Met de post-hbo Opleiding tot supervisor in Zwolle ontwikkel je jezelf tot een professionele supervisor.
Als supervisor voer je leer- en ontwikkelingsgesprekken met mensen die zelf ook in dit vakgebied actief zijn. Je helpt hen bij het reflecteren op hun werkervaringen, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken voor hun handelen in de praktijk. Tijdens dit proces stimuleer je hun zelfsturend vermogen en begeleid je hen in het leren leren. Zo krijgen professionals beter zicht op hun sterke punten en onderliggende patronen, en leren ze zich zelfbewust verder te ontwikkelen. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van hun dienstverlening als professioneel begeleider of supervisant.
Weten of deze post-hbo bij je past?
Studieprogramma Opleiding tot supervisor
-
-
Inhoud opleiding
De opleiding bestaat uit verschillende fasen en modules en leidt je op tot geregistreerd supervisor. Je leert hoe je interventies kiest, oefent met gespreksvoering, vragen stellen en verschillende werkhoudingen. Ook krijg je inzicht in groepsdynamiek en hoe je dit kunt inzetten als leermiddel. Het doel is dat jouw begeleiding veerkrachtige professionals oplevert.
Je start met deel één van de leerroute, waarna je dit kunt aanvullen met een tweede supervisietraject om je uiteindelijk te kunnen registeren als supervisor. De opleiding duurt ongeveer twee jaar, waarin je alle benodigde onderdelen afrondt, inclusief methodisch-didactische scholing, leersupervisie en een afstudeerwerkstuk.
Leerjaar 1 – Supervisiekunde I
In het eerste jaar volg je 12 lesdagen waarin theorie, methodiek en praktijk elkaar afwisselen. De lessen richten zich op:
- Nieuw beroep en nieuwe groep
- Begeleidingskundige worden
- De ervaring centraal
- Leren floreren
- Sterk in je schoenen en weten waar je voor staat
- Een goed gesprek
- Leren van succes
- Leren van elkaar
- Ieder zijn eigen verhaal
- Werken met een leeg hoofd
- De omgeving bepaalt mee (of alles?)
- (Be)oordelen in supervisie?
Leerjaar 2 – Supervisiekunde II
In het tweede jaar bouw je voort op de opgedane kennis en ervaring. Lesdagen worden aangevuld met leersupervisie, en gastdocenten behandelen onderwerpen als systemisch werken, transactionele analyse en ethiek. Je werkt ook aan je afstudeerwerkstuk met behulp van onderzoekbegeleiding. Leersupervisie 2 kan in dit jaar worden gevolgd, of tot drie jaar na afronding van het eerste traject.
Leerlijnen
De opleiding omvat drie leerlijnen:
- Leerlijn 1: Gericht op het begeleiden van leer- en ontwikkelprocessen.
- Leerlijn 2: De persoonlijke leerlijn, met focus op reflectie, professionele attitude en profilering.
- Leerlijn 3: Theorie en onderzoek, waar je de achtergrond leert van professioneel leren en ontwikkelen.
Wetenschappelijke fundering
De opleiding biedt een solide wetenschappelijke basis, die je leert toepassen in de praktijk. Je maakt kennis met actuele inzichten uit:
- psychologie
- veranderkunde
- leertheorieën
- beroepsethiek
Je leert ook hoe je zelf actueel blijft en verdieping in de praktijk behoudt.
Methodiek: supervisie
Supervisie is gebaseerd op ervarend leren, waarbij de werkervaring van de professional centraal staat. Je leert hoe je professionals kunt begeleiden naar meer zelfbewustzijn en zelfsturing. Dit proces helpt hen hun sterke punten te ontdekken en effectief om te gaan met leeruitdagingen. Je leert situaties vanuit verschillende perspectieven te benaderen en ontwikkelt je eigen stijl, afgestemd op de autonomie en behoeften van je supervisant.
De methodiek van supervisie is geworteld in actuele psychologie en leertheorieën, waaronder de positieve psychologie. Wat zich in het hier-en-nu afspeelt, neem je actief mee in het leerproces.
Positieve psychologie
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de positieve psychologie, waarin de focus ligt op welzijn en succesgericht leren. In plaats van alleen op problemen te focussen, leer je hoe je reflecteert op wat goed gaat om zo professioneel zelfbewustzijn en veerkracht te versterken. Dit bevordert niet alleen de ontwikkeling van een professionele identiteit, maar ook de zelfsturing van de professional.
-
Studieduur en lesdagen
De opleiding tot Supervisor duurt minimaal twee jaar, afhankelijk van hoe je de onderdelen verspreidt. Je kunt ervoor kiezen om deze over meerdere jaren te verdelen.
Lesdagen leerjaar 1 (Supervisiekunde I)
In het eerste jaar volg je 12 lesdagen, inclusief één dag voor het assessment. Daarnaast heb je 15 bijeenkomsten voor leersupervisie 1. De bijeenkomsten zijn op de campus van Windesheim.
De opleiding start op een maandag en dinsdag, waarna de lessen steeds op dinsdagen plaatsvinden. Leersupervisie gebeurt buiten de lesdagen om.
- Maandag 8 september 2025
- Dinsdag 9 september 2025
- Dinsdag 7 oktober 2025
- Dinsdag 4 november 2025
- Dinsdag 2 december 2025
- Dinsdag 6 januari 2026
- Dinsdag 3 februari 2026
- Dinsdag 3 maart 2026
- Dinsdag 7 april 2026
- Dinsdag 12 mei 2026
- Dinsdag 2 juni 2026
- Dinsdag 16 juni 2026
- Reservedatum: dinsdag 30 juni 2026
Lesdagen leerjaar 2 (Supervisiekunde II)
Het tweede leerjaar bestaat uit 10 lesdagen op dinsdag. Drie ochtenden zijn voor onderzoek. Leersupervisie 2, met 12 bijeenkomsten, is optioneel. De planning wordt later vastgesteld wegens de beschikbaarheid van gastdocenten.
Studiebelasting
De opleiding vergt een totale tijdsinvestering van 700 studiebelastingsuren (SBU), wat neerkomt op 25 EC. Per jaar betekent dit 350 SBU en 12,5 EC. Dit omvat:
- Supervisiekunde 1 en 2, Leersupervisie 1
- Opdrachten zoals identiteit, ethiek, video- en audioanalyse en boekverslagen
- Afstuderen
Leersupervisie 2 is optioneel en niet inbegrepen in deze uren. Kies je ervoor, dan komt er 50 SBU bij, wat het totaal op 26 EC brengt. Bij een individueel traject kan de studiebelasting iets lager uitvallen.
-
Zo leer je
Tijdens de opleiding wisselen we voortdurend theorie en praktijk af, zowel op de lesdagen als in de opdrachten. Via verschillende werkvormen en opdrachten vertaal je de theorie direct naar toepasbare kennis, die je meteen in de praktijk leert gebruiken. Er is volop ruimte om te experimenteren en de theorie te verankeren in je houding en werkwijze.
Lesdagen
De lesdagen bevatten een mix van theorie, waarbij je kennismaakt met inspirerende wetenschappelijke stromingen en beroepsmethoden. Vanuit de positieve psychologie werken we krachtgericht, waarbij jouw sterke punten centraal staan in het leerproces. We gebruiken breinleren om je focus te optimaliseren en zo het maximale leerrendement te bereiken.
Hoe je tijdens de lesdagen leert:
- Oefeningen (methodiek in praktijk brengen)
- Real play
- Role play
- Onderwijsleergesprekken (discussie)
- Brainstorm
- Verwerkingsoefeningen van de theorie (samenwerking)
- Systemische werkvormen (samenwerking)
- Groepsgesprekken.
- Theorieverslag
- Praktijkverslag
- Reflectie verslag of blog
- Video analyse (video)
- Gespreksanalyse (audio)
- Kennisclips
- Literatuurstudie
Zelfstudie
Tussen de lesdagen door vindt zelfstudie plaats door literatuurstudie, opdrachten en kennisclips. In onze online leeromgeving kun je goed zien wat er telkens aan voorbereiding of aan reflectieopdrachten van je verwacht wordt om de lesstof goed bij te houden.
Leersupervisie in de praktijk
Tijdens de opleiding ga je al snel aan de slag met je eigen supervisie- en coachtrajecten. Je leert samen met je medestudenten (groep van minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers) en er is veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. Het leren gebeurt ervaringsgericht, net zoals jij later anderen laat leren. Zo ervaar je zelf de methodiek die je toepast, wat je leerrendement verhoogt.
Er is ook een (beperkte) mogelijkheid om supervisie te geven bij een van onze bacheloropleidingen, zoals PMT en Social Work. Dit wordt besproken tijdens het intakegesprek.
Reflectie en feedback
Er is veel ruimte voor reflectie, experiment en feedback. Je leert jezelf beter kennen en gebruiken als professioneel instrument. Door inzicht te krijgen in je eigen onderliggende processen en sterke punten, kun je deze effectief inzetten in de praktijk. Dit helpt je om je handelen beter te begrijpen en te laten groeien. Zo bouw je een sterke professionele identiteit op, waarmee je na de opleiding vol zelfvertrouwen aan de slag kunt als begeleidingskundige.
Beoordelingsmoment
Na de eerste 10 maanden vinden assessments plaats. Dit is een formatief beoordelingsmoment. Aan het einde van de opleiding vindt een eindassessment plaats, wat samen met de beoordeling van je afstudeeronderzoek en leersupervisies je eindbeoordeling vormt.
Afstudeeropdracht
Er zijn variaties in de afstudeeropdrachten (het eindonderzoek). Samen met je begeleider bespreek je welke jou het meeste op gaat leveren.
- Optie A: Klassiek onderzoek (praktijkgericht onderzoek of literatuuronderzoek).
- Optie B: Art based research of narratief onderzoek (kunst of het verhaal zijn hierbij uitgangspunt in de onderzoeksmethode).
- Optie C: Fenomenologisch onderzoek. Je onderzoekt een ervaring die betrekking heeft op het geven van supervisie. Deze ervaring werk je uit in een kritische beschouwing van de beroepspraktijk.
-
Toelating
Je kunt deze post-hbo volgen als je:
- Een hbo- of universitair diploma hebt.
- Minimaal 4 jaar werkervaring hebt op hbo- of wo-niveau in een mensgericht beroep.
- In de afgelopen 6 jaar ten minste 10 supervisiesessies hebt gevolgd bij een LVSC-geregistreerde supervisor.
Voldoe je niet helemaal aan de voorwaarden, maar denk je dat dit echt iets voor jou is? Neem contact op met docent Marlies Jellema via supervisie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Voor wie is de post-hbo?
De opleiding is bedoeld voor ervaren professionals uit het agogisch domein, onderwijs of bedrijfsleven die hun begeleidingsvaardigheden willen versterken. Dit geldt bijvoorbeeld voor trainers, docenten, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, huisartsen, leidinggevenden, HR-professionals, counselors, mediators, social workers, maatschappelijk werkers, vaktherapeuten en werkbegeleiders.
Intakegesprek
Voorafgaand nodigen we je uit voor een intakegesprek. Daarin bepalen we samen of deze opleiding bij je past en wanneer je welke modules wilt volgen.
-
Kwaliteit en docenten
De opleiding tot Supervisor is erkend door de LVSC(opent in nieuw tabblad). Het staat daar ingeschreven in het register supervisorenopleidingen/coachopleidingen. Na afloop van de Opleiding tot Supervisor, aangevuld met je tweede leersupervisie, kun je je laten registreren als supervisor.
Docenten
Voor specifieke lessen werken we met gekwalificeerde gastdocenten, die gespecialiseerd zijn in het betreffende onderwerp. De vaste docenten van de opleiding zijn:
Jannie Boomsma
Is docent supervisiekunde (in opleiding) en geeft les bij opleidingen als Casemanagement dementie bij jonge mensen. Daarnaast werkt ze als projectleider en onderzoeker bij Windesheim's lectoraat GGZ & Samenleving. Via haar eigen bedrijf biedt ze coaching, supervisie en intervisietrajecten aan voor medici en zorg- en welzijnswerkers. Haar missie is om mensen hun kracht en kwaliteiten te laten ontdekken en ontwikkelen. Haar motto: "spelenderwijs leren, wie is er niet oud mee geworden". Jannie is ook actief in de werkgroep LVSC-regio Noord en organiseert bij- en nascholingsactiviteiten voor leden. Ze is geregistreerd coach en supervisor bij de LVSC.Bekijk de LinkedIn van Jannie(opent in nieuw tabblad)
Marlies Jellema
Is docent supervisiekunde en geeft ook les bij andere post-hbo's bij Windesheim. Dit omvat Teamcoaching, Coachend leiderschap, Positieve psychologie en Motiverende gespreksvoering. Het ontwikkelen van mensen staat centraal in haar werk. Ze is redactielid van het Tijdschrift voor Positieve Psychologie en het Tijdschrift voor Begeleidingskunde. Daarnaast is ze actief in het nationale en internationale MINT-netwerk (Motivational Interviewing Network of Trainers). Marlies is geregistreerd coach, supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 8 september 2025 | Aanmelden |
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Na je Opleiding tot supervisor
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na de opleiding:
- Ben je een bekwame supervisor met de vaardigheid om intervisie te begeleiden.
- Kun je werkbegeleiding aanbieden en professionele leerprocessen begeleiden, zowel binnen organisaties als in je eigen praktijk.
- Heb je inzicht in cultuursensitiviteit en kun je dit toepassen in je werk.
- Ben je volledig in staat supervisie te geven volgens het LVSC-supervisieconcept.
Je legt een stevige basis voor alle begeleidingskundige vakgebieden. Je hebt zicht op je sterke punten, hebt je professionele attitude ontwikkeld en weet hoe je die met zelfsturing verder kunt versterken. Daarnaast ben je vaardig in gespreksvoering en methodisch begeleiden, en weet je hoe je een veilige, krachtige leeromgeving creëert. Tot slot kun je mensen begeleiden bij het herkennen en formuleren van hun leervragen.
Certificering
Je ontvangt een erkend diploma. Om te worden opgenomen in de lijst van geregistreerde supervisoren en registercoaches van de beroepsvereniging LVSC moet je de tweede leersupervisie volgen.
-
Werkveld
Na deze opleiding kun je als zzp’er of binnen je eigen bedrijf aan de slag. Daarnaast vind je begeleidingskundigen vaak terug in grotere organisaties en bedrijven.
De Opleiding tot supervisor bereidt je voor op een begeleidingskundig beroep, zoals coaching, teamcoaching of intervisiebegeleiding. Deze vakgebieden worden steeds complexer en stellen hoge eisen op professioneel, ethisch en maatschappelijk vlak. Dit vraagt om zelfsturing en reflectie. Daarom is supervisie of coaching een populaire en effectieve leerweg voor werkende professionals in onze huidige samenleving.
-
Doorstuderen
De Opleiding tot supervisor maakt deel uit van het professioneel begeleidingsaanbod van hogeschool Windesheim, waar je ook diverse masterclasses en specialisaties kunt volgen. Zo kun je blijven groeien in bijvoorbeeld:
- teamcoaching
- loopbaancoaching
- methoden zoals systemisch werken, acceptance and commitment, voice dialogue en motiverend coachen
-
Kosten
Je betaalt €10.950,- voor:
- Methodiek en vakontwikkeling leerjaar 1
- Methodiek en vakontwikkeling leerjaar 2
- Begeleiding en beoordeling eindscriptie leersupervisie1
Voor een registratie bij de LVSC dien je binnen vijf jaar ook een 2e leersupervisie te volgen. Dat kan bij ons. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de groepsgrootte.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Diploma erkend door LVSC