Coachen en Coachend Begeleiden (basiscursus)
Jij werkt in onderwijs, zorg of welzijn en wilt leren hoe je collega’s en studenten kunt coachen. Leer het met de basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden in Zwolle.
Want dankzij jouw coaching, kunnen jouw collega's of studenten straks het beste uit zichzelf halen. De basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden is gebaseerd op ervaringsleren. Daarbij staan jouw leervraag en praktijksituatie centraal. Je oefent met de basisbeginselen van coaching op je eigen werkplek.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Coachen en Coachend Begeleiden basiscursus
-
-
Inhoud opleiding
We starten de basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden met het afstemmen van de inhoud. Jouw leerdoel en praktijksituatie staan centraal. Daarna richt je je op basisbeginselen van coaching. Dit oefenen we met elkaar en je gaat er ook concreet op je eigen werk mee aan de slag.
Basiscompetenties
Je leert de basisbeginselen van coaching door middel van gesprekken en video-analyse. Heb je ervaring met coaching en heb je de bijbehorende vaardigheden al onder de knie? Dan kun je met deze cursus ook heel goed je competenties opfrissen.
Verschillende werkvormen
Tijdens de cursus zijn er verschillende werkvormen:
- Trainen van vaardigheden
- Leren van en met elkaar
- Observeren
- Video-analyse m.b.t. kijkwijzers
- Literatuur
- Reflectie
Benodigdheden
Je voert in de praktijk coachgesprekken. Om deze later te kunnen bespreken, vragen we je om gesprekken op te nemen. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een videocamera of mobiele telefoon met goede camera. Voor de theoretische onderbouwing gebruiken we literatuur, deze boeken schaf je zelf voorafgaand aan de cursus aan.
Onderwerpen
De basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden bestaat uit zeven bijeenkomsten. Drie onderwerpen staan centraal:
- Vaardigheden, technieken en theorievorming om te kunnen coachen
- Leerproces van de coach
- Toepassen van basiscompetenties zodat ze goed aansluiten bij het leerproces van jouw student of collega
Leeruitkomsten
Je bent in staat om een coachee met behulp van verschillende gespreks- en communicatietechnieken te coachen. Zodat zij vanuit helderheid naar zichzelf en hun gedrag leren kijken. Hun successen, sterke kanten en kwaliteiten gaan zien en bereid zijn om zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze groeien in hun persoonlijke en professionele kwaliteit. We werken met leeruitkomsten, waarin jouw eigen leervraag en praktijksituatie centraal staat. Zo kun je na de cursus:
-
Je coacht de coachee vanuit de uitgangspunten van de positieve psychologie. Je past de regels van ontwikkelingsgerichte feedback en van verschillende communicatie- en leerstijlen toe. Hierdoor lever je een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het functioneren van de coachee.
-
Je voert coachgesprekken op basis van de basiscompetenties van coachende gespreksvoering, actief luisteren en oplossingsgerichte gefaseerde gespreksvoering. Je laat hierbij de volgende coachvaardigheden zien: in contact zijn, verbinden, afstemmen, volgen en leiden, actief luisteren, activerend vragen, verhelderen, doorvragen, concretiseren. Je kan waar nodig vanuit verbinding confronteren en spiegelen. Je past hierbij de verschillende communicatiestijlen toe, gaat constructief om met weerstanden en stelt je wendbaar op in de communicatie. Je hanteert leiding en structuur in het coachgesprek.
-
Je hebt geleerd om d.m.v. observatie en gesprek samen met de coachee de aanwezige knelpunten in handelen, kennis en vaardigheden te signaleren en deze d.m.v. verschillende gesprekstechnieken en -vormen te concretiseren in leerbehoeften. Je verwerkt dit samen met de coachee in een individueel coachplan en doet hiervan gedegen verslag.
-
Je bent transparant over de rol als coach of coachend begeleider en je reflecteert hierop. Je werkt vanuit contact, verbinding en relatie, verheldert verwachtingen, maakt werkafspraken en komt deze na.
-
Je stimuleert dat de coachee open wil staan om ontwikkelingsgerichte feedback te geven en te ontvangen. Op zichzelf reflecteert, nieuwe dingen gaat uitproberen, fouten durft te maken. De stap zet om hulp te vragen en fouten gaat zien als een mogelijkheid om te kunnen groeien. Bovenstaande leef je zelf voor en dit laat je ook tijdens de cursus zien.
-
Je onderhoudt een vertrouwensband met de coachee. Je bent je bewust van valkuilen, knelpunten en dilemma’s die kunnen bestaan in een (hiërarchische) coach/ coachend begeleider relatie. Je bent transparant over eventuele communicatie met een leidinggevende.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn.Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Studieduur en lesdagen
De cursus start elk najaar en bestaat uit 7 bijeenkomsten van elk 4 uur. Maar omdat je je coachvaardigheden het best leert in de praktijk. En omdat we voor sommige bijeenkomsten voorbereiding vragen, ga je ook thuis aan de slag.
Coachgesprekken
Je voert tijdens de cursus twee of meer coachgesprekken met twee personen uit jouw omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een medewerker, collega of student zijn. Deze gesprekken neem je op, zodat we ze naderhand kunnen bespreken.
Lesvoorbereiding
Je gaat thuis aan de slag met praktijkopdrachten, die je eventueel ook op je werk kunt uitoefenen. Daarnaast lees je literatuur om je goed voor te bereiden op de bijeenkomsten.
Lesdagen najaar 2024
Lestijd woensdagmiddag 13:00 - 17:00
- bijeenkomst 1: 11 december 2024
- bijeenkomst 2: 15 januari 2025
- bijeenkomst 3: 12 februari 2025
- bijeenkomst 4: 19 maart 2025
- bijeenkomst 5: 9 april 2025
- bijeenkomst 6: 7 mei 2025
- bijeenkomst 7: 25 juni 2025
-
Toelating
Werk jij in het onderwijs, zorg of welzijn? Wil jij graag leren hoe je jouw collega’s of studenten (beter) kunt coachen en begeleiden? Dan is deze cursus iets voor jou. Jij bent bijvoorbeeld een leraar, een (intern)begeleider, stagebegeleider, leidinggevende of je werkt bij de overheid of in de dienstverlening.
Deze cursus leidt op tot het certificaat Coachen & Coachend Begeleiden (basiscursus). De cursus is bedoeld voor iedereen die wil leren coachen of coachend begeleiden. De doelgroep is breed: de cursus is geschikt voor mensen die werkzaam zijn in onderwijs, zorg, welzijn, dienstverlening, overheid, bedrijfsleven. Het instroomniveau is minimaal een afgeronde mbo-4-opleiding. Dit is een powerpointloze cursus. De bijeenkomsten zijn activerend en afwisselend en geven volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
Houd er rekening mee dat je met 2 à 3 coachees een aantal coachgesprekken zult voeren. Je neemt deze op video op. Je zult enige behendigheid moeten hebben in het opnemen en afspelen van video. In verband met de AVG laat je de coachee(s) voor het eerste gesprek een formulier toestemming gebruik beelden ondertekenen. Het kunnen bewerken van de beelden met een video-editor is een pre, maar geen noodzakelijke vaardigheid en vormt geen struikelblok. We werken in een elektronische leeromgeving.
-
Wanneer kun je starten?
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Maatwerk
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jannie Lensen-Botter, accountmanager voor cursussen op het gebied van educatie.
Na je basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na de basiscursus Coachen en Coachend Begeleiden beschik je over de basiscompetenties waarmee je collega's en/of studenten kunt coachen. Zodat ze zelf het beste uit zichzelf halen. Heb je al ervaring met het coachen en de bijbehorende vaardigheden al onder de knie? Dan kun je met deze cursus jouw competenties opfrissen. Je kunt:
- De coachee coachen, zodat hij helder en open naar zichzelf leert kijken.
- De coachee stimuleren om open te staan voor feedback.
- Coachgesprekken voeren op basis van de basiscompetenties van coachende gespreksvoering.
- Oplossingsgerichte en krachtige gesprekken voeren waardoor de coachee nieuwe mogelijkheden gaat zien.
-
Certificering
Je krijgt in de zevende bijeenkomst een certificaat wanneer de eindopdrachten (leerprocesverslag en eindvideo) minimaal op voldoende niveau zijn afgerond. Verder ben je alle bijeenkomsten aanwezig geweest. Of heb je maximaal een keer een vervangende online sessie gehad met de trainer. Wanneer je de eindopdrachten niet voldoende afrondt. Of geen eindopdracht inlevert. Maar je wel minimaal 5 bijeenkomsten aanwezig bent geweest, kun je een bewijs van deelname krijgen.
-
Verder studeren
Wil je jouw vaardigheden in coaching en begeleiding verder ontwikkelen na het volgen van de basiscursus? Dat kan met de Verdiepingscursus Coachen en Coachend Begeleiden.
-
Kosten
Je betaalt € 1.695,- voor de gehele cursus.
Om de kwaliteit van onze opleidingen te waarborgen verhogen we jaarlijks onze prijzen in januari.
Wist je al dat er opties zijn om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat Coachen & Coachend Begeleiden (basiscursus)