Welke stap zet jij met deze coaching opleiding?
Wil je leren hoe je op een professionele manier mensen coacht? Hoe je verschillende coachingstechnieken en werkvormen effectief kunt inzetten en anderen echt in beweging brengt? Onze Opleiding tot Coach geeft je alle handvatten om je talenten (en die van anderen) optimaal te benutten. Je ontwikkelt je tot een professionele coach en weet op welke manier je jezelf kunt inzetten als instrument in het leren van de ander. De opleiding is erkend op post hbo-niveau. Met het diploma kun je je laten registreren bij de NOBCO én als Erkend Coach bij ST!R.
Wat ga je doen tijdens de Opleiding tot Coach?
De Opleiding tot Coach is een intensieve en gedegen opleiding van 11 maanden. Er zijn 13 lesdagen (dinsdag en woensdag) op onze campus in Zwolle, 2 begeleide groepsintervisies en 5 individuele coachingsgesprekken. Tussen de lesdagen vinden onbegeleide studiegroepbijeenkomsten plaats. En omdat je coachen nu eenmaal niet uit een boekje leert, coach je gedurende de opleiding ook 5 coachees met een werkgerelateerde vraag. Al onze docenten zijn zeer ervaren trainers en coaches en geregistreerd bij verschillende beroepsverenigingen.
-
-
Zo zit de Opleiding tot Coach in elkaar
Zo zit de opleiding tot coach in elkaar
In deze brede en gedegen opleiding tot practitioner coach maak je kennis met de verschillende methodes en technieken voor individueel coachen. De Opleiding tot Coach duurt ongeveer 11 maanden en is verdeeld in 5 blokken van 2 aaneengesloten dagen en 3 losse lesdagen. Je start met een stevige basismethodiek en ontwikkelt een coachende houding en vaardigheden.
Programma
Blok 1: Wat is coaching?
Je verdiept je zelfkennis, maakt kennis met elkaar, de opleiding en het basismodel dat we gebruiken. Je onderzoekt de mindset van de coach en leert hoe je een coachingstraject start. (2 aaneengesloten dagen)Tussen blok 1 en 2: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
Blok 2: De onderzoeksfase
De 2e fase in een coachingstraject is de onderzoeksfase. In deze fase wordt je coachee zich er van bewust waarom zijn vraag voor hem een vraag is. Je ervaart hoe je met je coachee de vraag achter de vraag onderzoekt en oefent met verschillende werkvormen die je kunt inzetten om je coachee naar bewustwording te leiden. (2 aaneengesloten dagen)Tussen blok 2 en 3: begeleide groepssupervisie
Blok 3: De vraag duiden
In dit blok leer je hoe je je coachee kunt helpen met nieuwe ogen naar zijn verhaal te kijken en zijn vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken en te duiden. Bovendien oefen je met het effectief inzetten van feedback en confrontatie. Je krijgt de mogelijkheid te oefenen met een trainingsacteur. (2 aaneengesloten dagen)Tussen blok 3 en 4: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
Blok 4: Professionele ontwikkeling en leren.
In het vierde blok besteden we aandacht aan jouw professionele ontwikkeling tot coach en ervaar je op welke manieren je je coachee aan kunt zetten tot leren en ontwikkelen.
(1 dag)Tussen blok 4 en 5: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
Blok 5: In een proefassessment kijk je met mededeelnemers en begeleiders waar je op dit punt in de opleiding staat. (1 dag).
Tussen blok 5 en 6: begeleide groepssupervisieBlok 6: In beweging.
Hoe stimuleer je je coachee om te experimenteren met nieuw gedrag? Je onderzoekt hoe je je coachee kunt helpen doelen en acties te formuleren die wel werken en wat je kunt doen als beweging uitblijft. Daarbij komen thema’s als omgaan met weerstand uitgebreid aan de orde. Je krijgt de mogelijkheid te oefenen met een trainingsacteur. (2 aaneengesloten dagen)Tussen blok 6 en 7: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
Blok 7: Professionele attitude
Naast alle kennis, methodieken en technieken is jouw professionele houding van onschatbare waarde voor de effectiviteit in je begeleiding. In dit blok verdiepen we het onderzoek naar je je eigen professionele attitude, word je je er nog meer van bewust van wat er in de relatie tussen jou en je coachee kan spelen en hoe je dat kunt benutten in het leren van je coachee. (2 aaneengesloten dagen)Tussen blok 7 en 8: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
Blok 8: het afronden van een traject
Op welke manier evalueer je een coachingstraject en hoe sluit je een traject zorgvuldig af?
(1 dag)Je sluit de opleiding af met een portfolio. Je portfolio wordt beoordeeld door de examencommissie van de Opleiding tot Coach.
Naast de basisopleiding heb je de mogelijkheid je verder te ontwikkelen in je eigen stijl van coaching door middel van het volgen van Masterclasses. Aan deze Masterclasses zijn extra kosten verbonden.
Professioneel coaching geven
De Opleiding tot Coach is een opleiding op maat. Je werkervaring en bagage is het uitgangspunt bij de start van de opleiding. We bieden je een basismethode aan en laten je kennis maken met andere vormen en methodieken. We gaan uit van action learning, wat betekent dat er een wisselwerking is tussen theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling. Je leert hoe je bewust kunt coachen vanuit je eigen principes, waarden en competenties. Na afronding van de Opleiding tot Coach kun je op een professionele manier coachen en jezelf inzetten als instrument in het leren van de ander.
Studiebelasting
De Opleiding tot Coach duurt 11 maanden. In totaal zijn er ongeveer 300 studiebelastingsuren, waarvan ongeveer 100 contacturen op Windesheim, en gemiddeld per week 5 uur zelfstudie en coachingstrajecten. Om de eindcriteria van de opleiding te behalen, voer je tijdens de opleiding minimaal 5 coachingstrajecten uit met coachees met werkgerelateerde vragen. Je voert in deze trajecten in totaal minimaal 25 coachgesprekken.
Erkende post-hbo-opleiding
Met de Opleiding tot Coach van Windesheim kies je voor een erkende post-bacheloropleiding. De opleiding richt zich op de toepassing van kennis via High Impact Learning that Lasts (Dochy & Segers, 2020): je leert door je ervaringen te koppelen aan theorie en persoonlijke ontwikkeling.
We werken uitsluitend met gekwalificeerde en gecertificeerde docenten met recente ervaring in het werkveld. Je krijgt onder andere les van ervaren en bevlogen trainers, zoals Marinka van Beek, Lydia ten Den, Jeannette Vermeulen en Nanja Visser-Vos. De docenten zijn als (Master)coach aangesloten bij de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC).Certificering
De opleiding wordt jaarlijks getoetst door CPION – Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland en is erkend door de StiR.
Na het volgen van de Opleiding tot Coach krijg je een microcredential. De microcredential voegt een kwaliteitskeurmerk toe aan een cursus of module, waardoor je zeker weet dat het onderwijs van accreditatiewaardig niveau is en zo is opgezet dat leeruitkomsten die voor deze opleiding geformuleerd zijn, daadwerkelijk behaald worden. Na het succesvol afronden van je opleiding krijg je een digitaal certificaat dat je landelijk kunt registreren, waardoor de behaalde leeruitkomsten ook elders worden erkend. Voor meer informatie kijk op de website pilot Microcredentials.Doorlopende leerlijn
Deze opleiding maakt deel uit van een doorlopende leerlijn tot onafhankelijk professioneel coach. Deze leerlijn bestaat uit de Introductietraining Coaching (Nobco Foundation niveau), Loopbaan- en Talentcoaching, Teamcoaching, Opleiding tot Coach (Nobco Practitioners niveau) en verschillende, ook los te volgen, masterclasses van het seniorcoachaanbod (Nobco seniorcoachniveau in voorbereiding).
In aanvullende masterclasses in aanvulling op de Practitioneropleiding, kun je kennismaken met onder andere Provocatief Coachen, NLP, Voice Dialogue en Systemisch Coachen, Positieve Psychologie, Coaching op werk en zingeving, Loopbaan- en Talentcoaching en Teamcoaching.
Elk onderdeel kun je los volgen (mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet), maar je kunt er ook voor kiezen de gehele leerlijn te doorlopen. Neem contact op met Nanja Visser-Vos voor advies over het niveau dat het meest bij jouw kennis en ervaring aansluit.
Studiegroepbijeenkomsten en studiebegeleiding
We werken met vaste kerndocenten en trainingsacteurs. Daarnaast krijg je gedurende je studie een studiebegeleider toegewezen. Deze studiebegeleider zal je begeleiden in je eigen leervragen. Daarnaast vindt er tijdens de opleiding twee keer een begeleide en vijf keer een onbegeleide studiegroepbijeenkomst plaats, waarin je aan de slag gaat met opdrachten en vragen uit jouw eigen coachpraktijk bespreekt met medecursisten en/of je studiebegeleider.
-
Punten beroepsregistratie
Voor veel beroepen geldt dat je punten nodig hebt om je beroepsregistratie te onderhouden, zogeheten PE-punten (permanente educatie). In het volgende overzicht staan de registerpunten per beroepsorganisatie.
CPION – Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland: gecertificeerd
StiR: geaccrediteerdNOBCO: PE-vigneturen. Hiermee kun je als NOBCO-coach je voortdurende ontwikkeling aantonen in een zogenaamde EIA-assessmentprocedure. Daarmee kun je het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach bij het NOCBO aanvragen. Meer informatie vind je op www.nobco.nl(opent in nieuw tabblad).
Hobéon: toegekend -
Is deze coaching opleiding iets voor jou?
De Opleiding leid je op tot professioneel coach. Dat betekent dat jij professionals vanuit verschillende branches en beroepsgroepen leert coachen op professionele vraagstukken. Tijdens een opleiding van 11 maanden ontwikkel je kennis en vaardigheden om vanuit verschillende methodieken met een diversiteit van vragen en thema’s van professionals aan de slag te gaan.
De Opleiding tot Coach is interessant voor de (aankomend) coach of trainer, leidinggevende, teamleider, docent, hrm-medewerker, intern begeleider of studiebegeleider. Er gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:
- Aantoonbaar hbo-bachelor of universitair werk- en denkniveau, in combinatie met enkele jaren werkervaring op hbo-niveau
- Zelfreflecterend vermogen
- Bespreekbare emotioneel stabiele basis
- Ervaring in het zelf krijgen van coaching, supervisie, of iets dergelijks
- Minimaal 5 mensen kunnen coachen en minimaal 25 coachgesprekken kunnen voeren tijdens de opleiding
Voordat je kunt deelnemen aan de Opleiding tot Coach voeren we een intakegesprek. Nadat je je hebt aangemeld nemen we contact op om het intakegesprek te plannen.
-
Aanmelden voor de proefles
Wil je ontdekken of de Opleiding tot Coach iets voor jou is? Meld je dan aan voor een gratis proefles.
Programma
In de proefles ervaar je hoe het is om (professioneel) te coachen. Je krijgt een techniek cadeau die je bij de start van al je gesprekken kunt inzetten. Je kruipt niet alleen in de huid van een coach, maar ook in die van je cliënt.
Voor wie?
De proefles is voor iedereen die het vak coaching wil ervaren. Ook wanneer je twijfelt of onze Opleiding tot Coach iets voor je is, is de proefles van waarde. Je maakt kennis met één van onze docenten en de opleiding en proeft de sfeer.
Wanneer?
De proefles vindt plaats op dinsdag 5 september 2023 van 19.00 tot 21.30 uur op de campus in Zwolle.
Aanmelden en meer informatie
Aanmelden proefles(opent in nieuw tabblad)
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jolanda Eckelboom via otc@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Op welke dagen heb je les?
De opleidingsdagen zijn van 09.30 - 16.30 uur. De studiebijeenkomsten zijn van 09.30 -12.30 uur.
Start oktober 2023
- 10 + 11 oktober 2023
- 7 + 8 november
- 5 + 6 december
- 9 januari 2024
- 13 februari
- 12 + 13 maart
- 23 + 24 april
- 4 juni
De data van de studiebijeenkomsten zijn:
- Onbegeleid studiegroep 31 oktober 2023
- Begeleid studiegroep 14 november
- Onbegeleid studiegroep 12 december
- Onbegeleide studiegroep 10 januari 2024
- Begeleid studiegroep 27 februari
- Onbegeleide studiegroep 2 april
- Onbegeleide studiegroep 14 mei
Start april 2024
- 9 + 10 april 2024
- 14 + 15 mei
- 18 + 19 juni
- 10 september
- 15 oktober
- 12 + 13 november
- 10 + 11 december
- 21 januari 2025
De data van de studiebijeenkomsten zijn:
- Onbegeleid studiegroep 23 april 2024
- Begeleid studiegroep 28 mei
- Onbegeleid studiegroep 2 juli
- Onbegeleide studiegroep 11 september
- Begeleid studiegroep 16 oktober
- Onbegeleide studiegroep 26 november
- Onbegeleide studiegroep 17 december
-
Opleidingen Professioneel begeleiden
Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie.
Meer weten over al onze begeleidingskundige opleidingen?
Opleidingen professioneel begeleiden.
-
Zo zit de Opleiding tot Coach in elkaar
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Nanja legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de de Opleiding tot Coach.
Dit voegt de Opleiding tot Coach toe op je cv
Na afronding van de Opleiding tot Coach kun je op een professionele manier coaching geven. Je kunt methodisch werken en bent ook in staat een op de persoon afgestemd resultaatgericht ontwikkeltraject uit te voeren. Je betrekt hierbij de context en de belangen van de organisatie. Ook sluit je op een resultaatgerichte manier aan bij de vraagstelling van de gecoachte.
Wat betreft je eigen ontwikkeling als coach: je werkt in de hier-en-nu-situatie, kent je drijfveren en integreert je visie in handelen. En je geeft zelfstandig jouw eigen verdere professionele ontwikkeling als coach vorm.
Behaal een Microcredential
Deze post-hbo succesvol afgerond? Dan ontvang je naast het certificaat van Windesheim ook een Microcredential. Een pilot van Windesheim en 32 andere hogescholen en universiteiten in Nederland. Een Microcredential is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de Opleiding tot Coach?
De kosten voor deze opleiding zijn € 5.725,-
De prijs is inclusief koffie, thee en lunch tijdens de opleidingsdagen en lesmateriaal, studiebegeleiding, een proefassessment, 6 uur professionele intervisie op je coaching en beoordeling van je afstudeerportfolio.
Wist je dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal voor jou mogelijk is.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
"Vormgeving als middel gebruiken om mensen te coachen"
Melle Mijnhardt
Opleiding tot Coach