Groepsdynamisch coach
Welke stap zet jij met deze post-hbo?
Herken jij ook dat ongemakkelijke gevoel dat je kunt hebben in groepen die niet lekker draaien? Je zet interventies in, maar ze hebben vaak maar weinig of kort effect. In de post-hbo-opleiding tot groepsdynamisch coach van Calo Windesheim in Zwolle leer jij groepsdynamisch te kijken, zodat je interventies in kunt zetten die zich richten op de oorzaak van een slechte groepsdynamiek. En hoe mooi zou het zijn dat je deze kennis meteen kunt delen met collega's. Daarom leer jij óók hoe je binnen jouw team als groepsdynamisch coach je collega's kunt ondersteunen bij het omgaan met complexe groepen. Voor meer informatie over de opleiding kun je contact opnemen met Jeroen Steeman(opent in nieuw tabblad) van de Calo.
Wat ga je doen?
Je hebt 12 bijeenkomsten van 4 uur op de Calo.
Praktijkopdrachten en interventies
Je investering: circa 5 uur per week
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Tijdens de post-hbo-opleiding tot groepsdynamisch coach leer je meer invloed te krijgen op de groepsdynamische processen in je eigen groep en ontwikkel je je tot groepsdynamisch coach.
Wat levert de post-hbo op?
Je kunt een ongemakkelijk gevoel ervaren als groepen niet lekker draaien. Je zet interventies in, maar merkt dat die vaak weinig of slechts kort effect hebben. In de post-hbo opleiding tot groepsdynamisch coach leer je hoe je gerichte interventies in kunt zetten die tot doel hebben het pedagogisch klimaat in je groep positief te beïnvloeden. Om deze interventies in te zetten, leer je groepsdynamisch te kijken. Dit is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen interveniëren.
Groepsdynamisch coach
Hoe mooi zou het zijn dat jij je kennis die je leert en de ervaringen die je opdoet ook meteen kunt delen met je collega's. Daarom kun jij, aan het einde van deze opleiding als groepsdynamisch coach een belangrijke positie innemen binnen je eigen team, om je collega's te ondersteunen bij de omgang met complexe groepen.
Drie thema's
Je gaat gedurende de opleiding aan de slag met drie thema's:
- Wat speelt er in jouw groep? Over hoe jij groepsgedrag kunt herkennen en begrijpen
- Hoe krijg je grip op jouw groep? Over hoe jij gedrag beïnvloedt in jouw groep
- Hoe geef je vorm aan coaching bij de omgang met complexe groepen? Over hoe jij collega's coacht bij het omgaan met complexe groepen
Werkvormen
De startdagen vinden plaats op de campus van Windesheim én op de school van een van de deelnemers, zodat we met elkaar groepsdynamisch kunnen observeren in de groep van de deelnemer of een andere groep naar keuze. Daarnaast krijg je diverse opdrachten, die je in je eigen praktijk kunt uitvoeren en ga je onder andere aan de slag met observeren, het voeren van gesprekken en het voorbereiden van bijeenkomsten. De gehele opleiding bestaat uit 60 uur contacttijd en 60 uur zelfstudie verspreid over 10 maanden. We verwachten dat dit neerkomt op een studielast van ongeveer 5 uur per week. De lessen zelf vinden plaats op de Calo van Windesheim in Zwolle, met maximaal 12 deelnemers.
Praktijkgericht
Deze post-hbo-opleiding sluit aan bij eigen vraagstukken die steeds nadrukkelijker naar voren komen in de dagelijkse onderwijspraktijk. We kiezen er daarom voor om de inhoud op een praktische en makkelijk toepasbare wijze aan te bieden met opleiders uit het werkveld, zodat je meteen met het geleerde in je eigen praktijk aan de slag kunt.
Toetsing
We toetsen je kennis en vaardigheden via opdrachten en presentaties. Die voer je altijd uit in je eigen onderwijspraktijk.
Certificering
De opleiding is SPEN-getoetst. Zij waarmerken dan het diploma dat je na succesvolle afronding ontvangt.
Samenwerking
Het groepsdynamisch werken in deze opleiding is in samenwerking met Lving(opent in nieuw tabblad) tot stand gekomen.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Tijdens deze opleiding ontwikkel jij je tot een groepsdynamische werker in je eigen klas én je ontwikkelt je tot groepsdynamisch coach. Als groepsdynamische werker in je eigen klas leer je grip te krijgen op de groepsdynamische processen die er gaande zijn. Als groepsdynamisch coach leer je hoe je collega’s kan ondersteunen in de omgang met complexe groepen. We hanteren daarom drie lijnen binnen deze opleiding:
- Lijn 1: De groepsdynamische werker in eigen groep; Over het herkennen en begrijpen van groepsgedrag en over gedragsbeïnvloeding via groepsprocessen.
- Lijn 2: De groepsdynamische coach bij complexe groepen; Over het coachen van collega’s bij het omgaan met complexe groepen.
- Lijn 3: Ik in de Wij; Over het herkennen, begrijpen en aanpassen van je eigen gedrag in relatie tot anderen.
We hebben de opvatting dat je een goede coach kunt worden wanneer je zelf de principes van het groepsdynamisch werken goed kent. Daarom focus je je gedurende deze twee thema's op je eigen groep en verleg je ook de focus naar de groep van een collega.Groepsdynamisch werken
We doorlopen constant de stappen van het groepsdynamisch werken (Dokman et al, 2019). Deze stappen zie je terug als rode draad door de hele opleiding. We inspireren je over de onderwerpen die centraal staan. We geven dit als volgt vorm:
- De praktijk in huis met opleidingsdocenten. De opleidingsdocenten bieden tijdens bijeenkomsten theoretische verdieping, praktische informatie en begeleiding en intervisie (met beelden).
- De praktijk in huis met gasten. We nodigen gastsprekers uit die ervaringsdeskundige zijn met betrekking tot de thema's die wij behandelen.
- De praktijk in met een donorgroep (context naar keuze). We voeren met elkaar groepsobservaties uit in een donorgroep. We bespreken deze met elkaar voor en na zodat we van en met elkaar kunnen leren.
- De ontwikkeling volgen in de opleidingsgroep zelf. Alles wat we met elkaar leren en ervaren over het groepsdynamisch werken koppelen we continu aan de ontwikkeling die we binnen onze eigen opleidingsgroep doormaken. We reflecteren met elkaar op onze eigen rol in de opleidingsgroep.
- We bieden betekenisvolle opdrachten die je in je eigen context uitvoert.
-
Dit doe je in de praktijk
De start- en lesdagen vinden op locatie plaats of op de campus van Windesheim. Maar naast de 60 uur contacttijd, ben je ook ongeveer 60 uur bezig met zelfstudie. We verwachten dat dit neerkomt op ongeveer 5 uur per week. Je gaat onder andere aan de slag met:
- Observatie in je eigen groep en andere groepen
- Gesprekken voeren
- Dossiers inkijken
- Interventies uitvoeren
- Filmbeelden maken
- Opdrachten uitwerken
- Literatuur lezen
- Bijeenkomsten voorbereiden
De observaties kun je alleen uitvoeren wanneer je zelf geen les geeft. Zorg er dus voor dat je in de gelegenheid bent om naast je lesgevende taken ruimte te creeëren om te observeren.
-
We behandelen drie thema's
Het studieprogramma is opgedeeld in drie thema's.
1: Wat speelt er in jouw groep?
Over hoe jij groepsgedrag kunt herkennen en begrijpen
Binnen dit thema starten we eerst met het in kaart brengen van het gedrag in een groep dat jouw nieuwsgierigheid heeft gewekt. Denk bijvoorbeeld aan een klas, een stamgroep of een team. Je gaat het gedrag nauwkeurig analyseren, met alle passende instrumenten. Ook kijk je naar jouw eigen invloed op de groep. Vervolgens ga je op zoek naar de oorzaken van het gedrag dat zichtbaar is geworden. Aan het eind van dit thema herken je en begrijp je het gedrag in jouw groep beter, zodat je bij de uitwerking van thema 2 op het gedrag in de groep kunt inspelen. De onderwerpen die aan bod komen zijn:- Groepsdynamisch werken - in kaart brengen
- Gedrag in de groep zichtbaar maken middels instrumenten
- Groepsdynamische principes: de mens als groepsdier
- Groepsontwikkeling: (troep), groep, team, vriendschap
- Ontwikkelingspsychologie
- Motieven achter gedrag
- Invloed van de omgeving op gedrag
- Social media
- Jouw eigen gedrag in de groep
- Delen is vermenigvuldigen
2: Hoe krijg je grip op jouw groep?
Over hoe jij gedrag beïnvloedt in jouw groep
Nadat je de groep in beeld hebt gebracht, ontwikkel je een passend doel en plan om het gedrag in jouw groep positief te beïnvloeden. We geven je handvatten om deze groepsprocessen te sturen en een passend plan te ontwikkelen. Dat plan voer je uit in je groep. Aan het eind van dit thema blik je terug op de doelstelling en ga je na of het ontwikkelde plan het gewenste resultaat heeft opgeleverd. De onderwerpen die aan bod komen zijn:- Groepsdynamisch werken - doel en plan interveniëren en monitoren
- Ontwerpprincipes voor het ontwikkelen van passende interventies
- Didactisch klaverblad (Oldeboom, 2019)
- Praktische ideeën om interventies vorm te geven
- Jouw eigen gedrag in de groep
- Intervisie middels filmbeelden uit je eigen groep
- Delen is vermenigvuldigen
3: Hoe geef je coaching vorm bij omgang met complexe groepen?
Over hoe jij collega's coacht bij het omgaan met complexe groepen
In de voorgaande twee thema’s heb je kennis en ervaring opgedaan met de stappen van het groepsdynamisch werken. Je gaat de komende tijd je opgestelde plan tot uitvoering brengen. Daarnaast ga je een collega begeleiden die meer grip op het gedrag in zijn of haar groep wil. Samen met die collega doorloop je opnieuw de stappen van het groepsdynamisch werken. Deze keer niet in een uitvoerende rol, maar in een ondersteunende rol. Gedurende dit thema leer je hoe je de meest passende ondersteuning kunt bieden aan collega’s. De volgende onderwerpen komen aan bod:a. Groepsdynamisch coachen
b. Krachtgericht coachen
c. Jouw eigen coachidentiteit
d. Intervisie middels filmbeelden -
Is de post-hbo wat voor jou?
De post-hbo opleiding tot groepsdynamisch coach van de Calo is geschikt voor alle docenten in alle vormen van het onderwijs: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo én speciaal onderwijs. Om toegelaten te worden heb je minimaal een afgeronde hbo-lerarenopleiding nodig. De post- hbo opleiding is geschikt voor jou wanneer je minimaal wekelijks met een groep werkt. Mocht je niet aan deze eis voldoen, maar wil je wel heel graag de opleiding volgen? Neem dan even contact met ons(opent in nieuw tabblad) op om de mogelijkheden te verkennen.
Afgeronde minor groepsdynamiek op hogeschool Windesheim?
De minor groepsdynamiek al afgerond? Dan beschik je al over basiskennis over het groepsdynamisch werken. We verwachten dat je deze basiskennis goed kunt inzetten en een verdere verdiepingsslag maakt tijdens deze opleiding.
-
Onze lesdagen en -tijden
Rooster 2023-2024
LET OP: Deze cursus is inmiddels volDatum
Tijd
19 september 2023
16.00 - 20.00 uur
3 oktober 2023
13.30 - 17.30 uur
7 november 2023
16.00 - 20.00 uur
28 november 2023
13.30 - 17.30 uur
19 december 2023
16.00 - 20.00 uur
16 januari 2024
16.00 - 20.00 uur
20 februari 2024
16.00 - 20.00 uur
5 maart 2024
16.00 - 20.00 uur
2 april 2024
13.30 - 17.30 uur
23 april 2024
16.00 - 20.00 uur
7 mei 2024
16.00 - 20.00 uur
28 mei 2024
16.00 - 20.00 uur
18 juni 2024
16.00 - 20.00 uur
25 juni 2024
09.00 - 17.00 uur
2 juli 2024
09.00 - 20.00 uur
Eindassessment van 30 minuten
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Aan het eind van de post-hbo opleiding tot groepsdynamisch coach van de Calo kun je gericht naar groepsdynamische processen in groepen kijken. En je weet welke passende interventies je kunt inzetten om het pedagogisch klimaat in je eigen groep positief te beïnvloeden. Je ontwikkelt je gedurende deze opleiding ook tot groepsdynamisch coach, zodat jij een belangrijke positie inneemt binnen je team om collega’s te ondersteunen bij de omgang met complexe groepen.
Wanneer kun je starten?
De post-hbo zit voor het schooljaar van 2023-2024 vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
Houd de website in de gaten voor de nieuwe data van 2024-2025. Meer informatie? Mail naar calo-contractactiviteiten@windesheim.nl .
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt € 2.875,- voor de hele post-hbo opleiding tot groepsdynamisch coach. Wist je dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal voor jou mogelijk is.
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem contact op met Bas Schutte, manager Innovatie en Ondernemen van de Calo
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
"Leg naast het individu ook focus op de groep"
Dibbi de Vries
Groepsdynamisch coach