Ontdek Technische Bedrijfskunde in Zwolle: los technische uitdagingen op, leid innovatie, en maak de wereld slimmer!
Heb je jezelf weleens betrapt op de gedachte: "Dit kan toch slimmer, sneller en beter?". Het geluid van bladblazers op straat, treinen die net niet rijden als je ze het meest nodig hebt, die eindeloze wirwar van kabels om al je gadgets op te laden... We kennen allemaal die kleine frustraties. Maar wat als je de kans kreeg om deze vraagstukken op te lossen? Dat is precies wat onze voltijd opleiding Technische Bedrijfskunde in Zwolle jou te bieden heeft.
Studieprogramma hbo Technische Bedrijfskunde
Je gaat aan de slag met techniek én management en verkent alle bedrijfsaspecten: van engineering, operations management, bedrijfseconomie tot ICT. Al die kennis pas je direct toe in de praktijk. Ook je sociale skills worden niet vergeten, want jij hebt straks namelijk een belangrijke coördinerende, adviserende of leidinggevende rol.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als je start met studeren, leg je eerst de basis. Hierop kun jij in je studie én later teruggrijpen en voortbouwen. In dit jaar leer je bijvoorbeeld hoe een organisatie werkt (of niet werkt), welke technieken een rol spelen in de energietransitie en hoe je als bedrijf je productie efficiënt kan inrichten.
Thema staat centraal
In elke module staat telkens één thema centraal en daarin bekijk je de theorie vanuit meerdere vakgebieden. Handig, want je leert zo praktijkproblemen op te lossen door kennis uit diverse hoeken te combineren. Je leert hoe je een project opstart en beheerst. En hoe je een onderzoek opzet. Ook ontwikkel je professionele en communicatieve vaardigheden door te leren presenteren en door je gesprekstechnieken te verbeteren.
Theorie in de praktijk
Theorie pas je direct toe in de praktijk. Vaak bij bedrijven in de regio en in clubjes van 3 tot 5 studenten. De praktijkcases vullen we aan met gastcolleges, excursies en informatie vanuit bedrijven. Zo voer je in de module introductie technische bedrijfskunde een bedrijfskundige analyse uit. Je geeft dan concrete tips aan het bedrijf over verbetering van hun bedrijfsvoering.
Handen uit de mouwen
Het is belangrijk hoe jij jezelf presenteert en ook hoe je samenwerkt met anderen. In de projecten leer je hoe je goed kunt samenwerken, communiceren, maar ook hoe je feedback geeft en ontvangt. De docenten coachen je hier actief op. In het (samen)werken in projecten worden ook je organisatorische skills en leidinggevende vaardigheden zichtbaar.
Project DriveXchange
Het tweede halfjaar werk je met studenten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Jullie bouwen met elkaar een magazijnrobot met als doel zo snel mogelijk een parcours af te leggen en een pakket weg te zetten. Jij bent als technisch bedrijfskundige straks verantwoordelijk voor het aansturen van het project, maar ook voor het organiseren van de grote finale. Je kiest de rol die bij je past óf die je juist wilt ontwikkelen: wil je leidinggeven of zelf ontwerpen en bouwen?
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede en derde jaar bouw je voort op het eerste jaar en ga je nog dieper in op alle verschillende onderwerpen.
Tweede jaar: bedrijfscases
Modules die in het tweede jaar op je rooster staan zijn bijvoorbeeld: management game, praktijk als operationeel manager, smart industry en QHSE & Maintanance. Je werkt 3 dagen in de week op school. De andere 2 dagen werk je met je projectgroep in een bedrijf aan een praktijkvraagstuk. Zo vertaal je de laatste inzichten direct naar het bedrijfsleven: een ijzersterke leermethode!
Derde jaar: eigen keuzes
Je derde jaar start je met een stage. Daarna kies je of je nog een stage loopt of een minor doet. Een minor is een los onderwijsprogramma van een halfjaar. Zo kun je je verdiepen óf juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding of zelfs bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Je volgt in elk geval een van deze minors:
- Operational Management in Industry
- Process Optimization
- Industrial Strategies and Change Management
- Supply Chain Engineering
- Sustainable Technologies
- Fabriek van de Toekomst
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld en bent klaar om te laten zien wat je bij ons geleerd hebt. Dit doe je met je afstudeerproject. Maar voordat je hiermee start, geef je eerst nog zelf invulling aan de eerste helft van je laatste jaar: van een extra stage, minor tot studeren in het buitenland.
Je afstudeerproject
In het laatste halfjaar werk je aan een complexe opdracht, vaak voor een bedrijf. Je zet jouw analytisch denkvermogen, professionaliteit en technische knowhow in om dit af te ronden. Je staat er niet alleen voor: je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Je rondt het af met een verslag en presentatie.
Twee diploma's
Wil jij twee diploma’s behalen? Je studeert dan een halfjaar aan een buitenlandse hogeschool waar je ook je afstudeeropdracht uitvoert. Je behaalt zo je Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en een buitenlands diploma. Dat kan bij:
- Jade Hochschule in Wilhelmshaven (Duitsland)
- Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaft in Winterthur (Zwitserland)
- Savonia University of Applied Sciences in Kuopio (Finland)
-
Praktijk tijdens je opleiding
Al vanaf het begin ga je aan de slag met praktijksituaties en loop je stage. Zo koppel je de theorie aan de praktijk, bouw je aan je netwerk en heb je al flink wat op je cv staan vóór je afstudeert.
Van projecten, excursies tot gastcolleges
Al vanaf het eerste jaar doe je onderzoek en werk je aan projecten in groepsverband. Je bezoekt regelmatig een bedrijf en haalt zo informatie op uit het werkveld. Ook gaan we samen op excursies naar grote bedrijven als Scania, Wehkamp en Volkswagen. Daarnaast worden er regelmatig gastdocenten vanuit het werkveld uitgenodigd en hebben al je docenten ervaring in het bedrijfsleven.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Introductie technische bedrijfskunde Managementgame Stage Stage, minor of studeren in het buitenland Energietransitie Praktijk als operations manager Verdiepende minor Afstuderen Productielogistiek Smart Industry Studeren in het buitenland Professionaliseren QHSE & Maintanance DriveXchange Praktijk als procesverbeteraar Duurzame ontwikkeling Praktijk als procesverbeteraar Trends en innovaties International skills & culture
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Goed voorbereid?
Als je met Technische Bedrijfskunde start, willen we graag dat je deze hbo-opleiding ook succesvol afrondt. Een goede start en voldoende kennis van de vakken wiskunde, Nederlands en Engels is dan belangrijk. Heb jij deze vakken zelf niet op havo-eindexamenniveau afgerond of heb je hier moeite mee? Spijker je kennis op tijd bij. Zo kun je bijvoorbeeld bijles volgen of oefenen met wiskunde op www.wiskundeacademie.nl(opent in nieuw tabblad).
Mbo-hbo doorstroomprogramma
Jaarlijks bieden wij in januari en september het mbo-hbo doorstroomprogramma Techniek aan. Dit is bedoeld voor mbo-studenten die hun basiskennis en -vaardigheden wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op niveau willen brengen. Het (vrijwillig te volgen) programma bestaat uit 13 bijeenkomsten, altijd op de woensdagmiddag. Voor deelname betaal je naast de aanschaf van 2 boeken en een reader € 200,-. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer J. Hakvoort via jw.hakvoort@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of het Windesheim Informatiecentrum.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Praktijkervaring staat centraal bij de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde in Zwolle. Zo loop je stage, werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers en ga je op bezoek bij grote bedrijven.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo bepaal je zelf waar je stage loopt en welke richting (minor) je kiest.
- Er zijn veel mogelijkheden voor internationalisering. Ga mee op onze buitenlandexcursie in het 2e jaar, neem deel aan de Internationale Carrousel week en vertrek naar één van onze Europese partner universiteiten, volg een minor in het buitenland en/of vind een leuke stage buiten de grenzen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Technische Bedrijfskunde
Benieuwd waar jij straks je lessen Technische Bedrijfskunde gaat volgen? En hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus, kom een dagje meelopen of bezoek eens een open dag!
Studentenstad Zwolle Meelopen/proefles Bekijk opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Technische Bedrijfskunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Technische Bedrijfskunde.
-
-
Beroepen
Klaar met Technische Bedrijfskunde? Dan liggen er uitdagende functies op je te wachten! Denk aan adviseur, manager of projectleider in de productie-industrie, groothandel of dienstensector. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:
- Productiemanager
- Logistiek manager
- Projectleider
- Milieu- en veiligheidsmanager
- Technisch/logistiek consultant
- Procesverbeteraar
- Kwaliteitsmanager
- Manager inkoop
-
Werkveld
Met je hbo-diploma op zak kun je aan de slag bij productiebedrijven, logistiek dienstverleners, handelsondernemingen, overheidsinstellingen of advies- of softwarebedrijven. Je bent de spil tussen de strategische en de uitvoerende niveaus, tussen verschillende culturen en tussen eisen en wensen van het bedrijf en externe partijen.
De vraag naar mensen met organisatorische én technische skills is groot. Professionals met een brede blik in een (technisch) bedrijf zijn onmisbaar. Daarom hebben studenten Technische Bedrijfskunde vaak al een contract op zak bij hun diploma-uitreiking, bijvoorbeeld van hun stagebedrijf of het bedrijf waarvoor ze een afstudeeropdracht hebben gedaan.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na afloop van de opleiding Technische Bedrijfskunde in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master!
Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Industrial Engineering & Management
- Master of Business Administration (MBA)
- Master Technology and Operations Management
-
Na de opleiding hbo Technische Bedrijfskunde...
Rick is warehousemanager bij Kees Smit tuinmeubelen. Bekijk de video om erachter te komen wat dit inhoudt en hoe Rick zijn studietijd heeft ervaren bij de opleiding TBK.
Nienke is productiemanager bij Tembo. Bekijk de video om erachter te komen wat dit inhoudt en hoe Nienke haar studietijd heeft ervaren.
Casper werkt als productieleider bij Abbott Groningen. Hoe ziet zijn werkdag eruit en hoe kijkt hij terug op de opleiding Technische Bedrijfskunde?
Martijn heeft samen met een oud medestudent zijn eigen onderneming, Outside Meubelen. Bekijk de video om erachter te komen wat dit inhoudt en hoe Martijn zijn studietijd heeft ervaren.
Mirthe is Junior Consultant bij Jong vABC. Wat houdt haar functie in en hoe kijkt zij terug op de opleiding Technische Bedrijfskunde?
Baankans
90%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.900,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd in het eerste jaar ook rekening met kosten voor studiemateriaal (€ 600,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)