Technische Bedrijfskunde

Studenten aan het woord

Robert Koster zegt dat iedere stagedag anders is. Manon Koerssen en Marleen Haarman studeren een halfjaar in Istanbul. Jesper is uit zijn comfort zone gestapt met zijn stage. Lees hun ervaringen.

Manon en Marleen: ‘Het is een hele omslag, maar het went snel’

‘Wij volgen een halfjaar de minor Business administration aan de Halic University in Istanbul, Turkije. We wilden graag ervaren hoe het is om te studeren in een geheel andere cultuur. Het is Istanbul geworden omdat Istanbul op twee continenten ligt, dan ben je in Europa maar toch in een geheel andere cultuur. Daarnaast spraken de modules die aan bod komen in deze minor ons natuurlijk aan als aanvulling op onze studie Technische Bedrijfskunde. Het grootste verschil met studeren in Nederland is dat de lessen hier drie uur duren en er weinig praktijkopdrachten gegeven worden. En als men hier zegt dat een les 13.00 uur begint, kan het ook 13.15/13.30 worden. Dat is in Zwolle ondenkbaar. Het is in het begin een hele omslag, maar het went snel.

Manon Koerssen en Marleen HaarmanAan de andere kant kennen ze ook bijna geen huiswerk, waardoor je je vrije tijd ook echt aan jezelf hebt. We wonen met vijf Nederlandse studenten in een studentenhuis, dichtbij één van de populairste straten (Istiklal street) van Istanbul. We trekken er veel op uit met z’n allen. Sporten, de toeristische bezienswaardigheden bekijken, uitgaan, op zoek naar nieuwe plekjes, kroeg- en terrasbezoekjes. Je kunt je als student erg goed vermaken in Istanbul!'


Robert Koster: ‘Een goede afwisseling van de schoolperiode’

'Halverwege het eerste jaar van m’n studie ben ik al gaan zoeken naar een leuk bedrijf voor een stage in het eerste semester van het tweede jaar. Mijn voorkeur ging uit naar een stage bij een voedings- of automobielproducent. Al gauw kwam ik uit bij Nestlé babyvoeding. Daar heb ik verschillende opdrachten uitgevoerd, met medewerkers meegelopen en workshops georganiseerd. Daarnaast had ik een projectopdracht waarbij ik onder andere het zogeheten 5S-model moest verbeteren op de verpakkingslijn. In de praktijk leer je meer, omdat je opgedane kennis ook daadwerkelijk kan toepassen en ervaren wat het effect ervan is of kan zijn.

Foto Robert KosterMet een positieve en actieve instelling kun je veel bereiken tijdens je stage. Wanneer je je goede wil toont, krijg je steeds leukere taken en grotere verantwoordelijkheden. Dat maakt de stage nog uitdagender. Ondanks dat mijn stageperiode erg leuk was en de dagen omvlogen, wist ik na de stage wel weer waarom ik studeerde. Het is een goede afwisseling van de schoolperiode, maar ik ben blij dat ik m’n tijd nu weer even iets flexibeler kan inrichten.’ 

Jesper Dolman: ‘stage in het buitenland, is uit je comfort zone stappen’

'Waarom ik de opleiding Technische Bedrijfskunde leuk vind? De variatie tussen techniek en soft skills. Ik houd me niet alleen bezig met technische aspecten als productieprocessen en productietechnieken, maar ook met marketing, bedrijfseconomie en inkoop. Ik wil zoveel mogelijk uit mijn studie en persoonlijke ontwikkeling halen en daarom wilde ik graag stage lopen in het buitenland, het liefst bij een groot internationaal Scandinavisch bedrijf. Via een docent ben ik in contact gekomen met Scania in Zweden (stad; Oskarshamn), ik was meteen enthousiast! In Oskarshamn worden er dagelijks 300 truck cabines gemaakt, die onder andere naar Zwolle getransporteerd worden. Het productieproces is volledig geautomatiseerd en/of gestandaardiseerd, waarbij Lean management een belangrijke rol speelt.

Mijn stageopdracht bestond uit het creëren van een nieuwe onderhoudsafdeling voor special racks. Special racks zijn stalen rekken waarin de onderdelen van een truckcabine vervoerd worden door de fabriek. Ik moest onderzoeken waardoor een rek uitvalt in de productie. Met mijn bevindingen ben ik aan de slag gegaan met berekeningen voor capaciteit- en reserveonderdelen. Uiteindelijk heb ik een compleet onderhoudssysteem voor de rekken geschreven. Hierbij kun je denken aan workflows, preventief en curatief onderhoud, kosten, cycle times en werkinstructies. Ik heb dit ook visueel gemaakt in 3D, zodat de afdeling Logistic Development hiermee verder kan werken.

Stagelopen in het buitenland is één groot avontuur: je weet niet waar je terecht komt of wat je kan gaan verwachten. Ik heb ontzettend veel nieuwe dingen geleerd. Je gaat verschillen ontdekken op het gebied van cultuur, gewoontes, maar ook op het gebied van management en communicatie. Je stapt uit je comfort zone en stapt een andere zone binnen.

Ik kan iedereen aanraden om een periode in het buitenland door te brengen. Zelf ben ik van plan om nog een minor in Schotland te volgen en te gaan afstuderen in China. Ik denk dat ik hiermee een goede basis leg voor mijn toekomst: productiemanager worden in ons familiebedrijf KeJe!’