Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Laptopadvies voor ICT- en techniekstudenten

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Laptopadvies voor ICT- en techniekstudenten

Welke laptop heb ik nodig?

Als student aan een techniek- of ICT-opleiding heb je een goede laptop nodig. Je laptop gebruik je in de les en bij projecten, oefeningen of toetsen. Daarom geven we je al richtlijnen voor het aanschaffen van een laptop waar je de komende jaren mee vooruit kunt. Heb je al een recente laptop, schaf dan niet meteen een nieuwe aan, maar gebruik deze in het begin. Mocht blijken dat je laptop alsnog niet voldoet voor de studie die je gaat volgen, dan kun je later (eventueel in goed overleg met jouw docent) snel genoeg tot nieuwkoop overgaan. Je vindt hier ook informatie over het verkrijgen van software.

Twee studenten in overleg aan tafel
Specificaties per opleiding

Beeldscherm

Kies een beeldscherm dat voor jou prettig werkt. Een laptop met een kleiner scherm is gemakkelijker mee te nemen en heeft een langere accuduur. Een groter scherm met een goede resolutie is fijner werken met tekenprogramma’s. Als je thuis je laptop op een grotere monitor kunt aansluiten, zou je kunnen volstaan met 15,6 inch.

Batterijduur

Kies voor een laptop met een goede batterijduur. In de meeste collegezalen is het aantal stopcontacten beperkt. Voor laptops met USB-C laders kun je eventueel een (voor jouw laptop geschikte) powerbank aanschaffen.

Uitgangen/aansluitingen

Voor presentaties heb je soms aansluiting op een beamer of tv-scherm nodig. Standaard heeft Windesheim hiervoor VGA- en HDMI-aansluitingen bij deze apparatuur hangen. Daarnaast zijn USB- en audio-uitgangen aan te raden, zodat je de tv-schermen als digiboard kunt gebruiken. Als deze uitgangen niet op je laptop zitten, kun je gebruikmaken van verloopstukjes (VGA/HDMI of DP-HDMI). Bekijk dit als je op school bent. Voor het volgen van online onderwijs heb je ook een webcam en microfoon nodig.

Besturingssysteem

Windows 10/Windows 11 64-bit is vereist. Je werkt met programma’s die het best werken met Windows en Windesheim is vooral gericht op gebruik en ondersteuning van Windows. Een MacBook gebruiken kan, maar wordt afgeraden. Je zult dan extra software zoals een virtuele machine moeten installeren om software werkend te krijgen.

Software installeren

Gebruik je een laptop van je werk? Let dan op dat je geautoriseerd bent om software op je laptop te installeren. 

Specificaties per opleiding

Elektrotechniek, HBO-ICT, Logistics Engineering, Technische Bedrijfskunde, Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit

Onderdeel Aanbevolen Minimaal
Processor Recente Intel Core i5/AMD Ryzen 7 Intel Core i5/AMD Ryzen 5
Werkgeheugen 16 GB 12 GB 
Videokaart Nvidia RTX 3050 of vergelijkbaar Intel Iris Xe of vergelijkbaar
Harde schijf 512 GB SSD 256 GB SSD

Bouwkunde, Civiele Techniek, Engineering, Industrieel Product Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Ad Industriële Automatisering en Robotica

Onderdeel Aanbevolen Minimaal
Processor Recente Intel Core i7 /AMD Ryzen 7 Recente Intel Core i5 /AMD Ryzen 7
Werkgeheugen 32 GB 16 GB
Videokaart Nvidia Quadro of AMD FirePro met min. 4GB videogeheugen Nvidia RTX 3050 of vergelijkbaar
Harde schijf 512 GB SSD 256 GB SSD
Contact

Vragen over de juiste laptop?

Neem contact op met het Servicepunt Techniek.

Telefoon: 088 - 469 97 00(opent in nieuw tabblad)
E-mail: servicepunt-techniek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) 

Voor specifieke vragen over verschillen tussen laptops verwijzen we je naar een specialist/winkel.

Software Vergelijkingssites

Software

Als student kun je goedkoop of gratis software verkrijgen of upgraden. Als je je hebt aangemeld voor een opleiding op Windesheim ontvang je voor de zomervakantie de inloggegevens van je student-account. Hiermee kun je op verschillende websites inloggen:

Over vakgerichte software krijg je informatie van je docent. Deze is soms gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief verkrijgbaar. 

Vergelijkingssites

We geven geen tips voor merken of leveranciers, maar deze sites kunnen je helpen een keuze te maken: