Welke stap zet jij met deze post-hbo?
Een supervisor voert leer-/ontwikkelingsgesprekken met mensen die leer-/ontwikkelingsgesprekken voeren. Je ondersteunt professioneel begeleiders bij het reflecteren op ervaringen uit hun werk om daaruit afwegingen te maken voor het handelen in de praktijk. Gedurende dit proces ontwikkelt de professional een zelfsturend vermogen door in dit proces stil te staan bij het leren leren. Zo ontwikkelen professionals beter zicht op hun sterke kanten en hun onderstroom en leren zij hoe ze zich zelfsturend kunnen ontwikkelen. Het draait daarbij om een verbetering van de kwaliteit van dienstverlening van deze professioneel begeleiders (of supervisanten). Met de post-hbo opleiding tot Supervisor ontwikkel je jezelf als supervisor. Na het volgen van de opleiding kun je als zelfstandig supervisor aan de slag. Met een korte uitbreiding (3-daagse tot registercoach) kun je ook als coach aan de slag. De opleiding tot Supervisor duurt twee jaar.
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
De opleiding tot Supervisor is één van onze begeleidingskundige opleidingen. Bij deze opleiding leiden we je breed op in de methodiek van supervisie (en coaching) volgens de normen van de Landelijke vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC(opent in nieuw tabblad)).
Tijdens deze opleiding ontwikkel je je tot supervisor en ontwikkel je ook de vaardigheden om intervisie te kunnen begeleiden en werkbegeleiding aan te bieden. In organisaties (of je eigen praktijk) kun je uiteenlopende professionele leerprocessen begeleiden. In de opleiding wordt ook aandacht besteedt aan cultuursensitiviteit.
Na deze opleiding kun je als zzp’er of binnen een eigen bedrijf aan de slag gaan. Maar je komt ook veel begeleidingskundigen tegen in grotere organisaties en bedrijven.
Methodiek: supervisie
In supervisie begeleid je professionals uiteindelijk naar meer zelfsturing. Een groei in het professioneel (zelf)bewustzijn door reflectie over de eigen sterke kanten maar ook kennis over de interne saboteurs zijn kenmerkend voor deze manier van leren. Professionals leren de manier van leren die bij hen past goed begrijpen en inzetten.
Het gaat erom dat jouw begeleiding leidt tot de groei van een veerkrachtige professional.
Je doet wetenschappelijke kennis op over professioneel leren, het ontwikkelen van een zelfsturende beroepshouding en professionele identiteit. De opleiding kent een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie; een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen.
Positieve psychologie
Positieve psychologie wordt ook wel ‘de welzijnswetenschap’ genoemd. Naast professionele identiteit zijn professionele zelfzorg en zelfsturing veelvoorkomende thema’s in begeleidingskundige beroepen. Bij ons leer je als supervisor (en coach) vanuit verschillende invalshoeken te werken en je ontdekt hoe je mensen tot floreren in werk kunt begeleiden. Positieve begeleidingskunde is een aanvulling op het klassieke probleemgerichte leren. We weten uit onderzoek dat diepgaand leren ook werkt door te leren van succes. Door te reflecteren over succes en de focus te leggen op het onderzoeken van wat in de praktijk wel werkt ontstaat een groter professioneel zelfbewustzijn. In de opleiding leer je door verschillende wetenschappelijke brillen te kijken, waarbij ons zwaartepunt op deze eigentijdse stroming ligt.
Leertraject
De opleiding bestaat uit verschillende fasen en modules. Je start met het eerste deel van de opleiding; deel één van de leerroute tot supervisor. Als je deze aanvult met het tweede leersupervisie-traject, kun je je na de opleiding registreren als supervisor.
De studiebelasting is minimaal 350 uur (12,5 ECTS) waarvan minimaal 130 contacturen per studiejaar. In de opleiding tot Supervisor zit de methodisch didactische scholing, een leersupervisie en je afstudeerwerkstuk inbegrepen. In twee jaar kun je zo alle onderdelen afronden die je nodig hebt voor je registratie als supervisor.
Leeromgeving
Op Windesheim ga je met een groep van minimaal 12 en maximaal 18 personen aan de slag bij het ontwikkelen van je nieuwe vak. Na een afwisselende tweedaagse kom je met een regelmatig interval terug op Windesheim om met je leerproces aan de gang te zijn.
Theorie: praktisch en toepasbaar
De lesdagen bestaan deels uit theorie. Hierin maak je kennis met inspirerende stromingen uit de wetenschap en methoden van het beroep. Vanuit de positieve psychologie werken we krachtgericht waarin de sterke kanten van de deelnemers uitgangspunt zijn om verder te leren.
Windesheim hecht hoge waarde aan een goede wetenschappelijke fundering, deze wordt toepasbaar en praktisch aangeboden. Op die manier ontdek je meteen wat jij hieraan hebt in jouw praktijk. Je leert daarnaast hoe je interventies in de praktijk kiest, dat betekent praktisch gespreksvoering oefenen, stoeien met vragen stellen, experimenteren met verschillende attitudes. Je ontdekt de krachten van de groep en de onderlinge interacties, en hoe jij deze kunt gebruiken als element in het leren.
Reflectie en zelfvertrouwen
Tijdens de opleidingsdagen is er veel ruimte voor reflectie, experiment en feedback. Je leert jezelf als professionele tool goed hanteren. Je krijgt zicht op je eigen onderstroom en je leert je eigen sterke kanten goed in kaart brengen, zodat je deze nog beter kan benutten in de praktijk. Op die manier krijg je een goed beeld van je eigen handelen en kun je hierin groeien. Zo ontwikkel je een professionele identiteit als begeleidingskundige, waardoor je na de opleiding met professioneel zelfvertrouwen aan de slag kan.
Je leert jezelf als professionele tool goed hanteren.
Summatief beoordelingsmoment
Na de eerste 10 maanden vinden assessments plaats, om de voortgang te kunnen volgen. Dit is een formatief beoordelingsmoment. Aan het eind van de opleiding vinden eind-assessment plaats. Dit is een summatief beoordelingsmoment dat vormt je eindbeoordeling naast de beoordeling op je afstudeeronderzoek en je leersupervisies.
Afstudeeropdracht
We hebben een aantal variaties in de afstudeeropdrachten (het eindonderzoek). Samen met je begeleider bespreek je welke voor jouw leerproces het meeste op gaat leveren.
Optie A: Klassiek onderzoek (praktijkgericht onderzoek of literatuuronderzoek)
Optie B: Art based research of narratief onderzoek (kunst of het verhaal zijn hierbij uitgangspunt in de onderzoeksmethode)
Optie C: Fenomenologisch onderzoek. In dit afstudeeropdracht onderzoek je een ervaring die betrekking heeft op het geven van supervisie. Deze ervaring werk je uit in een kritische beschouwing van de beroepspraktijk
Studiebelasting
De opleiding vraagt totaal een tijdsinvestering van 700 studiebelastingsuren, SBU (25 EC).
Per jaar is dat 350 SBU en 12,5 EC. Dit betreft dan supervisiekunde 1, supervisiekunde 2, leersupervisie 1, de opdrachten identiteit, video analyse en audio analyse, boekverslagen, opdracht ethiek en de afstudeerfase.
De studiebelasting voor Leersupervisie 2 is hierin niet opgenomen*. Indien je ook Leersupervisie 2 wilt volgen dan komt daar nog 50 SBU bij en wordt het totaal 26 EC. Indien je kiest voor een individueel traject kan het aantal SBU iets lager zijn.
*Je kan in leerjaar 2 Leersupervisie 2 volgen, maar ook in een van de drie jaren daarna, niet later.Certificering
Na afronding van de opleiding tot Supervisor ontvang je een erkend diploma. Om te worden opgenomen in de lijst van geregistreerde supervisoren en registercoaches van de beroepsvereniging LVSC moet je een tweede leersupervisie volgen.
Registratie en erkenning
De opleiding tot Supervisor is erkend door de LVSC (LVSC(opent in nieuw tabblad)) en staat daar ingeschreven in het register van de supervisorenopleidingen/coachopleidingen. Na afloop van de opleiding tot Supervisor, aangevuld met je tweede leersupervisie, kun je je laten registreren als supervisor (en registercoach).
Jouw docenten
Maarten Schlepers is LVSC geregistreerd supervisor, registercoach, leersupervisor en docent supervisiekunde. Daarnaast heeft hij de Master Begeleidingskunde gevolgd en is hij Master of Human and Organizational Behavior.
Maarten heeft een achtergrond in het ziekenhuiswezen en zorg en welzijn waar hij van uitvoerend tot management allerlei functies heeft vervuld. Maarten geeft ook les bij de opleiding Social Work van de afdeling leven lang leren van Windesheim en geeft daarnaast regelmatig training en intervisie aan professionals.
Marlies Jellema(opent in nieuw tabblad), is docent supervisiekunde en geeft ook les bij andere post-hbo opleidingen van Windesheim. Zoals de opleiding teamcoaching, coachend Leiderschap, positieve psychologie motiverende gespreksvoering en acceptance and commitment. Het ontwikkelen van mensen is de missie in haar werk. Zij maakt deel uit van de redactie van het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie, het Tijdschrift voor Begeleidingskunde en van het nationale en internationale MINT, Motivational Interviewing. Netwerk of Trainers. Marlies is geregistreerd coach, supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
Voor bepaalde specialistische lessen maken we gebruik van gekwalificeerde gastdocenten, die in specialistische expertise hebben op het specifieke onderwerp.
Lesdata 2024/2025 (1e leerjaar)
De start van de opleiding vindt plaats op een maandag en een dinsdag. De daarop volgende lesdagen vinden plaats op maandag. De leersupervisie vindt plaats buiten de lesdagen.
Het eerste leerjaar (Supervisiekunde I) bestaat uit 12 lesdagen waarvan 1 dag assessment. De leersupervisie 1 in het eerste jaar bestaat uit 15 bijeenkomsten.
Lesdata start september 2024
- maandag 9 en dinsdag 10 september 2024
- maandag 7 oktober 2024
- maandag 4 november 2024
- maandag 2 december 2024
- maandag 6 januari 2025
- maandag 3 februari 2025
- maandag 3 maart 2025
- maandag 7 april 2025
- maandag 12 mei 2025
- maandag 2 juni 2025
- maandag 30 juni 2025
- maandag 7 juli 2025 (reservedatum)
Het tweede leerjaar (Supervisiekunde II) bestaat uit 10 lesdagen waarvan 3 ochtenden onderzoek. Optioneel is leersupervisie 2 bestaande uit 12 bijeenkomsten.
-
Waarmee ga je aan de slag?
De opleiding tot Supervisor duurt in totaal minimaal twee jaar. Hoelang je over de opleiding doet is afhankelijk van welke onderdelen je wanneer wilt doen. Je kunt er ook voor kiezen bepaalde onderdelen over meerdere jaren te verspreiden.
Didactiek
Theorie en praktijk wordt voortdurend afgewisseld tijdens de opleiding en op de lesdagen. De theorie wordt door uiteenlopende werkvormen en opdrachten omgezet in toepasbare kennis. De deelnemers leren dit zo in de praktijk in te zetten. Er is veel ruimte om te experimenteren tijdens de lessen om zo de theorie in de attitude te kunnen integreren.
De persoonlijke leerweg van het nieuw te leren vak wordt ondersteund door reflectie, samenwerkingsoefeningen, feedback en instructie. Tijdens de lesdagen wordt breinleren toegepast waarbij we streven naar een optimale focus voor een goed leerrendement.Tussen de lesdagen door vindt zelfstudie plaats door literatuurstudie, opdrachten en kennisclips. In onze online leeromgeving kun je goed zien wat er telkens aan voorbereiding of aan reflectieopdrachten van je verwacht wordt om de lesstof goed bij te houden.
Hoe we tijdens de lessen leren:
- Oefeningen (methodiek in praktijk brengen)
- Real play
- Role play
- Onderwijsleergesprekken (discussie)
- Brainstorm
- Verwerkingsoefeningen van de theorie (samenwerking)
- Systemische werkvormen (samenwerking)
- Groepsgesprekken.
- Theorieverslag
- Praktijkverslag
- Reflectie verslag of blog
- Video analyse (video)
- Gespreksanalyse (audio)
- Kennisclips
- Literatuurstudie
Leerjaar 1 – Supervisiekunde I
De 12 lesdagen kennen verschillende lesthema’s waarin we achtergrond, leertheorie, methodiek en praktijk afwisselen met beroepsmatige ontwikkeling.
1. Nieuw beroep en nieuwe groep
2. Begeleidingskundige worden
3. De ervaring centraal
4. Leren floreren
5. Sterk in je schoenen en weten waar je voor staat
6. Een goed gesprek
7. Leren van succes
8. Leren van elkaar
9. Ieder zijn eigen verhaal
10. Werken met een leeg hoofd
11. De omgeving bepaalt mee (of alles?)
12. (Be)oordelen in supervisie?Leerjaar 2 – Supervisiekunde II
In het tweede jaar vervolg je je leerontwikkeling in de lesdagen en eventueel in leersupervisie twee. Deze periode werken we samen met gastdocenten die specialist zijn op een bepaald vlak zoals; systemisch werken, transactionele analyse, online werken, ethiek. Ook volg je deze periode onderzoekbegeleiding. De exacte roostering wordt later vastgesteld i.v.m. de planning van de gastdocenten.
Leerlijnen
In de opleiding zijn verschillende leerlijnen te onderscheiden:
- De eerste leerlijn richt zich op de methode van het begeleiden van leer- en ontwikkelprocessen.
- De tweede leerlijn vormt de persoonlijke leerlijn, waarbinnen reflectie, het opbouwen van je professionele attitude en profilering op zijn genomen.
- De laatste is de leerlijn theorie en onderzoek. Hierin leer je de achtergrond over professioneel leren en ontwikkelen.
-
Dit doe je in de praktijk
Supervisie en coaching zijn methodische beroepen. Je ontdekt tijdens de lesdagen de methodiek, de fasen binnen de methodiek en de technieken die hierbij horen. Tijdens de opleiding leer je de methodiek eigen te maken en ontwikkel je je persoonlijke attitude in je nieuwe vak. Je leert daarnaast ook hoe professioneel leren werkt, hoe je aanzet tot reflectie en welke vaardigheden er nodig zijn om dit te begeleiden.
Thema's
Je krijgt verschillende thema’s aangeboden. Al deze thema’s zijn gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten in de veranderkunde, psychologie, leertheorieën en beroepsethiek. Hierbij houden we voortdurend een strakke verbinding met ontwikkelingen in het werkveld. De ontwikkelingen en veranderingen gaan in de praktijk razendsnel, zowel maatschappelijke- als wetenschappelijke ontwikkelingen beïnvloeden dit. Je leert dus ook hoe je zelf kunt zorgen voortdurend actueel te blijven en verdieping te behouden met de praktijk
Ervarend leren
Supervisie is een vorm van ervarend leren. Dit betekent dat de werkervaring van de professionals steeds uitgangspunt is om het leren te exploreren. Je onderzoekt wat de ervaring betekent en vanuit deze betekenisgeving kom je tot een diepere leerervaring. Je leert dit vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en je ontdekt je eigen stijl hierin en je leert aan te sluiten op de autonomie en behoefte van je supervisant. De focus op wat werkt en leren van succes staan hierbij voorop. Wat in het hier en nu gebeurt neem je mee.
Leersupervisie
Naast de opleiding ga je al snel in de praktijk aan de slag met eigen supervisie en coachtrajecten. In de lesgroep krijg je de lesstof aangeboden. Op die manier raak je vertrouwd met de methodiek van supervisie en coaching. Je leert van en met elkaar en er is veel ruimte voor je eigen persoonlijke leerontwikkeling. Je gaat ervarend leren, zoals jij ook de mensen laat leren. Op die manier ervaar je de methodiek die je zelf toepast, iets wat jullie leerrendement verhoogd.
Vanuit ons interne netwerk is er (beperkte) mogelijkheid om bij een van onze bachelor opleidingen (zoals PMT en Social Work) je supervisies te geven. De mogelijkheden stemmen we af in het intakegesprek.
-
Is de post-hbo iets voor jou?
De opleiding tot Supervisor is ontwikkeld voor ervaren professionals in het agogisch domein, onderwijs of het bedrijfsleven; professionals die zich willen bekwamen in hun begeleidingskundige vaardigheden. Denk hierbij aan beroepen als trainer, docent, geestelijk verzorger, verpleegkundige, huisarts, leidinggevende, HR-medewerkers, counselor, mediator, social worker, maatschappelijk werker, vaktherapeut of werkbegeleiders.
Kortom beroepen waarin jij een rol hebt bij de groei en ontwikkeling van mensen. Na de opleiding kun je supervisie geven volgens het supervisieconcept van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC).
Heb je de ambitie om andere professionals te begeleiden bij professionele groei en ontwikkeling en daarbij hen te ondersteunen om tot zelfsturing en floreren op het werk te komen? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Professioneel begeleiden
De opleiding tot Supervisor leidt jou op voor een beroep dat onder de begeleidingskundige beroepen valt waar bijvoorbeeld ook coaching, teamcoaching en intervisiebegeleider onder vallen. Het is een groeiend aanbod voor werkende professionals met elk een eigen specialisatie. Al onze beroepen worden steeds complexer en vragen professionele, ethische, maatschappelijke en deskundige overwegingen. Dit vraagt een hoge mate van professionele zelfsturing en reflectie. Het volgen van een begeleidingskundig traject, in de vorm van bijvoorbeeld supervisie of coaching is een veel gebruikte manier van leren in onze huidige samenleving.
Begeleidingskundige beroepen zijn gecertificeerd, dat betekent dat je je kunt registreren na het behalen van je diploma. Daarna houd je je kunde zelfstandig op pijl in de praktijk en onderneem je activiteiten om je vakkennis en -kunde op peil te houden. De opleiding tot Supervisor maakt onderdeel uit van het aanbod voor professioneel begeleiden van Hogeschool Windesheim, waar we ook verschillende master courses en specialisaties aanbieden zodat je een leven lang kunt blijven leren en ontwikkelen. Je kunt doorstromen in de andere specialisaties zoals bijvoorbeeld teamcoaching, loopbaancoaching of je kennis en kunde verdiepen in bijvoorbeeld systemisch werken, acceptance and commitment, voice dialogue en motiverend coachen.
Toelating
Je kunt deze begeleidingskundige post-hbo opleiding volgen als je:
- beschikt over een hbo- of universitair diploma
- 4 jaar werkervaring hebt op hbo- of wo-niveau, in een mensgericht beroep.
- supervisie ondergaan hebt van minimaal 10 sessies, maximaal 6 jaar geleden gegeven door een LVSC geregistreerd supervisor
- voorafgaand aan de opleiding deel hebt genomen aan een intakegesprek. Zo kunnen we goed kijken of dit de juiste opleiding is voor jou. Ook bekijken we dan welke modules je op welk moment zou willen volgen.
Wil je meer weten over deze cursus? Of voldoe je niet aan de voorwaarden, maar is het toch echt iets voor jou? Neem dan contact op met docent Marlies Jellema(opent in nieuw tabblad).
-
Opleidingen Professioneel begeleiden
Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie.
Meer weten over al onze begeleidingskundige opleidingen?
Opleidingen professioneel begeleiden.
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na het volgen van de opleiding kun je als supervisor (en coach) professionals begeleiden in hun professionele ontwikkeling met behulp van ervarend leren als methodiek en reflectie als middel. Je legt een brede basis voor alle begeleidingskundige vakgebieden. Je hebt zicht op je eigen sterke kanten, je hebt je professionele attitude ontwikkeld en je weet hoe je deze verder door middel van zelfsturing kunt doorontwikkelen. Je bent vaardig op het gebied van gespreksvoering en het methodisch begeleiden. Je bent in staat om een veilige en krachtige leeromgeving te creëren. Je kunt begeleiden bij het signaleren en formuleren van leervragen.
Na afloop van de opleiding tot Supervisor kun je je laten registreren als supervisor (en registercoach) bij de LVSC(opent in nieuw tabblad).
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 9 september 2024 | Aanmelden |
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt €9985,- voor:
- Methodiek en vakontwikkeling leerjaar 1
- Methodiek en vakontwikkeling leerjaar 2
- Begeleiding en beoordeling eindscriptie leersupervisie1
Voor een registratie bij de LVSC dien je binnen vijf jaar ook een 2e leersupervisie te volgen. Dat kan ook bij ons. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de groepsgrootte. Aanvullend kun je nog een 3-daagse tot registercoach volgen voor €1045,-.
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er mogelijk is.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.