Wat leer jij straks in deze module?
Ben jij werkzaam in de zorg en welzijn en wil jij je coachingsvaardigheden ontwikkelen? Dan is de module Coaching in zorg en welzijn op onze locatie in Zwolle iets voor jou! De eerste trainingsmiddag is een kennismaking (introductie). Tijdens deze middag worden de leerwensen en uitleg van de opdrachten besproken. Tevens start de intervisiegroep. Hierna ga je zelf in jouw organisatie aan de slag als coach. In dit proces word je ondersteund en getraind door een ervaren (register)coach. Daarnaast volg je 6 trainingsmiddagen samen met je lesgroep. Met diezelfde groep heb je ook intervisie. Zo gaan theorie en je eigen praktijk dus hand in hand!
Persoonlijk adviesgesprek Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Wat ga je doen?
7 lesdagen
Start september, lesdag woensdag, op onze locatie in Zwolle
Start februari, lesdag woensdag, op onze locatie in Zwolle
-
-
Zo zit jouw module in elkaar
De module Coaching in zorg en welzijn start twee keer per jaar in september en februari bij Windesheim in Zwolle. De module duurt 6 maanden. Je volgt de lessen samen met onze deeltijdstudenten.
Programma
De cursus Coaching in zorg en welzijn bestaat uit 7 bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst (introductie) is 2 uur. Tussendoor zijn er intervisiebijeenkomsten en werk je aan het ontwikkelen van je vaardigheden in je eigen praktijk. Het studieprogramma ziet er als volgt uit:
Dag 1 Kennismaking, (introductie) inleiding, leerwensen en uitleg van de opdrachten, start intervisiegroep Dag 2 Training 1: het specifieke van coaching als begeleidingsvorm, contractfase Dag 3 Training 2: tot een coachplan komen: leertheorie, coachmodellen en werkvormen Dag 4 Training 3: practicum: een coachgesprek van A-Z ervaren en uitvoeren met feedback Dag 5 Training 4: de kaders van coaching creëren: bewustzijn Dag 6 Training 5: omgaan met weerstand in je rol als coach, het leren bevorderen van het eigenaarschap Dag 7 Training 6: evaluatie, reflectie en transfer Lesrooster
Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de opleiding is het definitieve lesrooster gereed. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van onze collega's van het bedrijfsbureau Leven Lang Ontwikkelen.
Startbijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom is er een aparte startbijeenkomst georganiseerd voor alle cursisten die deelnemen aan één van onze modules.
Startbijeenkomst februari: data en tijdstip verschijnt hier binnenkort
Sluitingsdatum aanmelding. Wij zien je inschrijving graag tegemoet echter om alles goed te organiseren werken wij met een sluitingsdatum voor inschrijving.
- Start februari 2024: je kan aanmelden tot en met 24 januari 2024
Certificering
Je ontvangt een modulecertificaat van Windesheim wanneer je deelneemt aan de toetsing en deze met een voldoende resultaat afrondt. Hieruit blijkt dat je 15 studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding.
Wanneer je niet deelneemt aan de toetsing ontvang je bij voldoende aanwezigheid een bewijs van deelname.
-
Waarmee ga je aan de slag?
De professional, in de rol van coach, ontwerpt en begeleidt een coachtraject van een medewerker, passend bij de context van de organisatie. Als coach stem je op zorgvuldige wijze af met de coachee en organisatie. Je hebt daarbij oog voor complexiteit, meervoudige perspectieven en professionele (ethische) dilemma's. Als coach sluit je op resultaatgerichte wijze aan bij de vraagstelling van de coachee en laat je het eigenaarschap van het traject bij de coachee. De coach begeleidt de coachee door middel van onderbouwde interventies in het behalen van de gewenste resultaten.
Eigen leerproces
Je neemt tijdens de module regie over je eigen leerproces, kent je drijfveren, valkuilen en grenzen en integreert je visie in het handelen. Je benut diverse theoretische concepten en je kunt deze expliciteren. Ook ben je in staat om je visie op leren en ontwikkelen te verwoorden en te onderbouwen. Je maakt kennis met de internationale beroepscode voor professionele coaches (I.E.C.) en kunt je eigen handelswijze hieraan toetsen.
Vaardigheden
Je leert vaardigheden die toebehoren aan een (beginnend) coach:
- Je voldoet aan ethische richtlijnen en professionele normen
- Je geeft vorm aan een coachovereenkomst
- Je creëert vertrouwen en nabijheid
- Je maakt contact en stemt af
- Je kunt actief luisteren
- Je stelt effectief vragen
- Je creëert bewustzijn
- Je kunt feedback geven
- Je begeleidt doel- én resultaatgericht
- Je legt verantwoording af over je eigen handelen
Praktijk
Je hebt een relevante werkplek waarin jij collega's kunt begeleiden en/of coachen.
-
Is deze module wat voor jou?
Ben jij een hbo- of mbo+-professional met werkervaring in een hbo-functie binnen de zorg en welzijn? En heb jij in je functie te maken met het begeleiden en/of aansturen van collega's. Dan is deze module iets voor jou!
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze module past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen, neem dan contact met ons op via onze collega’s van de bedrijfsvoering mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Opleidingen Professioneel begeleiden
Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie.
Meer weten over al onze begeleidingskundige opleidingen?
Opleidingen professioneel begeleiden.
-
Zo zit jouw module in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na deze module weet jij hoe je als coach een ontwikkeltraject kunt ontwerpen en begeleiden. Je hebt oog voor complexiteit, meervoudige perspectieven en professionele (ethische) dilemma's en sluit aan op de vraagstelling van de coachee. Je kunt onder andere:
- De coachee begeleiden met onderbouwde interventies
- De hier-en-nu-situatie vertalen naar de daar-en-dan-situatie
- Een coachovereenkomst vormgeven
- Contact maken, afstemmen, vragen en luisteren, feedback geven
- Doel- en resultaatgericht begeleiden
- Verantwoording afleggen over je eigen handelen
Behaal een Microcredential
Deze module succesvol afgerond? Dan ontvang je naast het certificaat van Windesheim ook een Microcredential. Een pilot van Windesheim en 32 andere hogescholen en universiteiten in Nederland. Een Microcredential is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | februari 2024 | Aanmelden |
Wat kost de module?
Je betaalt € 1.800,- voor de hele module. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.