigheden die zij zich op dat moment eigen willen maken om hun medewerkers beter te kunnen begeleiden.
Meer over maatwerk Ervaringsverhaal maatwerktraject Ervaringsverhaal intervisietraject
Artikelen
Volg onze LinkedIn-pagina over coaching en supervisie(opent in nieuw tabblad). Of kom meer te weten over coaching en supervisie in onze artikelen.
- De kracht van supervisie door docent Marlies Jellema
- Tips om je als coach te onderscheiden door docent Jeannette Vermeulen
- Vijf tips voor het voeren van een coachend gesprek door Windesheim
- Waarom coaching zo’n mooi vak is door docent Nanja Visser-Vos
- Zo ontwikkel jij jouw eigen coachingsstijl door docent Marinka van Beek
- Hoe laat jij emoties voor je werken? door docent Nanja Visser-Vos
- Waarom het bieden van ruimte belangrijk is door docent Nanja Visser-Vos
- De kracht van coachend begeleiden interview met docent Herma Ronda