Met de Opleiding tot Coach van Windesheim leer je hoe je op professionele wijze mensen coacht. Je kiest met deze opleiding voor een gedegen opleiding die je opleidt tot professioneel coach.
Je leert verschillende coachingstechnieken en werkvormen slim in te zetten, zodat je anderen echt in beweging krijgt. We bieden je de tools om zowel je eigen talenten als die van anderen optimaal te benutten. Tijdens de opleiding groei je uit tot een deskundige coach en leer je hoe je jezelf inzet als krachtig instrument in het leerproces van anderen. De opleiding is erkend op post-hbo niveau. Met je diploma kun je je registreren bij de NOBCO en als Erkend Coach bij StiR.
Weten of deze post-hbo bij je past?
Studieprogramma Opleiding tot coach
-
-
Inhoud opleiding
Coachen is een vak apart. Het gaat om leerdoelen, een methodische aanpak en zichtbare resultaten. In drie maanden leren coachen? Daar geloven wij niet in! Wanneer je met uiteenlopende mensen werkt en soms op diepere thema’s stuit, is een stevige basis onmisbaar.
Met de Opleiding tot Professioneel Coach kies je voor een veelzijdige en grondige opleiding op practitionerniveau. Je ontdekt verschillende actuele methodes en technieken, zoals het basismodel van Van Beek en Tijmes. Daarnaast maak je kennis met elementen uit Voice Dialogue, Systemisch Coachen, NLP, ACT en Transactionele Analyse.
Programma
Tijdens de opleiding leer je technieken praktisch toe te passen, zoals afstemmen op de ander, actief luisteren, empathie tonen en open vragen stellen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan jouw innerlijke proces, waarbij je leert je eigen oordelen en aannames los te laten om volledig aanwezig te zijn voor je coachee. Zo geef je de ander de ruimte om zelf tot inzichten te komen. Dat zorgt voor echte empowerment, die krachtiger is dan het simpelweg aandragen van oplossingen van buitenaf.
- Blok 1: Wat is coaching?
Verdiep je zelfkennis, maak kennis met elkaar, de opleiding en het basismodel. Je onderzoekt de mindset van de coach en leert hoe je een coachingstraject start. (2 aaneengesloten dagen)
Tussen blok 1 en 2: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
- Blok 2: De onderzoeksfase
De tweede fase in een coachingstraject draait om onderzoek. In deze fase wordt je coachee zich er van bewust waarom zijn vraag voor hem een vraag is. Je ervaart hoe je met je coachee de vraag achter de vraag onderzoekt en oefent met verschillende werkvormen die je kunt inzetten om je coachee naar bewustwording te leiden. (2 aaneengesloten dagen)
Tussen blok 2 en 3: begeleide groepssupervisie
- Blok 3: De vraag duiden
Hoe laat je je coachee met frisse ogen naar zijn verhaal kijken en zijn vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken verkennen? Je oefent daarnaast met het krachtig inzetten van feedback en confrontatie. Dit kun je oefenen met een trainingsacteur. (2 aaneengesloten dagen)
Tussen blok 3 en 4: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
- Blok 4: Professionele ontwikkeling en leren
Aandacht voor jouw professionele ontwikkeling tot coach. Ervaar je op welke manieren je je coachee aan kunt zetten tot leren en ontwikkelen. (1 dag)
Tussen blok 4 en 5: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
- Blok 5: In een proefassessment kijk je met mededeelnemers en begeleiders waar je op dit punt in de opleiding staat. (1 dag).
Tussen blok 5 en 6: begeleide groepssupervisie
- Blok 6: In beweging
Hoe stimuleer je je coachee om te experimenteren met nieuw gedrag? Je onderzoekt hoe je je coachee helpt doelen en acties te formuleren die werken en wat je kunt doen als beweging uitblijft. Thema’s als omgaan met weerstand komen uitgebreid aan de orde. Je kunt dit oefenen met een trainingsacteur. (2 aaneengesloten dagen)
Tussen blok 6 en 7: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
- Blok 7: Professionele attitude
Naast alle kennis en technieken is jouw professionele houding cruciaal voor effectieve begeleiding. Je gaat dieper in op je eigen professionele attitude en wordt bewuster van wat er speelt in de relatie tussen jou en je coachee. Je leert hoe je dit optimaal kunt inzetten om het leerproces van je coachee te versterken. (2 aaneengesloten dagen)
Tussen blok 7 en 8: onbegeleide studiegroepbijeenkomst
- Blok 8: het afronden van een traject
Op welke manier evalueer je een coachingstraject en hoe sluit je een traject zorgvuldig af? (1 dag)
Je sluit af met een portfolio. Je portfolio wordt beoordeeld door de examencommissie.
Naast de basisopleiding heb je de mogelijkheid je verder te ontwikkelen in je eigen stijl van coaching door middel van het volgen van masterclasses. Aan deze masterclasses zijn extra kosten verbonden.
Opleiding op maat
Opleiding tot Professioneel Coach is afgestemd op jouw werkervaring en achtergrond. Je leert een basismethode en maakt kennis met andere vormen en methodieken. We werken volgens het principe van action learning, waarbij theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling elkaar constant versterken. Je leert hoe je bewust kunt coachen vanuit je eigen principes, waarden en competenties.
Studiebegeleiding
Tijdens de opleiding werk je met een vast team van kerndocenten en trainingsacteurs. Daarnaast krijg je een studiebegeleider die je ondersteunt bij je leervragen.
Studiegroepbijeenkomsten
In het eerste blok worden studiegroepen van ongeveer vier personen gevormd, waarin je gedurende de opleiding meestal onbegeleid samenwerkt. Er zijn in totaal twee begeleide en vijf onbegeleide studiegroepbijeenkomsten, waarin je samen met je medecursisten opdrachten uitvoert en vraagstukken uit je eigen coachpraktijk bespreekt. Hierbij kun je ook feedback krijgen van je studiebegeleider.
- Blok 1: Wat is coaching?
-
Studieduur en lesdagen
- Studieduur: ongeveer 11 maanden, verdeeld over 7 blokken van 2 aaneengesloten dagen + 1 losse lesdag.
- Studiebelasting: in totaal circa 400 uren, waarvan ongeveer 100 contacturen op Windesheim.
- Zelfstudie: gemiddeld één dag per week voor zelfstudie en coachingstrajecten.
Lesdagen start februari 2025
De lesblokken duren van 09.30 tot 16.30 uur. De studiegroepbijeenkomsten zijn van 09.30 tot 12.30 uur, met uitzondering van 4 maart; die bijeenkomst is van 17.30 tot 20.30 uur.
- Blok 1: 4 + 5 februari 2025
- Studiegroepbijeenkomst 4 maart*
- Blok 2: 11 + 12 maart
- Studiegroepbijeenkomst 18 maart
- Blok 3: 8 + 9 april
- studiegroepbijeenkomst 22 april
- Blok 4: 27 + 28 mei
- studiegroepbijeenkomst 3 juni
- Blok 5: 24 + 25 juni
- Studiegroepbijeenkomst 2 september
- Blok 6: 16 + 17 september
- Studiegroepbijeenkomst 30 september
- Blok 7: 28 + 29 oktober
- Studiegroepbijeenkomst 11 november
- Blok 8: 25 november
-
Toelating
De Opleiding tot Coach is interessant voor de (aankomend) coach of trainer, leidinggevende, teamleider, docent, HRM-medewerker, intern begeleider of studiebegeleider. Er gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:
- Aantoonbaar hbo-bachelor of universitair werk- en denkniveau, in combinatie met enkele jaren werkervaring op hbo-niveau
- Zelfreflecterend vermogen
- Bespreekbare emotioneel stabiele basis
- Ervaring met coaching, supervisie of vergelijkbare begeleiding
- Mogelijkheid om tijdens de opleiding minimaal 5 personen te coachen en 25 coachgesprekken te voeren
Voordat je kunt starten, vindt een intakegesprek plaats. Na aanmelding nemen we contact op om dit gesprek in te plannen.
-
Kwaliteitskeurmerken
De Opleiding tot Coach is een erkende post-bacheloropleiding die zich richt op het praktisch toepassen van kennis, gebaseerd op het High Impact Learning that Lasts-principe (Dochy & Segers, 2020). Je leert door je eigen ervaringen te koppelen aan theorie en persoonlijke ontwikkeling.
Onze docenten zijn gekwalificeerd, gecertificeerd en hebben recente werkveldervaring. Je krijgt les van bevlogen trainers zoals Lydia ten Den, Jeannette Vermeulen en Nanja Visser-Vos. Zij zijn allen (master)coaches, aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en de European Mentoring & Coaching Council (EMCC).
Onze opleiding werkt vanuit de Beroepscode Professionele Coaching die door de vijf beroepsorganisaties STIR, LVSC, NOLOC, NOBCO en ICF Nederland is neergezet als standaard voor kwaliteit en transparantie in de coachingsector. De Beroepscode Professionele Coaching bevordert het welzijn en de veiligheid van cliënten van coaches door garanties voor professionaliteit af te geven.
De opleiding is gecertificeerd door het CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland en geaccrediteerd door StiR. Het certificaat stelt je bovendien in staat om een aanvraag tot certificering te doen bij de NOBCO.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 4 februari 2025 | Aanmelden |
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Opleidingsvideo
Docent Nanja legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Opleiding tot Professioneel Coach.
Na je Opleiding tot coach
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na deze opleiding kun je een professioneel coachtraject begeleiden voor volwassenen met werkgerelateerde vragen. Je houdt hierbij rekening met de organisatie en haar belangen. Je werkt op een open, respectvolle en gelijkwaardige manier, waarbij transparantie en acceptatie centraal staan. Je leert verschillende methodes om onbewuste patronen zichtbaar te maken en coachees te helpen doelen en acties te formuleren. Ook werk je in het hier-en-nu, verdiep je je zelfkennis en breng je jouw visie op coaching in de praktijk.
Niet alle deelnemers hebben het doel om een eigen praktijk te starten. De vaardigheden die je leert zijn ook nuttig voor trainers, leidinggevenden, teamleiders en HR-professionals. Veel afgestudeerden werken als intern coach binnen een organisatie.
Na het succesvol afronden van de Opleiding tot Coach kun je je als coach laten registreren bij de Stir. Meer informatie over wat de Stir voor jou als professioneel coach kan betekenen? Klik dan hier(opent in nieuw tabblad)
Ook kun je na succesvol afronden van de opleiding certificering aanvragen bij de NOBCO. Meer informatie daarover vind je hier: Hoe vraag j een EIA-certificering aan?(opent in nieuw tabblad)
-
Certificering en beroepsregistratie
Voor veel beroepen is het belangrijk om PE-punten (Permanente Educatie) te behalen om je beroepsregistratie te behouden. Hier zijn de registerpunten per beroepsorganisatie voor deze opleiding:
- CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland): gecertificeerd
- StiR: geaccrediteerd. Meer informatie over de Stir? Kijk dan hier(opent in nieuw tabblad) op welke manier je je kunt aansluiten.
- NOBCO: Na succesvol afronden van de opleiding kun je een individuele EIA-certificering aanvragen. De Opleiding tot Coach leidt je op tot coach op EMCC Foundation Practitioner-niveau. Meer informatie over dit traject vind je hier: Hoe vraag je een EIA-certificering aan?(opent in nieuw tabblad)
- Hobéon: toegekend
Microcredential
Naast een certificaat van Windesheim ontvang je ook een Microcredential. Dit is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
-
Verder studeren
Deze opleiding is onderdeel van een doorlopende leerlijn richting onafhankelijk professioneel coach. De leerlijn omvat:
- Introductie Training Coaching (Windesheim Foundationniveau)
- Loopbaan- en talentcoaching
- Teamcoaching
- Opleiding tot Professioneel Coach (Practitioners niveau)
- Verschillende masterclasses voor ervaren coaches (Windesheim Seniorcoachniveau in voorbereiding)
Je kunt elk onderdeel afzonderlijk volgen, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, maar het is ook mogelijk om de volledige leerlijn te doorlopen. Voor advies over welk niveau het beste bij jou past, kun je contact opnemen via itc@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Kosten
De post-hbo kost € 6.930,-. Dit is inclusief koffie/thee, lunch, lesmateriaal, studiebegeleiding, een proefassessment, 6 uur professionele intervisie op je coaching en de beoordeling van je afstudeerportfolio. Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat
- Microcredential (wat is een microcredential?)
"Vormgeving als middel gebruiken om mensen te coachen"
Melle Mijnhardt
Opleiding tot Coach